Klepetalnica #115

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 17. Nov. 2021 7:23

hayley napisal/-a:Evo, šla danes menjat, tja kamor 2 sodelavca tudi hodita in sem dobila ceno 40 eur, enemu sodelavcu so menda pa 35 računali tam letos.

Tisti cenik pa ne vem kaj je, očitno potem ne drži.

Dobro si zamenjala temo :roll: kao, da ne najdeš kam to paše

Bi raje videl sicer, da se v klepetalnici, še naprej "filozofira" ali pa naklada vsaj, deloma razglablja :)

Zakaj sem upornik sem ugotovil skozi svoje pisanje o spoznavanju računalnika. Doma so mi samo težili, jaz sem se jim uprl z računalnikom in na koncu mi je celo uspelo zmagati oz. doseči svoje.

Od tedaj mi je ta vloga zelo znana.

Sem pa šel s svojim upiranjem predaleč, saj so mi niti ne tako dolgo nazaj v življenju precej pristrigli peruti, saj je nekomu bilo dovolj, da se tako obnašam in druge toliko dajem v nič, in sem dobil "batine"; o tem kako je bolelo največ ve bivša (mogoče zaradi tega nisva več skupaj - saj pravim, da sem rabil da se je nekaj močnega zgodilo, da sem se premaknil stran od nje), največ vem po mojem zgolj sam. Zgleda, da nekak sem se zvlekel. :? :)

Če sem se kaj naučil ne vem. :? Še vedno mi zelo pristaja vloga upornika, ki izhaja kot že rečeno še iz družine, če npr. pogledamo situacijo s korona krizo, sem takoj bil na poziciji upora, brez da bi nevemkoliko prej razmišljal - ker mi je ta pozicija še najbolj naravna od vseh
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 17. Nov. 2021 14:01

hayley napisal/-a:Evo, šla danes menjat, tja kamor 2 sodelavca tudi hodita in sem dobila ceno 40 eur, enemu sodelavcu so menda pa 35 računali tam letos.

Tisti cenik pa ne vem kaj je, očitno potem ne drži.


super, samo da ni 70, ta bi bila res huda.
hej norci :)
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 04. Dec. 2021 22:30

hayley, meni pa swing res ne gre. Že pri osnovnem koraku sem se čist zaštrikal, če preidemo na prenašanje teže... sploh je nikjer ne čutim, da bi jo lahko kamorkoli prenesel :twisted:

Saj, če mi nekdo pokaže, potem znam potezo izvesti, ampak če pride preveč vsega, pa preveč različnih plesov, se pa čist zgubim. Ritma še ne čutim, ampak mislim da še malo vaje pa ga bom :oops: Upam vsaj, bo lažje, če bom kaj razumel, upam da nisem čisti idiot za te stvari

Sicer se sprašujem kako je lahko nekdo z mojimi značilnostmi za ritem visoko nadpovprečno inteligenten. :twisted: V fitnesu so sprva mislili, da jih zafrkavam, ker si tudi pač ne morem več različnih vaj zapomniti. Kakor da sem idiot. Po drugi strani pa verjamem, da sem še vedno precej smart, če gre za klasičen spomin ali pa številke, kaj šele določene "tehnične" skille :razz: :)

Zdaj ne vem kaj si naj januarja najdem. Vedno lahko začnem z individualnimi plesnimi vajami. Po mojem bom tudi moral tako, ker soplesalke nimam. Zdaj, da bi pa kar plesalke lahko menjaval, po mojem ne bo šlo, ker je preveč spremenljivk v igri. Če sem podpovprečno inteligenten za to stvar si ne morem zraven še zmišljevati. Tele plesne bi se sigurno kaj naučil, če bi imel stabilno plesalko, torej vedno isto.

Sem enkrat probal korake doma vaditi po youtube-u, takrat za čačača, pa sem se samo zmedel. Pač I don't get it. Jemljem pa tudi soudeleženke malo z rezervo, ker kao nobena nič ne vadi. Se spomnim, da so v OŠ tudi sošolci govorili, da se noben nič ne uči :twisted:

Jaz sicer res nisem vadil, ker večino časa se razgibavam in plešem prosto. Tisto mi (bojda) kar gre, vsaj zelo pozitiven feedback dobivam. Vem, da mnogi ne zmorejo plesati prosto in rabijo korake, ampak jaz sem duhovno bitje - tudi če imam trde gibe, moj duh začne zelo hitro uživati v plesu, pa upam da se tudi gibi mehčajo :lach:

Mal prevelke škorenjce sem si obul, če sem mislil da bom lahko dvoje plesne hkrati fural :oops: (saj dejansko jih nisem želel, te klasične plesne sem dobil za darilo) Večina energije mi sicer gre proti free your mind, free your spirit, ampak letos sem celo 2x bil nekje, kjer so ženske rade plesale "klasične" plese - pač moram znati tudi to, tak da nekih plesnih se bom moral lotiti. Treba je tudi kake korake v spomin (podzavest) spravit :) :cool:

A še kera tukaj kaj pleše, kaj in kje si se tega naučila? :)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7526
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 05. Dec. 2021 6:18

Am, pri plesu gre za nek specifičen mišični spomin ali ne vem kako se reče točno.

Ja prenašanje teže pomeni, da stojiš na eni nogi, brez da bi padel, ker preneseš težišče na tisto eno nogo. Ali pa primer če si v položaju za sklece in daš eno roko za hrbet, preneseš celo težo, na eno roko, ki je ena tleh.
Ali pa če gledaš fizikalno, da je ena deska položena na dve opeki, je težišče na sredi te deske, razdeljeno na obe opeki in če eno opeko umakneš, moreš tudi desko premakniti na sredino te ene opeke, da je težišče približno nad to eno opeko, da ne pade.
Mislim, da pri vseh plesih je dobro imet tudi močan center, trebušne mišice, ki so težišče in potem mogoče bolj čutiš se to težišče. Ker js parkrat mislim, da tudi stiskam trebušne vmes med plesom že sama od sebe.

Ma saj na začetku plesnih pride tudi ene par vaj za ritem in kako težo premika iz obeh nog.

Js Tudi nisem nikoli vadila za ta swing doma, pa K vedno sitnari, da bi mogla oba vadirlt. Je pa preprosto na tako osnovnem nivoju, da druge plese kar sem jih plesala, tudi če sem jih začel od začetka, Oz vedno sem bila še v kakšni skupini kjer so bili boljši Oz bolj napredni od mene, da sem vedno se mogla trudit, da sem vsemu sledila, tle je pa čist v izi vse na počasi.
Če že, poskrbim, da vse korake razumem ritmično Oz si zapomnim štetje v glavi, to je pa to, pa da znam zvizualizirat v glavi, ostalo vodi pa itak K. Potem js njega vcasih popravljam v ritmu, detajle glede stila, ki je značilen za swing, ga popravljam. Vsi koraki, obrati so enakomerni, ni ostrine, hitrih obratov, kot pri LAplesih, pri vsakem koraku je pri swingu vključen bounce v kolenih - pri back stepu (2 korakih na dve dobe) , roke, drža so sproščeni, malo lenobi, ne elegantni, kot pri latinskoameriških..
In on potem meni nazaj pametuje, kako on ve iz drugih plesov, kako se držiš, samo ni tako, je kot da bi pri vsaki zvrsti plesa bil v drugi vlogi, ali šel na zabavo z drugo tematiko..

Ja pri swingu/lindi hopu so samo 2 različna ritma, back- step, 2 koraka na dve dobi in tri-pl-step - trije koraki na dve dobi.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 05. Dec. 2021 8:56

Saj drugače mi je jasno, če dvignem eno nogo, da potem vendarle imam težo na drugi nogi, na kateri stojim. :) Hvala, da še OŠ fiziko vmes ponavljava :wink:
Težje mi je pa bolj elegantno prenesti to težo.

Ja v fitnesu so mi rekli, če imam oz. sem imel kako poškodbo, ker imam tam nekje boke precej negibčne.

Zdaj pri flowingu premikam že celo telo, končno sem začel tudi roke, ramena, glavo premikati, edino boki so še vedno precej statični. Ampak mislim, da jih bom razmigal, vsaj malo, v nekaj mesecih.

Decembra sem se vrnil v fitnes, ker so me oni klicali - saj veste, če nekdo mene nekaj prosi, mi je to ful všeč :mrgreen: Dolgo so rabili, da so me klicali. Samo zdaj moram paziti, da se ne poškodujem. Me je ena noga nekaj bolela ta teden, pa sem vseeno šel na plesne, pol sem pa že konkretno šepal drug dan. Ampak sem že nazaj OK. :)

V fitnesu pa moram paziti, ker ene vaje težko delam, ker me križ boli. Pa da se ne poškodujem preveč, ker pač ves ta čas moram tudi plesati. Po mojem sem od fitnesa šepal :)

Ne vem kje bi se lahko ritma naučil. Saj slišim ga v določenih primerih. Zelo težko pa pogruntam ples iz ritma.

Glede na napisano hayley, so te moje plesne bile čist faljene za profil like me. Čeprav, saj sem plesal na maturantskem nazadnje, tega je sicer že dolgo, ampak vem, da smo tam šli precej počasneje. Je pa težko pričakovati pri mojih letih, da bi ponovno šli s takim tempom.

Tudi se vidi, da se praviloma na plesne, vsaj ta skupina, ne vpišejo čist levi, ampak večinoma taki, ki že nekaj znajo. Čeprav, malo so tudi falili v oglaševanju. Naredijo začetni tečaj, noter pa dajo ljudi, ki so že 3x bili na takem tečaju. :twisted: Učitelj je pa dost prožen, da se zna prilagoditi dinamiki skupine, da je potem večina zadovoljnih.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7526
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 05. Dec. 2021 9:03

Ja saj prenašanje teže je osnovnošolska stvar ali bolj vrtčevska. Samo jaz vidim učitelje, da imajo ene tečajnike, ki so tako, tema za ples oz niso nikoli v življenju nič plesali, da jim je pač treba na tak čim bolj enostaven način razložit, kot da bi malim otrokom razlagal.
Elegantnost je odvisna od zvrsti plesa, hip hop ali lindy hop/ swing nista toliko elegantna plesa in ne gre za to, da preneseš težo na eleganten način oz pri hip hop odvisno od neke figure ali giba, gre bolj za sproščenost, ležernost pri teh zvrsteh..
Pri swingu/ lindy hopu gre bolj zato, da so vsi gibi enake hitrosti (znotraj obeh ritmov), enakomerni in, da je osnova ta bounce. Ostalih plesov v paru jaz nisem nikoli trenirala.
Zadnjič spremenil hayley, dne 05. Dec. 2021 9:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 05. Dec. 2021 9:06

hayley napisal/-a:Ja saj prenašanje teže je osnovnošolska stvar ali bolj vrtčevska.

Niso me tega tam učili :twisted:
Mene so označili, da nisem nadarjen za športno vzgojo, ker mi je bilo precej težko - takrat so me lahko zvlekli ven z oceno uspešno in je bil volk sit in koza cela. Sedaj so pa številčno ocenjeni tudi pri športni vzgoji.

Je bilo zelo narobe kaj so počeli oz. bolj česar niso počeli učitelji športne vzgoje z mano, ker nisem tako zakrčen za te stvari. :mad: :evil:

Ne vem, nekaj invidivualnih ur bi lahko raskiral, da bi ugotovil kako sem (oz. nisem) levi, potem pa poklical starše na govorilne in jim rekel, da naj me nekam vpišejo in kam. Tako bi morali narediti :!:


Meni je swing drgač beden ples. Zakaj pa sta se vidva odločila zanj?

Če že npr. je čačača dost boljši.

Zakaj pa nista šla plesat kaj latinskoameriškega? (salsa npr.) Jaz praviloma bi in morda so pri težavnosti celo primerljivi s temi klasičnimi plesi?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7526
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 05. Dec. 2021 9:16

Meni je fajn na našem swingu, učiteljico poznam, pa še en par poznam od prej, ostalih zvrsti plesa v paru nisem še nikoli plesala, tako da ne morem primerjat. Splošno pa velja, da dober plesalec, mora znati plesati različne stile. Tako kot recimo dober igralec mora poskusiti različne vloge.

Ja za swing recimo je kul, če ti je všeč taka jazzy glasba, kar meni je, ali bolj nek stil 50ih, 20ih oz saj ne vem točno s kje že. Meni recimo je všeč, ko je kakšen komad Nine Simone vmes. Če plešeš po glasbi in sliši kako tvoji koraki padejo točno v določene tone v muziki pride kar prijetno, zabavno.

Sva čisto spontano izbrala, ko sva videla nekaj na fbju, nisva niti iskala plesnih, samo js sem vidla slučajno objavo za nekaj in sva rekla, da greva pogledat.
Saj on naju je potem še vpisal na ene družabne, samo meni ne znese skupaj s službo da bi se 2x na teden vozila 1 uro na tečaje. Tako, da bova začela hodit na družabne, ko swing konča, razen če bo še kakšen nadaljevalni pri tem swingu.

Jaz sem pa že 1x med študijem v Lj gledala za enim tečajem Lindi hopa, ali sem imela eno kolegico, ki je hodila nanj? Se že malo pozabila, kako je bilo.

Meni je ful fajn, ker ko pridem utrujena iz službe, je ta swing tako na izi, da ne rabim nič kaj dosti razmišljat in je res bolj sprostitev, kot da bi se rabila matrat, kot pri baletu npr.

Pri športni vzgoji v šoli se ne naredi kaj dosti, pač ko so ostali otroci popoldan hodili na treninge plesa ali česa drugega, si ti sedel za računalnikom(mislim, da si to pisal sam) in to se potem dolgoročno pozna, pri čem je kdo dober..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 05. Dec. 2021 10:00

Aja ok, glede na tvoje pisanje nisem čist razumel ali ti je swing sploh všeč ali ne. Zdaj vidim, da ti je zelo všeč :mrgreen:

Po pravici povedano sploh ne vem kaj sem počel v OŠ tam nekje od 7. razreda, bi moral imeti čist preveč prostega časa :twisted:

Ne podcenjuj(te) mojih plesnih sposobnosti, še sem v igri ne glede na leta :wink: :cool:
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7526
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 05. Dec. 2021 10:11

Ne saj jaz sem tudi začela plesat v srednji, faxu, poletnih delavnicah, pa v vrtcu in začetek osnovne sem plesala. Pač ljudje trenirajo dolga leta ples, ne moreš ti priti na njihovo stopnjo, če nikoli nisi plesal kar tako, je neke vrste šport. Je pa swing dosti lažji za se naučit od kakšnih drugih, recimo baleta. Ta punca, ki nas uči je samo 4 leta trenirala. Sicer moj govori, da kdaj deluje lesena, ma ni res, je kar v redu, nima pa tiste ful močne samozavesti, kot učitelji, ki so po celo življenje plesali..

Osnov se sigurno lahko nauči, samo lahko ljudje, ki so že prej kdaj plesali, jim je prej jasno oz. lažje. Tudi odvisno malo koliko dobro nek učitelj nekaj razloži, če nimaš toliko prakse od prej, še bolj rabiš razlago oz jih dobro opazovati, kakšni so določeni gibi. Pri baletu npr. sploh nobenega ne opazuješ, na začetku pokaže vajo, gibe in potem delaj sam.. Ja pri LA je več nekih stvari z boki..

Sem že napisal, da na tečaje sem od plesov za pare hodila samo na swing, tako da ne vem primerjat. Mi je pa ta stil, jazz glasba všeč, tako da mi je tudi ta ples všeč. Poslušam več zvrsti glasbe, tako da mi je več stvari všeč bilo od hip hopa, moderna, klasične glasbe in tudi jazz mi je, tako a mi noben od teh plesov ni, da mi ne bi bil všeč.. Ko sem bila mlajša mi plesi v paru na splošno niso bili všeč, zato jih nikoli nisem plesala..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 05. Dec. 2021 10:32

hayley napisal/-a:Pač ljudje trenirajo dolga leta ples, ne moreš ti priti na njihovo stopnjo, če nikoli nisi plesal kar tako, je neke vrste šport.

Isto vprašanje tukaj je ali je ples podobno kot npr. kak šah, kjer je zelo pomembno, da če hočeš biti res dober, da ga začneš igrati čimprej v osnovni šoli, če ne že prej. Očitno je otrok drugače dojemljiv za učenje. (Bi rekel, da se določeni poti/vezi v možganih naredijo oz. razvijejo v to smer, kar je pozneje, ko celice v možganih so že bolj konstantne oz. že skorajda odmirajo, precej težko)

Nah, saj jaz ne rabim biti neki dober v plesu. Hočem plesati toliko, da bom brez težav vrtel in zabaval ženske na kaki poroki ali pa (službeni) zabavi :razz:

Še bolj pomembno mi je, da na to kar še hodim, da na tem res neizmerno uživam in pridem sproščen od tam. Sam nočem pa samo uživati, hočem združiti prijetno s koristnim.

Mislim, da itak uživam bolj od marsikaterega profesionalnega plesalca, kar je po mojem razumljivo - pri periodičnem delu po mojem posameznik s težavo dolgotrajno uživa. Vmes je pa itak bilo veliko naporov in odrekanja, da se je sploh naučil tega kar zna.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7526
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 05. Dec. 2021 12:13

Ma saj sem že zgoraj napisala, da osnov se vsak lahko nauči oz. do neke stopnje, da lahko preplesuješ na družabnih dogodkih. Je pa pri nekaterih ljudeh, ki niso nikoli plesali videt, da sploh kakšnega osnovnega koraka ne razumejo in potrebujejo razlago.. kot recimo to tvoje vpr o prenašanju teže..

Sem vidla, da nek video plesni si dal v temo glasba. Meni sta pa, kar se tiče plesov v paru, ta dva dobra. Tukaj notri je več različnih zvrsti Latinsko ameriških plesov.



Pa tudi druge zvrsti so mi všeč, contemporary npr



V bistvu, kar se tiče nekega imidža videza moških, so meni skoraj bolj všeč tisti od swinga, tko malo vintage, s kakšnimi bradami. Tisti iz latino plesov so mi mogoče tko malo gejevski oz preveč polizani, če prav na prvo žogo ocenjujem to.

Drugače kar se tiče La plesov, kar sem gledala videe mi je še najbolj jive ali cha cha cha všeč.

Joj kako ta ženska dobro pleše, tle je v še enem videu z bolj novo letnico in drugim plesalcem.


Ta dva sta mi tudi ful dobra.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Firestorm
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 511
Na forumu od: 24. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Firestorm » 27. Maj. 2022 22:30

Ko je bilo prejšnje "vprašaj me" ravno o zaščiti pred soncem...
Katero sončno kremo oz. sprej uporabljate za obraz?
Jaz si obraz zaščitim vedno, poleti in pozimi, ampak do sedaj nisem še uspela najti takšne, ki bi mi res odgovarjala :/ Vse je premastno že v štartu, kaj šele da bi imela upanje, da bo make-up ostal normalno gor.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 27. Maj. 2022 23:31

js sem sprejel dejstvo, da nemastna krema ne obstaja, čeprav na enih piše da niso mastne, pa so v bistvu vse..
jaz majhne količine čimbolj razmažem, da se čim prej vpije v kožo, ob enem mazanju obraza/ušes, ramen, trebuha porabim mogoče za en lešnik kreme. trenutno mislim da imam od nivee kremo.

mogoče makeup ovira vpijanje.
hej norci :)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7526
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 28. Maj. 2022 3:49

Jaz sem že 1x pisala, da sem kupovala v enem dm te kreme se bolj v zimskem času in je bila izbira samo nivejina 50 spf za obraz in od Afrodite 25 spf za obraz in sem vzela Afeoditino, ker sem mi je zdelo 50 preveč za vsakodnevno rabo.

Tekstura je pa čisto taka navadna, meni čisto nič mastna. Sem jo pa dala malo, toliko da se namažem, ne da bi se z neko debelo plastjo namazala.
Jaz uporabljam se olje za obraz pred nanosom kreme z spf, tako da mi se z oljem ni nič mastno.

Spf pa sem dajala pred pudrom, najprej izdelke za nego, potem spf( zadnji čas ga ne uporabljam več, ker itak večino časa sem v notranjih prostorih, pa se bleda sem precej, če me malo prime sonce, bo samo plus), potem makeup, tako da makeup nič ne ovira.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov