Portugalska

Popotovanja, izleti, tripi, trekingi, pohodništvo in še in še...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 12. Avg. 2007 21:25

Noooo, jaz grem čez dva dni :razz:

In sicer Algarve, Lizbona in Porto za kakšen dan, vse skupa 12 dni. A ma kdo kakšen nasvet zame? :)
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 12. Avg. 2007 23:43

Oooo, Zvončica, a ti greš tut al kako? Pol se bova pa maybe kej vidle :lach:

Kaj je pa tist z ful mrzlo vodo pa pihanjem pa to? Js bi srfalaaaaa :D !
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 13. Avg. 2007 0:34

En od teh, s katerimi sva (:D) namenjene, baje vsak dan surfa, ziher te bo kej nauču, če boš hotla :D

Baje je voda ful hladna, kar je men čist zakon. Pa zdele je če se ne motim okol 30 stopinj dol, kar je men IDEALNO :razz:

A ne bi kera kej opisala svojih izkušenj?? :razz:

Zanima me, kakšna je kej hrana dol, kaj se splača poskusiti, kje se je poceni&zelo dobro in užitno.

Aja, a je voda pitna dol ?
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 21. Avg. 2007 1:01

Morje je res ledeno mrzlo tam - vsaj men.. sem samo noge namočila pa takoj ven letela. :?

Njihova hrana je pa tud zanimiva, take nenavadne kombinacije skupej vržene..ah, sam jz sem se držala bolj "kontinentalne" hrane. :)
Uporabniški avatar
artie
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 10. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a artie » 21. Avg. 2007 11:27

Morje je res hladno, pa hudi valovi so. Plaže so fine pa skoz mal vetrček pihlja, tako da sploh ne občutiš hude vročine. Hrana je men bla dobra sicer pa itak dobiš karkoli si želiš. Portugalci so pa totalno prijazni in zgovorni. Edino Lizbona je poleti zame malo preveč, predvsem zaradi vlažnosti.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 01. Jul. 2008 12:49

Sama sem bila na Portugalskem pred tremi leti.
Meni je zelo všeč, tako pokrajina, kot ljudje. Bila pa sem na SZ obali Estarreha ( ne znam več pravilno napisat :( ), Porto in okolica.

Ocean je res hladen, pa tudi valovi so visoki, zato je pametno pošteno premisliti, kje se kopati.
Plaže so sanjske za tiste, ki imajo radi kilometre mivke. Ena zanimivost "portugalske mivke" - če primete ponoči mivko v roke in jo obrnete proti rahlemu viru svetlobe, boste zagledali zeleno - modri odsev.

Življenje v tistih koncih se začne šele zvečer ( vsaj poleti). Na plaži se vsak Km nahaja po ena lesena kučica - party place, kjer se zbirajo mladi in stari ter plešejo na mivki in pijejo. Začne se ponavadi ob 00 - 01am, traja pa do jutranjih ur.

Splača se pogledati tudi njihova mesta, sploh arhitekturo, ki je zelo zanimiva - hišice iz "ploščic", kot velik mozaik.
Če ste vsejedi, je zanimivo poskusiti jesti tudi v eni izmed slow food restavracij, kjer vam postrežejo z raznoraznimi plodovi morja.
Če ste vegetarijanci, pa se lahko zapodite v portugalske gozdove, kjer se nahaajo beli grmički, ki imajo bele in majhne, okrogle in zelo sladke sadeže. ( prej vseeno povprašajte domačine, da se ne zastrupite po nepotrebnem)
Ja, pa opozorilo...če boste portugalske gozdove obiskali poleti, si priskrbite zaščito za komarje. Imajo namreč take ubijalske, pikajo čez kavbojke. ( Kakšno želo pa imajo!? :) )
Zanimiva je tudi portugalska favna in seveda flora. V gozdovih, kjer se bila jaz, sploh ni navadne prsti, kot jo poznamo mi, ampak bolj mivka varianta. Živali pa - posebne - od komarjev naprej... :D Rastline pa v veliki meri bodičaste.

Portugalci pa...hm hm, latino loverji :D. Znajo z besedami, vešči so telesne govorice, ... Malo previdnosti ne bi škodilo. Portugalke so mi delovale bolj sramežljive.

Kar mi je bilo zelo všeč, je "toplota" ljudi. Zelo radi se objemajo in poljubljajo. So tudi zelo gostoljubni.

Kar pa se tiče urejenosti prometa in časovne točnosti...hmhm, ni ravno evropejska. Reče: "Pridem ob treh." Pride ob šestih. Ti si jezen, on pa vpraša, povsem nedolžno: "Zakaj?" :D Zamujanje ( tudi avtobusov) je pri njih nekaj povsem normalnega.

Lepa dežela je to. Upam,da jo bom imela priložnost obiskati še enkrat.

"kulinarika": portovec, ribe, školjke, PORTUGALSKE POMARANČE IZ DREVESA ( če probate te, boste težko prešli na kupljene iz trgovine)

" Tu e'ž buon kamamiljo." so me nahecali, da rečem luštnemu natakarju. No,rekla sem mu, misleč, da sem naročila pomarančni sok ( ja saj ve, blond pač :D), on pa mi je dal v roko papir z njegovo številko. Stavek pomeni: Ti si mi dober ( lušten, sexi) tip.
Uporabniški avatar
*Zoey*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 18. 6. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Zoey* » 01. Jul. 2008 17:54

@Tysia

A slučajn kej veš kak je z rent-a-car, s prijatlco bi namreč rentale avto za kak tedn, pa sm gledala na netu in je kr precej drago - tam nad 250€ (na tedn), čeprav mi je en rekel da se da dobit za 20€ na dan.
Kak je pa z hostli, a lahk kr pridema tja in poiščema pocen hostel al je to bolj težko izvedljivo?
Pijača je baje kr pocen, kak se je pa teb zdel, pa hrana pa to?
Šle boma pa od Porta do Lizbone, pa me zanima kaj je kej must see?

Hvala ;)
Življenje je Igra v kateri lahko uživaš le, če jo igraš strastno, s celim telesom, dušo in srcem.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 01. Jul. 2008 20:39

Da bi najele avto, sploh, če se bosta vozili v okolici Porta in nista posebej izkušeni voznici, vama toplo odsvetujem. Portugalska je glede prometne urejenosti bolj slaba. Promet poteka »na hojladri«, veliko je prehitevanja, izsiljevanja prednosti in na sploh prehitre vožnje. Portugalska je znana kot država z veliko prometnimi nesrečami. Ko bosta tam, si poglejta malo avtomobile. Skoraj vsak je malo butnjen, opraskan. Neizkušen voznik se težje znajde v razmerah tam.
Mi smo najeli manjši kombi in voznika (starejši možak), kar nas je prišlo zelo poceni, v primerjavi z vsemi ostalimi oblikami prevoza, kar so bile takrat na voljo. Denarno ti žal ne znam povedati, koliko je prišlo.
Drugače pa se, tudi glede prevoza splača meniti pri domačinih. Če si prijazen in imaš srečo, lahko dobiš možnost prevoza skoraj zastonj. Priporočam ti, da se preko interneta spoznaš s kakšnim Portugalcem, ki ti bo znal svetovati.

Hostli…Seveda lahko prideta tja in poiščeta hostel ( sprejemajo tudi ponoči), vendar je vseeno priporočljivo, da si prej ogledaš možnosti in cene ter se najaviš. Hostli ponavadi ( vsaj tam, kjer smo bili mi) nudijo tudi kakšen obrok ( ali zajtrk ali večerjo), ki je vštet v ceno. Hrana je bila klasična, z rahlim portugalskim pridihom. Zelo pogoste so bile rižote z morskimi sadeži in neka jed iz jajca, fižola in sira ( ne spomnim se, kako se ji reče). Drugače pa tudi veliko zelenjave in sadja, kot so pomaranče, ringlo in belo grozdje.

Hrana je bila meni dokaj všečna, razen nekaj njihovih tradicionalnih različic, ki pa se jih, če si vsejedka, splača poizusiti. Poznana je neka jed, ki je narejena iz jajca, dveh vrst mesa, sira in kruha, izgleda pa kot mešanica med hamburgerjem in lazanjo. Meni zadeva ni bila všeč, ostali pa so bili navdušeni.

Če piješ vino, se splača iti v kakšno njihovo »galerijo« vin, kjer poizkušaš razne sorte avtohtonega vina, seveda tudi poznanega portovca. Mi smo bili v neki galeriji v Portu. Je pa treba paziti pri pokušanju vin – jaz alkohol pijem redko, takrat pa sem poizkusila kar nekaj različnih vin ( ki so bila povečini zelo sladka, sploh nisi imel občutka, da piješ vino) in se upijanila tako, da so se tla premikala in fotelj tudi, na katerem sem sedela. Ja, tista je bila kar kruta. Dobro, da je bilo še nekaj alkohola vajenih prijateljev z mano, če ne… :D Če bosta sami, upijanjenje odsvetujem zaradi varnostnih razlogov.

Kaj se še splača videti na Portugalskem, v coni, kjer bosta vidve? Poglejta si kakšne hiše raznih plemičev, ki so preurejene v muzeje ( zelo zanimive fasade, sploh pa notranjost; zelo zanimiv imajo tudi pribor in krožnike – poslikava; pozorni bodita na mozaike in zgodbe, ki jih pripovedujejo).
Če le imata možnost se popeljita tudi s tipično portugalsko ladjico po kakšni rečici. ( zelo zanimivo je, ko te popeljejo čez močvirje) Lokacije ne znam povedati, če pa vprašaš domačine, ti bodo vedeli svetovati.
Nekje med Portom in Lizbono ( ob obali) se nahaja tudi zoo – botanični vrt, poznan po zanimivih rastlinskih vrstah in zanimivih ptičih. Imena in natančne lokacije se žal se spominjam. Če opazita kaj podobnega, vama ogled zelo priporočam.
Splača se tudi resnično doživeti utrip Portugalske, njihovega načina življenja, ki skoraj ne pozna ure, z njihovo siesto in nočnim življenjem ter vso toplino.

Pijača je drugače kar poceni, hrana pa mislim, da tudi, predvsem v hostlih, kjer je tudi relativno varna. Mi smo veliko jedli pri domačinih.
Ja, glede pijače pa je ubijalska ( vsaj zame) tudi njihova sangria - imajo nekoliko drugačen postopek izdelave kot pri nas.

Splača se ti vzpostaviti stike s Portugalci že sedaj, preko interneta. (vzajemno povabilo) Prijateljski odnos šteje, seveda pa previdno!

Še ena zanimivost: tradicija med ljudmi, kjer smo se gibali mi, je bila, da so pred spanjem spili veliko skodelico kave. In potem šli sladko spat. :D ( no, kava ima tudi pomirjevalni učinek, odvisno na kakšen način jo skuhaš)

Upam, da so podatki kaj koristili. Želim vama lepo doživeto Portugalsko!

Ps. Če gresta z letalom - ko smo šli sami, je bila najugodnejša linija Brnik - London ( neko letališče takoj ob Londonu); London - Porto.
Uporabniški avatar
*Zoey*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Zoey* » 01. Jul. 2008 22:38

Tysia ful hvala za vse te informacije kaj naj bi bilo vredno ogleda, zdej sm v dvomih če bi vzele avto, čeprav sma se najprej navdušile nad idejo, ker tak pač lahk največ vidiš. Drugač pa sm za vina že enkrat slišala da so kr pitna in pol... :D
Sam tole da ste vi dost jedli pri domačinih je pa res wow, i like it :razz: to je res način da ješ tradicionalne jedi, narejene res za prste polizat. Ampak kak ste pa prišle do obrokov pri domačinih, a to vam je tist zrihtal vas je okol vozil?

Sm slišala za karto do Londona, pa potem do Porta da naj bi bila najcenej, sam midve ko sma iskale je bla ta karta ful draga in naju je najcenej prišla relacija Graz-Barcelona-Porto, plačale sma pa 170€ z vsemi pristojbinami. Grema pa 7. avgusta za 2 tedna in js že komaj čakam :razz:
Življenje je Igra v kateri lahko uživaš le, če jo igraš strastno, s celim telesom, dušo in srcem.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 01. Jul. 2008 22:50

"Ampak kak ste pa prišle do obrokov pri domačinih, a to vam je tist zrihtal vas je okol vozil?"

Tudi. Dvakrat pa kar tako, smo se zadebatirali z neznanci, ti so nas povabili na kosilo, povabilo smo sprejeli in walla. :) Zelo so gostoljubni.
Parkrat pa so nas povabili tudi prijatelji, s katerimi smo se poznali preko interneta.

Samo odprto srce, odprt um in nekoliko opreznosti, pa se bo vse super pošlo.
Uživajte! ;)
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 02. Jul. 2008 15:40

Še nekaj glede vožnje: me smo šle lansko leto in ni bilo nobenega problema...isto smo rentale avto, se zmenile že prek neta, šle smo pa od Lizbone v Algarve in nazaj...

Na avtocesti nič ne divjajo, vozijo bolj počasi kot mi, vsaj po mojih izkušnjah. V Lizboni zna biti malo zoprno, un konec, kjer smo bile me, je kar nekaj enosmernih, če nisi oborožen z zemljevidi in ne gledaš ful podrobno, lahko zalutaš.

;)
Uporabniški avatar
[alone]
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 3. 6. 2008
Kraj: LJ - KR neki umes :)

Neprebrana objavaNapisal/-a [alone] » 02. Jul. 2008 16:21

črna_dalija napisal/-a:
pa drugače, vam je Portugalska všeč, in na kaj pomislite, ko slišite to besedo? :)

hvala za odgovore!! :D

LP

HUDI TIPI :D
"It's mad, mad world and life is a stage"
Uporabniški avatar
*Zoey*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a *Zoey* » 02. Jul. 2008 21:14

@Zvoncica:

Kolk približno pa stane avto na dan (če se še spomneš)? Pa če maš slučajn kak link, kjer je rentanje bolj poceni se tud priporočam, kr js sm na netu same drage našla, pa mi glih ni neki da bi tam vozila čist novega polota ki ma vse (sam jakuzzi mu še manjka :razz: ), kr pol je ful drag.

Medve grema za dva tedna, pa me zanima kolk približno ocenjuješ (glede na to da si bla lani, pa so cene verjetno približno iste) da bi tam zapravle s hostli vred, sam da ne bi glih luksuzno živele, ampak tak bolj pocen na easy varianto. Medve ocenjujema da bi ene 500 - 600 eurov blo čist dovolj (hostli, hrana, kakšna vstopnina ipd), a se strinjaš?

Hvala :flower:
Uporabniški avatar
donna.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 22. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a donna. » 03. Sep. 2010 17:33

Do zdej sm bla samo v Lisboni, ki pa je naravnost čudovita. Jeseni planiram pa 1tedensko potovanje po celi portugalski...komaaj čakam :D :D :D
Uporabniški avatar
eclipse.
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a eclipse. » 04. Sep. 2010 18:50

Na Portugalskem sem bla dobro leto nazaj. Živela sem pri družini v majhni vasi Porto de Mos, zraven Batalhe. Tam se res splača pogledat samostan, ki me je predvsem od zunaj čisto navdušil. Bila sem tudi v Fatimi, nič posebnega. Najlepša mi je bla Nazare plaža, sploh ponoči. Drugače pa voda je mrzla, mivka pa žge v podplate. Pa večino časa majo prelepo modro nebo. Ljudje so zelo odprti in prijazni, stalno se poljubljajo. Hrana mi je bila tudi všeč. Enkrat smo za večerjo dobili solato in čips z vrečke :D Samo njihova ustekleničena voda mi ima ogaben grenak okus. Najbrž ni vsa ista, samo tisto kar sem dobivala od družine, sem zlivala proč in točila vodo iz pipe. Cene so na splošno nižje kot v sloveniji.

Vrni se na Potovanja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov