Jaz sem bila lansko poletje na eni lušni turi: priletele smo v bangkok, od tam čez sever tajske do laoške meje in čez cel laos od severa proti jugu, nato čez mejo v vietnam in nekje od sredine vietnama do delte mekonga (must see, za moje pojme), nato pa z ladjico do phnom penha v kambodži. potem še malo okoli in nazaj v bkk in domov. tura je trajala 7 tednov in bi bilo po moji oceni potrebno dodati še vsaj kak teden do 10 dni, da bi se lepo izteklo in se nama nebi ves čas mudilo.
Če bi torej šla samo za en mesec, obdelaj samo eno ali max dve državi. recimo tajska + skok v kambodžo za ene 10 dni, da vidiš osnove. ali pa mogoče ti uspe laos + kambodža (laos je btw ČUDOVIT). vietnam je dovolj velik, da boš potrebovala skoraj cel mesec in ti ne bo ostalo dosti časa za katero drugo državo. medve sva bili tam 2 tedna pa sva obdelali le jug, pa še to ne celega. imaš pa možnost v Saigonu ogled Angkorja v Kambodži v obliki pardnevnega organiziranega izleta in potem ali povratek v saigon ali pa sama nadaljuješ naprej. cenovno je to dost ugodna varijanta, a žal ti iz prve roke ne morem povedati, kako izgleda. enako možnost maš iz tajske strani.
cene... jah, vsako leto grejo gor. vize so strošek, ampak zaenkrat je tajska brezplačna. jaz sem zapravila okoli 1000€ + let. karta za kot rečeno, 7 tednov, vključno z vizami (tajska 50€ za dvakratni vstop, laoška, vietnamska in kamboška vsaka tam nekje 20-30€) in šopingom. prenočišča so relativno poceni, tam okoli 4, 5 evre ali manj. naješ se lahko za kaka 2, 3 evre kot kralj, na ulici je še ceneje, pod evro, če najdeš. vietnam ima na videz najdražja prenočišča, plačevali sva tam od $6-14 za dvoposteljno sobo, a za to dobiš klimo, satTV, hladilnik, lastno kopalnico. Prevozi so lahko smešno poceni, če potuješ z lokalnimi in malo več, če si malo razvajena in potuješ z vip busi, ki so ponekod res pravi luksuz, ponekod pa stran vržen denar. pa pivo je poceni, valjda
Ampak kot rečeno, cene grejo vsako leto gor.
Letalske karte je pač čist odvisno, kako hitro jo boš nabavila. letos so bile baje smešno poceni. računaj tam do 600€, če boš letela v Bkk, več ne dat, ker se da dobiti tudi za manj kot 500€, če se malo angažiraš.
pa računaj na to, da to ne bo tvoje zadnje potovanje v Azijo