Finska

Popotovanja, izleti, tripi, trekingi, pohodništvo in še in še...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

keksy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 150
Na forumu od: 6. 4. 2009
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a keksy » 05. Dec. 2009 12:59

Je že bil kdo na Finskem??Kako se mu je zdelo?Kaj je kej vidu,počev tam?Koliko je zapravil,kako je šel itd. ... :)

Meni osebno je zelo zanimiva (še posebno zaradi metalcov hehe),nisem pa še uspela do tja priti :(
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 713
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 05. Dec. 2009 18:20

Js sm bla dobri 2 leti nazaj.

Suuuuper je, men so Helsinki eno najljubših mest. Ful je priejtno vzdušje, pa ful je parkcev, kjer posedajo metalci, neki zate :D Ful prijazni ljudje, pa ful pijanski narod, neverjetno. Js sm bla ubistvu samo v Helsinkih, si pa želim še drugam, ker more bit res lepo. Lah kšne slikce pokažem. Pejt, če maš možnost.

Drgač pa upraši, kar te zanima. Aja, drago je precej. Kava v centru 5,20€.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 06. Dec. 2009 15:10

Tudi jz sm bla ene 2 leti nazaj, sicer samo za par dni v Helsinkih, ker je to bilo v okviru organiziranega potovanja po Skandinaviji. Jah...ful metalcov, ja :D Stari, mladi, ženske, vsega i svašta! Narod ga ful pije, čagatorji so, prijazni...sicer malo zaprta družba, ampak ko si enkrat njihov, je fertik. Za naš žep je gori konkretno drago, škatla čikov 10€. Odsvetujem ti it gor zdaj pozimi, ker boš padla v depresijo...ne res, tista tema te zna zjebat, kr je dejansko samo par urc na dan svetlo, sonca itak ni in to ni glih najbolš...pač jz vem, da bi mi ga znalo na beda ruknit, tk da ti toplo priporočam, da greš v bolj poletnih mesecih.
Idi si še pogledat valda celo Finsko, meni osebno se je Laponska in eskimi zelo prikupla. Pa preden greš, se pozanimaj, kak je kaj s politiko, ker znajo bit finci precej agresivni, še posebej na ruse...da ne boš kakih kozlov streljala. Kaj še...hm....folk full hodi ga pit na trajekt, iz helsinkov v stockholm za vikend in ga tam pijejo. Ker majo neko finto, mislim, da se med tednom ne sme pit v lokalih in se ga pol čez vikend totalka ubijejo, če me spomin ne vara.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
SunRose
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 97
Na forumu od: 13. 8. 2005
Kraj: UK

Neprebrana objavaNapisal/-a SunRose » 06. Dec. 2009 22:54

Js mal razmišljam o tem, da bi šla v prvi polovici junija...
Sm imela pa za cimro eno, ki je pol Finka in je zlo ponosna na svoje finske korenine :D (party, savna,...)
The future belongs to those who believe in the beauty of their deams.
[Eleanor Roosevelt]
Uporabniški avatar
*zverinica*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 510
Na forumu od: 10. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *zverinica* » 07. Dec. 2009 11:14

me je skor kap, ko sem vidla temo o moji sanjski državi :D
jaz sem bla s fantom prvič na Finskem letos za prvomajske praznike, ko sem si končno uresničla dooooolgoletno željo. Šla sva v lastni režiji, ker mi organizirani izleti po Skandinaviji ne sedejo: so predragi, pa še Finske vidiš samo za en dan... Šla sva iz Minhna z Lufthanso, povratna letalska karta za oba je bila 250€ (z razliko od Brnika, kjer stane za enga 500€), hotel v Helsinkih sem rezervirala preko interneta (mejlala sem si z njimi in so mi poslali predračun ter potrdili rezervacijo, plačala pa sem potem ob dnevu odhoda nazaj domov), nočitev z zajtrkom je prišla 80€/dan na sobo.
Mene je Finska še bolj očarala, sedaj, ko sem jo videla v živo. Kupila sva si interrail one country vozovnici za vlak za 4 dni (finski vlaki so zelo čisti in vzdrževani, tudi tisti najbolj lokalni), tako da sva šla en dan v Lahti, dvakrat v Kuopio obiskat kolega, enkrat pa v Turku in Tampere. S trajektom sva se peljala tudi na Suomenlinno, "otok trdnjavo", ki je direktno iz Helsinkov preko zaliva, šla sva v živalski vrt na otoku, ogledala sva si Hartwal Areeno (hokejsko dvorano; vendar le od zunaj, ker se takrat ni nič dogajalo in je bila zaprta, od znotraj si jo bova ogledala letos 29.12., ko greva na hokejsko tekmo Helsinki-Tampere :D ), skakalnice v Lahtiju in Kuopiju, vse znamenitosti Helsinkov in ostalih mest, Zetor bar...
Drugače se mi pa Finska ni zdela draga, pravzaprav sem bila glede na vsa pripovedovanja kar presenečena. Steklenica francoskega šampanjca (sicer res ne kakega vrhunskega, bil pa je definitivno boljši od srebrne radgonske) je stala npr. 6€. Edino hrana v restavracijah je draga, cene so dvakratne od naših, zato sva jedla predvsem na tržnici v Helsinkih (losos je neprimerljiv s tistim, ki ga dobiš pri nas) pa v kakšnih Pizza Hut zadevah :) v Helsinkih sva se seveda ustavila tudi v slaščičarni Fazer (proizvajalec najboljših čokolad), kjer sva si privoščila tortico in kavo, cene se ne spomnim preveč dobro, bila pa je malenkost dražja kot pri nas.
Za domov sva poleg čokolad in Koskenkorve kupila eno lepo oblikovalsko vazo Iitala, pa finski navijaški šal in še precej ostalih malenkosti :P
Za 1. maja sva šla s šampanjcem in jagodami v največji park v Helsinkih, kjer se takrat zberejo vsi domačini z družinami, imajo piknik in se zabavajo - res je bilo noro in čisto sva se zlila z množico :)
Finci so zelo prijazen narod, sploh ne tako črnogledi in depresvini, kot jih opisujejo, takoj pripravljeni pomagati (tako sem jih jaz doživela), Helsinki so, kljub temu, da so velemesto, zelo čisti (vsak dan "pometajo"ulice, en dan po 1. maju je bilo zjutraj vse tipi top), imajo zelo urejene transportne povezave, povsod je na voljo internetna povezava in seveda savne, imajo precej lepih zelenih parkov... :)
Ker je deželica tako zelo prevzela tudi mojega, je takoj po prihodu domov sam predlagal, da jo obiščeva med božično-novoletnimi prazniki, tako da sva že maja rezervirala letalski karti in hotel :D prebivala bova v istem hotelu kot prej, obiskala pa bova Rovaniemi in Božička ter spet kolega v Kuopiu, za silvestra pa bova verjetno na kakšni žurki na ulici :)

aja zapravila sva pa v 8 dneh mislim da oba skupaj okrog 1000€, pa mi ni žal niti centa, ker je to pač moja sanjska dežela ;)
keksy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 150
Na forumu od: 6. 4. 2009
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a keksy » 08. Dec. 2009 18:23

ooo ful fajn :) kok sm ti jst fovš :?

Vrni se na Potovanja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov