Bog.. je to vse res ali samo legenda?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Nekako je lažje verjeti matematiku in astronomu, kot pa nekomu, ki je "iz kamna naredil vodo" al kva že... Sori, pač ne; ni isto.mary-kate and ashley bigg napisal/-a:ne vem, zakaj nekdo ne bi verjel v obstoj jezusa. to je tako kot da rečeš, da ne verjameš v obstoj Nikolaja Kopernika...
-
mary-kate and ashley bigg - Kofetarica
- Na forumu od: 13. 5. 2006
rekla sem v njegov obstoj, ne v njegove čudeže.
- @smrketka@
- Debatorica
- Na forumu od: 13. 10. 2006
- Kraj: ljubljana
men je nekak u bistvu čist vseen al kej tacga obstaja ali ne. men se samo to zdi pomembno,da vsak človek živi po svoji vesti, npr. če lahko pomagaš, da pomagaš, da nisi zamerljiv preveč, da poskušaš razumeti tudi druga stališča, da si strpen, da sprejemaš drugačne itd.
pa naj obstaja bog ali ne
pa naj obstaja bog ali ne
- Ferdox
- Sramežljivka
- Na forumu od: 28. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
purple_rain napisal/-a:Nekako je lažje verjeti matematiku in astronomu, kot pa nekomu, ki je "iz kamna naredil vodo" al kva že
Ko smo že pri teh znanstvenikih, a veste da je največ mislecev, znanstvenikov in genijev oz. tistih ki so najbolj spremenili zgodovino človeštva, verjeli v boga. In to večinoma tisti, ki so znali na zelo racionalen način razmišljat in daleč od tega, da bi bli zaplankani.
Recimo Isaac Newton, verjetno največji veleum vseh časov, je dejal, da so mu njegova teološka razmišljanja in spoznanja veliko pomembnejša, kot vsa ostala njegova dela.
Prav tako je tudi Pascal v enem svojem delu izpovedal vero v Jezusa in celo priznal, da je imel neko razsvetljenje od boga.
Tud Albert Einstein je dejal da čudezev ni ali pa je vse skupaj en velik čudez.
Da človeku mislit kajenda, da so bli največji umi verni in verjeli v obstoj nečesa višjega.
-
purple_rain - Cosmopsiho
They were delusioned. Kar je značilno za genije, da niso ravno "v stiku z realnostjo", pa naj bojo še taki fizki in znanstveniki.Ferdox napisal/-a:Da človeku mislit kajenda, da so bli največji umi verni in verjeli v obstoj nečesa višjega.
Hec, hec..
Ja, je zanimivo dejstvo..(če je res.. vir, prosim?)..
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
mary-kate and ashley bigg napisal/-a:rekla sem v njegov obstoj, ne v njegove čudeže.
Ja saj tudi v obstoj. Jaz bom prej verjela, da je živel nekdo za ziher v 15. st., kot pa pred 2000 leti. Pa btw, v obstoj Jezusa kot človeka verjamem...
Glede veleumov in njihove vere. Res je, da veliko izobraženih ljudi verjame v obstoj Boga. Bolj težko pa vsi verjamejo v vse, kar krščanstvo prestavlja kot sveto in edino pravilno. Jaz tudi lahko verjamem v nekega Boga, pa to še ne pomeni, da je moj Bog krščaski Bog, lahko je karkoli.
Sicer pa zaradi mene lahko vsi veleumi verjamejo v krščanskega Boga, jaz ne bom, ker se ne obračam za vetrom.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
-
mary-kate and ashley bigg - Kofetarica
- Na forumu od: 13. 5. 2006
znanstveniki so tako dolgo in poglobljeno raziskovali različne principe v naravi, da so ugotovili, da mora obstajati neka višja sila, ki vse to ureja in so jo pač imenovali "bog"... ni nujno, da gre v tem primeru za krščanskega boga. gre za "bit" oz. energijo, ki je nad nami.
mislim, da večina ljudi v splošnem pa tudi na tem forumu ne verjame v boga zaradi raznih frustracijskih vzrokov - ker jim ga je zagabila cerkev. a treba je ločiti cerkev od boga. danes cerkev nima čisto nobene povezave z bogom.
mislim, da večina ljudi v splošnem pa tudi na tem forumu ne verjame v boga zaradi raznih frustracijskih vzrokov - ker jim ga je zagabila cerkev. a treba je ločiti cerkev od boga. danes cerkev nima čisto nobene povezave z bogom.
- Iry
- Sramežljivka
- Na forumu od: 5. 2. 2005
- Kraj: Povsod po malem
moi T napisal/-a:Ojoj folk kr težko verjamem, da ne verjamete v neko višjo silo, kakršnokoli. Kako se pa sprijaznete z dejstvom, da vas enkrat ne bo več, da se ne boste rodili nekje drugje al pa da se ne boste enkrat srečali z bližnjimi, ki so vam umrli? Meni bi blo težko brez vere v nekaj, pa nism verski fanatik...
Se strinjam z napisanim...včasih začnem razmišlat in ko pomislim, da bi blo vsega konec ko umreš me kr v srcu grdo stisne. Pač ta vera ti pa še zmer da neko upanje, da boš nekega dne srečal prijatelje in pa vse drage, ki so že umrli.
purple_rain napisal/-a:Točno.g00fy_qa napisal/-a:Ja točno tako. Predpostavimo, da Bog je. Biblija piše o tem, kako je Bog naredil človeka po svoji podobi. Govori pa tudi o izvirnem grehu, ki ga je naredil prvi človek, in ga moramo vsi plačevati.mary-kate and ashley bigg napisal/-a:bog je navsezadnje človeka ustvaril po lastni podobi.
Iz tega je jasno razvidno, da Bog ni samo dober in odpustljiv, je tudi zelo maščevalen in predvsem zmotljiv.
No pametne buče...piše pa tudi, da ju je zapeljala kača (hudobni duh) in ne Bog. Noben človek ni brez greha, torej če grešiš in ti je žal za to kar si naredil, ti Bog odpusti. Torej je odpustljiv in dober.
Zdi se mi, da na vero vpliva tudi kako si od malega živel in kje si živel. Recimo če pogledaš kraje bolj na vaseh..( tukaj je vera full razširjena...samo najbolj na jetra mi grejo te stare mame, k majo po maši tolk za povedat- kako je kdo oblečen, kdo je bolan, kdo je prišel v cerkev...) in pa se mi zdi, da bolj revni ljudje bolj cenijo vero...pri bogatih je tko, da jih briga vse skup, ker mislijo da lahko dobro življenje kupijo.
Ampak danes je tako življenje lahko kupiš, vendar smisla in zdravja se pa ne da, potem se pa sprašujemo zakaj je toliko samomorov??
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
Iry napisal/-a:moi T napisal/-a:Ojoj folk kr težko verjamem, da ne verjamete v neko višjo silo, kakršnokoli. Kako se pa sprijaznete z dejstvom, da vas enkrat ne bo več, da se ne boste rodili nekje drugje al pa da se ne boste enkrat srečali z bližnjimi, ki so vam umrli? Meni bi blo težko brez vere v nekaj, pa nism verski fanatik...
Se strinjam z napisanim...včasih začnem razmišlat in ko pomislim, da bi blo vsega konec ko umreš me kr v srcu grdo stisne. Pač ta vera ti pa še zmer da neko upanje, da boš nekega dne srečal prijatelje in pa vse drage, ki so že umrli.
Kot da vera (krščanstvo npr.) edina daje odgovore na posmrtno življenje. Kaj zdaj če ne verjamem v Boga. Ali to posledično pomeni, da ne verjamem v posmrtno življenje?? Nikakor.
No pametne buče...piše pa tudi, da ju je zapeljala kača (hudobni duh) in ne Bog. Noben človek ni brez greha, torej če grešiš in ti je žal za to kar si naredil, ti Bog odpusti. Torej je odpustljiv in dober.
Seveda, je tudi dober in odpustljiv... A tudi maščevalen in zmotljiv in pohlepen in tako dalje... Zakaj? Ljudje smo ustvarjeni po Božji podobi, verjetno to ne vlkjučuje le telesne podobnosti. Ljudje gremo v pekel, če grešno živimo. Lahko bi nam Bog odpustil naše uboge grehe, če je že tako dober, in nas spustil k sebi v nebesa. Adama in Evo je iz maščevalnosti izgnal iz raja in vsem potomcem naložil izvirni greh - torej spet maščevalnost. Poleg tega ju je pred tem še preizkušal - zakaj ne bi verjel v dobroto tega, kar je ustvaril? Potrebnih še več primerov??
As the shadow follows the body,
- Iry
- Sramežljivka
- Na forumu od: 5. 2. 2005
- Kraj: Povsod po malem
Ja ne ni edina vera Krščanstvo, ki govori o posmrtnem življenju...pač sej ni važno katere vere si...v vsaki veri pa imaš omenjeno tudi posmrtno življenje. Zdj tko zgleda, kot da sem rekla da ima samo krščanstvo večno življenje.
Itak se pa vsak sam odloči v kaj bo verjel in v kaj ne...tudi če si od malega v stiku z eno vero, al pa tud ne.
Kot sem že prej napisala hudobni duh je pohlepen in zapeljuje ljudi, da pač človek dela grehe. Glede tistega stavka da gremo ljudje v pekel, ker grešimo...ja gremo v pekel ja, če se ne pokesamo...včasih lahko človeka, ki umira tudi ti odvežeš grehov ( za to pomoje nisi slišala), pa je očiščen grehov.
Zdi se mi da nekateri vero preveč tako jemljete dobesedno...zdej pa če veruješ nekaj mora bit pa življenje popolno....halo...wake up!!!...Življenje nikoli ni bilo popolno, in ne bo popolno, torej vedno se bo človek moral "matrat" da bo preživel.
Kar se pa vere tiče, če smo že pri Krščanski veri, je pa tudi v svetem pismu nekje zapisano, da Bog daje vsakemu posebej prosto odločitev glede tega ali bo veroval ali ne.
Kot sem pa že v svojem prvem postu v tej temi napisala je pa tako...da vera ni slaba, pokvarili smo jo ljudje!!!!
Itak se pa vsak sam odloči v kaj bo verjel in v kaj ne...tudi če si od malega v stiku z eno vero, al pa tud ne.
Kot sem že prej napisala hudobni duh je pohlepen in zapeljuje ljudi, da pač človek dela grehe. Glede tistega stavka da gremo ljudje v pekel, ker grešimo...ja gremo v pekel ja, če se ne pokesamo...včasih lahko človeka, ki umira tudi ti odvežeš grehov ( za to pomoje nisi slišala), pa je očiščen grehov.
Zdi se mi da nekateri vero preveč tako jemljete dobesedno...zdej pa če veruješ nekaj mora bit pa življenje popolno....halo...wake up!!!...Življenje nikoli ni bilo popolno, in ne bo popolno, torej vedno se bo človek moral "matrat" da bo preživel.
Kar se pa vere tiče, če smo že pri Krščanski veri, je pa tudi v svetem pismu nekje zapisano, da Bog daje vsakemu posebej prosto odločitev glede tega ali bo veroval ali ne.
Kot sem pa že v svojem prvem postu v tej temi napisala je pa tako...da vera ni slaba, pokvarili smo jo ljudje!!!!
- Frenkie
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 4. 2. 2006
- Kraj: Ljubljana
mary-kate and ashley bigg napisal/-a:mislim, da večina ljudi v splošnem pa tudi na tem forumu ne verjame v boga zaradi raznih frustracijskih vzrokov - ker jim ga je zagabila cerkev. a treba je ločiti cerkev od boga. danes cerkev nima čisto nobene povezave z bogom.
Točno tko! Jst sem že na prejšnji strani omenila, da nekateri preveč povezujete cerkev z nekimi križarskimi vojnami, ''posiljevanjem'' z vero, pedofilijo... Seveda je najlažje spustiti tančico tako, da vidiš le to kar hočeš. Dejstvo pa je, da je cerkev nardila tud mnogo dobrih stvari, tako v preteklosti kot tudi sedaj. Recimo a sploh veste iz kje izvira šolstvo? Kdo je ustvaril prvo fakulteto in univerzo? Večina kulture izvira iz cerkvenih del, vsa moralna in etična načela izhajajo iz cerkve. Po zaslugi cerkve je natisnjena tudi prva knjiga vseh časov, ki je še dandanes najbolj prodajana knjiga – sveto pismo. Koliko humanitarnih del opravi cerkev na leto?! Trikrat lahko ugibate iz kje izhaja inženirstvo in znanstvenost... itd.
Sicer pa če ne veste, danes se cerkev deloma celo približuje znanosti. Recimo priznava nastanek vesolja s pomočjo velikega poka. Seveda doda, da je veliki pok pač sprožil bog.
gOOfy_qa napisal/-a:Ljudje gremo v pekel, če grešno živimo. Lahko bi nam Bog odpustil naše uboge grehe, če je že tako dober, in nas spustil k sebi v nebesa. Adama in Evo je iz maščevalnosti izgnal iz raja in vsem potomcem naložil izvirni greh - torej spet maščevalnost.
To kar ti naštevaš izhaja iz krščanstva, vendar biti veren ne pomeni nujno biti vzgojen v krščanstvu. Recimo budizen sploh ne priznava nekega ''pekla in nebes'' in je tud na splošno pravo nasprotje od krščanstva. Če nisi nek striktni kristjan to še ne pomeni, da se moraš takoj označiti za nekega ateista, kajti še vedno obstaja mnogo stvari v katerih lahko najdeš vero.
Pa še to, kdo sploh pravi, da mora bit vera nujno usmerjena v nekega "boga"? Zame je bog lahko nekaj čisto otipljivega, nekaj kar lahko čutim, učinke česar lahko vsak dan opazim in kar aktivno vpliva na moje življenje.
g00fy_qa napisal/-a:Seveda, je tudi dober in odpustljiv... A tudi maščevalen in zmotljiv in pohlepen in tako dalje... Zakaj?
Sama definicija boga je filozofsko področje zase. Ponavadi z besedo "bog" mislimo na neko vsemogočno bitje. Vendar če malo racionalno razmišljaš ti je lahko takoj jasno, da je kaj takega nemogoče, saj nobena predstava o popolnemu bitju ne more obstajati brez svoje antiteze (slabe strani). Se pravi, bog ni nujno ustvarjalec sveta v katerem živimo, lahko da ga zna le dobro kontrolirat. Bog lahko tudi obstaja kot abstraktni pojem. Recimo veliko stvari je v naravi nevidnih, neotipljivih, pa vseeno imajo svoje ime oz. imamo nek sum, da to obstaja. Če malo zafilozofiram: tudi 4 dimenzionalna kocka ne obstaja v naravi, pa vendar ima celo ime - 'hypercube' in se prav tako uporablja v preučevanju določenih stvari. Isto paralelo lahko povlečem z ''bogom''.
-
laram - Kofetarica
- Na forumu od: 29. 9. 2004
purple_rain napisal/-a:Nekako je lažje verjeti matematiku in astronomu, kot pa nekomu, ki je "iz kamna naredil vodo" al kva že... Sori, pač ne; ni isto.mary-kate and ashley bigg napisal/-a:ne vem, zakaj nekdo ne bi verjel v obstoj jezusa. to je tako kot da rečeš, da ne verjameš v obstoj Nikolaja Kopernika...
Ok, to bi bilo verjetno res malo težje ... Raje ne trosi okrog takšnih, če nimaš ravno pojma ...
Je bilo vino iz vode ... tako čisto mimogrede.
-
purple_rain - Cosmopsiho
Ne imenuj tega "bog", "vera", "religija"..mary-kate and ashley bigg napisal/-a:znanstveniki so tako dolgo in poglobljeno raziskovali različne principe v naravi, da so ugotovili, da mora obstajati neka višja sila, ki vse to ureja in so jo pač imenovali "bog"... ni nujno, da gre v tem primeru za krščanskega boga. gre za "bit" oz. energijo, ki je nad nami.
Tole ima sigurno velik zraven, jap.mislim, da večina ljudi v splošnem pa tudi na tem forumu ne verjame v boga zaradi raznih frustracijskih vzrokov - ker jim ga je zagabila cerkev. a treba je ločiti cerkev od boga. danes cerkev nima čisto nobene povezave z bogom.
Yeah, right.Iry napisal/-a:...torej če grešiš in ti je žal za to kar si naredil, ti Bog odpusti. Torej je odpustljiv in dober.
Da, revni pa mislijo, da jim bo vera obogatila življenje. Že res, duhovno življenje, ne bo pa plačala računov in hrane. Samomori so pa med vsemi sloji prebivalstva, tko da ne mi o bučah....in pa se mi zdi, da bolj revni ljudje bolj cenijo vero...pri bogatih je tko, da jih briga vse skup, ker mislijo da lahko dobro življenje kupijo.
Ampak danes je tako življenje lahko kupiš, vendar smisla in zdravja se pa ne da, potem se pa sprašujemo zakaj je toliko samomorov??
Ne morš verjet, bilo je namerno - ker se mi zdi tak nesmisel. (je bil pa Mojzes tisti, ki je vodo iz kamna nekinevemkaj...)laram napisal/-a:Ok, to bi bilo verjetno res malo težje ... Raje ne trosi okrog takšnih, če nimaš ravno pojma ...purple_rain napisal/-a:Nekako je lažje verjeti matematiku in astronomu, kot pa nekomu, ki je "iz kamna naredil vodo" al kva že... Sori, pač ne; ni isto.
Je bilo vino iz vode ... tako čisto mimogrede.
-
laram - Kofetarica
- Na forumu od: 29. 9. 2004
Eh, saj nasplošno se mi zdi debatiranje v taki smeri bv. Ker bo vsak branil svoje stališče in mnenje in se tako ne pride nikamor ...
Jaz sem verna, ... pa me res ne zanima in briga če ti, ali kdo drug je ali ne ... In se o tem niti nimam namena kregati.
That's all.
Jaz sem verna, ... pa me res ne zanima in briga če ti, ali kdo drug je ali ne ... In se o tem niti nimam namena kregati.
That's all.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov