reportaža: maroko

Popotovanja, izleti, tripi, trekingi, pohodništvo in še in še...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
LuvDancin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a LuvDancin » 06. Apr. 2011 15:57

purple_rain napisal/-a:Hehehe :D, čist verjamem, da je po določenem času tud tega že preveč, sam res mi je blo smešno za prebrat, po vsem naštetem (klima, turisti, tralala) "ful za vidt" - ja, res. :P

Ja pa sej v Marakešu dejansko je ful za vidt, in ravn zarad tega je tud infrastruktura bolj prilagojena turistom (vsaj v samem centu okol trga Jemma El Fna). Glede na to, da *mala* sprašuje tud po plažah, se mi je zdel smiselno povedat tud to. Si pa picajzl, morm priznat! :wink:

Drgač pa s taksisti so moje izkušnje take - pni sicer morjo pržgat taksimeter, ampak ga nikol ne bojo. Rekl bojo al da ga nimajo, da je pokvarjen, da prvič sliši za to, in se bojo pa probal zdilat za eno ceno. Nam niti en taksist ni hotel števca vžgat, sicer tud tako niso dragi, bi bli pa potem najverjetneje še cenejši.
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 23. Jan. 2012 16:14

Js sm pol polet tut bla v Maroku in mi je blo TOP - popoln 14-dnevni backapacking.

Z letalom smo šli Trst-Valencia-Marrakech in nazaj, tko da smo spotoma za 2 dni vidl še Valencio (tisto ta glavno mi je blo itak, da vidm Oceanografic). V Maroku smo pa nardil eno luštno krožno pot, na njej pa sporbal tako rekoč vsa prevozna sredstva, kar se jih je dal.

Pot:
Marrakech - Quarzazat - Tinghir - Merzouga (pocen "taxi" - terenc) - Fez (z lokalnim busom)- Meknes (z l. busom) - Casablanca (z vlakom) - El jadida (z domačinom) - Essaaura (z l. busom) - Agadir (z l. busom) - Marrakech (z l. busom).

Marrakech ima sicer nekaj zlo lepih stvari za videt ( trg Djemaa el Fna, ki ga je fajn predvsem zvečer okusit, Bab doukkala, Koutobia mosque), ampak so domačini zlo najedajoči, ker je to veliko mesto, polno revežev, kjer pa je seveda tut precej turistov, ki jih želijo čim bolj okol prnest. Mi smo bli tam ravno par dni pred začetkom ramadana in je blo zato še posebej živahno.

Potovanje od Marrakecha do Merzouge, kjer je neverjetno lepa peščena puščava je pa vredna samih lepih besed. Pripeljali smo se do najvišjega prelaza Col du Tichka, šli skozi Dades gorges in Todra Gorges, ki sta pa naravnost čudovita. Vožnja skozi je paša za oči, tko da pripročam. Glede puščave v Merzougi pripročam, da kako noč prespite tam in se zjutraj zgodaj, ob sončnem vzhodu prebudite.

Fez je razred zase, meni osebno veliko lepši od Marrakecha, Meknes je zlo sodobno mesto. Casablanco je vredno videt zaradi mošeje Hassana II z najvišjim minaretom na svetu in ki leži na zlo lepem predelu, ob morju; samo mesto ni nič posebnega.

Obala Maroka je primerna predvsem za surfanje, ne pričakujte pa preveč. Sploh El jadida in Essauira sta bljak ob obali, zlo umazano. Agadir je pa itak zlo turističen, tko da se je luštn za kopat (v bistvu je na koncu Agadir prou pasu, ker smo končno dobil zahodno dozo hrane, alkohol).

Maročani so super, sploh v manjših mestecih, na vaseh so zlo prijazni, radi se pogovarjajo in pomagajo. Druga pesem je v velikih mestih. Mesta so sicer precej umazana, tržnice nekaj posebnega (vidiš svašta - od tega, da pred očmi kupca odrežejo kuri glavo, do kosov mesa, ki jih obletavajo muhe, vredno pa je tu poskusit plod opuncije in pomarančni sok - noro dober, samo mal glejte, če ga zmešajo z vodo). Sicer pa čim več barantat, pri hrani pa mal pazit pri sveži zelenjavi, ker je predvsem problem v vodi, s katero je prana. Mi nismo mel nobenih problemov, je pa res, da smo mal pazl in spil in pojedl kar nekaj kokakole ter probiotičnih jogurtov. Zanimiv mi je blo, ker sem lahko opazovala, kako so se navade Maročanov spremenile, ko so vstopili v ramadan, glede vročine pa kljub julijsko-avgustovskim dnem, nismo imel problemov, ker ni vlage v zraku (še najbolj se vročina občuti v večjih mestih). Maroko je zakon v glavnem!

Vrni se na Potovanja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov