Bog.. je to vse res ali samo legenda?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
smotkA - Kofetarica
- Na forumu od: 30. 8. 2004
Tigi napisal/-a:
Drugače se govori, da je Jezus delal čudeže....vodo spremenil v vino, hodil po morju -> tu sem slišala, da nej bi bllo površje zamrznjeno čez pa malo vode in od daleč je zgledalo kakor, da hodi po vodi in po ledu ane...Kaj rečete na to?
Drugače sem pa slišala za eno dekle, ki je bilo tudi na preverjeno, da je ona druga Marija in bo spočela brezmadežno...
Za vse te čudeže, kot so dejstvo, da je morje presahnilo, spreminjanje vode v vino in podobne, obstajajo logične razlage ... Trenutno se mi ne da brskat, ampak obstajajo.
Tisto dekle, o kateri govoriš - o njej sem celo gledeala nek prisprevek po TV/brala članek ... Doživela je kakšno razsvetljenje ali kaj podobnega, kaj pa vem. Druge razlage tuki ni?
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
- Maudisa
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 29. 8. 2006
Nisem verna.In ne verjamem v boga-v vsaj takega ne kot ga cerkev opisuje...
Sem pa velikokrat razmišlala o tem in menim,da je pa vendarle neka sila,nekaj močnejšega nad nami...morda je to samo neka energija kaj pa vem...Recimo sploh ženske mamo ta čut,ko čutiš nek nemir in veš da se bo nekaj zgodilo ali pa deja vu - je tud zanimiv pojav...kakor koli že v boga in v to da z molitvijo boš vse rešo ne verjamem.Še cerkve me tako odbijajo pa ne vem zakaj
Sem pa velikokrat razmišlala o tem in menim,da je pa vendarle neka sila,nekaj močnejšega nad nami...morda je to samo neka energija kaj pa vem...Recimo sploh ženske mamo ta čut,ko čutiš nek nemir in veš da se bo nekaj zgodilo ali pa deja vu - je tud zanimiv pojav...kakor koli že v boga in v to da z molitvijo boš vse rešo ne verjamem.Še cerkve me tako odbijajo pa ne vem zakaj
- Frenkie
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 4. 2. 2006
- Kraj: Ljubljana
Jst mislim, da se boga ne da najti v knjigah ali v cerkvah ampak boga moraš enostavno najti sam. Npr. da začutiš, da obstaja neka višja sila, ki jo ni mogoče z besedami opisat ali pa jo dokazat. Lahko ga tud smatraš kot notranji glas, ki je v vsakem človeku in ki te vodi po pravih poteh.
Moje osebno prepričanje je, da mora vsak najti svojo zbirko nekih moralnih vrednot in prepričanj, ki bodo temeljile k težnji po strpnosti in principu: "ne stori nikomur ničesar, kar ne želiš da bi nekdo storil tebi".
Bog je po moje nek obramben mehanizem, ki lahko človeku pomaga preživeti težke trenutke. V bistvu gre za to, da lahko človek prevali svojo krivdo, ali zgolj neugodne razmere na nekoga drugega… hkrati pa se zaveda, da ni sam in da se lahko na nekoga obrne. Ljudje v bogu vidijo tud nekoga, ki jim postavlja merila, kaj je dobro in kaj slabo.
Kar se pa tiče njegovega dokazovanja pa lahko samo rečem, da že iz besede "vera" lahko razbereš, da gre za stvar verovanja, in tukaj ni prostora za dokazovanje, ker če bi ga bilo mogoče dokazati, potem sploh ne bi bilo potrebe verjetja.
Moje osebno prepričanje je, da mora vsak najti svojo zbirko nekih moralnih vrednot in prepričanj, ki bodo temeljile k težnji po strpnosti in principu: "ne stori nikomur ničesar, kar ne želiš da bi nekdo storil tebi".
Bog je po moje nek obramben mehanizem, ki lahko človeku pomaga preživeti težke trenutke. V bistvu gre za to, da lahko človek prevali svojo krivdo, ali zgolj neugodne razmere na nekoga drugega… hkrati pa se zaveda, da ni sam in da se lahko na nekoga obrne. Ljudje v bogu vidijo tud nekoga, ki jim postavlja merila, kaj je dobro in kaj slabo.
Kar se pa tiče njegovega dokazovanja pa lahko samo rečem, da že iz besede "vera" lahko razbereš, da gre za stvar verovanja, in tukaj ni prostora za dokazovanje, ker če bi ga bilo mogoče dokazati, potem sploh ne bi bilo potrebe verjetja.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
Frenkie napisal/-a:Kar se pa tiče njegovega dokazovanja pa lahko samo rečem, da že iz besede "vera" lahko razbereš, da gre za stvar verovanja, in tukaj ni prostora za dokazovanje, ker če bi ga bilo mogoče dokazati, potem sploh ne bi bilo potrebe verjetja.
to je res...Ampak še vseeno je v napisanem dosti neresnice in ljudje verjamejo nečemu, česar sploh ni in nikoli ni bilo oziroma nečem prirejenem...To mene moti recimo..Sama pri sebi imam že neko razlago kaj in kako naj bi bilo, seveda ima ta razlaga še veliko nepojasnjenih lukenj...Zdej je seveda od vsakega posameznika odvisno čemu bo verjel...Mene tudi nemoti če nekdo verjame cerkvi, moti me pa cerkev ki daje lažno verovanje...
-
Tigi - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 1. 2005
- Kraj: kjer diši po bencinu in zažganih gumah...
Sej sam ko pomisliš kako so v srednjem veku al kdaj je že blo to, da so čarovnice zažigal....jah čarovnice in čarovniki so bili samo uni pametni ljudje pomoje ker so nekaj novega odkril in se uprli cerkvi...Cerkev se je ustrašla in jih proglasila, da so hudičevi bratje pa tk naprej....
Pa kk so zavajal ljudi....
Pa kk so zavajal ljudi....
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
-
Tigi - Cosmopsiho
Danes so grešniki in grešnice:D
Ja ampak mi imamo od malega to da Bog je...in jaz dobim čuden občutek če kdo reče da boga ni,....
Ja ampak mi imamo od malega to da Bog je...in jaz dobim čuden občutek če kdo reče da boga ni,....
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
-
amital - Kofetarica
- Na forumu od: 15. 9. 2006
tud sama sem vzgojena v krščanskem duhu, vedno smo mogli hodit v cerkev, met opravljene vse zakramente, doma so še kar pobožni, grejo vsako nedeljo v cerkev. v drugem razredu sem mogla celo brat berila pa te fore.. čeprav še dojst velka nisem bla, da bi sploh vidla čez oni ( ka je že to? ) steber so mi mogli nastavit stol da sem stopla gor. drugače so nas pa vedno silili k mašam, pozimi hodit peš po temi, v snegu do cerkve, ono prebrat, pol pa nazaj domo, ena 2 km. + vsako nedeljo, redno hodit k verouku, pisat naloge, pomagat čistit cerkev.. ok, po birmi se je nekot umirlo, postavla sem se zase, zarad tega stališča so me tud dostikrat pretepli (pa taka vera v boga?). ok, pol čez celo leto se mi je uspelo izmuznit ene parkrat, potem sem se pa preselila na vrh hiše, uredila sobo, ob nedeljah zaklepala.. v cerkev me spravijo samo še pomembne maše (npr. obletnica smrti), drugače pa se mi zdi da samo vlečejo denar.. domači so vedno prispevali, češ to je pomembnejše od vseh ostalih stvari, pač 1 mesec ne bomo zapravljali (zdaj pa vrag ko grejo cene gor, njihova plača navzdol)..
pri spovedi pa tudi nisem bla že 6 let, župnik moralizira če rečeš da si se včasih malo zlagal..
tu v bližini pa je super cerkev, maše so kratke, župnik je duhovit, poln energije.. tja se pa rada podam na sprostitev kdaj po večerih, je prav prijetno. vse je odvisno od posameznika, na kakšen način prikaže vero.
v boga sicer ne verjamem, verjamem pa v neko bistvo, v nekaj zaradi česa je vera nastala, neko bit, silo. zvečer pred spanjem mislim na te stvari..
verski spori se mi zdijo čista bedarija, vsi bi lahko skupaj verovali v nekaj višjega, ne pa da se kregajo med samo, pobijajo, itd itd.
potrebno pa se mi zdi znebiti tudi vseh predsodkov o rasah, verah, niso vsi isti, žal pa še večina verjame v te "stereotipe".
brez sporov bi bil svet lepši
pri spovedi pa tudi nisem bla že 6 let, župnik moralizira če rečeš da si se včasih malo zlagal..
tu v bližini pa je super cerkev, maše so kratke, župnik je duhovit, poln energije.. tja se pa rada podam na sprostitev kdaj po večerih, je prav prijetno. vse je odvisno od posameznika, na kakšen način prikaže vero.
v boga sicer ne verjamem, verjamem pa v neko bistvo, v nekaj zaradi česa je vera nastala, neko bit, silo. zvečer pred spanjem mislim na te stvari..
verski spori se mi zdijo čista bedarija, vsi bi lahko skupaj verovali v nekaj višjega, ne pa da se kregajo med samo, pobijajo, itd itd.
potrebno pa se mi zdi znebiti tudi vseh predsodkov o rasah, verah, niso vsi isti, žal pa še večina verjame v te "stereotipe".
brez sporov bi bil svet lepši
vse se zgodi z razlogom, tako kot se tudi vse vrača in vse plača
-
Tigi - Cosmopsiho
Jaz sem soseda od župnika in mamo cerkev skoraj zraven hiše...
Kaj nej rečem...ko sem bila mala so me klicalicerkvena miš ker sm bla skos v cerkvi...pa smo pred birmo in veliko nočjo čistili cerkev, pred božičam jaslice postavljal, na zahvalni dan nosili sadove, ki nam jih je dala zemlja pa tk naprej...jaz sem uživala v tem...brala berila in vse to...silili me niso ampak me sedaj stara mama da nej hodim k maši...
No to sploh ni vredu, da tako silijo otroke oz. so sili k maši...ker samo to boš zasovražil ane....
Ko sem bila mala sem hotela s sestro k verouku...še predšolska nism bla...jaz sem sedela na miru in poslušala..uživala sem v tem,...
Kaj nej rečem...ko sem bila mala so me klicalicerkvena miš ker sm bla skos v cerkvi...pa smo pred birmo in veliko nočjo čistili cerkev, pred božičam jaslice postavljal, na zahvalni dan nosili sadove, ki nam jih je dala zemlja pa tk naprej...jaz sem uživala v tem...brala berila in vse to...silili me niso ampak me sedaj stara mama da nej hodim k maši...
No to sploh ni vredu, da tako silijo otroke oz. so sili k maši...ker samo to boš zasovražil ane....
Ko sem bila mala sem hotela s sestro k verouku...še predšolska nism bla...jaz sem sedela na miru in poslušala..uživala sem v tem,...
-
puma - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 21. 8. 2004
- Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...
(pikica) napisal/-a:Ok,tale se bo nekaterim zdela mal čudna.mene zanima kako si vi predstavlate pač Boga..pa to krščanska vera. a verujete u use to kar naj bi se zgodil...pač d je Bog ustvaru svet,pa glede Jezusa in njegovih čudežev. ker jst živim v zelo pobožni družini..starši so zlo verni.sam jst pa ubistvu ne verjamem u čudeže. in so to čist drugač predstavlam. moje razmišljanje je če že tako častimo Boga,pa kaj use je za nas storu pa d Bog use reš use težave sam d mormo molit za to...če bi res Bog lahko use na svetu odločal kakor ns uči katoliška vera zakaj potem nismo usi srečni? zakaj so pol vojne na svetu?zakaj so nekateri bolni? enostavno ne razumem...zato mi je tut bad hodt u cerkev..ampak starčem ne morm rečt ker potem bi me enostavno zasovražil...kako si pa vi predstavljate use to?..Bog?...Jezus?..čudeži?..vera?
vsaka oseba ima svoj pogled ... važno je da najdeš svoj odnos do Boga. In ne se silit v molitve samo zarad staršev ... to naredi ko čutiš da želiš.
In verjamem, da ima lahko družina nek pritisk na tebe, vendar je pomembno, da raziskuješ to kar te zanima... prebereš tud tisto, kar te niso učili, pogledaš vse možne vidike,ki te zanimajo ... vendar ključna vprašanja zakaj to zakaj ono ... ti pa lahko le Bog pove.
in mogoče se bo čudno slišalo ... ampak ... pogovarjaj se z njim ...
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
(pikica) napisal/-a:Ok,tale se bo nekaterim zdela mal čudna.mene zanima kako si vi predstavlate pač Boga..pa to krščanska vera. a verujete u use to kar naj bi se zgodil...pač d je Bog ustvaru svet,pa glede Jezusa in njegovih čudežev. ker jst živim v zelo pobožni družini..starši so zlo verni.sam jst pa ubistvu ne verjamem u čudeže. in so to čist drugač predstavlam. moje razmišljanje je če že tako častimo Boga,pa kaj use je za nas storu pa d Bog use reš use težave sam d mormo molit za to...če bi res Bog lahko use na svetu odločal kakor ns uči katoliška vera zakaj potem nismo usi srečni? zakaj so pol vojne na svetu?zakaj so nekateri bolni? enostavno ne razumem...zato mi je tut bad hodt u cerkev..ampak starčem ne morm rečt ker potem bi me enostavno zasovražil...kako si pa vi predstavljate use to?..Bog?...Jezus?..čudeži?..vera?
Dvomim da bi te starsi prov zasovrazil. Je pa res da se je tezko spravit iz te vzgoje.
Bog je kolektivna halucinja, ki izvira iz cloveske potrebe po vodstvu in varnosti. Iz te iste potrebe veliko ateistov verjame v usodo, ki je ubistvu isto kot bog. Ta potreba je se veliko mocnejsa kadar so ljudje pod mocnim pritiskom in v slabih situacijah, ker zelijo da jim nekdo pomaga, da jim nekdo pokaze pot na zeleno vejo. Drug velik razlog za boga je iskanje smisla v zivljenju. Malo ljudi je sposobnih najti pravi smisel v zivljenju, ostali se ponavadi zgledujejo po drugih ljudeh, in v tem primeru je zelo lahko in prikladno, da verjames, da ima nekdo plan, namen zate(npr. bog). Smisel zivljenja, ki izvira v predanosti nekemu nadbitju, ki se mu pripisuje skrivnostna pota, lahko da cloveku moc, da prebrodi zelo slabe situacije, ker ne obupas ker verjames da je to samo del bozjega nacrta zate. To moc zadnje cajte kazejo predvsem nekateri fanatiki med muslimani, ker so najbolj v dreku.
Religije so sistemi verovanj, ki organizirano pristopajo k zadovoljevanju te cloveske potrebe in lahko sluzijo tudi za izkoriscanje kontrole nad tem delom cloveske zivali.
Religije so torej nekaj kar vedno bo "by popular demand". Zame je razprava o obstoju boga brezpredmetna, ker je v primeru obstoja njegov vpliv na moj svet neopazen in mi je prov vseeno tudi ce ga ni.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
||MuCkAa - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 1. 12. 2004
Mahagonij napisal/-a:Bog je kolektivna halucinja, ki izvira iz cloveske potrebe po vodstvu in varnosti. Iz te iste potrebe veliko ateistov verjame v usodo, ki je ubistvu isto kot bog. Ta potreba je se veliko mocnejsa kadar so ljudje pod mocnim pritiskom in v slabih situacijah, ker zelijo da jim nekdo pomaga, da jim nekdo pokaze pot na zeleno vejo. Drug velik razlog za boga je iskanje smisla v zivljenju. Malo ljudi je sposobnih najti pravi smisel v zivljenju, ostali se ponavadi zgledujejo po drugih ljudeh, in v tem primeru je zelo lahko in prikladno, da verjames, da ima nekdo plan, namen zate(npr. bog). Smisel zivljenja, ki izvira v predanosti nekemu nadbitju, ki se mu pripisuje skrivnostna pota, lahko da cloveku moc, da prebrodi zelo slabe situacije, ker ne obupas ker verjames da je to samo del bozjega nacrta zate. To moc zadnje cajte kazejo predvsem nekateri fanatiki med muslimani, ker so najbolj v dreku.
Ok, napisano najboljse ever
And I''ll take you for who you are
If you take me for everything
I''ll do it all over again...
If you take me for everything
I''ll do it all over again...
-
LoLLypoop=)) - Komunikatorka
- Na forumu od: 20. 12. 2006
- Kraj: =)) kr tuky
ne verjamem da je bog s "svojo palčko" ustvaril svet in tako nastal tudi človek...
se pa nekako strinjam z mehagonijem...
se pa nekako strinjam z mehagonijem...
-
Tigi - Cosmopsiho
Ja sej to je to ane...ker obstajajo dokazi...homo sapiens in tako naprej...
Moj bratranec je star 10let in je bil enkrat en dokumentarec na TV in sm mu rekla nej si pogleda kako je živel praćlovek pa tk naprej...kako smose iz opice razvili v človeka pa tako naprej....in on men prbije, da je njega naredu Bog... Sem rekla ja vem ja ampak lej če maš tukaj dokaze pa tk ane...
Moj bratranec je star 10let in je bil enkrat en dokumentarec na TV in sm mu rekla nej si pogleda kako je živel praćlovek pa tk naprej...kako smose iz opice razvili v človeka pa tako naprej....in on men prbije, da je njega naredu Bog... Sem rekla ja vem ja ampak lej če maš tukaj dokaze pa tk ane...
-
Angel girl - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 5. 12. 2006
- Kraj: Izbrisana land
Nisem vzgojena v krščanski vzgoji, pri nas doma nismo verni v t.i. krščanskega Boga. Verjamem pa v nekaj več, ki obstaja, vendar ne vem kako mu je ime. Eni ga kličejo Bog, drugi Alah, tretji Buda itd. Zame je lahko tud recimo Miha al pa Jožica. Pač verjamem v nekaj več, nisem pa za nobeno vero. Pa ne rečem da je slaba pa tko, sam nočem bit del nje, ker nisem prepričana v njen prav.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov