Romunija
Jaz sem obiskala Romunijo. Moj nasvet je le ta, da je škoda cel dopust preživet v Mamai (to imaš tud v Portorožu). Manjši obmorski kraji so dosti bolj privlačni (npr. Costinesti-južno od Costante).
Veliko je revnih, je pa kar varna država, saj so na vsakem vogalu varnostniki. Cene so nizke za hrano (kruh je res poceni), oblačila na kakih stojnicah, ostalo pa niti ne. Romuni so ful prijazni (no, vsaj kar sem jih jaz srečala).
Voda iz pipe se ne pije.
Plačil s plačilnimi karticami skoraj ni (le v bolj fensi restavracijah oz. trgovinah). Tako da je treba imet gotovino, ki pa jo lahko dvigneš na bankomatih. Leta 2002 je blo le 700 sit na dvig, kako je zdej, se pa pozanimaj na banki.
Veliko je revnih, je pa kar varna država, saj so na vsakem vogalu varnostniki. Cene so nizke za hrano (kruh je res poceni), oblačila na kakih stojnicah, ostalo pa niti ne. Romuni so ful prijazni (no, vsaj kar sem jih jaz srečala).
Voda iz pipe se ne pije.
Plačil s plačilnimi karticami skoraj ni (le v bolj fensi restavracijah oz. trgovinah). Tako da je treba imet gotovino, ki pa jo lahko dvigneš na bankomatih. Leta 2002 je blo le 700 sit na dvig, kako je zdej, se pa pozanimaj na banki.
Ja, jaz sem bla tud tam.
Najprej naj povem, da ni tak kot v filmu
.
Grad BRAN je cca. 30 km iz mesta Brasov (ki je ful lepo staro mesto, v katerem je vredna ogleda 'črna cerkev'). Grof Vlad je tam živel le nekaj časa . . . preberi si vse na linku, ki sem ga dala.
V gradu ne smeš fotkat oz. lahko, če plačaš (ne spomnim se več, koliko je blo). Grad ima tud lep vrt, pa pod gradom so stojnice s spominki. Je pa grad slabo dostopen, ni vlaka, busi so redki . . . midva z mojim sva kar štopala, pa nam je vstavil en z enim kombijem ala 'taxi' varjanta, pa naju peljal za majhen dnar.
Najprej naj povem, da ni tak kot v filmu

Grad BRAN je cca. 30 km iz mesta Brasov (ki je ful lepo staro mesto, v katerem je vredna ogleda 'črna cerkev'). Grof Vlad je tam živel le nekaj časa . . . preberi si vse na linku, ki sem ga dala.

V gradu ne smeš fotkat oz. lahko, če plačaš (ne spomnim se več, koliko je blo). Grad ima tud lep vrt, pa pod gradom so stojnice s spominki. Je pa grad slabo dostopen, ni vlaka, busi so redki . . . midva z mojim sva kar štopala, pa nam je vstavil en z enim kombijem ala 'taxi' varjanta, pa naju peljal za majhen dnar.
Jaz sicer v Romuniji še nisem bila. Bi pa ful rada šla in upam da bom šla. Sicer se tud meni zdi, da tako poceni spet ni, ker sem spoznala nekega Romuna v Ameriki, ki nikol ni rekel, da je Romunija ful poceni glede na ameriške cene.
Sem pa govorila z enim tipom, k je bil dol, da je drugače res kar precej revnega folka, sploh na podeželju, k se res včaih preseliš sto let nazaj
Sem pa govorila z enim tipom, k je bil dol, da je drugače res kar precej revnega folka, sploh na podeželju, k se res včaih preseliš sto let nazaj

Hmmm, z Romunijo je pa takole. Če si bila kdaj na Kosovu, potem si lahko približno predstavljaš.
Ne vem natančno, koliko prebivalcev je romskega porekla; običajno je, da jih srečaš na cestah s konjsko vprego. Pazi se tudi cestnih razbojniških tolp in ne nasedaj naključnim pomoči potrebnim. To, da je to varna država.....varnostniki so tam iz določenih razlogov, ne pa da čuvajo folk. Bukarešta in podobna turistična mesta niso tipična Romunija, zato bi mogoč lahko natančneje definirala, kam se odpravljaš. Lej, kamor greš kot turist, je itak povsod lepo in se ti zdijo vsi tam fejst in da radi pomagajo. Ljudje tam pa so prijazni, ja, samo zelo nezaupljivi do tujcev, pa še v krvi imajo to cigansko navado, da te skušajo na vsakem koraku prinesti okoli, če ne, niso srečni. Največkrat se to zgodi, da ti še ne dojameš in se sploh ne zaveš tega. Infrastruktura je takšna, kakor je ostala po padcu Caussescuja, vse razpada, rjavi, je razbito in nihče ničesar ne popravlja. To je revna država, postsocializem je očiten. Ni mi jasno, da bi Romuni šli v EU, ker je ena glavnih panog v državi korupcija.
To, da je poceni....ja itak, da je za naše razmere, samo temu primerno dobiš tudi kvaliteto.

Ne vem natančno, koliko prebivalcev je romskega porekla; običajno je, da jih srečaš na cestah s konjsko vprego. Pazi se tudi cestnih razbojniških tolp in ne nasedaj naključnim pomoči potrebnim. To, da je to varna država.....varnostniki so tam iz določenih razlogov, ne pa da čuvajo folk. Bukarešta in podobna turistična mesta niso tipična Romunija, zato bi mogoč lahko natančneje definirala, kam se odpravljaš. Lej, kamor greš kot turist, je itak povsod lepo in se ti zdijo vsi tam fejst in da radi pomagajo. Ljudje tam pa so prijazni, ja, samo zelo nezaupljivi do tujcev, pa še v krvi imajo to cigansko navado, da te skušajo na vsakem koraku prinesti okoli, če ne, niso srečni. Največkrat se to zgodi, da ti še ne dojameš in se sploh ne zaveš tega. Infrastruktura je takšna, kakor je ostala po padcu Caussescuja, vse razpada, rjavi, je razbito in nihče ničesar ne popravlja. To je revna država, postsocializem je očiten. Ni mi jasno, da bi Romuni šli v EU, ker je ena glavnih panog v državi korupcija.
To, da je poceni....ja itak, da je za naše razmere, samo temu primerno dobiš tudi kvaliteto.
To, da te Romuni radi okoli prinesejo, bi se strinjala. Pa tudi ni najbolj varna država in ima zelo velik pridih bivšega socializma, ki je bil pri njih veliko bolj intenziven kot pri nas. Ne vem pa, ali so v resnici romskega porekla. Mislim, da ime Romunija izvira iz Romans, Rimljani, ne pa iz Romi. Tako cigani oz. Romi ali karkooli že so, predstavljajo samo zelo majhno manjšino v Romuniji.
Ne, saj ne trdim, da so vsi romskega porekla; tudi, če so, ni nič narobe s tem. Saj to sm napisala, da ne vem, kolik je delež. Res, da imajo ime po Rimljanih, jezik je romanski in imajo podobne izraze z italijanščino. Samo to sem hotela povedati, da imajo pač skoraj vsi Romuni v krvi to, da radi prinašajo okoli, ali pa vsaj, da dobijo ta občutek.
-
- Sramežljivka
- Kraj: Parmova - Ljubljana
Lani sem bila v Mamai. Je zelo turistični center, veliko se dogaja, ogromno restavracij, barov, diskotek, celo vodni park. Plaže so peščene.
Hrana in pijača je bila resnično poceni, zato se splača vzeti paket nočitev z zajtrkom.
Se pa vsekakor splača iti ogledat Bukarešto, ki pa je precej draga, ampak lepa,...
Edino kar meni ni bilo všeč je to Črno morje,... Rečte kaj hočete, ampak ni ga čez hrvatije.
Za pogledat seveda je,...
Pa lep dopust!
Hrana in pijača je bila resnično poceni, zato se splača vzeti paket nočitev z zajtrkom.
Se pa vsekakor splača iti ogledat Bukarešto, ki pa je precej draga, ampak lepa,...
Edino kar meni ni bilo všeč je to Črno morje,... Rečte kaj hočete, ampak ni ga čez hrvatije.
Za pogledat seveda je,...
Pa lep dopust!
-
- Komunikatorka
- Kraj: Štajerska
strah pred romuni!
Glede na to da so v mojem kraju zadnje čase na njivah in hmeljiv delovno aktivni Romuni, se posledično sprehajajo tudi po mojem okolišu in vam povem, da je nelagoden občutek. Strah me je se za Savinjo sprehajat, tekat kot sem to počela prej, strah me je ker se sprehajajo čez ulico... zakaj? Ker iščejo priložnost za kakšno neumnost. Zadnjič so se grdo drli za mano, tolk sem pecikel gonla da sem misla da bom gume skurla. So v vašem kraju tudi, ali kje blizu, kako se počutite?
Always look on the bright side of your life.
Da malo obudim to temo... čez nekaj mesecev grem v Romunijo, sicer ne na obalo ampak bolj na zahod (Cluj-napoca). Je bil kdo med vami tudi v mestih Romunije? Kako je z varnostjo, so varnostniki tudi v neturističnih mestih? Pa cene, ljudje, promet in prometne povezave, a znajo kj angleško ...
No če ima kdo kake izkušnje z neturističnim delom Romunije, bom ful vesela vsake info.