Kdo je najpametnejši
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
deniro - Komunikatorka
- Na forumu od: 4. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
@Black Amber in Lourd: da si ne bosta kaj nardile!
- Ena od 1000 povezav
IQ and the sciences
According to many studies, Ashkenazi Jews have the highest average intelligence of any ethnic group as measured by IQ, leading East Asians, who also perform highly in IQ. Many of these studies indicate that the primary Ashkenazi advantage is in verbal reasoning and the East Asian advantage in spatial (mathematical) reasoning.
Ashkenazi jews also perform highly in correlated areas. For example, while only 0.25% of the world population is Jewish, Jewish scientists make up 28% of Nobel prize winners in physics, chemistry, medicine, and economics, and have accounted for more than half of world chess champions.[10] In the U.S., Ashkenazi Jews represent 2% of the population, but have won 40% of the US Nobel Prizes in science, and 25% of the ACM Turing Awards (the Nobel-equivalant in computer science). A significant decline in the number of Nobel prizes awarded to Europeans and a corresponding increase in the number of prizes awarded to US citizens occurred at the same time as Nazi persecutions of Jews during the 1930s and the Holocaust during the 1940s.[11]
Whether this difference in IQ and achievement is due entirely to a culture of study and vocational training (environment), or partially to a difference in genetic variables, is presently unknown and controversial. (See Race and intelligence)
- Ena od 1000 povezav
- Frenkie
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 4. 2. 2006
Chavah napisal/-a:to o Izraelcih verjetno res drži, saj je bilo veliko vrhunskih znanstvenikov Židov. Npr. Einstein, Openheimer itd. Vsekakor nadpovprečno veliko.
Ja, ampak tu je debata o ljudstvu samem, ne o posameznikih. Sej imaš v vsakem narodu par "padalcev", ki izstopajo. Zame recimo najbolj verodostojen dokaz, da je ljudstvo inteligentno, niso IQ testi nekih ljudi, ampak je dokaz to, kako živijo. Te šablone in ostalo tule odpadejo.
Tisti, ki je pameten si bo verjetno skušal olajšati življenje v maksimalni meri. Zdej takole čez palec, tile židovski pobje ne živijo ravno najbolje na svetu.
In tisto kar je najbolj smotrno je vera. Torej, imamo najpametnejši narod na zemlji in ta je globoko veren. Torej Bog vseeno obstaja???
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Frenkie napisal/-a:Tisti, ki je pameten si bo verjetno skušal olajšati življenje v maksimalni meri.
Ni nujno. Oziroma - vsaj moja definicija inteligentnosti ne zajema tega.
Se spomnim nekega Rusa, o katerem sem brala ... tip je pogruntal neko zadevo (pozabila sem, za kaj točno gre), s katero se matematiki mučijo že stoletja. In prejel je nagrado, ki jo podeljuje neko matematično združenje v vrednosti - mislim, da - milijon dolarjev.
Najprej so ga komaj našli, ker vegetira tam na nekem inštitutu v Rusiji bogu za hrbtom. In potem je odklonil nagrado - kaj šele, da bi prišel na podelitev, kjer bi tudi predaval o svojem dosežku, ker njega kao take stvari ne zanimajo. On nima časa, ker se pravkar ukvarja z neko drugo poglobljeno zadevo.
Pač. Ima druge prioritete v lajfu kot milijon dolarjev in svetovno slavo (v strokovnih krogih, seveda. Da mu ni do svetovne slave v forumu Cosmozvezde, je lažje razumeti)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
-
ryu10kyu - Cosmofrik
- Na forumu od: 14. 6. 2005
- Kraj: Sonce
kr.ena napisal/-a:Pač. Ima druge prioritete v lajfu kot milijon dolarjev in svetovno slavo (v strokovnih krogih, seveda. Da mu ni do svetovne slave v forumu Cosmozvezde, je lažje razumeti)
Če ga povabimo in povemo da je izbran s strani cosmo forumašev za najsposobnejšega matematika, ki trenutno živijo...bo sigurno uletel
Sploh če bo standard vodka na mizi..in potem bomo skupaj reševali matematične operacije in kravžljali sive celice v možganih...ali pa celo kakšen šah udarili
kr.ena pojdi s smreko v akcijo in mu pripravita kakšen izziv...jaz znam samo procente na pamet računati...v procentih tudi unega matematika premagam(kao)
Ena ideja se mi je porodila...kroži bajka naokoli...Henry Ford je bil v svojih časih ful uspešen biznis men iz katerega so se norca delali, ker je imel samo osnovno šolo...in so ga vedno spraševali kakšne zakomplicirane stvari da bi ga spravili v zadrego...in enkrat jim je rekel...jaz ne poznam odgovorov na vaša vprašanja...ampak imam pa zaposlene ljudi strokovnjake, ki mi na vsako zakomplicirano vprašanje najdejo odgovor in rešitev...in to se mi zdijo modre besede....ne moreš vse vedeti...ampak skupaj zbrati strokovnjake in dobiti potem odgovore na vprašanje...in se lotiti rešitve...
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
- Frenkie
- Cosmopolitanka
Kr.ena: no, meni pa ravno kej tazga ne predstavlja inteligence, kajti zame je inteligentnost več kot samo "računanje ali razvozlavanje nekih enačb". Za tega Rusa še nisem slišala, tako da bolj težko komentiram njegovo inteligentnost, vendar iz tega kar si opisala se dajo razbrati neki "vzorci" motenosti pri tem človeku. Zame inteligenten človek pokriva širok spekter znanja iz mnogih področij, in ena izmed lastnosti naj bi bila tudi ta, da znaš poskrbeti tudi zase in na koristen način izrabit svojo inteligenco. Pa to sedaj ne pomeni, da se takoj pograbiš za nekimi Nobelovimi nagradami oz. da začneš hlastati za denarjem, ampak da samemu sebi omogočiš "normalen" način življenja. Vegetiranje in životarjenje v nekih rovtah zame ne predstavlja neke bistroumnosti človeka, vsaj v širšem spektru ne.
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
Frenkie napisal/-a:Vegetiranje in životarjenje v nekih rovtah zame ne predstavlja neke bistroumnosti človeka, vsaj v širšem spektru ne.
Zakaj pa ne? Kaj pa če njemu tako paše? Meni je pa ravno to inteligentno, da se na obnaša na podlagi nekih umetnih družbenih norm, ki od nas zahtevajo (napiši si spisek) ampak da dela izključno tisto, kar je po njegovem prepričanju bolj prav (če seveda ne škodi drugim)
A mi smo pa kao ful inteligentni ker se pehamo za denarjem, ki moč merimo po tem, kdo bo imel boljše obleke avtomobile, pa kje bo kdo jedel, pa umiramo od stresa. A to je pa za razliko od njega ful pametno?
No ja....
-
Lopatka - Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 11. 2007
Jaz bi se pa kar strinjala s Frenkie. Ta Rus, ki ga je omenjala kr.ena, so zame neke vrste mazohisti, ki se raje trpinčijo pod nekimi skalami, kot da bi si omogočili dostojno življenje. In mazohizem ni ravno pokazatelj neke bistroumnosti.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Se strinjam s Smreko glede tega.
Ryu10kyu - vesela bi bila še kakšnega komentarja na post s prejšnje strani ...
O egoizmu in plasiranju superinteligentnih dosežkov na trg ...
Ryu10kyu - vesela bi bila še kakšnega komentarja na post s prejšnje strani ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
da l čovek išta rešava
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
kr.ena, egoizem, pamet, um, čustva, čuti, srce, instinkt... vse to in še več ne gre pripisovati inteligenci. Inteligenca je nekaj, s čimer vse naštete stvari lahko efikasneje uporabljaš, po možnosti tudi bolje, ne pa nujno. Poleg tega je zvrsti inteligenc več (npr. socialna, muzikalna, čustvena, telesna,...). Howard Gardner opisuje sedem zvrsti:
1. Linguistic
2. Logical-Mathematical
3. Bodily-Kinesthetic
4. Spatial
5. Musical
6. Interpersonal
7. Intrapersonal
Čeravno to morda veš, tega v komentarjih nisem prepoznal, omenjaš le drugo po vrsti, če se oprem na Howardovo klasifikacijo (in k temu dodajaš še etična merila). Če je kdo ob tem slučajno pomislil, da je klasifikacij več, zna že kazati znake pameti. Da da, dragi moji, to ni edina znana strokovna klasifikacija. Kdo bi si mislil, ha(?)
Aksiomi:
a) Inteligentno bitje je lahko silovito egoistično, ampak to NE pomeni, da je sovražno.
b) Egoist = sebičnež ni človek, ki je sovražen. Ta je podoben kot a, če je kdo zasledil. To pa zato, ker to nekateri zelo radi "pozabijo".
c) Sovražen egič pa je slabič. To pa ja.
d) Pameten inteligenten človek ne more biti sovražen, to je moje mnenje.
e) Inteligenten človek je lahko zelo zelo sebičen (ob tem, ko nekaj dela, ne misli na druge, ampak le nase, oziroma na svojo korist)... in dokler ne dela slabega drugim, ni s tem njegovim egoizmom nič narobe.
Brez egoizma bi človek umrl in brez altruizma ravnotako, potrebno je ravnovesje. Steve Pavlina se je v članku How selfish are you lepo in precej nazorno razpisal o tem. Toplo priporočam... kar vse prebrat, od Several, do nature, se bo splačalo za naprej.
Kako veš, da ni nek specifičen atruist le prefrigan in srčno nadpovprečno inteligenten, pameten ter duhovno razvit egoist? Kdo bi vedel. Jaz ne vem. To ti razum ne more povedati. Je prešibek.
Ravnokar sem gledal film "Jaz, robot" in tam sem zasledil izjavo, ki se mi je zdela skoraj tako pametna, kot moja: "You are the dummest smart person I know!"
lp,
Boris_ zelo pameten bedak
P.S.:
Če te zanima kaj o egu, boš edinstven prikaz tega, kaj ego je, našla v članku
Pogovor z višjim jazom (igra Kdo si); Jaz (Ego) in vloge, ki jih igra, še posebej v komentarjih glede Osha, ki govori o egu kot nepravem centru. Mislim, da potem ne bo več zadrege z razlikovanjem pameti, inteligence in ega. Vpleti zraven še stopnjo zavesti, oz. duhovnost.
1. Linguistic
2. Logical-Mathematical
3. Bodily-Kinesthetic
4. Spatial
5. Musical
6. Interpersonal
7. Intrapersonal
Čeravno to morda veš, tega v komentarjih nisem prepoznal, omenjaš le drugo po vrsti, če se oprem na Howardovo klasifikacijo (in k temu dodajaš še etična merila). Če je kdo ob tem slučajno pomislil, da je klasifikacij več, zna že kazati znake pameti. Da da, dragi moji, to ni edina znana strokovna klasifikacija. Kdo bi si mislil, ha(?)
Aksiomi:
a) Inteligentno bitje je lahko silovito egoistično, ampak to NE pomeni, da je sovražno.
b) Egoist = sebičnež ni človek, ki je sovražen. Ta je podoben kot a, če je kdo zasledil. To pa zato, ker to nekateri zelo radi "pozabijo".
c) Sovražen egič pa je slabič. To pa ja.
d) Pameten inteligenten človek ne more biti sovražen, to je moje mnenje.
e) Inteligenten človek je lahko zelo zelo sebičen (ob tem, ko nekaj dela, ne misli na druge, ampak le nase, oziroma na svojo korist)... in dokler ne dela slabega drugim, ni s tem njegovim egoizmom nič narobe.
Brez egoizma bi človek umrl in brez altruizma ravnotako, potrebno je ravnovesje. Steve Pavlina se je v članku How selfish are you lepo in precej nazorno razpisal o tem. Toplo priporočam... kar vse prebrat, od Several, do nature, se bo splačalo za naprej.
Kako veš, da ni nek specifičen atruist le prefrigan in srčno nadpovprečno inteligenten, pameten ter duhovno razvit egoist? Kdo bi vedel. Jaz ne vem. To ti razum ne more povedati. Je prešibek.
Ravnokar sem gledal film "Jaz, robot" in tam sem zasledil izjavo, ki se mi je zdela skoraj tako pametna, kot moja: "You are the dummest smart person I know!"
lp,
Boris_ zelo pameten bedak
P.S.:
Če te zanima kaj o egu, boš edinstven prikaz tega, kaj ego je, našla v članku
Pogovor z višjim jazom (igra Kdo si); Jaz (Ego) in vloge, ki jih igra, še posebej v komentarjih glede Osha, ki govori o egu kot nepravem centru. Mislim, da potem ne bo več zadrege z razlikovanjem pameti, inteligence in ega. Vpleti zraven še stopnjo zavesti, oz. duhovnost.
Zadnjič spremenil Boris, dne 18. Apr. 2008 21:48, skupaj popravljeno 1 krat.
-
ryu10kyu - Cosmofrik
Pa saj smo v bistvu vsi egoisti...saj živimo zaradi sebe?
Kdor pa ne živi zaradi sebe, pa slej ko prej zapade v psihične probleme, saj ima težave s svojo samopodobo, samozavestjo in je odvisen od okolja...
recimo znane osebe znajo po končani karieri ali ko jim upade slava utegnejo zapasti v depresije saj se filajo iz zunanjega sveta in iščejo potrditev izven sebe....to pomeni da so odvisni ljudje in ne neodvisni. In takrat nastane problem, ker se sesujejo temelji na katerih si gradil in če so napačni se sesujejo.
Že po naravi je tako...najprej žival poskrbi za sebe šele potem ostali pridejo na vrsto...in najmočnejši pride prvi do hrane. Najšibkejši pač pogine če se ne znajde...
Seveda pa je lahko egoizem tudi zdrav...lahko gre tudi za sovisnost kjer je v odnosu simbioza...in tako se lahko več stori...v ekonomiji je tipičen primer grozdenje podjetij. V živalskem svetu gre za krdela kjer skupaj ulovijo plen...
Kdor pa ne živi zaradi sebe, pa slej ko prej zapade v psihične probleme, saj ima težave s svojo samopodobo, samozavestjo in je odvisen od okolja...
recimo znane osebe znajo po končani karieri ali ko jim upade slava utegnejo zapasti v depresije saj se filajo iz zunanjega sveta in iščejo potrditev izven sebe....to pomeni da so odvisni ljudje in ne neodvisni. In takrat nastane problem, ker se sesujejo temelji na katerih si gradil in če so napačni se sesujejo.
Že po naravi je tako...najprej žival poskrbi za sebe šele potem ostali pridejo na vrsto...in najmočnejši pride prvi do hrane. Najšibkejši pač pogine če se ne znajde...
Seveda pa je lahko egoizem tudi zdrav...lahko gre tudi za sovisnost kjer je v odnosu simbioza...in tako se lahko več stori...v ekonomiji je tipičen primer grozdenje podjetij. V živalskem svetu gre za krdela kjer skupaj ulovijo plen...
-
ryu10kyu - Cosmofrik
kr.ena napisal/-a:Ryu10kyu - vesela bi bila še kakšnega komentarja na post s prejšnje strani ...
mah...tudi ti super inteligentni dosežki kot jih ti poimenuješ so neke vrste pesek v oči...zunaj nas je polno nekih raznoraznih igračk, predmetov ali kako bi se izrazil...ki nas zavirajo pri osebnostni rasti.
Želel sem povedati v bistvu v vseh prejšnjih postih pa nisem znal na kratek in jedrnat način...oziroma nisem si mislil da bi bilo bolje da bi tako rekel...toda:
Vsa tehnologija in ne vem kakšni dosežki...potovanje v vesolje, letala, avtomobili, super računalniki, lcd tvji, mobiteli, jahte, podmornice in ne vem kaj še vse...tudi konec koncu znanost stalno napreduje...ampak...ampak....koliko smo pa v teh tisočletjih naredili za duhovno rast in mentalni razvoj človeka? Meni se zdi kot da se namenoma pušča ljudi na neki takozvani nizki stopnji zavedanja zgolj zato da so lažje vodljivi in da se lahko manipulira z njimi....to sem želel povedati.
Vse kar se je do sedaj zgodilo glede razvoja tehnologije in znanosti...kapo dol...tu je narejen ogromen dosežek...ampak zanemarilo se je pa pomembno področje...in zato po moje ima tudi čedalje več ljudi psihične in zdravstvene težave...
O egoizmu sem pa že v zgornjem posttu napisal nekaj mojih misli...
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
Če bi pa že slučajno kdo tako rad razpravljal o inteligenci, pa o tem, kako smo bili včasih (opa, po teoriji Darvina) ljudje neinteligentni in na drevesih, danes pa postajamo (po Flynnovem efektu) čedalje bolj inteligentni ("The average rate of rise seems to be around three IQ points per decade" => kaj so ti nori, naj si malo pogledajo stare indijske spise, pa Tibetanske mojstre... če niso bili ti že tisoče let nazaj toliko inteligentni, kot naš narod sedaj, naj Pameli zdajle joški dol padejo), naj si ogleda tole nadvse inteligentno drevo.
Če ni bil ta Flynn ena mutivoda... Grem prec zdajle raziskat.
Če ni bil ta Flynn ena mutivoda... Grem prec zdajle raziskat.
-
ryu10kyu - Cosmofrik
Jah...saj so bile že prej izredno razvite civilizacije...in jaz v Darwinovo teorijo dvomim...
Kolikor sem jaz ujel po pogovoru z nekim človekom, da so ogrono za izgubo teh modrosti in znanja krivi rimljani in križarji ki so ogromno teh zadev zažgali...in uničili ter skušali pokristijaniti ljudi. Kolikor sem spoznal Maye so imeli kar nekaj koledarjev. In eden izmed teh je Julijanski ki ga uporabljamo ampak tega so imeli zgolj za pobiranje davkov...vse ostale pa so jim prepovedali.
Dejstvo je pa da ni tako črno vse skupaj...svet postaja siv...in bolj je siv bolj so ljudje prisiljeni delati na sebi in so zbezani iz cone udobja...torej itak se v zadnjih letih razvoj ljudi veča...in upam da bo kmalu taka kritična masa in bo prevagala tole situacijo. Kajti na tak način kot sedaj delamo..lahko rečem samo da me je sram da spadam med človeško raso...tak mačehovski odnos kot ga imamo do matere zemlje in do soljudi...pa to je res nezaslišano!!!
Tisto drevo od Borisa...oziroma slika ki jo je prilimal je pa očem prijazna...in kaže na to da narava ima smisel za estetiko
Kolikor sem jaz ujel po pogovoru z nekim človekom, da so ogrono za izgubo teh modrosti in znanja krivi rimljani in križarji ki so ogromno teh zadev zažgali...in uničili ter skušali pokristijaniti ljudi. Kolikor sem spoznal Maye so imeli kar nekaj koledarjev. In eden izmed teh je Julijanski ki ga uporabljamo ampak tega so imeli zgolj za pobiranje davkov...vse ostale pa so jim prepovedali.
Dejstvo je pa da ni tako črno vse skupaj...svet postaja siv...in bolj je siv bolj so ljudje prisiljeni delati na sebi in so zbezani iz cone udobja...torej itak se v zadnjih letih razvoj ljudi veča...in upam da bo kmalu taka kritična masa in bo prevagala tole situacijo. Kajti na tak način kot sedaj delamo..lahko rečem samo da me je sram da spadam med človeško raso...tak mačehovski odnos kot ga imamo do matere zemlje in do soljudi...pa to je res nezaslišano!!!
Tisto drevo od Borisa...oziroma slika ki jo je prilimal je pa očem prijazna...in kaže na to da narava ima smisel za estetiko
- Frenkie
- Cosmopolitanka
Smreka napisal/-a:Zakaj pa ne? Kaj pa če njemu tako paše? Meni je pa ravno to inteligentno, da se na obnaša na podlagi nekih umetnih družbenih norm, ki od nas zahtevajo (napiši si spisek) ampak da dela izključno tisto, kar je po njegovem prepričanju bolj prav (če seveda ne škodi drugim)
A mi smo pa kao ful inteligentni ker se pehamo za denarjem, ki moč merimo po tem, kdo bo imel boljše obleke avtomobile, pa kje bo kdo jedel, pa umiramo od stresa. A to je pa za razliko od njega ful pametno?
No, ti si sedaj navedla dve najbolj možni skrajnosti. Obstajajo pa tudi ljudje, ki izberejo srednjo pot. Se pravi, ne živijo v nekih hribih - bogu za hrbtom, obenem pa tudi ne hlastajo za denarjem in najdražjim avtomobilom. Pač, znajo ubrati neko sorazmerno pot.
Moje mnenje je, da vsak inteligenten človek, če je res dovolj inteligenten, bo svojo nadarjenost investiral v izgradnjo izkušenj. Kar pa nekdo, ki vegetira in živi v nekih rovtah, sigurno ne bo zmogel.
Inteligenco bi lahko v bistvu opredelili tudi kot zmožnost učinkovitega(!) mišljenja (v kar vegetiranje definitivno ne spada), učenja in reševanja problemov.
Še zlasti pa se inteligentnost kaže kot uspešnost in iznajdljivost v novih situacijah.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov