Kdo je najpametnejši
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Ferdox
- Sramežljivka
- Na forumu od: 28. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Lopatka napisal/-a:Čaki mal... kako pa potem razlagaš velike razlike v sposobnosti abstraktnega razumevanja med posameznimi ljudmi? (Pa pustimo zdaj hitrost in vedenjske vzorce). Boš rekel, da vsi ljudje lahko razumejo vse, če jim daš dovolj časa?
Ja seveda!
Sej če nimajo drugega dela, kot ukvarjat se s tem. Samo, da kakšen morda rabi nedosegljive čase, za kakšno reč. Recimo 100, 1000 ali še več let.
Ampak v načelu ja. Dovolj navit upload bučmana lahko kmalu prehiti genija.
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
Ah dej no - človeka definirajo okolje, dednost in samoaktivacija. Nikol niso 100% ugotovil, kaj vpliva največ, ne pri katerih ljudeh. Tako da govorit o tem, da je večinoma vse priučeno, mislim da ni ravno prav.
Ravno tako se ne strinjam s tem, da smo skoraj vsi v enaki meri sposobni dojemat in razumevat stvari.
Ravno tako se ne strinjam s tem, da smo skoraj vsi v enaki meri sposobni dojemat in razumevat stvari.
-
deniro - Komunikatorka
- Na forumu od: 4. 1. 2007
Ferdox napisal/-a:Nihče ni niti pameten niti neumen, imamo lahko samo UČINKOVITE ali pa NEUČINKOVITE vedenjske vzorce.
Učinkovite v čem? Lahko je nekdo učinkovit v tem, da dobro počne neko stvar, ki mu bolj škodi kot koristi.
"Pametni so tisti, ki so uspešni" --> to je boljša definicija! Uspeh je možno izmeriti, inteligence pa ne tako. Pa ne mislim uspešen tukaj samo kot "bogat" itd. Milslim na uspešnost v doseganju ciljev, ki si jih postaviš. Izbiranje pravilnih ciljev je pa tudi pomemben del inteligence.
Ferdox napisal/-a:Nihče ni niti pameten niti neumen
Se ne bi strinjal, mislim da lahko nekoga z zelo nizkim IQ-jem označimo za neumnega, nekoga z zelo visokim pa za pametnega. Moti me to, da ljudje enačijo pamet s tem, da si hiter v razmišljanju. Vztrajnost in zagnanost za problem je bolj pomembna. Hitrost razmišljanja in dober spomin sta seveda dobrodošla, a ne tako nujna. Se da tudi brez njiju.
Hanah napisal/-a:Pametni ljudje so tisti, ki so srečni in obratno.
Odlično. Temu dodaj še "in ki druge delajo srečne" pa si na pravi poti.
-
Infinity - Sramežljivka
- Na forumu od: 13. 11. 2007
Jst opažam, da imajo tisti "pametni" ljudje večjo sposobnost koncentracije (zbranosti), kot tisti "manj pametni" ljudje. Pametni so prav tako bolj vztrajni, med tem ko so manj pametni precej manj vztrajni.
Skratka, pametni ljudje ne vržejo hitro puške v koruzo. Ko pride do kakšnega problema se to hitro vidi.
Skratka, pametni ljudje ne vržejo hitro puške v koruzo. Ko pride do kakšnega problema se to hitro vidi.
- Ferdox
- Sramežljivka
- Na forumu od: 28. 1. 2007
Hanah napisal/-a:Pametni ljudje so tisti, ki so srečni in obratno.
Heeh? Torej so po tvoje tisti, ki so nesrečni, avtomatično tudi neumni?!
deniro napisal/-a:Se ne bi strinjal, mislim da lahko nekoga z zelo nizkim IQ-jem označimo za neumnega, nekoga z zelo visokim pa za pametnega.
Tole ne bo držalo. Jaz poznam ljudi z nizkim IQ-jem, ki so tudi uspešni.
deniro napisal/-a:"Pametni so tisti, ki so uspešni" --> to je boljša definicija!
Ne bi rekel! Za razmislek: ni tako malo ljudi, ki bi utegnili Hawkinga označiti za neumneža (kljub temu da je uspešen), ali pa kakšnega neartikuliranega nogometaša za genija (pa čeprav ni nek biser inteligence).
Infinity napisal/-a:Pametni so prav tako bolj vztrajni, med tem ko so manj pametni precej manj vztrajni.
To je odvisno od večih stvari, glavne pa so ponavadi:
- ali nam naš "belief system" dovoljuje, da bomo vztrajni (recimo, če si prepričana, da si zguba, potem je malo verjetno, da boš v čimerkoli vztrajna)
- ali znamo spreminjati svoje vedenje (če ti manjka ta element, boš verjetno hitreje izčrpala svoje načine s katerimi se lotevaš problema in mislila, da ni rešljiv. Torej boš hitreje obupala)
- ali znamo opaziti kdaj dobivamo dobre rezultate in to uporabiti
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
Tonja napisal/-a:In kak lahko nekdo o nekom sploh reče ali je ali ni pameten? Kak lahko nekdo reče, da je nekdo butast, glup, nerazgledan? S kako pravico?
Nekdo je glup, butast, nerazgledan, ker ne uporablja milijon pof*kanih strokovnih izrazov? Ker ne študira? Ker nima 9.stopnje (pa ne po rihterjevi lestvici)? Nekdo je glup, ker ne zna vdret v sistem Nase preko toliko in toliko mrež?
In nekdo je pameten, ker ima v možganih sparkiran SSKJ, slovar tujk in ostali sraj? Nekdo je pameten ker hodi z diplomo po svetu in z besedami zabija folk? Nekdo je pameten ker ima IQ nad sobno temparaturo?
Svaka čast!!!
Jaz ljudi ne sodim po tem, da je nekdo pameten in ne, ampak da je vsak posameznik talentiran za določeno področje.
Pa ne me zdaj kontra drkat ka je reko en študirani manijak, pa ta drugi pa ta tretji pa tak dalje... Prav vseeno mi je za njihovo teoriziranje, blebetanje, pametovanje in vse skupaj... Toti napiflani gobci naj raje pridejo do mene, da jim pokažem kak se lape dol zavežejo, da nehajo srat z teorijo!
Pa toti Flynn al kaj je ta model naj pride do mene, ko mi bo avto crkno, da mi ga popravi... Ah ja... S teoretičnim znanjem, to ni možno! Pa samo da bi začo nabijat o teoriji delovanja avta mu zbijem čobe.
Pa Flynn naj pride mi štrom v bajto rihtat... Aja točno... Študirani genij ne ve kaj to štrom je...
Ne prenesem teoretikov res ne... Vse kar teoretiki delajo, da z lapanjem pobirajo na kupe keša in da jih narod posluša z odprtimi gobci (like Hitlera)...
Pa čez guruje brez pripomb, ta plamena nesejo vse nadudlane pametnjakoviče.
Pa se opravičujem za svoje nizko nestrokovno blesavo mnenje, ki je odraz mojega jaza...
Ampak tisti, ki se dela bedaka, še ni nujno bedak.
Boris, vem, da boš to zdaj zanaliziral da bo glava pekla (in nem brala tistih dolgih postov), pa mi je tudi vseeno, To je MOJE mnenje okoli pametovanja... Če ga ne moreš sprejet in ga na vsak način spodbijaš, potem glej... Ne vem kaj delaš na forumu, če bi bil dobrodošel v vladi
. Pa ne vzemi tega zdj, kot da te ne maram, ker sem in tja berem tvoje poste (krajše), se ne vpikujem v tvoje mnenje, zato upam, da boš znal ravnati podobno ali enako...
Uff, je spet eni občutek manjvrednosti ven udaril.
Ne bodi ozkogledna okoli svoje pameti. Kar si povedala o izrazoslovju, riharjevi lestvici, pomnenju SSKJ-ja in drugih učil, drži. In če bi brala podrobno moje dolge (ne vem, kdo si je izmislil, da so moji komentarji dolgi ) komentarje (je težko?), bi z uporabo posebne možganske funkcije (morda celo pameti) tudi razbrala, da sam zagovarjam isto. Drugo pa je tvoje posploševanje teoretikov. Pametni ljudje si vzamejo dovolj časa tako za teorijo, kot za prakso. Jih pa včasih konformistični naivneži skušajo spodbiti z nizkimi opazkami, ki nimajo nobene veze s pametjo.
Zakaj nisem v vladi?
1.) Država ni vlada, država smo ljudje.
2.) Sem "premlad" in bi me diskreditirali, podobno kot so Mateja Sedmaka.
3.) Ker imam zaenkrat raje drugo delo + študij, z drugimi besedami - čas posvečam drugim rečem.
Ko boš hotela začeti globje razmišljati o tem, boš morda celo prišla do spoznanja, da se tebi zdi, da si kontra, v resnici pa si za. Pa "vpikuj" se v moje mnenje kolikor ti paše, rezultat naj bi bil pozitiven.
-
Boris - Kofetarica
Tonja, še nekaj zate, ko praviš, da je vsakdo talentiran za svoje področje.
Prevod 2.točke Svevovega članka 10 razlogov zakaj naj ne bi nikoli dobil službe (op. naslov je provokativen, ne gre za neko farbanje):
Zdaj pa se še enkrat vprašaj, kaj ima znanje na določenem področju (talentiranost) opraviti s pametjo. In kaj ima sploh pomnenje enciklopedij veze s pametjo. Izhajaj iz definicij, lepo prosim, pa bo manj glava pekla.
Je že kdo pomislil, kakšno pametno funkcijo jaz uporabim, da me glava ne peče za vsako, ko nekdo trobentice sadi na tem forumu?
Prevod 2.točke Svevovega članka 10 razlogov zakaj naj ne bi nikoli dobil službe (op. naslov je provokativen, ne gre za neko farbanje):
2. Omejene izkušnje
Lahko si misliš, da je pomembno dobiti službo, da pridobiš izkušnje. Ampak to je tako, kot bi rekel, da igraj golf, da boš dobil izkušnje v igranju golfa. Izkušnje dobiš iz življenja, pa če imaš službo ali pa ne. Služba ti da izkušnje za opravljanje specifičnega dela, ampak Ti pridobiš izkušnje z delovanjem, torej z vsakim opravilom, ki se ga lotiš. Če sediš na svoji riti in fizično ne delaš ničesar, lahko pridobiš izkušnje v meditaciji, razmišljanju, filozofiranju, politiki,..
Problem z pridobivanjem izkušenj iz dela je, da običajno ponavljaš isto reč znova in znova. Na začetku se veliko naučiš, potem pa stagniraš. To te prisili k temu, da zamudiš druge izkušnje, ki bi jih lahko pridobil in bi bile veliko več vredne. In če set tvojih omejenih izkušenj kdaj postane zastarel, potem tvoje izkušnje ne bodo vredne piškavega oreha. V bistvu, vprašaj se, kakšna izkušnja, ki jo pridobivaš sedaj, bo kaj vredna čez 20-30 let. Bo tvoja služba takrat še obstajala?
Premisli o naslednjem. Katero izkušnjo bi raje pridobila? Znanje o tem, kako neko službo opravljati zares dobro - tisto, s katero lahko kuješ denar zgolj s posvečanjem tvojega časa za denar - ali znanje o tem, kako uživati finančno neodvisnost do konca svojega življenja?
Zdaj pa se še enkrat vprašaj, kaj ima znanje na določenem področju (talentiranost) opraviti s pametjo. In kaj ima sploh pomnenje enciklopedij veze s pametjo. Izhajaj iz definicij, lepo prosim, pa bo manj glava pekla.
Je že kdo pomislil, kakšno pametno funkcijo jaz uporabim, da me glava ne peče za vsako, ko nekdo trobentice sadi na tem forumu?
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
Boris napisal/-a:Mejdun, če nisi ti ena konformistična uš. Jaz sem pameten zato, ker sem to izbral. Začela si dobro, se celo vprašala to, kar sprašujem jaz (kaj ima pamet veze z inteligenco), potem pa začela siliti v retardacijo.
Lej, fantic, nic ne recem, si zabaven in kul te je prebirat, samo ne maram, da me nekdo ogovarja z "us". Sej vem, da nismo na isti valovni dolzini in da lebdis nad nami, navadnimi konformisticnimi usmi, ampak to pa menda lahko razumes. Pravila na forumu so jasna. Zahtevam opravicilo.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
Boris - Kofetarica
Ferdox napisal/-a:Jaz bi rekel, da prave definicije "pameti" ali "inteligentnosti" sploh ni, zato je popolnoma brezveze, ko nekateri tukaj prepričujete eni druge katera vedenja so pametna in katera ne. Jaz sem mnenja, da 100% pametnega človeka ni. Zakaj? Zato, ker je velika večina našega vedenja PRIUČENEGA. Vsako vedenje je lahko čisto NAKLJUČNO PRIUČENO, lahko pa je tudi NAMENSKO INTEGRIRANO.
Vsi imamo enake sposobnosti z majhnimi variacijami, ob enem pa se zavedamo, da je hitrost le ena od spremenljivk. "Počasnost" ali "inteligenca" na enem področju NI indikator splošne inteligence. Nekdo, ki ga okolica smarta za pametnega ima le integriranih več "ta pravih" vedenjskih vzorcev in strategij preko katerih se ta vzorec izvaja.
Sedaj pa, če sledimo samo tem preprostim pravilom, lahko ugotovimo, da za element PAMETI potrebujemo: sposobnost spreminjanja lastnega vedenja, sposobnost preizkušanja tega vedenja in čim bolj specifično poznavanje našega cilja.
Nihče ni niti pameten niti neumen, imamo lahko samo UČINKOVITE ali pa NEUČINKOVITE vedenjske vzorce.
Kako ti uspe v toliko pametnih besedah povedati toliko neumnosti?
To, da pametnih ni, je dajanje potuhe neumnim. So bolj učinkoviti in manj učinkoviti vedenjski vzorci, kar pa je podmnožica množice so bolj učinkoviti in manj učinkoviti vzorci pameti.
Sicer pa si ti na zelo dobri poti, saj ti je povsem jasno in barvito, kot je trenutno jasno toplo sonce, sijoče skozi moje okno, in kot so so barvita cvotoča drevesa, kamor rad usmerim pogled, da za pamet potrebujemo sposobnost SPREMINJANJA lastnega vedenja. In to mnogo bebcev zanika in trdi, da naj se človek ne spreminja. Mejdun, še podgane so bolj pametne od teh.
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Apr. 2008 12:22, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Boris - Kofetarica
kepka napisal/-a:Boris napisal/-a:Mejdun, če nisi ti ena konformistična uš. Jaz sem pameten zato, ker sem to izbral. Začela si dobro, se celo vprašala to, kar sprašujem jaz (kaj ima pamet veze z inteligenco), potem pa začela siliti v retardacijo.
Lej, fantic, nic ne recem, si zabaven in kul te je prebirat, samo ne maram, da me nekdo ogovarja z "us". Sej vem, da nismo na isti valovni dolzini in da lebdis nad nami, navadnimi konformisticnimi usmi, ampak to pa menda lahko razumes. Pravila na forumu so jasna. Zahtevam opravicilo.
Se opravičujem, samo da si priznala.
P.S.: v povedi je stavek če. Torej opravičilo v osnovi sploh ni potrebno.
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Apr. 2008 12:20, skupaj popravljeno 1 krat.
-
ryu10kyu - Cosmofrik
- Na forumu od: 14. 6. 2005
- Kraj: Sonce
kepka napisal/-a:Boris napisal/-a:Mejdun, če nisi ti ena konformistična uš.
Ampak priznaj kepka, da če ne bi osebno vzela in kot žalitev bi ti bilo smešno
Sploh pa kolikor sem jaz razumel ni rekel da si uš...ampak se je vprašal...mejdun če nisi ti ena konformistična uš...to ni bila trditev!
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
-
Lolirot - Sramežljivka
- Na forumu od: 26. 6. 2007
ryu10kyu napisal/-a:Ampak priznaj kepka, da če ne bi osebno vzela in kot žalitev bi ti bilo smešno
Sploh pa kolikor sem jaz razumel ni rekel da si uš...ampak se je vprašal...mejdun če nisi ti ena konformistična uš...to ni bila trditev!
Se strinjam
Res zanimivo kako vas zna tale Boris z besedami zmanipulirat in takoj vzamete stvari osebno. Kepka je živi dokaz
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
Lolirot napisal/-a:ryu10kyu napisal/-a:Ampak priznaj kepka, da če ne bi osebno vzela in kot žalitev bi ti bilo smešno
Se strinjam Res zanimivo kako vas zna tale Boris z besedami zmanipulirat in takoj vzamete stvari osebno. Kepka je živi dokaz
Jao, punce moje drage Mislim, da sem dovolj dolgo na tem forumu, da bi lahko malo bolje zasledovale moje komentarje in priblizno ze prepoznale moja stalisca. Skoda, ker mislim, da bi se Boris prou fajn ujel na kako tako zajebancijo.
Zalostno, da ste vse prevec pametne, da bi kaj takega kdaj dojele in znale prepoznati sarkazem, cinizem. ryu10kyu je pa tako ali tako pozenscen. Samo se Mahagonij nam ostaja
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov