Dedovanje
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Agape - Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 7. 2008
Ne vem čisto točno, kam naj dam to temo in sem jo kar sem
Imam problemček, ki mi malo para živce.
Moja stara mama je imela probleme z zdravjem in zdaj je v bolnici. Ima hišo in nekaj zemlje zraven.
Ker hiša sedaj sameva se je moja "preljuba" sestrična odločila, da se bo kar vselila, čeprav je stara mama še živa.
Zanima pa me, kako se lahko vseli kar brez da bi vprašala ostale sorodnike.
Vem, da bo zgledalo grdo, ampak a je kakšen način da se jo vrže ven.
Imam problemček, ki mi malo para živce.
Moja stara mama je imela probleme z zdravjem in zdaj je v bolnici. Ima hišo in nekaj zemlje zraven.
Ker hiša sedaj sameva se je moja "preljuba" sestrična odločila, da se bo kar vselila, čeprav je stara mama še živa.
Zanima pa me, kako se lahko vseli kar brez da bi vprašala ostale sorodnike.
Vem, da bo zgledalo grdo, ampak a je kakšen način da se jo vrže ven.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Dokler je stara mama še živa, nimate ostali sorodniki prav nobene pravice do njenega premoženja (po pravniško: dedno pravico dobiš šele s smrtjo zapustnika ).
Edini, ki jo lahko vrže ven, je lastnik, ostali nimate nič s tem. Ampak to, da ona tam živi, še ne pomeni, da je hiša zdaj kar njena. (Čeprav je ena fora z dolgoletnim prebivanjem in pravico, ki iz tega izhaja, ampak tukaj naj me nekdo dopolni).
Drugo vprašanje pa je, kaj bo po babičini smrti. Takrat se bo premoženje delilo po enakih delih med njene otroke. Ta sestrična torej sploh ne bo med dediči, razen če je njen starš že mrtev (oče ali mati, tisti ki je z babico pač v sorodu).
Tole je tako teoretično, kako se pa človeka prisilno izseli iz hiše, če je noče zapustit, pa ne vem
Edini, ki jo lahko vrže ven, je lastnik, ostali nimate nič s tem. Ampak to, da ona tam živi, še ne pomeni, da je hiša zdaj kar njena. (Čeprav je ena fora z dolgoletnim prebivanjem in pravico, ki iz tega izhaja, ampak tukaj naj me nekdo dopolni).
Drugo vprašanje pa je, kaj bo po babičini smrti. Takrat se bo premoženje delilo po enakih delih med njene otroke. Ta sestrična torej sploh ne bo med dediči, razen če je njen starš že mrtev (oče ali mati, tisti ki je z babico pač v sorodu).
Tole je tako teoretično, kako se pa človeka prisilno izseli iz hiše, če je noče zapustit, pa ne vem
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
jullia_ napisal/-a:Dokler je stara mama še živa, nimate ostali sorodniki prav nobene pravice do njenega premoženja (po pravniško: dedno pravico dobiš šele s smrtjo zapustnika ).
ja, in sploh prfukneno je, kako so ljudje požrešni.brez zamere, ampak se prerekat čigavo je kej med tem ko od nobenga še nč ni, glede na to da je mama ŠE ŽIVA! bolano res!
Moja mami ma tako sestro.tud pogledala bakice nkol ni, bakica ji je že 15 let nazaj splačala use tko da se odpove nadaljnemu boju za denar,pa dela načrte kaj bo in kolk bo, ko bakice ne bo več, teži moji matki zakaj je kao "prsilla" bakico naj oporoko napiše (že takrat jo je ko je tej sestri dnar dajala, sam ona je buksnena in ne razume čist nč) pa še sto drugih stvari.
Bakica je pa ŠE ŽIVA, zdrava,cela in wtf???Ko bo umrla se bomo pogovarjal, zdej pa prosm!haloo!
drgač pa sestrična se lahko useli če ji bakica to dovoli,pa se ostala žlahta lahko na glavo postavi.Če bakica tega ne ve, se ji pove.če je boljš ne povedat zarad zdrauja in žiuciranja, se ji ne pove in tist ki je u tvoji familiji otrok od te bakice ji lahko komot prepove vstop.neglede na use, so otroci prvi dediči in oni odločajo kaj pa kako, če že ma kdo tle besedo.sam iz tega pol lahko nastane velka frka.
usekakor pa se bo po smrti babice, delilo to pač med njene otroke (tazen če je oporoka drugače spisana, pa še tle mislm da lahko v nekaterih primerih zahtevaš nujni delež) in tukej še zmer tvoja sestrična, lih tko kot ti nimata besede.ostalo je potem stvar dogovora, če pa bo bajta skupna, deljena na tri dele, z enim uhodom in tko naprej, pa mislm da tud ne more ona kr tko notr živet če tvoj starš, ki je otrok te babice, s tem ne soglaša.Dostkrat se zgodi, da se nepremičnine prodajo, ker se žlahta ne mor ezment med sabo, pol pa usak pobere svoj del dnarja in voila.
čeprou pr nam bo veeeelik problem, ker so tri sestre, dobr ena nima več kej prčkat (je tud podpisano da je mami pa še ena sestra zakoniti skrbnik babice dos mrti, tko da tle nujni delež odpade),ena je za prodajo, mi pa sploooh nismo.Tko, da bo veselo. govorimo pa ne o tem,ker bi bli požrešni, ampak zarad tega ker je babica pr nas, stanovanje je prazno, z njim so po besedah druge sestre sami stroški, nam pa pač ni problem tega vzdržvat, ker si želimo met pač tist stanovanje kot vikend še naprej in ga ne damo tko al drgač.Poleg tega pa spoštujemo bakico (čeprou je učas sitna ko sma vrag) in ne bomo zdej nč govoril o tem kaj pa kako in najmanj zdej prodajal.ostale bi pa že kr zdele hopacupa use zdilale, brez da bi pomislne na to, da se babica še vrača v svoj kraj, da gre še vedno precej rada gor in da je o madona, ŠE ŽIVA in da je to NJENO stanovanje!
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
*purple* napisal/-a:ja, in sploh prfukneno je, kako so ljudje požrešni.brez zamere, ampak se prerekat čigavo je kej med tem ko od nobenga še nč ni, glede na to da je mama ŠE ŽIVA! bolano res!
Babica napiše oporoko, to je to. Ne pa da se kregajo po smrti. Torej se že prej treba mal prerekat, da se potem manj.
Povedat babici (razen če ima slabo srce, pa bi jo mogoče prizadelo), potem pa če ji babica ne dovoli, ji lepo povedat, naj se izseli. Če ne upošteva, pa na kak grši način.
Pa ima babica oporoko? Se ve od koga bo to potem?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
oporoka ni njuno, da je sigurna.V nekaterih primerih lahko določen dedič zahteva še nujno delež in če ga bo želel, se bo po smrt verjetn kregal.
sicer pa če bi oporoka use rešila, se verjetno nebi usaka tadruga familija zarad tega kregala.
nekateri se pač morjo u use utkant in usak cent zastonjkarski zvlečt-četud je svoj delež že dobil!
sicer pa jst babici na (smrtni) postli, nebi težila naj mi oporoko napiše,stoposto ne, še najmanj staršem!
sicer pa če bi oporoka use rešila, se verjetno nebi usaka tadruga familija zarad tega kregala.
nekateri se pač morjo u use utkant in usak cent zastonjkarski zvlečt-četud je svoj delež že dobil!
sicer pa jst babici na (smrtni) postli, nebi težila naj mi oporoko napiše,stoposto ne, še najmanj staršem!
-
*mala* - Cosmopsiho
No, ne spoznam se tolk glede oporok (bi kakšna pravnica bolj vedla). Sej zato se pa že pred smrtno posteljo to napiše. Pa mnde ma babica svoje želje, kdo dobi njeno.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Saj nikjer ne piše, da je z oporoko treba čakat do smrtne postelje.
In nujni dedni delež se lahko zahteva skoraj vedno (to je, razen, če gre za nevrednega dediča, po domače razdedinjenca).
Sicer je pa itak celotni dednopravni sistem po mojem mnenju zastarel, nepošten in nesmiselen, ker temelji na dveh zgrešenih predpostavkah.
Prva je ta, da starši ob smrti puščajo za seboj nepreskrbljene sirote, za katere je potrebno poskrbeti, zato se dediščina deli na enake dele med otroke. Precej nelogično, glede na to, da je povprečna življenjska doba 70+ let, otroci pa ob smrti staršev že hudo blizu penziji (posplošujem, obstajajo primeri, ko starši umrejo bistveno prej, ampak te bi bilo potrebno reševati posebej, ne pa vzeti za splošno normo)
Druga pa je ta, da ljudje živimo v razširjenih družinah, zato naj premoženje prehaja na družinske člane. V resnici kakšne življenjske povezanosti med generacijami v veliko primerih ni, do dedovanja (vsaj nujnega deleža) pa je otrok upravičen tudi v primeru, da je s starši skregan/živi na drugi strani države/čez mejo,... čeravno bi bilo v tem primeru precej bolj smiselno, da bi stara gospa imela možnost svoje premoženje zapustit sosedom, ki so jo vozili k zdravniku in ji nosili robo iz trgovine.
In nujni dedni delež se lahko zahteva skoraj vedno (to je, razen, če gre za nevrednega dediča, po domače razdedinjenca).
Sicer je pa itak celotni dednopravni sistem po mojem mnenju zastarel, nepošten in nesmiselen, ker temelji na dveh zgrešenih predpostavkah.
Prva je ta, da starši ob smrti puščajo za seboj nepreskrbljene sirote, za katere je potrebno poskrbeti, zato se dediščina deli na enake dele med otroke. Precej nelogično, glede na to, da je povprečna življenjska doba 70+ let, otroci pa ob smrti staršev že hudo blizu penziji (posplošujem, obstajajo primeri, ko starši umrejo bistveno prej, ampak te bi bilo potrebno reševati posebej, ne pa vzeti za splošno normo)
Druga pa je ta, da ljudje živimo v razširjenih družinah, zato naj premoženje prehaja na družinske člane. V resnici kakšne življenjske povezanosti med generacijami v veliko primerih ni, do dedovanja (vsaj nujnega deleža) pa je otrok upravičen tudi v primeru, da je s starši skregan/živi na drugi strani države/čez mejo,... čeravno bi bilo v tem primeru precej bolj smiselno, da bi stara gospa imela možnost svoje premoženje zapustit sosedom, ki so jo vozili k zdravniku in ji nosili robo iz trgovine.
-
densy - Cosmofrik
- Na forumu od: 5. 3. 2006
Ja tako je vedno. Tudi pri nas je bilo žal podobno, ko je ata umrl (pa tega nikoli nebi pričakovala). Ko se gre za denar se vse neha. Ljudi šele takrat vidiš v pravi luči. Zato je res najbolje, da bi se napisala oporoka. Pri nas je ata ni, pa je zato sedaj vse narobe.
-
*mala* - Cosmopsiho
Pri nas ni bilo oporoke, pa sta stric in teta vse prepustila moji mami. Hišo in 22 ha zemlje. Torej le ni vedno kreg, ko se zemlje teče. No, na teto smo prepisali le ozemlje, kjer njena hiša. Drugo bo nekoč vse moje.
Je pa res žalostno koliko družin se razdre zaradi zemlje.
Je pa res žalostno koliko družin se razdre zaradi zemlje.
-
Agape - Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 7. 2008
densy napisal/-a:Ko se gre za denar se vse neha. Ljudi šele takrat vidiš v pravi luči.
Točno tako! Sem že slišala pri ostalih kako se potem ljudje spremenijo...na žalost.
Mama je v bolnici šele kak mesec in se ne zaveda kej dosti. Prej je govorila, da bo hišo dala mojemu očetu, samo ker ni (in verjetno tut ne bo) napisala oporoke je pač on ne bo dobil.
Mislm meni je blo čist vseeno, ampak ko sem danes zvedela, kaj se ženska gre mi je zavrelo. Fotru je pa tut čist vseeno...se noče kregat, tut jest ne, ampak je šla pa mal čez.
Že ko je mama živela v hiši jo je ta sestrična vprašala, če se lahko vseli v zg. nadstr. ampak ji ni pustila...je pač ne mara In zdej (skoraj takoj), ko mame ni se je že nasrala tja. Mah saj bi lahko pričakovala to od nje.
Tudi moj drugi stric se ne strinja s tem, da ona živi v tej hiši (vsaj slišala sem tako).
-
densy - Cosmofrik
- Na forumu od: 5. 3. 2006
Ja saj ata je tudi vedno govoril, da bo prepustil vse mojemu fotru. NPotem so najdli še celo eno oporoko, pa jo je teta rekla, da ni pri notarju overjena. Najbolj me je prizadelo to, da so se šli kregat od kerga bo kej, atove oporoke pa sploh niso hotli upoštevat. Kako lahko to, kar si je pokojni želel kar preskočiš. Ma najbolje bi blo da bi se te prepise delalo še ko so stari starši živi. pa da se bratje in sestre med sabo izplačajo. Ne pa da so potem pizdarije.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov