Kdo je najpametnejši

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 7:02

Shanaxi napisal/-a:Omg ryu10kyu dej nauči se citirat! :? Komaj sem razbrala kaj si ti napisal in kaj kr.ena.

To vse skupaj je bilo z namenom tako napisano...da ne bom izstopal iz predalčka v katerega me je postavila kr.ena ...in zato da bom v okviru njene predstave o meni...
Včasih se nam zdijo kakšne stvari nesmiselne in napačne zato ker so drugačne od pričakovanega ali drugačne kot smo navajeni... :wink:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 7:16

kr.ena napisal/-a:Malo zares:
Inteligenčni testi so mi pa sploh sfaljena zadeva. Pa čeprav jaz pri njih izpadem blazno inteligentna. (ali pa ravno zato :wink: ) Sem pač sposobna rešiti ogromno število relativno preprostih nalog v zelo kratkem času. Ampak zame je pametnejši nekdo, ki porabi ogromno časa in na koncu reši nek blazno kompliciran matematični problem, za katerega ne bom jaz nikoli sposobna dojeti, v čem je sploh poanta.

Ali je znak inteligence da greš peš računati izredno komplicirano matematično enačbo, ki je izredno zakomplicirana...ali je znak inteligence, da uporabiš računalnik, da ti to izračuna? :gruebel:
Ali vzeti v roke kramp in lopato...ali se vsesti na bager in skopati luknjo?
Torej naj se smatra za inteligentno osebo tisto osebo, ki si rada komplicira življenje, pa ne glede na to da ima pred seboj orodja, ki mu to izračunajo v momentu? Če to drži...potem takem sem jaz izredno neinteligenten :lach:
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 18. Apr. 2008 8:39

ryu10kyu napisal/-a:Ali je znak inteligence da greš peš računati izredno komplicirano matematično enačbo, ki je izredno zakomplicirana...ali je znak inteligence, da uporabiš računalnik, da ti to izračuna? :gruebel:

Ne gre za to, da boš ti dobil rezultat matematične enačbe. Gre za to, da boš ti znal razmišljati na "matematični" način. Matematiko povezujem s filozofijo, gre za totalno abstraktni način razmišljanja, na tak način recimo pojasnjuje svet in teorijo sveta Hawkings, ki ga je omenila kr.ena. Gre za višji nivo razmišljanja, gre za opustitev "tuzemske" prakse in logike, gre za opustitev vsakdanjih , konkretnih vzorcev in se spusti v nekaj, kar je običajnemu smrtniku več ali manj nerazumljivo.
Meni osebno je znak inteligence to, da znaš razmišljati "iz sebe", "iz vzorcev", da ne razmišljaš tako kot drugi želijo, da bi razmišljal, ker bi bil zato v njihovih očeh "pameten". Ni pač dovolj samo prebrat nekaj knjig, citirat povzetke in potem si car,kar večina dela.
Jaz po tej moji definiciji nisem pametna, niti ni noben na forumu, ker smo več ali manj ovce, četudi se na vso moč trudimo, da ne bi bili oz. se vsaj delamo da nismo. Zato pa cenim tistih par ljudi na tem svetu, ki so "pametni".
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 9:06

Ok...očitno so pogledi na svet resnično drugačni...mene še vedno ne fascinirajo neke matematične računice...pa sem bil kar uspešen pri matematiki...vem ker sem se poglabljal da je v bistvu vse sestavljeno iz števil...in bolj ko se poglabljaš resnično ugotoviš da je v vseh civilizacijah se vrtelo okoli številke 9...in bolj ko greš v matematiko noter bolj ugotoviš da je vse skupaj igračkanje s števili in kako lepo se vse sklada...ampak še vedno...jaka fora če znaš to izračunati in če v vsaki stvari vidiš številke ali pa ne vem kaj...in znaš vse logično povezati...
Tudi me ne gane da nekdo pozna cel sistem in vse kaj se dogaja v ekonomiji ali pa v ekologiji ali pa na ne vem kakšnem znanstvenem področju. A res noben ne razume kaj želim povedati?

Če bi že res bili inteligentni teli strokovnjaki matematični ali ne vem kakšne glavce bi se zbrali vsi ti znanstveniki in genijalci na kupu in bi dejansko rešili kakšen problem...ampak kolikor izkušnje kažejo so ti ljudje blazni zagovorniki svojega področja in pametnjakoviči na egotripu in v svojem svetu. In bi se kaj kmalu začeli prerekati kdo ima prav in kaj je prav in kaj ni...
Skratka vse to blazno znanje in ne vem kakšne vsote genijalcev in pametnjakovičev ni zmožnih skupaj sestaviti nekaj smiselnega za celotno človeštvo. In zakaj ne? Zato ker vsi ti blazni znanstveniki delujejo v sistemu kjer so odvisni od finančnih virov ali pa so financirani s strani raznoraznih koorporacij. In so lutke v rokah nekoga drugega...Kdo je zdaj tu pameten in kdo neumen?
:scherzkeks:
In kateri so po tvojem razmišljanju pametni? :gruebel:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Apr. 2008 10:05

ryu10kyu napisal/-a:Komunicirati zna vsak...komunikacija se odvija že s tem da sta dve osebi v istem prostoru, pa čeprav se ne gledata ali si dajeta znakov komunikacije...pod kar se smatra da vsak zna komunicirati...ampak to da nekdo misli da zna kvalitetno komunicirati še ne pomeni da resnično zna,ne?

Seveda. Pravim le, da je to zelo relativno. Tebi pomeni kvalitetna komunikacija nekaj drugega kot meni.
Hočem reči, da je definicija inteligentnosti nasploh relativna - vsak si jo postavi po svojih merilih. Tvoja merila so bolj utilitaristična (nekdo bi moral takorekoč rešiti probleme človeštva, da bi mu priznal inteligenco), moja so pa bolj abstraktna.
Če se človek ukvarja z umetnostjo, res ne more biti utilitarističen - ni čudno, da sva prav midva na nasprotnih polih tule, ne?
Eno je biti inteligenten, drugo pa to svojo inteligenco uporabljati v koristne namene. Kaj so koristni nameni je pa spet zelo relativno.
Če sem te prav razumela, je zate inteligenten nekdo, ki mu uspe poskrbeti za lastno rit, bolj inteligenten pa tisti, ki zraven poskrbi še za par drugih riti (recimo celotno človeštvo). Ostali s(m)o pa butasti ...
ryu10kyu napisal/-a:
kr.ena napisal/-a:. Pa tudi če nobenemu nič ne koristi - dejstvo je, da je človek, ki je sposoben abstraktnih operacij višje matematike, inteligenten
Si morda želela reči naučen?

ryu10kyu napisal/-a:.mene še vedno ne fascinirajo neke matematične računice...pa sem bil kar uspešen pri matematiki...vem ker sem se poglabljal da je v bistvu vse sestavljeno iz števil...in bolj ko se poglabljaš resnično ugotoviš da je v vseh civilizacijah se vrtelo okoli številke 9...in bolj ko greš v matematiko noter bolj ugotoviš da je vse skupaj igračkanje s števili in kako lepo se vse sklada...ampak še vedno...jaka fora če znaš to izračunati in če v vsaki stvari vidiš številke ali pa ne vem kaj...in znaš vse logično povezati...

Matematika niso samo številke! Pravzaprav so številke na nek način le orodje, kako matematiko približati manj inteligentnim, ki rabijo nekaj konkretnega, da si lahko predstavljajo stvari.
Matematika je zelo abstraktna zadeva.

V glavnem - inteligentnost je zame (pa ne samo zame; tole definicijo sem pobrala po spominu nekje drugje) sposobnost logičnega in abstraktnega mišljenja in povezovanja. Zato je zame še vedno inteligentnejši znanstvenik, ki počne svoje stvari za neko bolj ali manj bedno plačo kot pa njegov delodajalec, ki se medtem sonči na Karibih in šteje odstotke delnic.
Sveta pa ne bo rešil ne eden ne drugi. Mogoče prej znanstvenik, če se slučajno ukvarja s čim konkretnim kot pa delodajalec, ki pravzaprav samo poglablja konflikte v svetu (s tem, da bogati na tuj račun).
Seveda pa priznam, da lažje priznam inteligenco nekomu, s katerim se lahko poistovetim, ki me navduši z novim pogledom na stvari, o katerih tudi sama razmišljam (zato sem prej omenila Beigbederja) kot pa recimo - da spet uporabim to ime - Hawkingsu. Za njega pač verjamem drugim ljudem, ki menda razumejo, o čem on govori (bolj ali manj), da je blazno inteligenten.
Vsekakor pa ne bom rekla, da je brezveznik, ki naklada bedarije o stvareh, ki sploh niso zanimive, samo zato, ker ga jaz ne razumem in mi nasploh ni blizu ta tematika.

Slučajno sem se spomnila na najino debato izpred nekaj mesecev. Sori, če te je zmotilo, da sem bila v prejšnjem postu malo osebna. Ampak saj poznaš moje mišljenje o tem. :wink: Lepo, če boš šel na Žale z nasmeškom in boš imel prihranjeno za marmorni spomenik.
Meni je vseeno, kakšen spomenik bom imela. Odšla bom pa tudi z nasmeškom. Zaradi svojih razlogov.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 18. Apr. 2008 10:25

ryu10kyu napisal/-a:
Skratka vse to blazno znanje in ne vem kakšne vsote genijalcev in pametnjakovičev ni zmožnih skupaj sestaviti nekaj smiselnega za celotno človeštvo. In zakaj ne? Zato ker vsi ti blazni znanstveniki delujejo v sistemu kjer so odvisni od finančnih virov ali pa so financirani s strani raznoraznih koorporacij. In so lutke v rokah nekoga drugega...Kdo je zdaj tu pameten in kdo neumen?
:scherzkeks:
In kateri so po tvojem razmišljanju pametni? :gruebel:

Hm, ful zanimivo, kako v enem odstavku poveš dve popolnoma nasprotujoči si misli. Praviš, da niso zmožni sestaviti nič skupaj, ker so odvisni od finančnih virov? Ne razumem tega. Valjda da so sposobni sestavit skupaj, sej tud so. A misliš da ne obstaja zdravilo za aids, za raka, avto na vodo ipd... In ja, maš prav, da denar onemogoča lansiranje tega na trg - ampak kaj ma to veze z njihovim intelektom? Oni so neodvisno od tega sposobni. In kaj se dogaja potem, konec koncev nima več veze z njihom razmišljanjem in sposobnostjo.
Zdej pa ne vem, če je pamet to, da si sposoben nagrabit čimveč denarja in osvojit čimveč ozemelj in teptat vse pred sabo zavolj lastnih interesov, potem pa ne vem... Ne bi bila ravno preveč pametna.

In ja...kar se tiče matematike..spet si se preveč osredotočil na konkretno matematiko. Ni bila to poanta...
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 10:29

kr.ena napisal/-a:Če sem te prav razumela, je zate inteligenten nekdo, ki mu uspe poskrbeti za lastno rit, bolj inteligenten pa tisti, ki zraven poskrbi še za par drugih riti (recimo celotno človeštvo). Ostali s(m)o pa butasti ...
Nisi me prav razumela...ne vem kje pride konflikt v tebi...ali te občutek vara ali ti tvoja prepričanja in vzorci omejujejo širši pogled na situacijo?Morda še enkrat preberi kar sem napisal in daj svoje predstave ki jih imaš o meni na stran, pa tudi svoje vzorce in prepričanja in bo verjetno potem šlo skozi...

Matematika niso samo številke! Pravzaprav so številke na nek način le orodje, kako matematiko približati manj inteligentnim, ki rabijo nekaj konkretnega, da si lahko predstavljajo stvari.
Matematika je zelo abstraktna zadeva.

Ja in? Saj kemija je tudi in geografija, pa fizika in ne vem kaj še vse...itak vsak svoje področje hvali...pojdi se s kemikom pregovarjati da matematiki skrbijo zanj in njegov um... da lahko on sploh dojame...in pretvorijo vse to v številke da mu je lažje razumljivo...me zanima njegov odziv :lach:

V glavnem - inteligentnost je zame (pa ne samo zame; tole definicijo sem pobrala po spominu nekje drugje) sposobnost logičnega in abstraktnega mišljenja in povezovanja. Zato je zame še vedno inteligentnejši znanstvenik, ki počne svoje stvari za neko bolj ali manj bedno plačo kot pa njegov delodajalec, ki se medtem sonči na Karibih in šteje odstotke delnic.
Sveta pa ne bo rešil ne eden ne drugi. Mogoče prej znanstvenik, če se slučajno ukvarja s čim konkretnim kot pa delodajalec, ki pravzaprav samo poglablja konflikte v svetu (s tem, da bogati na tuj račun).

Opažam da imaš konflikt v sebi in smatraš ljudi ki imajo pač več denarja pod palcem kot zafurane modele, ki nimajo drugega za delati kot da ležijo na karibih in štejejo odstotke delnic?Se ti zdi to širok pogled na situacijo ali ozek?
Torej delodajalci teh znanstvenikov poglabljajo konflikte in nesorazmerja s tem, da dajo temu znanstveniku službo...in po tvoje s tem bogatijo na tuj račun? Znanstveniki, ki so zaposleni v državnih inšitucijah, pa so spet inteligentni boščki ki so pod vplivom kapitala?
Skratka blazni inteligentneži so v rokah blaznih neodgovornežev, ki živijo na njihov račun? Kdo po tem takem je po tvoje zdaj tu inteligenten?

Slučajno sem se spomnila na najino debato izpred nekaj mesecev. Sori, če te je zmotilo, da sem bila v prejšnjem postu malo osebna.(ni me zmotilo...bolj me skrbi za tvoj um oziroma predstave, ki jih imaš v njem) Ampak saj poznaš moje mišljenje o tem. :wink: Lepo, če boš šel na Žale z nasmeškom in boš imel prihranjeno za marmorni spomenik.
Spet si se ujela v svoje vzorce razmišljanja in me predalčkaš...predalčkanje ti omejuje zorni kot gledanja na situacijo :)
Kdo je omenjal da bom imel marmornati spomenik(ne trdim da ga ne bom imel)? S katerim stavkom sem tvoj um prepričal, da bom umrl z nasmeškom na obrazu zaradi bronastega ali celo zlatega spomenika na žalah? :lach:

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Apr. 2008 10:40

Malo me je razočaral tvoj post ...
... pravzaprav ti lahko odgovorim enako - še enkrat preberi, kar sem napisala in mogoče boš razumel.
Predvsem me zanima, če je zate definicija inteligentnosti res utilitaristična - da mora biti uporabljena v koristen namen (osebne ali širše družbene koristi).
To je tukaj tema. Globalno pravičnost pa pustiva ob strani. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 10:42

Smreka napisal/-a:Hm, ful zanimivo, kako v enem odstavku poveš dve popolnoma nasprotujoči si misli. Praviš, da niso zmožni sestaviti nič skupaj, ker so odvisni od finančnih virov? Ne razumem tega. Valjda da so sposobni sestavit skupaj, sej tud so. A misliš da ne obstaja zdravilo za aids, za raka, avto na vodo ipd... In ja, maš prav, da denar onemogoča lansiranje tega na trg - ampak kaj ma to veze z njihovim intelektom? Oni so neodvisno od tega sposobni. In kaj se dogaja potem, konec koncev nima več veze z njihom razmišljanjem in sposobnostjo.
Zdej pa ne vem, če je pamet to, da si sposoben nagrabit čimveč denarja in osvojit čimveč ozemelj in teptat vse pred sabo zavolj lastnih interesov, potem pa ne vem... Ne bi bila ravno preveč pametna.

Kako ne razumeš kaj želim povedati?
Razloži mi kako lahko neka inteligentna oseba dovoli neki manj inteligentni osebi, da dela z njim kar želi in da je inteligentna oseba v rokah neinteligentne osebe? Kdo je tu inteligenten? Nisem rekel da so ljudje ki imajo v rokah velike korporacije inteligentni in ti ljudje ki vodijo in ustvarjajo svet inteligentni. S tem sem želel postaviti pod vprašaj matematike in ostale kvazi intelektualce in njihovo inteligenco...to je tako kot, da bi pes peljal človeka na sprehod...ali bi si to inteligentna oseba dopustila? :gruebel:
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 10:51

kr.ena napisal/-a:Malo me je razočaral tvoj post ...
Predvsem me zanima, če je zate definicija inteligentnosti res utilitaristična - da mora biti uporabljena v koristen namen (osebne ali širše družbene koristi)

Ja..jaz sem zagovornik etičnega utilitarizma :D In s tem jaz smatram človeka koliko je inteligenten in koliko ni (v mojem svetu). Poleg ostalih osebnostnih značilnosti! :)
Materijalizem je v mojem pogledu bolj za igračkanje...velike igračke za velike otroke...
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 18. Apr. 2008 10:54

Kako pa ti ne razumeš, kaj jaz želim povedat???? Kako lahko nekdo nekomu, ki je "pameten", ki recimo razvije zdravilo za raka, nekdo to inteligenost vzame???? Pa kaj ma veze, kaj bodo potem naredili s tem zdravilom, kdo ga bo ukradel, kdo ga bo zlorabil itd...Kaj ma to veze s tem, da je bil človek tako pameten, da je kaj takega sploh lahko razvil????
Sicer se pa sploh ne pogovarjava o isti stvari. Tebi je očitno pameten samo tisti, ki najbolje deluje v družbi. Ti enostavno zanemarjaš vidik inteligentnosti v sebi, inteligentonsti razmišljanja neodvisno od družbe. A si ti mogoče pomislil, da inteligenten človek živi mogoče v svojem svetu in da stvari, ki jih naredi, naredi tudi zaradi sebe?? Da preizkuša sebe, da dojema nove stvari, ki bogatijo njega, zaradi česar se počuti sam bolj bogat in neodvisenin da ga prou mal boli k***, kaj potem ljudje s tem nardijo. Kdo je pa zdaj inteligenten????
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 11:14

Smreka:

In potem meni kr.ena očita egoizem...ti pa meni dopoveduješ da inteligente ljudi briga za vse in kaj se dogodi z njihovim znanjem in živijo sami zase? :lach: Svašta :lol:

Skratka kaj ti bo modrost vsega sveta, če jo držiš zase...umrla bo s teboj in to je do sedaj še vsak učitelj, ki je premogel kanček zdrave pameti.

Sem zagovornik etičnega utilitarizma...in pod moralno jaz smatram, da če že imaš neko sposobnost, ki prekaša druge in da s to sposobnostjo lahko pripomoreš k blagostanju na svetu...ali ni to moralno, če ne celo družbeno odgovorno.
In to da človek ima določeno znanje in ga drži zase in ga ne zanima kaj se bo z njegovimi rezultati dogodilo zame resnično ni znak inteligence, pa če še ne vem kako gagaš v nebo, da ni tako...od tega pa ne odstopim!
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 18. Apr. 2008 11:30

Ne da se mi več ker enostavno ne razumeš kaj hočem povedat. In se obešaš na neke stavke in jih razlagaš po svoje... Ko rečem, da MOGOČE inteligenten človek najprej pomisli na to, kako bo zadevo rešil, ne pa, kdo mu jo bo ukradel, ti to spremeniš v, DA TI DOPOVEDUJEM, DA JIH BRIGA ZA VSE? Dej prosim ne manipuliraj z mano.
Pa sj ni važno. Jaz vem kaj mislim in u bistvu me kaj dosti ne zanima kaj si misliš ti ali kdorkoli drug.
Mislim pa, da kr.ena šteka, kaj hočem povedat.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 18. Apr. 2008 11:41

Smreka napisal/-a:Ne da se mi več ker enostavno ne razumeš kaj hočem povedat. In se obešaš na neke stavke in jih razlagaš po svoje... Ko rečem, da MOGOČE inteligenten človek najprej pomisli na to, kako bo zadevo rešil, ne pa, kdo mu jo bo ukradel, ti to spremeniš v, DA TI DOPOVEDUJEM, DA JIH BRIGA ZA VSE? Dej prosim ne manipuliraj z mano.
Pa sj ni važno. Jaz vem kaj mislim in u bistvu me kaj dosti ne zanima kaj si misliš ti ali kdorkoli drug.
Mislim pa, da kr.ena šteka, kaj hočem povedat.

In zdaj boš zaključila pogovor z mano :D meni je pa tako luštno s tabo čvekati :knuddel:
In zdaj iščeš kritje pri kr.eni? Pa saj debatiramo...

In zdaj sem že označen za manipulanta, egoista, materijalista, povzpetneža, izkoriščevalskega, itd. :lach:

zdaj sem malo bolj pri času..pa še nekaj dopišem:
Seveda je ta oseba inteligentna...ampak dopustiti nekomu drugemu da dela s tvojo stvaritvijo kar njemu paše, pa se mi ne zdi odgovorno. To sem želel povedati! In to da ti nekaj znaš narediti ali biti morda izumitelj(...pa če tega ne plasiraš na trg in s tem pomagaš ljudem...saj verjetno si zaradi tega to naredil, če nisi egoist...) si za moje poglede nesposoben in neinteligenten...nekaj na pol narediti je tako kot žensko zrajcati da bo voljna, nekdo drugi pa naj jo potem poseksa ali kaj? :lol:
Zadnjič spremenil ryu10kyu, dne 18. Apr. 2008 12:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 18. Apr. 2008 11:57

Ne iščem nobenega kritja, samo po njenem pisanju sodeč mislim da razmišlja v isto smer.
Lahko debatirava, samo o tem ne več :)

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]