Dedovanje
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
*purple* napisal/-a:julia...nujnega deleža ne more zahtevat tud tist, ki ni "proglašen" (uradno pri notarju) za zakonitega skrbnika ostarele osebe do smrti.Mami in ena sestra sta zakonita skrbnika, medtem ko tretja ni in s tem je automatsko neupravičena do kakršnegakoli dedovanja+nujnega deleža.Smo se pozanimali, zato smo pa tudi to napisali; iz razloga, ker babuška smotana ni hotla tud prsta mrdnt za babico nikol in se je babici preklet zamerla+to, da je že dobila svoj delež 15 let nazaj, ko ji je babica kupla stanovanje in auto.
Do nujnega deleža je upravičen vsak nujni dedič, če je bil spregledan v oporoki ali mu je bilo naklonjeno premalo. Nikakor ne drži, da tisti, ki ni zakoniti skrbnik ostarele osebe, da nima pravice do nujnega deleža
Ta tretja sestra ni dobila deleža kvečjemu zaradi tega, ker ste stanovanje, ki ji ga je kupla babica, všteli v dediščino, nikakor pa ne zaradi tega, ker ne bi bila upravičena do nujnega deleža.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
-
metuljčica* - Cosmofrik
- Na forumu od: 23. 1. 2007
*purple*, ne moreš ti o nujnem deležu poučiti pravnice (jullie)! Mimogrede, tudi nimaš prav, kar si napisala (post nad mojim je to že obrazložil).
Jaz pa ne razumem, zakaj se ljudje tako grebejo za kos zemlje ali nekaj denarja (razen v primeru, da imajo nizek življenski standard). Ali sem pa jaz čudna!
Moja starša sta se oba prostovoljno odrekla dediščini, tudi nujnemu deležu in jo prepustila bratom in sestram. Četudi sta potem začela iz nič.
Tudi jaz se nimam namena grebsti za hišo, ko bo čas za to, (ker po vsej verjetnosti ne bom živela v njej), ker me brat ne bo mogel nikoli izplačati, moja eksistenca pa tudi ne bo odvisna od tega denarja (bova oba s fantom zaposlena).
Jaz pa ne razumem, zakaj se ljudje tako grebejo za kos zemlje ali nekaj denarja (razen v primeru, da imajo nizek življenski standard). Ali sem pa jaz čudna!
Moja starša sta se oba prostovoljno odrekla dediščini, tudi nujnemu deležu in jo prepustila bratom in sestram. Četudi sta potem začela iz nič.
Tudi jaz se nimam namena grebsti za hišo, ko bo čas za to, (ker po vsej verjetnosti ne bom živela v njej), ker me brat ne bo mogel nikoli izplačati, moja eksistenca pa tudi ne bo odvisna od tega denarja (bova oba s fantom zaposlena).
-
Elle_woods - Sramežljivka
- Na forumu od: 30. 1. 2009
Če bi stara mama želela razdeliti svoje premoženje še v času življenja, bi to lahko tudi naredila z izročilno pogodbo ( pride v poštev predvsem takrat, ko se kdo izmed nujnih dedičev odreče dediščini).
Drugače je pa najboljše čimprej narediti oporoko. Sestrična s tem, ko živi pri stari mami ne dobi nobene pravice. Ni pa zakonske podlage, da jo prisilno izselite. To lahko stori samo lastnik oz. lastnica.
LP
Drugače je pa najboljše čimprej narediti oporoko. Sestrična s tem, ko živi pri stari mami ne dobi nobene pravice. Ni pa zakonske podlage, da jo prisilno izselite. To lahko stori samo lastnik oz. lastnica.
LP
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
positive vibration napisal/-a:*purple* napisal/-a:julia...nujnega deleža ne more zahtevat tud tist, ki ni "proglašen" (uradno pri notarju) za zakonitega skrbnika ostarele osebe do smrti.Mami in ena sestra sta zakonita skrbnika, medtem ko tretja ni in s tem je automatsko neupravičena do kakršnegakoli dedovanja+nujnega deleža.Smo se pozanimali, zato smo pa tudi to napisali; iz razloga, ker babuška smotana ni hotla tud prsta mrdnt za babico nikol in se je babici preklet zamerla+to, da je že dobila svoj delež 15 let nazaj, ko ji je babica kupla stanovanje in auto.
Do nujnega deleža je upravičen vsak nujni dedič, če je bil spregledan v oporoki ali mu je bilo naklonjeno premalo. Nikakor ne drži, da tisti, ki ni zakoniti skrbnik ostarele osebe, da nima pravice do nujnega deleža
Ta tretja sestra ni dobila deleža kvečjemu zaradi tega, ker ste stanovanje, ki ji ga je kupla babica, všteli v dediščino, nikakor pa ne zaradi tega, ker ne bi bila upravičena do nujnega deleža.
potem bolje, da si zadevce mal preberete
Razlogi za razdedinjenje (nujni delež):
če se je nujni dedič s kršitvijo kakšne zakonske ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom (grdo ravnanje, opustitev dolžnega spoštovanja, opustitev pomoči ob bolezni, opustitev obiskov);
torej?
moja mami in ena sestra, sta zakoniti skrbnici babice do smrti, tatretja sestra, pa se je točno s tem,ker babice ni pogledala nikol,ni nkol skrbela zanjo ne nič, neprostovoljno, odrekla usemu skupaj.
kakorkoli, točnega opisa tega ne vem, ker oporoke nism gledala in teh papirjeu,ker me dokler je babica še živa, ne zanimajo sploh, bom pa poizskala overjene paperje pri notarju, pa en konec prepisala tukej gor, da se boste prepričale.
pr nas vem, da mamo tko tole zrihtan in da tko tud bo, kot je napisan.verjetno ma notar več prakse in znanja in sposobnosti,kot ena julija, ki by the way ni pravnica, ampak še študira.
aja pa še to, tista dnar ki je šel za stanovanje in auto tej sestri ni bil nikjer napisan, ker je blo to tolk časa že nazaj in valda, ni nihče o tem razmišljal.tko, da se to ne more štet nikamor, ker ni uradno.Je pa uradno, glede skrbništva in glede tistga kar sm zgorej napisala,da tretja sestra nima kej praskat več.
no, pa še ene par stvari:
-Možna rešitev je pogodba o dosmrtnem preživljanju, s katero se preživljalec zaveže, da bo preživljal zapustnika (preživljanca), zapustnik pa izjavi, da mu zapušča vse premoženje ali njegov del, pri čemer je izročitev premoženja odložena do izročiteljeve smrti. Vendar pa morata biti vrednost preživljanja in vrednost izročenega premoženja zapustnika vsaj približno enaki, sicer se taka pogodba lahko v celoti ali delno šteje za darilo, to pa ima zgoraj opisane posledice.
-Razdedinjenje mora biti nedvoumno izraženo v oporoki. Ni potrebno navesti razloga za razdedinjenje, je pa to priporočljivo. Tudi ni nujno, da je v oporoki uporabljena beseda "razdedinjenje", je pa priporočljivo. Razdedinjenje je lahko popolno (odvzem celotnega nujnega deleža) ali delno. Če ne obstaja eden od razlogov zanj, je razdedinjenje neveljavno, čeprav je določeno v oporoki, in se po zapustniku deduje, kot da razdedinjenje sploh ne bi bilo določeno.
-
tani24 - Kofetarica
Pri mojem fantu je isto problem glede hiše stare mame. V hiši živijo stara mama, stric od mojega in teta od mojega s družino. Mt in druga teta od njega sta se pa odselili, si kupili svoje stanovanje, brez pomoči stare mame. Sedaj se je teta odločila, da bi zamenjala fasado na hiši in okna, za zameno zahteva da se celotna hiša prepiše na njo in se ostali trije (brat in sestri) odpovejo svojemu deležu hiše, tako, da bo njen sinček nekoč lastnik celotne hiše.Izplačala ne bo nikogar (njene besede).
Seveda nihče ni bil za to.
Kot prvo, v hiši živi stric, ki plačuje vse položnice in vse kar se tiče hiše in on naj bi se odpovedal svojemu delu, medtem ko se je ta teta kar vselila tja za stalno (čeprav je bilo dogovorjeno samo za kratek čas) in si sedaj lasti celotno bajto, pa čeprav ne plačuje nič. Kdo ima sedaj pravico do deleža? tisti, ki je ostal pri mamici, in pač skrbi za njo, ali tudi tisti, ki niso imeli druge in so morali kupiti svojo streho nad glavo? Js nevem, ampak glede na to da dve sestri nista dobili nič od staršev, se mi moralno zdi, da imata še večjo pravico, kot pa nekdo, ki se mu pač ni ljubilo ustvariti nič in je lepo doma ostal in živel 20 let zastojn nekje...
Pač vsak ima svoj pogled na zadeve.
Seveda nihče ni bil za to.
Kot prvo, v hiši živi stric, ki plačuje vse položnice in vse kar se tiče hiše in on naj bi se odpovedal svojemu delu, medtem ko se je ta teta kar vselila tja za stalno (čeprav je bilo dogovorjeno samo za kratek čas) in si sedaj lasti celotno bajto, pa čeprav ne plačuje nič. Kdo ima sedaj pravico do deleža? tisti, ki je ostal pri mamici, in pač skrbi za njo, ali tudi tisti, ki niso imeli druge in so morali kupiti svojo streho nad glavo? Js nevem, ampak glede na to da dve sestri nista dobili nič od staršev, se mi moralno zdi, da imata še večjo pravico, kot pa nekdo, ki se mu pač ni ljubilo ustvariti nič in je lepo doma ostal in živel 20 let zastojn nekje...
Pač vsak ima svoj pogled na zadeve.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
*purple* napisal/-a:pr nas vem, da mamo tko tole zrihtan in da tko tud bo, kot je napisan.verjetno ma notar več prakse in znanja in sposobnosti,kot ena julija, ki by the way ni pravnica, ampak še študira.
Ena julija je o nevrednem dediču pisala že na prvi strani.
Tukaj ti pa punce pišejo o razliki med izgubo dedne pravice zaradi razdedinjenja in izgubo dednega deleža, ker nisi zakoniti skrbnik zapustnika. Ampak ti itak tumbaš svoje, ker imate pri vas doma tako zrihtano in tako bo in pika in konec.
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
men je sam smesno v tej temi, kako purple skos poudarja da dokler je babica se ziva se ne namerava nc ubadat z oporoko in dediscinami, medtem ko majo v druzini ze zdaj vse nastudirano kako in kaj bo mi dejansko ne vemo nic kako in kaj bo, nihce u ozjem sorodstvu, js do te teme sploh se pomisla nism o tem!!! pa mam tut ze precej stara babico in dedija.
omg mislim, mal spostovanja do ljudi!! puste da vsaj umrejo u miru ce bi bla js stara in bi men to otroc delali in takole vse nacrtovali, bi cele dneve razmisljala kje sm ga posrala pr vzgoji, in potem mal predn bi umrla vso svoje premozenje podarila v dobrodelne namene. prisezem!
omg mislim, mal spostovanja do ljudi!! puste da vsaj umrejo u miru ce bi bla js stara in bi men to otroc delali in takole vse nacrtovali, bi cele dneve razmisljala kje sm ga posrala pr vzgoji, in potem mal predn bi umrla vso svoje premozenje podarila v dobrodelne namene. prisezem!
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Jaz se sicer strinjam s teboj, da je treba imet malo spoštovanja do družine, ne pa da se vsako družinsko kosilo konča s prepirom, kdo bo dobil hišo, ko bo dedka pobralo
Ampak ravno zato se mi pa zdi smiselno, da je (mislim, da je to *mala* že napisala) lepo oporoko napisat.
Drugo vprašanje pa je, kaj potem dediči naredijo glede spodbijanja ipd. To je pa spet vprašanje človeške kulture, ki je na splošno primanjkuje
Ampak ravno zato se mi pa zdi smiselno, da je (mislim, da je to *mala* že napisala) lepo oporoko napisat.
Drugo vprašanje pa je, kaj potem dediči naredijo glede spodbijanja ipd. To je pa spet vprašanje človeške kulture, ki je na splošno primanjkuje
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
Točn tak. Babica oz. vsak starš lahko na tak način prepreči masikater nepotrebni spor med svojimi otroki in marsikatero prerekanje na sodišču. Ne pa da pol cel ogenj v bajti.
Pri nas se nismo nikoli pogovarjal o tem, je blo kar nekak samoumevno, da bo moja mami vse dobila (pa ni mal). Eni se pa zarad par kvadratnih metrov kregajo in uničjo vse družinske odnose. Mogoče jih je sam babica tak dobr vzgojila.
Go jullia_, go jullia_
Pri nas se nismo nikoli pogovarjal o tem, je blo kar nekak samoumevno, da bo moja mami vse dobila (pa ni mal). Eni se pa zarad par kvadratnih metrov kregajo in uničjo vse družinske odnose. Mogoče jih je sam babica tak dobr vzgojila.
Go jullia_, go jullia_
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ja točno tko julija, jst sm povedala kako mamo zrihtan in to je to.
red_rose, mi smo to naredili, ker smo hoteli imet mir oziroma nismo hoteli prodajat stanovanja, tko kot so ga ostali hoteli.Sicer je blo pa to narjen že krneki časa nazaj+to da se je s tem tatretji sestri pokazalo, kako je prijazna do svoje lastne matere,ker ji enkrat tud kosila ko je bla gor, ni hotla skuhat!In jo je babica na lastno željo, razdednila,ker jo je mela pouhn kufr!tko, da to nismo naredl mi, ampak je bla to babičina želja.
red_rose, mi smo to naredili, ker smo hoteli imet mir oziroma nismo hoteli prodajat stanovanja, tko kot so ga ostali hoteli.Sicer je blo pa to narjen že krneki časa nazaj+to da se je s tem tatretji sestri pokazalo, kako je prijazna do svoje lastne matere,ker ji enkrat tud kosila ko je bla gor, ni hotla skuhat!In jo je babica na lastno željo, razdednila,ker jo je mela pouhn kufr!tko, da to nismo naredl mi, ampak je bla to babičina želja.
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Jaz tudi ne razumem folka, ki se pogrize po sodiščih zaradi dediščine. Še en argument proti temu, da je treba za vsako ceno imeti svojo hišo ali stanovanje. Bolje plačevat najemnino in pomagat otrokom za časa življenja, kot pa da otroci komaj čakajo, da se stegneš in se lahko grebejo za bajto.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
lakeesha - Kofetarica
- Na forumu od: 10. 11. 2004
- Kraj: domžale
a tuki se full spoznate na te zakone in to?
mamo full en problem, rešuje se 20 let, uničuje našo familijo in bi mi zlo prav prišel nasvet, oz. bo mogl bit kr precej z zakoni podkrepljeno, da rešimo to... na kratko: ko sta mojadva začela gradit hišo, je bil pogoj da se stara podre. hišo sta zgradila, stara pa še vedno stoji 1m stran od naše, ker notri živi teta s familijo in se noče izseliti. ta bajta je napol podrta, wc imajo na štrbunk, kopalnice ni, notr pa teta, mož, sin 24 let, hčerka 20let, spijo v eni sobi itd itd. smo pa v precej slabih odnosih z njimi.
je pa res da ta moment nimam časa tipkat..
ampak si ga bom vzela, pa opisala celotno situacijo, sam če se kera mjčn bol spozna na te zadevce... in bi mi (nam) loh svetovala.
mamo full en problem, rešuje se 20 let, uničuje našo familijo in bi mi zlo prav prišel nasvet, oz. bo mogl bit kr precej z zakoni podkrepljeno, da rešimo to... na kratko: ko sta mojadva začela gradit hišo, je bil pogoj da se stara podre. hišo sta zgradila, stara pa še vedno stoji 1m stran od naše, ker notri živi teta s familijo in se noče izseliti. ta bajta je napol podrta, wc imajo na štrbunk, kopalnice ni, notr pa teta, mož, sin 24 let, hčerka 20let, spijo v eni sobi itd itd. smo pa v precej slabih odnosih z njimi.
je pa res da ta moment nimam časa tipkat..
ampak si ga bom vzela, pa opisala celotno situacijo, sam če se kera mjčn bol spozna na te zadevce... in bi mi (nam) loh svetovala.
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
and she didn't say where she was going
-
metuljčica* - Cosmofrik
Moj odgovor ne bo podkrepljen z zakoni, ker se nanje ne spoznam najbolje, me pa zanima, zakaj bi se po vaše morala teta z družino izseliti (predvidevam, da je bila hiša last tvojih starih staršev?), da bi njen brat/sestra z družino lahko legalno koristila možnost nadomestne gradnje?
Ali nimata oba potomca lastnika tiste stare hiše (torej tvoja teta in oče ali mati) enake pravice bivati na tej zemlji/v tej hiši, če se seveda drugače ne določi na zapuščinski obravnavi?
Ali nimata oba potomca lastnika tiste stare hiše (torej tvoja teta in oče ali mati) enake pravice bivati na tej zemlji/v tej hiši, če se seveda drugače ne določi na zapuščinski obravnavi?
-
lakeesha - Kofetarica
- Na forumu od: 10. 11. 2004
- Kraj: domžale
hiše je bila last mojih starih staršev, in ob novogradnji, je bil pogoj da se stara gradnja poruši. moj fotr je dal mami spodnji štuk, in se obvezal da bo skrbel zanjo, sestra (teta) pa naj bi se iz hiše izselila, tako da bi se bajta lahko podrla. do slednjega ni prišlo. moj fotr je koristil legalno možnost nadomestne gradnje.
če bi mama ostala v bajti ok, naj bo tam. ampak je blo podpisano da mi skrbimo za mamo, stara hiše se podre. tudi črno na belem piše, da bajta ni primerna za živet notr (dokument star ene 15-20 let). poleg tega ima ta družina na drugi lokaciji hišo (v kateri živi tašča moje tete), vendar se nočejo preseliti tja. in te bajte dejansko ni v zemljiški knjigi...
že večkrat smo slišali, samo da končajo osnovno šolo, pa se bomo preselili, samo srednjo končajo pa se selimo... no zdj sta oba na faxu, pa še kr stoji in nič ne kaže na to da bi se karkoli spremenilo, glede tega.
če bi mama ostala v bajti ok, naj bo tam. ampak je blo podpisano da mi skrbimo za mamo, stara hiše se podre. tudi črno na belem piše, da bajta ni primerna za živet notr (dokument star ene 15-20 let). poleg tega ima ta družina na drugi lokaciji hišo (v kateri živi tašča moje tete), vendar se nočejo preseliti tja. in te bajte dejansko ni v zemljiški knjigi...
že večkrat smo slišali, samo da končajo osnovno šolo, pa se bomo preselili, samo srednjo končajo pa se selimo... no zdj sta oba na faxu, pa še kr stoji in nič ne kaže na to da bi se karkoli spremenilo, glede tega.
She can't even call up her friends and say "help me save my life"... She's so ashamed of herself that she's come full circle, nobody understands what it's like to be this girl... so she disappeared,
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov