Kdo je najpametnejši

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 12:12

Smreka napisal/-a:Ne iščem nobenega kritja, samo po njenem pisanju sodeč mislim da razmišlja v isto smer.
Lahko debatirava, samo o tem ne več :)

Kopiram od zgoraj...
Zdaj sem malo bolj pri času..pa še nekaj dopišem:
Seveda je ta oseba inteligentna...ampak dopustiti nekomu drugemu da dela s tvojo stvaritvijo kar njemu paše, pa se mi ne zdi odgovorno. To sem želel povedati! In to da ti nekaj znaš narediti ali biti morda izumitelj(...pa če tega ne plasiraš na trg in s tem pomagaš ljudem...saj verjetno si zaradi tega to naredil, če nisi egoist...) si za moje poglede nesposoben in neinteligenten...nekaj na pol narediti je tako kot žensko zrajcati da bo voljna, nekdo drugi pa naj jo potem poseksa ali kaj? :lol:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Apr. 2008 14:25

Kakšen metuljev efekt bolj težko plasiraš na trg, ne? (ravno prejle sem brala članek o Lorenzu).
Ampak meni je odkritje metuljevega efekta ali kakšnih takih zadev nedvomno bolj zanimivo in navdihujoče kot če nekdo uspe ugotoviti, da si folk želi (pustimo zdaj, ali si to folk res želi ali so to umetno ustvarjene potrebe - to je že nova tema :wink: ) posebne kreme za levo in desno joško, to "izumi" in potem plasira na trg, ker želi deliti svoje odkritje z množicami. To zame ni posebna inteligenca, res pa je, da se izumitelju splača, če se znajde in proda zadevo. Prav tako mu ne moreš očitati egoizma, ker si koneckoncev tudi jaz lahko kupim čudežno kremico.
In tudi če je zadaj kao znanstvena raziskava, da je tkivo v levi joški v povprečju malo drugačno kot v desni in je posebna kremica zato utemeljena, je meni to še vedno brezveze.
(namenoma sem dala tak bizaren primer,... čeprav je to mogoče dokaz moje skrajne neinteligence, ker bo nekdo tole prebral, mi ukradel idejo in naslednja tema v podforumu Lepota bo debata o kremi za levo in desno joško :D . Jaz pa ne bom imela nič od tega :cry: )

Pa še o egoizmu. Priznam, obrv se mi je vzdignila za par milimetrov in rekla sem si: Šit, tule ima pa tip prav. In začela razmišljati.
Je egoizem, če nekdo izumi zdravilo proti aidsu in ga ne lansira na trg ter ga ima doma v omari? Prav gotovo.
Je egoizem, če taisti proda patent farmacevtski multinacionalki za mastne pare, ta pa potem spravi zadevo na trg, ampak to seveda folku v podsaharski Afriki nič ne pomaga, ker itak nimajo keša? Pa tudi meni ne, ker je stvar predraga, moja zavarovalnica je pa ne krije? Tudi to je egoizem. Odgovornost znanstvenika je prav gotovo manjša, ampak koneckoncev si lahko vsaj reče, da je s svoje strani naredil, kar se je dalo.
Dalo bi se pa tudi drugače ... da bi se znanstvenik zavzel za stvar, dal v javnost, iskal sponzorje in skušal omogočiti vsakemu obolelemu, da pride do zdravila. Vprašanje pa, če bi mu uspelo. In vprašanje, če ni bolje, da svoje možganske kapacitete posveti novim izumom kot pa da se ukvarja s tržnimi mehanizmi, se bori z multinacionalkami itd.
Ker govorimo tule o inteligentnosti, ne bom razpredala dalje o slabostih sistema svobodnega trga in nevmešavanja držav in vlad.

ryu10kyu napisal/-a:Sem zagovornik etičnega utilitarizma...in pod moralno jaz smatram, da če že imaš neko sposobnost, ki prekaša druge in da s to sposobnostjo lahko pripomoreš k blagostanju na svetu...ali ni to moralno, če ne celo družbeno odgovorno.

Vsekakor. Ampak ker jaz nisem tako utilitaristična - vsaj ne v smislu, omejenem na materialne proizvode - štejem za maksimalno inteligentne in ne egoistične tudi ljudi, ki razgibavajo svoje možgančke v bolj abstraktnih rečeh. Filozofija, umetnost, sociologija, matematika, tudi metuljev efekt koneckoncev.
Meni se tudi to zdi zelo koristno, kljub temu, da ni oprijemljivih rezultatov, ki bi jih na koncu lahko kupil v Mercatorju.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 18. Apr. 2008 14:26

kdo odneha??? :D :D :D
Uporabniški avatar
Madisson
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 12. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Madisson » 18. Apr. 2008 14:52

Bumerang napisal/-a:Enkrat so celo prišli do nekega rezultata, da so Izraelci najpametnejši narod na svetu, Slovenci so bili kar na tretjem mestu

O tej raziskavi sem tud jst brala. Sicer je obstajal tud angleški članek, ampak ga zdej ne najdem, tko da sem našla samo tega v srbskem jeziku: Klik. Kr neki če mene vprašate :D
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 18. Apr. 2008 14:56

^^ Izraelci so verjetno res najinteligentnejši narod na svetu. Sploh Aškenazi Židje.

Da smo pa Slovenci drugi ali pa Srbi tretji ... je pa sila maloverjetno. Sploh pa teli Mensa testiranci niso reprezentativni za narodovo inteligenco.

Itak so pa lastniki Mensa knjižic povečini precejšnji bučkoti. Rahlo avtistični morda.

Razen seveda tisti, 180+. To so pa že kar svoja kategorija. V Sloveniji se jih najbrž ne tare nadpovprečno mnogo.
Uporabniški avatar
*etty*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *etty* » 18. Apr. 2008 15:09

Ma dej, slovenci smo približno na enakem mestu v svetu po aroganci, zavisti in žlehtnobi :? :D

In s temi besedami ponavadi označujemo avtistične osebke (kot je deniro povedu), ki so ponavadi tudi zelooooo inteligentni... hehe :D

Btw. jst sm pred kratkim brala, da je povprečen IQ slovenca pod 100 in da imamo zelo malo ljudi z IQ-jem nad 140. Procentualno gledano.
Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 12. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 18. Apr. 2008 15:14

Okey... od kod nekaterim to, da so Slovenci avtistični? Avtistični so ponavadi tisti z nekoliko višjim IQ, to je splošno znano. Ali bolje rečeno kar avtisti. Avtistov ni nikjer veliko, razen med nadarjenimi.
Zadnjič spremenil Buttercup, dne 18. Apr. 2008 16:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 18. Apr. 2008 15:16

Bolj natančno beri, kajti jaz nisem nikjer rekel, da so slovenci bolj avtistični kot drugi.

Trdim samo, da so tisti z večjim IQ nekoliko avtičnejši od drugih. Kar je razlika. Posebej še zato, ker teze o domnevni grozni inteligentnosti Slovencev še nisem kupil. Ni še bilo razloga.
Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 18. Apr. 2008 15:21

No, jst sem pa slišala, da to ne drži, da bi bili avtisti bolj inteligentni, kot drugi. Pri njih je določen procent zelo inteligentnih, tako kot to velja za ostale, in potem tistih par procentov v takšni meri izstopa, da se je uveljavilo zmotno mišljenje o avtistih in njihovi inteligenci. Mislim, da so omenili, da se avtisti lahko precej dolgo koncentrirajo na določeno zadevo, recimo na računanje na pamet in potem dobimo občutek, kako obvladajo. Vendar, kdorkoli izmed nas, ki so mu številke domače, bi se lahko hitro naučil računati na pamet z visokimi številkami, če bi seveda imel motivacijo.
Uporabniški avatar
swim girl
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a swim girl » 18. Apr. 2008 15:24

A ni bla enkrat na TV-ju ena razprava, kjer so omenjali, da se IQ svetovne populacije in s tem tudi slovencev manjša. Ne vem več na kateri oddaji so to imenili in kako točno je bilo to utemeljeno, vendar je kar verjetno.
Zadnjič spremenil swim girl, dne 18. Apr. 2008 16:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 12. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 18. Apr. 2008 15:29

^^ kakšne bučke!!! Ne vem od kje zaključek, da bi se IQ v svetovnem merilu manjšal?! Kvečjemu obratno, IQ se veča. Možgani se razvijajo. Temu se reče evolucija.

O tem si lahko preberete tukaj: Klik

Pač, če verjameš v Boga in kreacijsko teorijo, potem se pri nekaterih IQ res niža. Če pa bolj verjameš v evolucijo, potem je pa jasno, da moramo biti nekoliko pametnejši, kot tedaj, ko smo splezali z drevesa, mar ne?!
Uporabniški avatar
Black Amber
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Black Amber » 18. Apr. 2008 15:44

deniro napisal/-a:^^ Izraelci so verjetno res najinteligentnejši narod na svetu. Sploh Aškenazi Židje.

Heeeh??? To mi ne gre v glavo. Torej, najinteligentejši narod na svetu živi ravno v izobilju :? In kako je potem možno, da takšni niso neka svetovna velesila?

Se pravi, tisti ki so najbolj pametni, živijo v primerjavi z razvitim svetom, v kolibah :roll:

Kr neki tole z Židi. Kam gre potem ta intelekt?
Uporabniški avatar
Chavah
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Chavah » 18. Apr. 2008 15:48

^^ to o Izraelcih verjetno res drži, saj je bilo veliko vrhunskih znanstvenikov Židov. Npr. Einstein, Openheimer itd. Vsekakor nadpovprečno veliko. Pa tudi Izrael je vedno zmagal v vseh vojnah z Arabci, čeprav je Izraelcev 6 milijonov, Arabcev pa +100 milijonov.
Uporabniški avatar
Lourd
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Lourd » 18. Apr. 2008 15:50

No tole je ena taka ljudska modrost - da so židje najpametnejši :roll: Bolj za v gostilno kot kaj drugega.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Apr. 2008 15:52

Chavah napisal/-a:^^ to o Izraelcih verjetno res drži, saj je bilo veliko vrhunskih znanstvenikov Židov. Npr. Einstein, Openheimer itd. Vsekakor nadpovprečno veliko. Pa tudi Izrael je vedno zmagal v vseh vojnah z Arabci, čeprav je Izraelcev 6 milijonov, Arabcev pa +100 milijonov.

No ja, tale o vojnah je pa malo za lase privlečena. Tu ne odloča inteligenca Židov, ampak podpora s strani ZDA. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]