kdo/kaj vam gre na živce #3

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 11. Dec. 2011 15:24

purple_rain napisal/-a:^^ful si želim čez par let (če se tako odločite) vas vidt kot starše :P zihr boste celi osladni (in hvalabogu!)

Nisem osladna pa če je tamal še ne vem kako lušten. Moja sestrična tudi ne uporablja pomanjševalnic pri svojih otrocih in govorijo vsi tako lepo pravilno slovensko (in razločno), da se lahko samo klanjaš. In zakaj je dobro biti osladen? Jaz imam lahko nekoga zelo rada tudi brez tega, da sem cela osladna in ga poneumljam :roll:

Starši res poneumljajo svoje otroke in jaz ga na takšen način ziher ne bom. Tudi ne bom mu dovolila, da gleda cel dan TV ali igra igric na računalniku po 8h/dan ali ga vozila v McDonalds še preden bo shodil (in potem - mogoče 2×letno). Ko sem vidila zadnjič kako je mamica filala svojo leto pa pol staro hčerko s pomfrijem in hamburgerjem (tamala ni želela jesti), sem tudi takle gledala :eek: :roll: . Prav v uste ji je tlačla in govorila zraven: vidiš mamica tudi to papa.. Mamica tudi rada to je..
Res wtf.
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 11. Dec. 2011 16:55

^^tole s prehrano je pa itak čist neumno (s strani mame)..in niti nima veze z našo "temo".

Dioniz napisal/-a:poznam starša, ki sta mela zelo mlada otroka in so se skupaj s starimi starši odločli, da ne bodo pomanjševalno govorili z otrokom. Punčka je pri dveh že skoraj tekoče brez napak govorila nepopačeno slovenščino. Mogoče je to povezano ali je pa mala pač talent.
Tole se mi pa ne zdi fer do otroka; še preveč časa bo imel za bit odgovoren odrasel; ne otroka "ropat" otroštva in ga silit bit preveč resen; to, po moje, starši delajo zarad sebe (ok, nič novega tukej), ne zarad otrokove koristi.
Otrok NI odrasla oseba.

Šla sem poguglat, sicer pripravljena, da dobim odgovore, da jz živim v zmoti, ampak:
"Beweave" it or not, baby talk helps babies learn language. Research shows that babies prefer to listen to our silly baby talk from birth./.../You share a lot of positive, happy feelings with your baby when you do it, and your baby enjoys it. So have no guilt about using baby talk. (vir)

http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_talk#Use_with_infants

The more we interact with and talk to our children, the more they learn. Baby talk, babbling and nonsense speech exposes your child to a wide range of sounds. Playful facial expressions engage your child’s interest and help them connect to you in a meaningful way. The chance to play with and share joy with a parent are among the best parts of an infant’s day.(vir)

Seveda, "balance is key" ter tako popačeno govorjenje je tud sprejemljivo recimo do kakšnega 2./3. leta, pa potem mogoče občasno, ko "si pač ne morš pomagat" :D
Uporabniški avatar
nanamiša
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 28. 12. 2009
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a nanamiša » 11. Dec. 2011 19:16

purple_rain napisal/-a:Tole se mi pa ne zdi fer do otroka; še preveč časa bo imel za bit odgovoren odrasel; ne otroka "ropat" otroštva in ga silit bit preveč resen; to, po moje, starši delajo zarad sebe (ok, nič novega tukej), ne zarad otrokove koristi.
Otrok NI odrasla oseba.

Kje ti vidiš v njegovem primeru, da se otroka sili da postane odgovoren in se mu odvzema otroštvo??? Hvala bogu, da se otrok nauči lepo govoriti.

Veš kolk problemov imajo otroci pri govorenju in morajo zato v vrtcu hoditi do logopedov, ker se staršem zdi zabavno poslušati kako otrok govori popačeno in potem še celo ponavljajo njegove ljubke napačne besede.
Fantje ne pozabite, ženske so nemočne le tako dolgo, dokler se jim ne posuši lak za nohte. ;)
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 11. Dec. 2011 19:40

purple_rain napisal/-a:
Dioniz napisal/-a:poznam starša, ki sta mela zelo mlada otroka in so se skupaj s starimi starši odločli, da ne bodo pomanjševalno govorili z otrokom. Punčka je pri dveh že skoraj tekoče brez napak govorila nepopačeno slovenščino. Mogoče je to povezano ali je pa mala pač talent.
Tole se mi pa ne zdi fer do otroka; še preveč časa bo imel za bit odgovoren odrasel; ne otroka "ropat" otroštva in ga silit bit preveč resen; to, po moje, starši delajo zarad sebe (ok, nič novega tukej), ne zarad otrokove koristi.
Otrok NI odrasla oseba.

mala je totalni cuker in se do nje obnašajo kot se vsak do svojih otrok, edina razlika je, da ji ne rečejo "boš amo amo?" ampak "boš jedla?" ipd.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 11. Dec. 2011 19:57

^^o bože, ob tem pa priznam bi še jz zavijala z očmi :lach:

nanamiša napisal/-a:Veš kolk problemov imajo otroci pri govorenju in morajo zato v vrtcu hoditi do logopedov
Ne, ne vem. Mi ti znaš postrežt s podatkom?
(vem pa, da sem bila tud jz med njimi; men so delal težave šumniki&sičniki, hehe; šla na nekaj ur/vaj/terapij(?) z logopedom, zadeva odpravljena. Nikakor se mi ne zdi, da moram za to "krivit" starše. :roll:)

Hvala bogu, da se otrok nauči lepo govoriti.
Se strinjam, ja.
Pa vseeno, zdi se mi, da obstajata prostor & čas, ko je dovoljeno takšno "afnanje".

OK, nisem vedla, da mate v mislih take ekstremne primere; sem mislila, da vam je na splošno tak "baby talk" pač grozn.
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 11. Dec. 2011 21:17

^^Baby talk mi je grozen, ker otroka naučijo (eni starši) tako govoriti. In otrok zna potem samo tako govorit in ne normalno. Od moje sestrične hčerka popravlja svoje vrstnike, ker ne znajo normalno reči niti ene stvari. Ji je rekel vrstnik: dej usedki se zraven mene na stolčka in papkaj kosilčka in mu je ona nazaj rekla: ne, usedla se bom na stol in pojedla kosilo. (stara 3 leta)
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 11. Dec. 2011 21:25

Waw ktera zadirčna tamala. :D Mene bi bl to skrbel, kokr da reče "usedki se za kosilček" :D
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 11. Dec. 2011 21:30

Ah kje, sploh ni. Bi jo mogla poznati, bi vidla kakšen cukr je :D
Meni pač baby talk all the way ni normaln, če vam je, tudi prav.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 8. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 11. Dec. 2011 21:34

Ok, dej nehite s tem baby talkom, k ste čist :offtopic: :D

* Dež! In to decembra, k bi mogl snežake delat, ne pa preskakvt luže :mad:
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 11. Dec. 2011 21:41

:lol:

Agreed. Dokler je otrok majhen je pomoje normalno da se z njim pogovarjaš v baby talku :) . Se strinjam, da pa eni starši s tem prav zares pretiravajo (ampak nekatere mamice tudi dojijo svoje otroke do 4. leta o.O ??!??)

Da ne bomo OT:
Na živce mi gredo priletne (35+) mamice ki dojijo svojega 4 letnega otroka sredi plaže.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 11. Dec. 2011 22:05

Ajča napisal/-a: Ji je rekel vrstnik: dej usedki se zraven mene na stolčka in papkaj kosilčka in mu je ona nazaj rekla: ne, usedla se bom na stol in pojedla kosilo. (stara 3 leta)

Bravo, super, hvala bogu za kakšno normalno / inteligentno mini žensko :) (oz. pač moškega, če bi bil sin)

- na živce mi gre, da se tako hitro stemni... kar pa se bo na srečo v kratkem začelo počasi popravljat :D
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 13. Dec. 2011 1:55

-da eni delajo smajlije tako (: a morajo komplicirat? naj še jezičke delajo tako q:
- folk ki ne ve kaj še hoče od vremena, ko je dež se pritožiuje, ko je sneg, se pritožiuje, ko je vroče/mraz se pritožuje... najraje se v komoro s 25°C zapri pa živi tam not, če si tok iz cukra XD
- folk ki gleda nek resničnostni šov kot mahnjen pa reče drugemu da je čuden ker gleda npr. kmetijo
- da ne vem kaj me folk tok čudno gleda če ne pijem pozimi čaj? pač mam raje mrzle pijače :P
- da nisem zaspan pa skoraj 2 ponoč je ura.

pa še to da ne vem zakaj bi bil 3 leten človeček ki ne govori babytalk bolj intiligenten, mlad folk ki je v petek ponoč trezen in nezakajen pa nima lajfa...
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 13. Dec. 2011 9:46

LZ VEDNO se stvari obrnejo tako, da tisti, ki jih obračajo izpadejo super ;)

Torej... G33ki so "brez lajfa" tam nekje do dokončanja faxa.. Potem pa v BMWjih drvijo mimo Jock-sov, ki grejo fizičirat/delat prek študenca ;)

Babi talk in pačenje tastarih sta 2 različni stvari!
In klele jih razen ene 2h vsi mešate!
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 13. Dec. 2011 11:19

slovenc79 napisal/-a: pa še to da ne vem zakaj bi bil 3 leten človeček ki ne govori babytalk bolj intiligenten, mlad folk ki je v petek ponoč trezen in nezakajen pa nima lajfa...

Ker je dojela, kaj je pravilno in normalno oz. se ji zdi pačenje besed butasto. Komot bi prevzela npr. v vrtcu bedaste besede in jih začela uporabljat, čeprav je starši doma ne poneumljajo s tem :) Seveda ni nujno, da bo tist dec, ki se je ''usedkal z ritkico za stolčija'' neinteligenten (po možnosti bo še kak direktor, kar pa ni nujno povezano :D ), ampak tak odnos tiste tamale pozdravljam.

Na drug del pa ne znam odgovorit oz. vzročna zveza med tema dvema dejstvoma seveda ne obstaja avtomatično.
kravžlbauc
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 12. 2011
Kraj: Wonderland

Neprebrana objavaNapisal/-a kravžlbauc » 13. Dec. 2011 14:37

moj čudn cimer, ko tolkrat pove kak smo vsi ljudje eno in kak je ves svet povezan pa sam meditira itd. gleda te videe o smislu sveta po y. tubeu (sej ne, da se s čim ne strinjam) a v fletu pa tolkrat tak nered/svinjarijo za sabo pusti, wcja ne spuca že več kot mesec (pred tem ni bil spucan že ne veeem kolk dolgo da omg) in jaz sploh nočem več it na wc v fletu ker tako smrdi noter!!!!! :mad: sej ne, da se mu že več kot mesec govori, da se mora wc spucat?!?!?!
aja pa da že 2 tedna čakam, da se nabavi wc papir, ker nazadnje sem ga jaz in je zdaj nekdo drug na vrsti,papira pe še kr od nikoder ni?!
ja, pa na živce mi gre, da sem se zdaj preselila v mb po več kot letu z namenom, da se bom spet začela s folkom družit, zdaj ko sem pa v mb sem pa dost krat osamljena in ne vem kaj bi si začela, ko skoz ždim v svoji sobi za rač., ker v bistvu nimam nikogar takega s komer bi se res družla...bljehhh

-na živce mi gre, ko se vsedem na školjko, pa vidim, da ni wc papira!! :roll: :x

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]