Da bi najele avto, sploh, če se bosta vozili v okolici Porta in nista posebej izkušeni voznici, vama toplo odsvetujem. Portugalska je glede prometne urejenosti bolj slaba. Promet poteka »na hojladri«, veliko je prehitevanja, izsiljevanja prednosti in na sploh prehitre vožnje. Portugalska je znana kot država z veliko prometnimi nesrečami. Ko bosta tam, si poglejta malo avtomobile. Skoraj vsak je malo butnjen, opraskan. Neizkušen voznik se težje znajde v razmerah tam.
Mi smo najeli manjši kombi in voznika (starejši možak), kar nas je prišlo zelo poceni, v primerjavi z vsemi ostalimi oblikami prevoza, kar so bile takrat na voljo. Denarno ti žal ne znam povedati, koliko je prišlo.
Drugače pa se, tudi glede prevoza splača meniti pri domačinih. Če si prijazen in imaš srečo, lahko dobiš možnost prevoza skoraj zastonj. Priporočam ti, da se preko interneta spoznaš s kakšnim Portugalcem, ki ti bo znal svetovati.
Hostli…Seveda lahko prideta tja in poiščeta hostel ( sprejemajo tudi ponoči), vendar je vseeno priporočljivo, da si prej ogledaš možnosti in cene ter se najaviš. Hostli ponavadi ( vsaj tam, kjer smo bili mi) nudijo tudi kakšen obrok ( ali zajtrk ali večerjo), ki je vštet v ceno. Hrana je bila klasična, z rahlim portugalskim pridihom. Zelo pogoste so bile rižote z morskimi sadeži in neka jed iz jajca, fižola in sira ( ne spomnim se, kako se ji reče). Drugače pa tudi veliko zelenjave in sadja, kot so pomaranče, ringlo in belo grozdje.
Hrana je bila meni dokaj všečna, razen nekaj njihovih tradicionalnih različic, ki pa se jih, če si vsejedka, splača poizusiti. Poznana je neka jed, ki je narejena iz jajca, dveh vrst mesa, sira in kruha, izgleda pa kot mešanica med hamburgerjem in lazanjo. Meni zadeva ni bila všeč, ostali pa so bili navdušeni.
Če piješ vino, se splača iti v kakšno njihovo »galerijo« vin, kjer poizkušaš razne sorte avtohtonega vina, seveda tudi poznanega portovca. Mi smo bili v neki galeriji v Portu. Je pa treba paziti pri pokušanju vin – jaz alkohol pijem redko, takrat pa sem poizkusila kar nekaj različnih vin ( ki so bila povečini zelo sladka, sploh nisi imel občutka, da piješ vino) in se upijanila tako, da so se tla premikala in fotelj tudi, na katerem sem sedela. Ja, tista je bila kar kruta. Dobro, da je bilo še nekaj alkohola vajenih prijateljev z mano, če ne…

Če bosta sami, upijanjenje odsvetujem zaradi varnostnih razlogov.
Kaj se še splača videti na Portugalskem, v coni, kjer bosta vidve? Poglejta si kakšne hiše raznih plemičev, ki so preurejene v muzeje ( zelo zanimive fasade, sploh pa notranjost; zelo zanimiv imajo tudi pribor in krožnike – poslikava; pozorni bodita na mozaike in zgodbe, ki jih pripovedujejo).
Če le imata možnost se popeljita tudi s tipično portugalsko ladjico po kakšni rečici. ( zelo zanimivo je, ko te popeljejo čez močvirje) Lokacije ne znam povedati, če pa vprašaš domačine, ti bodo vedeli svetovati.
Nekje med Portom in Lizbono ( ob obali) se nahaja tudi zoo – botanični vrt, poznan po zanimivih rastlinskih vrstah in zanimivih ptičih. Imena in natančne lokacije se žal se spominjam. Če opazita kaj podobnega, vama ogled zelo priporočam.
Splača se tudi resnično doživeti utrip Portugalske, njihovega načina življenja, ki skoraj ne pozna ure, z njihovo siesto in nočnim življenjem ter vso toplino.
Pijača je drugače kar poceni, hrana pa mislim, da tudi, predvsem v hostlih, kjer je tudi relativno varna. Mi smo veliko jedli pri domačinih.
Ja, glede pijače pa je ubijalska ( vsaj zame) tudi njihova sangria - imajo nekoliko drugačen postopek izdelave kot pri nas.
Splača se ti vzpostaviti stike s Portugalci že sedaj, preko interneta. (vzajemno povabilo) Prijateljski odnos šteje, seveda pa previdno!
Še ena zanimivost: tradicija med ljudmi, kjer smo se gibali mi, je bila, da so pred spanjem spili veliko skodelico kave. In potem šli sladko spat.

( no, kava ima tudi pomirjevalni učinek, odvisno na kakšen način jo skuhaš)
Upam, da so podatki kaj koristili. Želim vama lepo doživeto Portugalsko!
Ps. Če gresta z letalom - ko smo šli sami, je bila najugodnejša linija Brnik - London ( neko letališče takoj ob Londonu); London - Porto.