Kdo je najpametnejši
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
kepka napisal/-a:Sicer pa o tem, kdo je pameten in kdo ne ne razpravljam, za nekoga je lahko pameten nekdo, ki ne vozi pijan, za nekoga drugega nekdo, ki se hitro uci, za nekoga nekdo, ki je totalen konformist, za nekoga oseba, ki pri 20tih doktorira ... itd
Ampak v vesolju pa je to Marvin
Kaj ima inteligenca veze s "pametjo"? In zakaj ste vsi tako pametni, ko se je treba pogovarjat o tem, kdo je pametnejsi in kdo ne?
SSKJ:
pámeten -tna -o prid., pámetnejši in pametnéjši (á) 1. ki ravna v skladu z razumom, pametjo: pameten človek bi ravnal drugače; fant je pameten, lahko se zanesete nanj; premalo je še pameten, da bi mu zaupal sporočilo / bila je toliko pametna, da ni ubogala nasveta / pameten bodi, pa bo šlo / kot vzklik bodi no pameten, saj ni toliko vredno // ki izraža tako ravnanje: narediti pameten načrt; njegov nasvet se mu je zdel pameten; pametna beseda, poteza; voditi pametno politiko 2. sposoben hitro dojemati, prodorno misliti: njegovi sodelavci so zelo pametni; ni dovolj pameten, da bi to razrešil // ki vsebuje, izraža sposobnost za tako dojemanje, mišljenje: lep, pameten obraz; ima velike, pametne oči 3. nav. ekspr. čustveno uravnovešen, umirjen: dela naj, pa bo pameten; pri teh letih bi bil že lahko malo bolj pameten 4. ekspr. primeren, ustrezen: reševati kaj na pameten način; vse do pametne mere; priti ob pametni uri; daj ji kako pametno ime / prodati za pametno ceno pámetno prisl.: pametno govoriti, ravnati; najpametneje bi storil, če bi odšel; bila je pametno, okusno oblečena / v povedni rabi edino pametno je, da molčiš pámetni -a -o sam.: pametnejši odneha; povedal je nekaj pametnih; nobene pametne ni rekel; rad bi kaj pametnega napisal; nič pametnega mi ni prišlo na misel
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
To, kar je Flynn dokazal, je, da so naši možgani plastični in da se bolje odrežejo na IQ testih, če jih stalno zaposluješ z določenimi nalogami, kot jih zadajajo na naših šolah. Da pa bi Flynna povezali z darvninizmom, je pa malo mimo usekano (glede nagle rasti inteligence).
Samo v razmislek, če Flynnov efekt deluje, in če na vsakih 10 let ljudje postanejo za 3 točke (od od stotih) bolj inteligentni (na Flynnovem IQ testu seveda, saj je testov več (ja, tudi IQ testov, prav ste prebrali)), potem je 10 desetletij nazaj moj praded imel (denimo, da je bil povprečen) IQ 70. Pa ne le moj, ampak na splošno od vseh pradedje (ja, tudi prababice, da si ne bo kdo česa domišljal).
To pa je že na meji tega, da bi ga danes označili za debila.
IQ Basic
IQ rang Klasifikacija
70-80 borderline deficiency
50-69 debil
20-49 imbecil
pod 20 idiot
Boris_Very Superior (Po Flynnu glede na pradeda)
Samo v razmislek, če Flynnov efekt deluje, in če na vsakih 10 let ljudje postanejo za 3 točke (od od stotih) bolj inteligentni (na Flynnovem IQ testu seveda, saj je testov več (ja, tudi IQ testov, prav ste prebrali)), potem je 10 desetletij nazaj moj praded imel (denimo, da je bil povprečen) IQ 70. Pa ne le moj, ampak na splošno od vseh pradedje (ja, tudi prababice, da si ne bo kdo česa domišljal).
To pa je že na meji tega, da bi ga danes označili za debila.
IQ Basic
IQ rang Klasifikacija
70-80 borderline deficiency
50-69 debil
20-49 imbecil
pod 20 idiot
Boris_Very Superior (Po Flynnu glede na pradeda)
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Apr. 2008 0:13, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Boris - Kofetarica
kepka napisal/-a:kepka napisal/-a:Sicer pa o tem, kdo je pameten in kdo ne ne razpravljam, za nekoga je lahko pameten nekdo, ki ne vozi pijan, za nekoga drugega nekdo, ki se hitro uci, za nekoga nekdo, ki je totalen konformist, za nekoga oseba, ki pri 20tih doktorira ... itd
Ampak v vesolju pa je to Marvin
Kaj ima inteligenca veze s "pametjo"? In zakaj ste vsi tako pametni, ko se je treba pogovarjat o tem, kdo je pametnejsi in kdo ne?
SSKJ:pámeten -tna -o prid., pámetnejši in pametnéjši (á) 1. ki ravna v skladu z razumom, pametjo: pameten človek bi ravnal drugače; fant je pameten, lahko se zanesete nanj; premalo je še pameten, da bi mu zaupal sporočilo / bila je toliko pametna, da ni ubogala nasveta / pameten bodi, pa bo šlo / kot vzklik bodi no pameten, saj ni toliko vredno // ki izraža tako ravnanje: narediti pameten načrt; njegov nasvet se mu je zdel pameten; pametna beseda, poteza; voditi pametno politiko 2. sposoben hitro dojemati, prodorno misliti: njegovi sodelavci so zelo pametni; ni dovolj pameten, da bi to razrešil // ki vsebuje, izraža sposobnost za tako dojemanje, mišljenje: lep, pameten obraz; ima velike, pametne oči 3. nav. ekspr. čustveno uravnovešen, umirjen: dela naj, pa bo pameten; pri teh letih bi bil že lahko malo bolj pameten 4. ekspr. primeren, ustrezen: reševati kaj na pameten način; vse do pametne mere; priti ob pametni uri; daj ji kako pametno ime / prodati za pametno ceno pámetno prisl.: pametno govoriti, ravnati; najpametneje bi storil, če bi odšel; bila je pametno, okusno oblečena / v povedni rabi edino pametno je, da molčiš pámetni -a -o sam.: pametnejši odneha; povedal je nekaj pametnih; nobene pametne ni rekel; rad bi kaj pametnega napisal; nič pametnega mi ni prišlo na misel
Mejdun, če nisi ti ena konformistična uš. Jaz sem pameten zato, ker sem to izbral. Začela si dobro, se celo vprašala to, kar sprašujem jaz (kaj ima pamet veze z inteligenco), potem pa začela siliti v retardacijo.
Zdaj pa razčleniva SSKJ-jeve interpretacije, da boš vedela, čemu služi razprava.
1. ki ravna v skladu z razumom, pametjo => ravna v skladu s sposobnostjo dojemanja, ravna premišljeno in razsodno => sprašujemo se, kako človek pride do tega, da premišljeno ravna
2. sposoben hitro dojemati, prodorno misliti => tu pride v poštev IQ (pa ne spet celo področje inteligentnosti notri mešati... eni imajo poseben fetiš na to); glede merjenja IQ-ja pa se krešejo iskre tulenpr
3. nav. ekspr. čustveno uravnovešen, umirjen => tu pride v poštev čustvena inteligenca, yoga, duhovnost npr.
4. ekspr. primeren, ustrezen => tu pride v poštev Oshova razlaga kolektivnega ega, celostna zrelost.
Celostna zrelostsestoji iz:
Čustvene zrelosti
· nadzorovanje čustev
· pozitiven odnos do sebe in drugih
· sprejemanje drugih
· empatija
Socialne zrelosti
· prilagojenost
· realno primerjanje z drugimi
· spoštovanje kulturnih dosežkov
Spoznavne zrelosti
· umska zrelost
· interesi
· načrtovanje prihodnosti
· ustrezna samopodoba
Moralne zrelosti
· spoštovanje sprejetih načel
· zmožnost moralnega presojanja
· izoblikovana etična prepričanja
Kot vidiva, nas različne interpretacije za besedo pameten pripeljejo do različnih kriterijev za ocenjevanje pameti nekoga. Zato pa sem jaz za to, da se zaobjame kar vse štiri interpretacije in se potem pogleda, kako naj človek ravna, da bo pameten (za preveč neumne morda še vedno neumen).
Zato, draga krepka, se jaz tule krepko trudim, tebi je pa o tem nesmiselno razpravljati in krepko zabušavaš, piješ kokakolo in ješ kokice. Uš je človek, ki je malovreden, malovreden pa je zato, ker se ne trudi biti pameten => in zato ni moralno zrel. Kako naj pametno ravna, če ne ve, kaj sploh je pametno(?) Se je treba malo ukvarjati s seboj, pa bo.
lp,
Boris_idiot čez 20 dekad (po Flynnu)
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Apr. 2008 0:26, skupaj popravljeno 2 krat.
-
Boris - Kofetarica
Ko se je treba pogovarjati o tem, kdo je pametnejši in kdo ne, bodite pametni, in naj bo Sila z vami!
BTW. krepka, Marvin ni najpametnejši. Že po eksplikaciji iz SSKJ, saj duševno moteni osebki niso čustveno zreli, on pa je imel depresijo. Ha, če bi bil tako pameten, kot jaz, bi jo nadmodril. Pa je ni, jaz pa sem jo.
Evo še videoposnetek norca Marvina ("I have a million ideas, they all point to certain death").
lp, Boris_nadMarvin, včasih stanujoč v bloku št. 42, kar pa je končni odgovor na vsa vprašanja v tem vesolju (Štoparski vodnik po galaksiji).
Buhu Marvin, buhu.
BTW. krepka, Marvin ni najpametnejši. Že po eksplikaciji iz SSKJ, saj duševno moteni osebki niso čustveno zreli, on pa je imel depresijo. Ha, če bi bil tako pameten, kot jaz, bi jo nadmodril. Pa je ni, jaz pa sem jo.
Evo še videoposnetek norca Marvina ("I have a million ideas, they all point to certain death").
lp, Boris_nadMarvin, včasih stanujoč v bloku št. 42, kar pa je končni odgovor na vsa vprašanja v tem vesolju (Štoparski vodnik po galaksiji).
Buhu Marvin, buhu.
-
Boris - Kofetarica
Letty in Frenkie, še bo treba orehe zobati. BTW, jaz jih pojem cca. 150 g/teden, to je hrana za možgane, pa še prav možgančkasto izgledajo.
Saj bi kakšno ne rekel, ampak sem si prebral Flynnov efekt, tako da kljub temu ne bom rekel. Vidim, da bi nekdo spet rad izpadel pameten z uporabo pametnih stavkov. A a, draga Letty, ne gre to tako. Za biti pameten moraš res imeti pamet, ne zadostuje zgolj simulacija.
Kako si si pa ti prebrala Flynna? Zelo slabo, če tako preprosto povezuješ Flynnov efekt z evolucijo. Scroolej malo dol do tistem linku, pa si preberi še tisto, kar očitno nočeš videti, ali pa miži na eno oko, da ne bo tako bolelo.
V spodnjem tekstu piše, da se genetske spremembe pogosto dogajajo zelo počasi, Flynnov efekt pa je prebrz, da bi zanj veljala evolucija fizično spremenjenih genov.
Piše pa še nekaj - IQ se v zadnjem času ponekod zaradi industrijskih kemikalij niža! Res res, kokakolo in kokice stran! Gre za tiho pandemijo razvoja možganskih motenj. Ja ja, tale moj članek o številčnosti duševnih motenj ni od muh.
Zakaj za bloga naj bi bilo življenje v rovtah v obratnem sorazmerju z inteligentnostjo? to me navdušuje.
Letty napisal/-a:^^ kakšne bučke!!! Ne vem od kje zaključek, da bi se IQ v svetovnem merilu manjšal?! Kvečjemu obratno, IQ se veča. Možgani se razvijajo. Temu se reče evolucija.
O tem si lahko preberete tukaj: Klik
Pač, če verjameš v Boga in kreacijsko teorijo, potem se pri nekaterih IQ res niža. Če pa bolj verjameš v evolucijo, potem je pa jasno, da moramo biti nekoliko pametnejši, kot tedaj, ko smo splezali z drevesa, mar ne?!
Saj bi kakšno ne rekel, ampak sem si prebral Flynnov efekt, tako da kljub temu ne bom rekel. Vidim, da bi nekdo spet rad izpadel pameten z uporabo pametnih stavkov. A a, draga Letty, ne gre to tako. Za biti pameten moraš res imeti pamet, ne zadostuje zgolj simulacija.
Kako si si pa ti prebrala Flynna? Zelo slabo, če tako preprosto povezuješ Flynnov efekt z evolucijo. Scroolej malo dol do tistem linku, pa si preberi še tisto, kar očitno nočeš videti, ali pa miži na eno oko, da ne bo tako bolelo.
V spodnjem tekstu piše, da se genetske spremembe pogosto dogajajo zelo počasi, Flynnov efekt pa je prebrz, da bi zanj veljala evolucija fizično spremenjenih genov.
The Flynn effect may have ended in some developed nations starting in the mid 1990s.
Some have claimed that the Flynn effect was masking a dysgenic decline in human reproduction and that in developed countries the only direction that IQ scores will now move is downwards. However, even if there is a decline, then this may have other causes than dysgenics. Genetic changes usually happen relatively slowly. For example, the Flynn effect has been too rapid for a genetic explanation.[25]
Piše pa še nekaj - IQ se v zadnjem času ponekod zaradi industrijskih kemikalij niža! Res res, kokakolo in kokice stran! Gre za tiho pandemijo razvoja možganskih motenj. Ja ja, tale moj članek o številčnosti duševnih motenj ni od muh.
Researchers have warned that constantly greater exposure to industrial chemicals shown to damage the nervous system, especially in children, in industrialized nations may be responsible for a "silent pandemic" of brain development disorders.[26]
Frenkie napisal/-a: Obstajajo pa tudi ljudje, ki izberejo srednjo pot. Se pravi, ne živijo v nekih hribih - bogu za hrbtom, obenem pa tudi ne hlastajo za denarjem in najdražjim avtomobilom. Pač, znajo ubrati neko sorazmerno pot.
Moje mnenje je, da vsak inteligenten človek, če je res dovolj inteligenten, bo svojo nadarjenost investiral v izgradnjo izkušenj. Kar pa nekdo, ki vegetira in živi v nekih rovtah, sigurno ne bo zmogel.
Zakaj za bloga naj bi bilo življenje v rovtah v obratnem sorazmerju z inteligentnostjo? to me navdušuje.
Zadnjič spremenil Boris, dne 19. Apr. 2008 8:48, skupaj popravljeno 2 krat.
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
Boris napisal/-a:
Zakaj za bloga naj bi bilo življenje v rovtah v obratnem sorazmerju z inteligentnostjo?
Men tudi to ni jasno. Potemtakem so vsi indijski guruji (al kakor se jim pač reče), ki živijo po tistih njihovih planinah stran od civilizacije totalni imbecili. A mislim, da so kar se tiče inteligence precej bolj razviti kot vsi mi skupaj. Da ne govorim o stopnji zavedanja in dojemanja vesolja.
-
Tonja - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 12. 2006
In kak lahko nekdo o nekom sploh reče ali je ali ni pameten? Kak lahko nekdo reče, da je nekdo butast, glup, nerazgledan? S kako pravico?
Nekdo je glup, butast, nerazgledan, ker ne uporablja milijon pof*kanih strokovnih izrazov? Ker ne študira? Ker nima 9.stopnje (pa ne po rihterjevi lestvici)? Nekdo je glup, ker ne zna vdret v sistem Nase preko toliko in toliko mrež?
In nekdo je pameten, ker ima v možganih sparkiran SSKJ, slovar tujk in ostali sraj? Nekdo je pameten ker hodi z diplomo po svetu in z besedami zabija folk? Nekdo je pameten ker ima IQ nad sobno temparaturo?
Svaka čast!!!
Jaz ljudi ne sodim po tem, da je nekdo pameten in ne, ampak da je vsak posameznik talentiran za določeno področje.
Pa ne me zdaj kontra drkat ka je reko en študirani manijak, pa ta drugi pa ta tretji pa tak dalje... Prav vseeno mi je za njihovo teoriziranje, blebetanje, pametovanje in vse skupaj... Toti napiflani gobci naj raje pridejo do mene, da jim pokažem kak se lape dol zavežejo, da nehajo srat z teorijo!
Pa toti Flynn al kaj je ta model naj pride do mene, ko mi bo avto crkno, da mi ga popravi... Ah ja... S teoretičnim znanjem, to ni možno! Pa samo da bi začo nabijat o teoriji delovanja avta mu zbijem čobe.
Pa Flynn naj pride mi štrom v bajto rihtat... Aja točno... Študirani genij ne ve kaj to štrom je...
Ne prenesem teoretikov res ne... Vse kar teoretiki delajo, da z lapanjem pobirajo na kupe keša in da jih narod posluša z odprtimi gobci (like Hitlera)...
Pa čez guruje brez pripomb, ta plamena nesejo vse nadudlane pametnjakoviče.
Pa se opravičujem za svoje nizko nestrokovno blesavo mnenje, ki je odraz mojega jaza...
Ampak tisti, ki se dela bedaka, še ni nujno bedak.
Boris, vem, da boš to zdaj zanaliziral da bo glava pekla (in nem brala tistih dolgih postov), pa mi je tudi vseeno, To je MOJE mnenje okoli pametovanja... Če ga ne moreš sprejet in ga na vsak način spodbijaš, potem glej... Ne vem kaj delaš na forumu, če bi bil dobrodošel v vladi
. Pa ne vzemi tega zdj, kot da te ne maram, ker sem in tja berem tvoje poste (krajše), se ne vpikujem v tvoje mnenje, zato upam, da boš znal ravnati podobno ali enako...
Nekdo je glup, butast, nerazgledan, ker ne uporablja milijon pof*kanih strokovnih izrazov? Ker ne študira? Ker nima 9.stopnje (pa ne po rihterjevi lestvici)? Nekdo je glup, ker ne zna vdret v sistem Nase preko toliko in toliko mrež?
In nekdo je pameten, ker ima v možganih sparkiran SSKJ, slovar tujk in ostali sraj? Nekdo je pameten ker hodi z diplomo po svetu in z besedami zabija folk? Nekdo je pameten ker ima IQ nad sobno temparaturo?
Svaka čast!!!
Jaz ljudi ne sodim po tem, da je nekdo pameten in ne, ampak da je vsak posameznik talentiran za določeno področje.
Pa ne me zdaj kontra drkat ka je reko en študirani manijak, pa ta drugi pa ta tretji pa tak dalje... Prav vseeno mi je za njihovo teoriziranje, blebetanje, pametovanje in vse skupaj... Toti napiflani gobci naj raje pridejo do mene, da jim pokažem kak se lape dol zavežejo, da nehajo srat z teorijo!
Pa toti Flynn al kaj je ta model naj pride do mene, ko mi bo avto crkno, da mi ga popravi... Ah ja... S teoretičnim znanjem, to ni možno! Pa samo da bi začo nabijat o teoriji delovanja avta mu zbijem čobe.
Pa Flynn naj pride mi štrom v bajto rihtat... Aja točno... Študirani genij ne ve kaj to štrom je...
Ne prenesem teoretikov res ne... Vse kar teoretiki delajo, da z lapanjem pobirajo na kupe keša in da jih narod posluša z odprtimi gobci (like Hitlera)...
Pa čez guruje brez pripomb, ta plamena nesejo vse nadudlane pametnjakoviče.
Pa se opravičujem za svoje nizko nestrokovno blesavo mnenje, ki je odraz mojega jaza...
Ampak tisti, ki se dela bedaka, še ni nujno bedak.
Boris, vem, da boš to zdaj zanaliziral da bo glava pekla (in nem brala tistih dolgih postov), pa mi je tudi vseeno, To je MOJE mnenje okoli pametovanja... Če ga ne moreš sprejet in ga na vsak način spodbijaš, potem glej... Ne vem kaj delaš na forumu, če bi bil dobrodošel v vladi
. Pa ne vzemi tega zdj, kot da te ne maram, ker sem in tja berem tvoje poste (krajše), se ne vpikujem v tvoje mnenje, zato upam, da boš znal ravnati podobno ali enako...
-
Tonja - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 12. 2006
ja saj je blo to samo moje mnenje... Sam danes se mi ne da neke fino pisat, zato sem pisala pač čist tak, po domače...
Se opravičujem, saj drugače ni neč slabo napisano, itak spoštujem mnenje ostalih, čeprav je moje čiiiiiiiiiiiiiiiiistooooooooooooo kontra .
- Ferdox
- Sramežljivka
- Na forumu od: 28. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Jaz bi rekel, da prave definicije "pameti" ali "inteligentnosti" sploh ni, zato je popolnoma brezveze, ko nekateri tukaj prepričujete eni druge katera vedenja so pametna in katera ne. Jaz sem mnenja, da 100% pametnega človeka ni. Zakaj? Zato, ker je velika večina našega vedenja PRIUČENEGA. Vsako vedenje je lahko čisto NAKLJUČNO PRIUČENO, lahko pa je tudi NAMENSKO INTEGRIRANO.
Vsi imamo enake sposobnosti z majhnimi variacijami, ob enem pa se zavedamo, da je hitrost le ena od spremenljivk. "Počasnost" ali "inteligenca" na enem področju NI indikator splošne inteligence. Nekdo, ki ga okolica smarta za pametnega ima le integriranih več "ta pravih" vedenjskih vzorcev in strategij preko katerih se ta vzorec izvaja.
Sedaj pa, če sledimo samo tem preprostim pravilom, lahko ugotovimo, da za element PAMETI potrebujemo: sposobnost spreminjanja lastnega vedenja, sposobnost preizkušanja tega vedenja in čim bolj specifično poznavanje našega cilja.
Nihče ni niti pameten niti neumen, imamo lahko samo UČINKOVITE ali pa NEUČINKOVITE vedenjske vzorce.
Vsi imamo enake sposobnosti z majhnimi variacijami, ob enem pa se zavedamo, da je hitrost le ena od spremenljivk. "Počasnost" ali "inteligenca" na enem področju NI indikator splošne inteligence. Nekdo, ki ga okolica smarta za pametnega ima le integriranih več "ta pravih" vedenjskih vzorcev in strategij preko katerih se ta vzorec izvaja.
Sedaj pa, če sledimo samo tem preprostim pravilom, lahko ugotovimo, da za element PAMETI potrebujemo: sposobnost spreminjanja lastnega vedenja, sposobnost preizkušanja tega vedenja in čim bolj specifično poznavanje našega cilja.
Nihče ni niti pameten niti neumen, imamo lahko samo UČINKOVITE ali pa NEUČINKOVITE vedenjske vzorce.
-
Lopatka - Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 11. 2007
- Kraj: Ljubljana
Ferdox napisal/-a:Vsi imamo enake sposobnosti z majhnimi variacijami, ob enem pa se zavedamo, da je hitrost le ena od spremenljivk.
Čaki mal... kako pa potem razlagaš velike razlike v sposobnosti abstraktnega razumevanja med posameznimi ljudmi? (Pa pustimo zdaj hitrost in vedenjske vzorce). Boš rekel, da vsi ljudje lahko razumejo vse, če jim daš dovolj časa?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: prinzessin