kaj storiti; vnuk krade....

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 21. Okt. 2010 11:17

sonckaGOOD napisal/-a:torej otrok ni prepuščen sam sebi, z nami živi tudi moj oče, tak da skoraj ni nic sam ...je reden obiskovalec mase, ministrant, animator in celo v skofovi asistenci je... no sedaj pa prosim vase mnenje.

Iz otroka delaš nekaj, kar TI hočeš, da postane. Kraje so njegovo protestiranje na maše in ostalo cerkveno udejstvovanje. 15 letniki v škofovi asistenci niso frajerji, so plod zasmehovanja s strani vrstnikov. Tisti, ki si upajo ukrasti čokolado v trgovini, so frajerji. Tisti, ki iamjo svoj denar. Tisti, ki prijateljem (bratom, sosedom...) plačujejo kebabe.

Fant ne potrebuje denarja, opozarja pa nase in kriči: Nočem tega! Nočem biti tak. To nisem jst.

Od 16 - 18 je bil zunaj, in peljal 10 letnega bratca na kebab???? Ni bil s prijatelji? ali je bil, pa je zraven še brata moral paziti? Soryy, sam ko sem jst imela 15 let, mi družba 10 letne sestrice ni niti najmanj pasala. Sabo sem jo peljala izključno zaradi pritiska staršev :wink:

10 letnik naj ima svojo družbo, če pa je nima, pa ima mamo, ki se lahko ukvarja z njim. Ne pa da se ga vrine starejšemu bratu...

In pri 15-ih bi pa že lahko bil malo sam, se ti ne zdi?

Evo, sem ti en fajn soroden odgovor poguglala:
Starejši otroci in najstniki naj bi že zmogli ločiti med prav in narobe in naj bi bili sposobni obvladovati svoje impulze in.s krajo pogosto izražajo različne stiske. Včasih se jim zdi, da bratje ali sestre dobivajo od staršev več ljubezni, pozornosti ali materialnih dobrin, pa skušajo s krajo izenačiti ta primanjkljaj. Drugi se skušajo postaviti pred vrstniki. Spet drugi se na ta način skušajo izogniti strahu pred odvisnostjo – tako da vzamejo, kar potrebujejo. Nekateri se čutijo osamljeni in sppregledani, pa s tem iščejo pozornost. Neredko je kraja oblika upora, morda zato, ker se jim zdi da imajo premalo razumevanja in ljubezni ali pa zato, ker doživljajo pričakovanja in zahteve staršev kot pretirana, preveč utesnjujoča. Vedno pa to pomeni signal, da je otrok ali mladostnik v veliki stiski. Kako ravnati? Čeprav so starši ob otrokovih krajah čustveno zelo vznemirjeni, saj se sprašujejo, kaj so naredili narobe, pa tudi močno jezni in prestrašeni, je najpomembnejše, da reagirajo mirno. Otroku je treba pojasniti, da je kraja nesprejemljiva tako za družino kot za širše okolje in ga poučiti o možnih posledicah. Otroku je treba ponuditi pomoč zato, da vrne ali plača ukradeno in vztrajati pri tem. Zagotovite, da otrok ne bo imel nikakršne koristi od kraje. Izognite se pridiganju, napovedovanju slabe prihodnosti ( slabo boš končal…) ter vrednostnih sodb otrokove osebnosti (tat si)! Predlagala bi, da razmislite, ali morda vaš otrok krade, ker potrebuje več pozornosti. V teh primerih lahko otrok s krajo izraža jezo ali se poskuša "maščevati" z staršema, ukradeni predmet pa lahko postane nadomestilo za ljubezen in naklonjenost. Zato bi si morali prizadevati, da bi dajali otroku več sporočil, da je pomemben član družine.

Bi rekla, da gre pri tvojem sinu za tole
ker doživljajo pričakovanja in zahteve staršev kot pretirana, preveč utesnjujoča.

Torej, razen celega kupa izvenšolskih aktivnosti, ki ima naložene, je še "brez" očeta. Mlajšega bratca pelje na kebab, kar je v bistvu naloga očeta. Kot najstarejši med vami tremi je prevzel še očetovo vlogo. Tebi je popoln sin (zadovoljuje potrebe, ki jih je pred odhodom tvoj bivši, ne spolne, ampak čustvene-prevzel vlogo partnerja), mlajšemu bratu oče. Ni pa normalen 15-letnik.

Pa še dva podatka bi bila pomembna....spadate v višji, srednji ali delavski razred? Ter v katerem okolju (kje) živite?
Zadnjič spremenil barbie_girl_85, dne 21. Okt. 2010 11:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 21. Okt. 2010 11:39

Eh pa 15 letnika vlečt na kosila, kostanj k sosedom oziroma prijatljem staršev je meni tud obupno.. :roll:
Če ste že ugotovili, da krade, se enkrat usedite in ga vprašajte zakaj krade. Tudi k psihologu se obrnite, še prej pa pomislite, kaj on vse mora početi, da bo v vaših očeh nek zgleden najstnik in če mu to sploh ustreza.
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
Tine_Bine
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 10. 2010
Kraj: Slovenija

Neprebrana objavaNapisal/-a Tine_Bine » 21. Okt. 2010 14:30

Treba ga je naučit kozjih molitvic :wink:
Bodi to kar si in ne tisto kar bi rad postal! :)
sonckaGOOD
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 17. 10. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a sonckaGOOD » 22. Okt. 2010 9:25

Barby pa Evelin... Sam hodi k masi ne zaradi mene, saj mi gre vse skupaj zeloo na zivce, da je cele nedelje v cerkvi...zato ne MENI, da ga jaz delam takega kot JAZ hocem.

Oceta ima in ima tudi stike z njim, ima pa tudi ocima, tako da NI MOJ PARTNER in nikoli ni bil.

Mlajsi hodi sam ven in ga ni treba PAZITI, ker ne zivimo v LJUBLJANI ampak smo v srednje velikem mestu. Zakaj ga je peljal na kebab.. ja verjetno zato, ker ni bilo od frendov nikogar zunaj ali pa njih ni hotel. Ne bi vedla. Mali ima svojo druzbo, vcasih pa so tudi skupaj.

Nihce ga ni vlekel na kosilo ali kakor koli ste ze napisali ampak je sam hotel z nami po dolgem casu in se mi je zdelo fajn. Ja in tudi sam je kaj vendar zelo malo.

Ne vem, mi je ze zal da sem sploh kaj objavila tukaj, ker se mi zdi da ste eni pravi kreteni in komaj cakate da lahko nekoga napadete.

Hvala pa vsem, ki ste zadevo bolj normalno razumeli in poskusali pomagati s svojimi ogovori.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 22. Okt. 2010 9:29

Zakaj pa kreteni?Očitno si ti pogorela pri nečem, če prišteješ še sina samega je to to.
In barbi ni napisala da je on tvoj partner??? ampak da ga želi nadomestiti v čustvenem smislu.Malo bolj se poglobi, da boš razumela.
Ker na koncu hočeš da izpade da si ti popolni starš in da mi vsi vse narobe vidimo.Mogoče res ne vemo kako je pri vas doma, lahko pa podamo svoje objektivno mnenje.
The world is as you are.
sonckaGOOD
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sonckaGOOD » 22. Okt. 2010 9:30

Aja pa se to... nima nobenih izvensolskih aktivnosti .. ima samo solo in veliko prostega casa, ker ga ne "rinem" v nekaj kar noce poceti..lani je zacel rokoborbo z velikim navdusenjem, nakar je po nekaj mesecih nehal, zakaj, menda zato, ker je trener tecen in brezvezen. Ok, nehal je in nisem ga nic silila, ker ga tudi ne morem. Ne hodi na nek glupi instrument zato ker so starsi vedno zeleli pa niso imeli moznosti itd.

Aja smo srednja klasa familija.. z dohodki ravno prav.... da prezivimo iz meseca v mesec in si obcasno tudi kaj vec lahko privoscimo. Nimamo pa toliko da bi razmetavali.
sonckaGOOD
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a sonckaGOOD » 22. Okt. 2010 9:35

Se zdalec ne mislim da sem popoln stars in trdno sem prepricana, da popolnih starsev ni!

Se pa trudim po svojih najboljsih moceh.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 22. Okt. 2010 14:00

Če si to vzela kot napad namesto kot pomoč, ti sam Bog pomagaj. Post sem podala z najboljšimi nameni. Lahko bi ti pela salve hvale, ampak, si po to prišla?

Mamo, ki skrbi za otroka, je vesela nasveta, se v očitke poglobi in o njih razmisli. Dejstvo je, da otrok PROTESTIRA. Da je nekaj narobe. Ti se pa deri, da je vse popolno, ampak s tem mu ne pomagaš.

Sicer ne vem, kaj vse pomeni: hodi h maši, ministrant, animator, škofova asistenca. Meni se je to zdelo kot veliko obveznosti.

Ni moj otrok, ne rabiš me prepričevati. Če se pa kdaj isto zgodi z mojo hčerko, bom pa vesela, če mi bo kdo odprl oči in pokazal, kje ga lomim. To ni tekmovanje, gre se za otroka.

Srečno pri nadaljni vzgoji delikventa. Vse je v redu, nič ne rabiš spreminjat. Potem pa ja sosedom govort, kako je sin grozen, ti pa si se trudila po najboljših močeh. Uboga reva.

Pa nasvidenje!
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 22. Okt. 2010 21:45

barbie_girl_85 napisal/-a: Dejstvo je, da otrok PROTESTIRA. Da je nekaj narobe.

Jaz se pa s tem ne strinjam. Se spominjam še iz osnovnošolskih/srednješolskih let, smo imeli par takih, ki so radi ukradli kake bonbone iz trgovine, pa tudi moja mlajša sestra je ene parkrat ukradla mami denar. V obeh primerih je šlo za otroke, ki jim nič ni manjkalo; pri kraji iz trgovine je šlo predvsem za izzivanje in adrenalin, pri sestrici pa za bedarije, za katere je vedela, da ji mama ne bi dala denarja, prihranit ji je ga bilo pa pretežko. Ni bilo tu zraven nobenega protesta, narobe je bila pa bodisi razvajenost, bodisi to, da jih še nihče ni dobil in kaznoval. Ko so enkrat jih (tako tiste fante, ki so kradli, kot sestro), so se kraje kar hitro nehale, ker so se morali it opravičit pred vsemi in seveda so bili doma kaznovani, pri nas je pa sestrica tudi morala vrniti ukradeni denar in pa starši so jo kake pol leta stalno nadzirali. Se je kar hitro naučila, da ni vredno za tistih 20 evrov ostati brez večernih izhodov in tako naprej. Še vedno je sicer rada malo pogoljufala, npr. rekla, da potrebuje za šolski izlet 30€ namesto 20 ali kaj podobnega, ampak vsaj kradla ni več.

Po mojem je samo še slabše, če se takega otroka obravnava, kot da je cel bogi, saj se potem nauči, da lahko dela kar koli, pa ne samo, da ne bo nobenih negativnih posledic, še pozornost mu boste posvečali. Isto glede tistega, da naj se mu da več denarja, pa da je problem, če dobi 200 na mesec pa še vedno krade .... pa kakšnih 200 na mesec, a ste normalni :? Jaz sem pri teh letih dobivala samo štipendijo, žepnine pa nič. Že prej omenjena mlajša sestrica je imela v prvem in drugem letniku 40, v tretjem in četrtem pa 60 evrov žepnine. Pa je bilo to več kot preveč. Če pa fant hoče eksperimentirati, pa kar naj, ampak na lastne stroške. Ga ne bo ubilo, če bo kdaj malo varčeval.
Every rose has its thorn

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov