Priznam da... #19

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 01. Dec. 2021 15:13

Ja jaz bom se malo razmislila o tem, ali bom šla. Sej najprej imam zdaj se eno žensko, ki ima bolj meditacije, pa se nekaj, si ne predstavljam čisto kako izgleda, ampak kamor tudi naj bi hodili ljudje, ki imajo kak problem..

Mogoče se bom provala prvo kaj doma ali s prijateljicami pogovorit.
Ma meni se ne zdi, da bi jaz imela problem, da bi me kaj Špiknilo, kar bi mi kdo rekel, itak sem navajena poslušat kritike po cel dan in skos razmišljam samo o tem, kaj ne delam dovolj dobro in kaj ni v redu... Problem je, ko ti kdaj dopizdi, ko pride teh stvari, ki te spiknejo že čez neko zgornjo mejo..

Ja skupinske sem vidla po netu ugl. po 30 eur, manj ne. To sem vse gledala za lokacijo Lj.

Ma na eni strani je bilo razloženo, D aje več vrst terapij, te kognitivne, naj bi trajale po 12 obiskov in tja greš, če bi rad nekaj na hitro razrešil, rezultati pa niso trajni. Ali pa bolj za primere, ko bi rad razrešil samo kak dogodek iz okolje, ne pa spreminjal stvari pri sebi, npr ob raznih življenjskih dogodkih, : brezposelnost, konec razmerja, prihod otroka, ko gredo otroci 'iz gnezda'.
Če bi rad pa neke svoje značilnosti spreminjal, ali navade, vzorce, povezave v možganih, ki so potem tudi vidne na določenih slikanjih glave, potem moraš pa kar trajno hodit. Ne vem, kaj je že ta - analiza, ali je transakcijska ena - ta druga vrsta psihoterapije ugl. naj bi bolj imela trajen učinek Oz vsaj nekaj let ucinka. Ne bom zdej guglala za točen naziv, včeraj sem nekaj na hitro o tem prebrala..

Obstaja pa tudi na eni strani samo psihološko svetovanje, ki je manj poglobljeno od psihoterapije, ampak isto drago :D , ali se bolj, je pa lahko dovolj par obiskov, manj kot pri psihoterapiji, ni potrebno 12.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Firestorm
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 511
Na forumu od: 24. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Firestorm » 01. Dec. 2021 16:41

Čisto odvisno od tega, po kaj prideš v terapijo.
Če pride nekdo z neko trenutno stisko, ker pač ta trenutek gre skozi nekaj in rabi nekoga, da ga posluša in se z njim pomeni in malo usmeri, je to ena stvar. In ja, takrat je lahko dovolj tudi nekaj obiskov, ker se samo določena specifična situacija rabi prepucati ali umiriti (npr. izguba službe, razhod s partnerjem...itd.).
Če pa želiš delati poglobljeno na sebi in spreminjati vzorce obnašanja, razmišljanja in tako dalje, je pa treba precej več dela. Tudi več let. Meni je to logično, ker si rabil par desetletij, da si se oblikoval v trenutno osebo. In se zatorej neko preoblikovanje ne more zgoditi v par urah dela.
Ker tudi če se hodi vsak teden enkrat, je to konec leta cca 40 ur. Sicer proces teče tudi vmes, med urami, ko je oseba sama oz. v interakciji z drugimi, ampak vseeno. Čudežev žal ni :)
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 01. Dec. 2021 23:03

Lahko še priznam, da:

* V začetku, ko se mi je začela kriza, v bistvu še malenkost pred njo, sem si želel biti terapevt. Mislil sem, da bi lahko bil v tem dober.
* Da bi znal obračati in svetovati ljudem.
* Sčasoma sem opazil, kakor pravi Firestorm, da se človek zlahka nikakor ne obrne, kaj šele spremeni.
* Sedaj vem, da tudi če bi imel skille za terapevta - imam mešane občutke glede tega, mogoče bi lahko določenim celo bil terapevt :rolleyes: :oops: - ne bi mogel biti terapevt, saj bi me verjento čist potrlo, da zelo dolgo ne bi bilo nikakršnih rezultatov s posamezniki s katerimi bi delal.

Pa še nekaj detajlov o svoji psihoterapiji povem, potem pa priznam da, bi morda nehal s tem:

* K njemu sem šel kot k psihiatru. Hitro je opazil, da terapevte menjujem kot gate, in mi rekel, da bova s tem sedaj zaključila. Da on se bo maksimalno potrudil in da od mene pričakuje tudi resnost.
* Imel je neko karizmo, moč nad mano, bil je močna moška/očetovska figura, ki mi je v življenju manjkala. Na začetku mi je bilo olajšanje zgolj, da sem šel k njemu na pogovor, individualne psihoterapija pač ni delal, vsaj nad mano je ni želel. Moral sem čakati, da se je sprostilo mesto zame na skupini za katero je določil, da me pač tam vidi.
* Prišel sem na svežo skupino, ki se je šele formirala. (Druga opcija je, da te na skupino vključi, ko jo nekdo zapusti - bodisi uspešno bodisi neuspešno.)
* Na začetku je bilo težko. Bivši klinični psihologinji, ki me je vodila čez faks - k njej sem se hodil bolj pogovarjat, ker je rekla, da v psihoterapijo ne verjame (je pa imela končano tudi transakcijo analizo - kar je psihoterapija, za "neuke" :wink: ) sem pisal, da bi jaz kar zaključil s to skupino, ker me noben tam ne razume, me ne poslušajo, poslušati moram o problemih drugih, sam pa niti do izraza ne morem priti (pač ponavljajoči se vzore, obrambni mehanizem, da jih menjujem kot gate, posebno ko mi kaj ni všeč :| :/ ).
* Ona je začuda opazila terapevtski učinek tam in mi je namignila, da sem dobil ogledalo, in da naj vztrajam.
* Skupini sem po mojem na začetku večkrat "zagrozil", da bom šel, a me je terapevt na eni točki ustavil. Je rekel, da to že počnem celo življenje, sam pri sebi pa sem se odločil, da bom vztrajal, četudi mi ni po godu in da sedaj nekaj mesecev ne bom grozil z odhodom.
* Ni bil glih neki dramatičen prelomni dogodek spoznanja iz romana, a zame je bil bistven dogodek, da sem potem na skupini ostal.
* Mnogi na skupini so v začetku odšli. Nekateri so nas poslali v k***c oz. podobno kot jaz rekli, da se tukaj ne vidijo, bolj običajen vzorec pa je bil, da se enostavno naslednjič (in nikoli več) na skupini več niso pojavili.
* Morda so drugi na skupini doživeli oz. vsaj izrazili bolj prelomne trenutke. Jaz sem deloval občasno neempatičen, kot da določenih stvari ne razumem, to sem tudi dobival kritike že po nekaj letih psihoterapije. Na koncu so mi sicer laskali, da sem se ful spremenil in da sem sedaj precej boljši.
* Po mojem sem od udeležencev prvotne skupine ostal najdlje. Ko sem šel, od začetnih udeležencev po mojem več nobenega ni bilo.
* Vsak se sam svobodno odloči kdaj gre. Če to pove naglas, kaj je razrešil in optimistično, ga praviloma terapevt pohvali. In navede dejstva kaj vse je pri sebi spremenil na skupini.
* Za vsakega, ki je šel (uradno) uspešno, sam pri sebi nisem mislil, da je uspešno razrešil svoje stvari. Eni so se mi zdeli bolj uspešni, eni manj.
* Na koncu se mi je zdel že čas, da moram zapustiti skupino. Ker je bila skupina dokaj sveža, jaz pa stari prekajen maček tam, mi terapevt ni več dovolil odpirati teme glede problemov s svojo partnerko - sva imela kar hude fight-e. :( Razumem ga, da skupina v tisti sestavi tega ne bi zdržala.
* Praviloma sem skupino zapustil uspešno, je pa ostal slab vtis, saj tistim, ki so me poznali, so vedeli, da nisem v partnerstvu srečen.
* Je pa tukaj bilo vprašanje ali nisem srečen, ker sva s partnerko nekompatibilna, kar verjetno sva tudi bila, ali zato, ker imam sam probleme.
* Sem pa uštimal svoje odnose drugje. Postal sem bolj normalen človek, v službi bistveno manj konflikten kakor na začetku. Znal sem uživati življenje, ampak ostal je priokus glede te partnerke, za katero sem kdaj rekel, da mi ne ustreza, kdaj pa sem se počutil sam krivega za to, da mi ne ustreza oz. videl bolj problem v sebi.

* Kot psihiater človek ni bil glih nevemkako uspešen. Jaz sem imel že "koktejl zdravil", ko sem ga prvič obiskal, on mi je to pisal samo naprej.
* Zaradi težav v spolnosti in pritiskov punce na začetku glede tega sem potem po kakih dveh letih terapije ukinil skoraj vsa zdravila. Nekaj sem pa občasno jemal oz. "zlorabljal", jemal po svoje, kar so mi različni zdravniki praviloma ves ta čas tolerirali. Torej, tablete bi moral jemati vsak dan, jemal pa sem jih vsak drugi dan oz. pol leta jih nisem jemal, potem se mi je poslabšalo, sem jih kake 3 mesece jemal, potem spet nič ne.
* To je ta psihoterapevt kar zadel, da ko bom postal samozavesten moški teh tablet niti ne bom rabil :)
* Nismo pa žal bili v celoti uspešni. Ko sem ga zapustil mi je rekel, da lahko pridem k njemu po tablete po potrebi, ampak po njegovem da jih ne rabim.
* Dejansko sva se oba malo pretvarjala. Jaz sem si želel ozdraveti, on je pa tudi vedel, da mi je kdaj kako škatlico napisal. Tak da čudna situacija, ko bi rabil tablete pa nimaš več rednega termina ne zaloge, da bi jih dobil. A naj jih kupujem na črnem trgu (tega sicer nisem nikoli; mi je pa veliko škatlic ostalo, ker so mi jih predpisovali redno, jaz sem jih pa jemal izredno - kakor sem že zgoraj napisal :) )? :?

* Glede farmakologije sem si naknadno želel probati še nekaj drugega. Itak sem tablete jemal homeopatsko - nižje od najnižjega odmerka in manj pogosto. Tako da če vse skupaj malo še spotenciram - ta ideja mi je itak bila blizu :ja:
* Med homeopatijo sem samo enkrat za kakih 14 dni posegel nazaj po starih tabletah. Po tistem mi je homeopat zamenjal zdravilo. Pa še to je bilo v prvega pol leta homeopatskega zdravljenja.
* Zdaj bi si želel, da bi dejansko lahko opustil tudi še homeopatska zdravila :) Trenutno kaže dobro, čeprav mislim, da kaka iteracija nazaj še bo :)
* Sicer ni primerjave. Cca. 10 let zdravljenja s farmacevtskimi zdravili napram 2 letoma zdravljenja s homeopatijo. Nekaj sem dosegel s kombinacijo zdravil + psihoterapije, ampak prišel sem v eno stanje, ko nisem več mogel ne terapevtsko naprej, ne povsem opustiti zdravil. In tukaj očitno homeopatija daje vtis, da dejansko popravlja vzrok težav, napram farmaciji, ki zgolj vzdržuje kemično ravnovesje v možganih ob enem kupu stranskih učinkov (tudi to je bil razlog, da si nisem želel jemati tablet).

* Glede psihoterapije pa. Zaenkrat probam brez, upam da mi bo uspelo. Bi mi bilo precej težko še enkrat iti v proces.
* Verjamem, da je zame konec zveze v kateri nisem bil srečen predstavljal šok. Če ne bi že prej šel ven. Drug šok je bila praktično hkratna korona zapora celotnega življenja kakršnega smo poznali do takrat.
* Tako da na nek način sem še dobro prebrodil čez to. Morda če ne bi bil na homeopatiji ne bi, kdo bi vedel :roll: :)

* Še ena zanimivost na koncu. Večina, kar nas je hodila na skupino, nas je bilo šokiranih, ko nam je terapevt na začetku rekel, da takoj ne bo šlo, da bosta potrebna vsaj pol do enega leta psihoterapije. No, na koncu je rekel, da je to itak prilagodil, da je potrebnega 2-4 leta psihoterapije. Jaz, ki sem bil med počasnejšimi sem bil tam 6 let. :oops:

* Firestorm, ko že omenjaš cca. 40 ur na leto. Bi te samo dopolnil s špekulacijo, meni se zdi smiselna, da po mojem več kot 1 do 1,5 ure psihoterapije na teden na posamezniku itak ne bi imelo učinka. To je namreč proces. Posameznik nekaj predela s terapevtom, potem pa mora iti v življenje, in potem pride ponovno nazaj do terapevta. Vsaj meni se zdi logično tole kar pravim.

* Ja, in zavedam se, da sem ta začetni vzorec zapustitve (skupine) preigraval oz. bolj podoživljal tudi tukaj z vami, ko sem brisal objave za nazaj :roll: :eek: :? - sem že takrat razmišljal v to smer - kdo pravi, da se posameznik sploh kdaj spremeni :oops: :lach:

* Psihologinja
, s katero sem dejtal, mi je enkrat na začetku rekla, da psihoterapija te nauči jezika. Jezik je nek skill, še vedno pa v bistvu ostaneš kakršen si, z "zlomljeno" osebnostjo kakršno maš in vso zgodovino. No, jaz se povsem ne strinjam s tem, mislim da se lahko spremeniš, ampak zelo hitro vsaj pri sebi vidim, da me nekaj lahko pahne nazaj v stare vzorce - in ko jih vidim se sprašujem ali sem v vsem tem času sploh kaj naredil (na sebi) :? :)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 02. Dec. 2021 4:38

- ohjej to skupinsko kar berem se sliši ful brezveze in neučinkovito.
- do katere stvari si bil neempaticen in so ti rekli, da ne razumeš, ne stekam prav tega?

- mah sem včeraj dost nekih psihoterapevtov brala na netu (spet namesto da bi druge stvari za službo delala) pa se nisem vseh precekirala. Najprej mi je delovala neka ženska kul, potem ko sem malo več prebrala s Emi je zdelo D aima preveč na določeno področje usmerjeno, ponekod piše, da bi rada pomagala, ženskam, ki so stuck, ali bolj kariero področje omenja, kar mi potem ni toliko ujemajoce, kar jaz iščem, bi bolj nekoga za več področij. Mi je bilo pa zanimivo, D aima tudi hipno terapijo. Zdaj na koncu mi je mogoče še najbolj v redu nek moški bolj srednjih let-starejši. Večina teh mladih, mi deluje pa tako tako, po nekem obcutku, se mi zdi, da imajo premalo življenjskih izkušenj, da bi meni kaj svetovali. Čeprav ena deluje tudi še kar prijetna za jo poslušat.

-in kako si ti mmm izbral te terapevte?
- Sem kar vesela, ko mi bivši kaj napiše, čeprav je samo en stavek in nič pozitivnega.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 02. Dec. 2021 6:54

Vsega tega nisem pisal zato, da bi hotel dati občutek neučinkovitosti (skupinske) psihoterapije. Tale skupina je zame bila kar precej učinkovita. Nanjo sem prišel kot zmeden, izgubljen, prestrašen fant. Zapustil sem jo kot vsaj približno samozavesten moški.

Lahko bi bilo bolje glede določenih stvari, ki sem jih poudaril, mi je pa tale skupina vseeno prinesla kar nekaj dobrih rezultatov.

Če povzamemo torej bistvo. Tja sem prišel z relativno šibko, nestabilno osebnostjo in kar precej zafrustriran in nesrečen. Odšel sem bistveno bolj srečen s precej močnejšo osebnostjo (morda še vedno precej šibko za ta svet, a zdaj primerjam sebe prej in potem).

Pozabil sem komentirati še Leda Zeppelina, ko je rekel, da psihoterapevt ima lahko probleme, da se lahko loči.

Praviloma psihoterapevt mora hoditi na psihoterapijo, ponavadi itak imate fetiš in nonstop hodite/-jo nekam na psihoterapijo. Začetna je potrebna, da ozavesti svoj jaz, torej da vidi kje so njegovi problemi, da ne bi nezavedno svojih problemov prenašal na kliente/paciente.

To, da se psihoterapevt loči, jah se zgodi. Čeprav verjamem, da če žena od psihoterapevta doma v zakonu postane nesrečna, psihoterapevt pa tega ni pravočasno opazil oz. je videl stvari drugače, da to za njega osebno lahko predstavlja kar problem. Lahko je pa psihoterapevt navsezadnje tudi duhovnik, saj kar nekaj jih je.
žveplenka
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 313
Na forumu od: 7. 5. 2021

Neprebrana objavaNapisal/-a žveplenka » 02. Dec. 2021 17:02

-priznam da sama nisem še nikoli razmišljala o obisku psihoterapevta :mrgreen: če bi šla bi šla na zakonsko terapijo, pa ne toliko ker ne bi bila zadovoljna v odnosu, ker sem še več kot to ampak bolj zato da bi ohranila tako stanje kot ga imava, ker se saj po moji logiki bolje zdi da rešuješ na primer slabo komunikacijo preden do te sploh pride. Ker kot jaz opažam ljudje začnejo na te stvari hodit ko je že za vse ostalo prepozno in je to nekako zadnja stvar ki bi jim morda še lahko rešila odnos, ampak ja takrat je itak prepozno ker očitno par že prej ni delal nič
-končno so se začele odvijati ključne stvari, že dolgo se nisem česa tako veselila in še nikoli v življenju nisem vložila toliko enega truda in energije, ampak se bo splačalo, sem prepričana
-vseeno so neki dvomi, ki pa vrjamem da se mi bodo hitro razblinili ko bom videla reakcije
-včeraj sva bila cel dan v postelji, ta človek je res neverjeten koliko spolne energije premore, pa nama ubistvu še ni bilo dovolj, je bila pa panika danes ker sva imela obiske pa ni bilo nič pospravljeno, je bilo pa kolegici takoj jasno ko je videla ugriz na mojem vratu in naju je celoten obisk malo špikala, ampak imam raje dober seks kot pa pospravljeno stanovanje
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 05. Dec. 2021 8:48

- nisem delala včeraj nič za službo in sem posledično 2x danes ponoči imela moro, da je noč na ponedeljek in ne iz sobote na nedeljo.

- bi najraje cel dan lenarila, nimam želje delati za službo, s Kjem sva začela gledati Love Island Australia in je zdaj to kar moj guilty pleasure, bi najraje kar cel dan gledala.
- da bivši ful nesramno komunicira nazaj, če mu kaj napišem.
- se še nisem ukvarjala s prijavo k terapevtu, bi se pa mogla. Ta teden imam uno žensko, ki niti ne vem točno kaj se pri njej dela in sem kar živčna za petek že zdaj, sem si prejšnjič prav oddahnila, ko je premaknila termin.

- ni v tem faking decembru nobenih praznikov. En dan dopusta si bom vzela za seanso pri tej ženski, pote mi pa samo še en dan dopusta ostane.
- bi si šla delat te umetne nohte, ma ne vem kam, lak za nohte mi res gre že po 1- 2 dnevih dol.

- mi je ful všečno kupovat nišne parfume, še toliko bolj, ker dobiš zraven še vzorčke ostalih nišnih parfumov, zastonj. Ko sem spomladi enega kupla sem dobila še 3 druge vzorčke zraven.
- skoraj bolj deluje, da ne bom več kupovala parfumov do konca leta, so pa na moji wish listi, eden od teh: Amouage - Material - 2021 narejena(uniseks, kao glavno vlogo ima vanilja, tonka bean - ampak bolj v grenkem, leder stilu, z malo ouda, naj bi spominjalo na 80a), Parfums de Marly - Oriana, narejena 2021(bolj punčkast, ful lepa stelenička, vonj bi mogla še enkrat stestirat), Kilian - Good girl gone bad (osmanthus - po marelici), Kilian - Rolling in love, Kilian - Liaisons dangerous (sadni, po breskvah).
- mislim, da Delina mi pa ni bila več všeč, čeprav zelo močno projektira i nse jo zelo zavoha, če kdo nosi, sem nekaj dni hranila vzorček na listku in mi tista mešanica zelo močne sveže vrtnice(nisem fan močnega vonja po vrtnicah), ličija, baje rabarbare(samo ne prepoznam točno, kaj je to) in sladkobne vanilje dela kar malo slabo..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 05. Dec. 2021 13:31

Priznam, da:

* Sem hotel včeraj tukaj bemtiti o plesnih vajah in o tem kake probleme imam sam s sabo, pa sem se še vsaj približno dobro zadržal - vsaj v priznanja ni nič šlo :cool:

* Bi moral iti zdaj delat pico. Imam sicer eno že narejeno, samo vržem v pečico, a je nedelja in lahko vsaj to testo naredim. Pa sem očitno prelen in bom prej priznanja napisal.

* Sem si ful želel tortice že v petek ob malici, pa ni bilo časa. Šele danes po maši sem si jo naročil. Sicer lep lokal, a nesramen natakar. Dal sem mu napitnino, pa kljub temu mi ni hotel denarja zamenjat. (No če bi prej razmislil, da rabim drobiž bi pač tako plačal, da bi mi moral vrniti denar.) Res ne vem zakaj sem mu sploh dal napitnino :twisted: Pa še brezkofeinski kapučino je bil skoraj 3 EUR :twisted: Bomo videli kako dolgo bo to tako šlo :evil:

* Drugače sem pri maši začel razmišljati kam bi šel. Zadnji teden v mesecu imam vsiljen kolektivni dopust :evil:

* Imam 2 opciji. Ogledal bi si še kako prestolnico blizu, a praviloma s svojim starim avtom nočem daleč potovati, in ravno kak teden nazaj mi je spet začel nagajat, in nisem confident, da bi z njim šel kam daleč, četudi ga bom nekaj popravljal, dvomim kaj bom popravil - verjetno bom samo denar vrgel stran :evil:

* V avtobusu nočem mešati zraka s 30 drugimi udeleženci. Novoletno praznovanje sem si uredil super, ampak novo leto je čez vikend, nič dopusta. Ne vem če se bom uspel 5 dni šparati doma in gledati kako se mi kuri dopust, da bom potem lahko mirno praznoval novo leto.

* Ampak če gledamo prioritete od tega novega leta si veliko obetam :oops: :mrgreen: Bi bilo bolje, da se izogibam skupnemu zraku po avtobusih in diskotekam kje prej. Morda ne rabim vedno sedeti na dveh stolih in bi morda igral samo na eno žogico?

* Potem bi lahko dopust izkoristil za učenje za izpit, katerega sem itak že mislil narediti poleti, pa sem potem po preboleli koroni na vse skupaj res zelo lahkoverno pozabil. Po mojem bi že bil čas, da ta izpit naredim, ker me konec naslednjega leta čaka en težji izpit, ki pa ga skoraj moram obnoviti.

* No, ne vem še kaj bom. Če nam bodo postregli s kakim lockdown-om, bo odločitev za učenje precej lažja :)

* Lahko mi pa katera ali kateri še kaj svetuje :)
Uporabniški avatar
Exit
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1640
Na forumu od: 25. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Exit » 07. Dec. 2021 9:58

* sama sem hodila k terapevtki cca eno, dve leti... in mi je ZELO pomagalo. Določene stvari so mi veliko bolj jasne, malo bolj sebe razumem... sem pa imela srečo, da sem imela neverjetno dobro, toplo in srčno terapevtko, ki je točno vedela, kdaj me lahko "pritisne". in si upam reči, da če ne bi blo nje v nekem trenutku, ko sem doživljalala res gadno stisko (huda huda anksioznost, tako huda, da se dejansko nisem znala več sprostiti, čutila sem samo strah strah strah), bi lahko končala na kakem zdravljenju, ker sem se res vrtela v nekem peklenskem krogu. Neverjetno, kako ti lahko lastni možgani predstavljajo največjega sovražnika. še zdej me stisne, ko pomislim, na tisto obdobje...
* meni je v kombinaciji s psihoterapijo, zelo pomagalo tudi jemanje antidepresivov. jemala sem jih tudi 3-4 leta, mi je pomagalo pri stabilizaciji. pri tem se seveda posvetovala tako s terapevtko kot osebno zdravnico. sem pa prenehala z jemanjem ravno pred enim mesecem, in se trenutno, kljub preudarnem in postopnem zmanjševanju terapije, "borim" z odtegnitvenimi simptomi, ki res niso lušni. 10 dni sem imela močne glavobole oz brain zaps (dejansko je tako, kot da bi bi ti kdo spustil elektriko čez možgane... ), zelo sem čustvena (še bolj kot ponavadi lol) in razdražljiva. In baje lahko to "čiščenje" in navajanje telesa brez shota sertralina, traja tudi 2 meseca. jao :D emotional rollercoaster.
* imam pa to srečo, da imam super podporno skupino, opozarjajo me, v kolikor opazijo večje odklone v vedenju, čustvovanju. Zelo hvaležna za vsakega izmed njih. Med njimi je tudi "naš" LZ, ki je res srce.
* na službo sem se navadila, kot edini minus bi navedla urnik. Ne vem, če obstaja oseba na tem planetu, ki bi ji ustrezal :D razna izobraževanja na strokovnem področju ter posledična napredovanja, pa def. predstavljajo dodano vrednost. Malo se bo še treba namatrat s tem urnikom, potem bi se tudi to moralo počasi urediti... upam :D
* me je bilo strah, kako se bom uskladila s fantom, ampak so bile vse skrbi odveč :)
* s fantom gre super. v najinem odnosu cenim predvsem aspekt kontruktivne komunikacije. Ni nobenega obtoževanja, skušava in trudiva se razumeti. Se pa včasih srečujem s "travmami" iz preteklih razmerij (res nisem imela sreče z bivšimi :/), ampak je lepo imeti poleg sebe osebo, ki ti jih pomaga razrešiti.
* čisto sem ven padla iz športanja. mislim, da se že kak mesec dva nisem "ornk prešvicala". mislim, da je šla tudi kaka kilca gor, počutje je pa def. slabše. ampak kaj ko se ne morem spravit :( a ima kdo kak predlog kak se brcnat v rit? :D
“I took a deep breath and listened to the old brag of my heart. I am, I am, I am.”
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 07. Dec. 2021 13:16

* Glede antidepresivov in ostalih psihofarmakov.
* Jah, če ne bo šlo, pač greš nazaj. To ne sme zate pomeniti neuspeha, ti bo pa uspelo kdaj drugič. Saj tudi, če jih kdo mora jemati celo življenje, jih pač jemlje, zaradi tega ni nič slabši človek.
* Sicer ti pa zaenkrat gre super. Zdrži še malo in odtegnitvenih sindromov več ne bo.
* Jaz preden sem šel k homeopatu nisem vedel kaj bo (oz. se mi je bolj zdelo, da bom rabil homeopatijo + (vsaj občasno) zdravila furati vzporedno). Pri mojem doktorju se mi nekaj ni uspevalo naročati, tak da sem za backup plan že imel nagledanega enega drugega samoplačniško, sem videl da je precej dostopen in ne bo dolge čakalne vrste.

* Odtegnitveni sindromi so mi bili najhujši pri kofeinu. Glavoboli kakor jih opisuješ ti za ADje.

* Kako se brcnt v rit? Just do it ! Greš na tisto kar ti je najbolj všeč. Kaj pa športaš?
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1971
Na forumu od: 20. 1. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ananhas » 07. Dec. 2021 18:45

Moja tamala ima pa deljeno mnenje o antidepresivih. Čeprav bi (kot bližnja opazovalka) rekla, da so bili nujna stvar, da danes sploh *je* tam kjer je. Je pa v ciklih že kar nekaj let. Ker je sedaj v obdobju večjih življ. sprememb, sem ji rekla, da je verjetno bolje, da je v tem času stabilna in da ni najboljši čas, da gre hkrati še dol (stvari, ki jih Exit opisuje...+), naj dela na sebi (se zaveda, da dela premalo) in nič hudega, če je še na ad-jih, ker bodo osebna rast in pridobljena/priučena orodja za spopadanje s stresorji in življenjem, zelo potrebna tudi v obdobju, ko bo šla dol. Ji bo takrat lažje te stranske prebrodit. Ker je to tisto kar si res želi. Torej, na koncu opustit antidepresive.

Exit srečno s tem, mislim pa da ti hudega ne bo. Te seveda ne poznam, ampak vsaj iz zadnjih nekaj postov mi imaš čisto drugačen "vibe" kot kdaj predhodno in je lepo prebrat, ko se ljudem življenje obrne na bolje.

- Mislim, da se je k miganju po odmoru najbolje spravit postopoma in nekaj takega, kar ni odpor v stilu "moram se ubit v naslednjih 40 min ob vodeni vadbi nekoga, ki mu je easy-breezy". Npr. ven v hrib, naravo ali ples ob energični glasbi. Po porodih in coni udobja v lockdownu/delu na daljavo (ker je pač fino in v potuho, ko za zoom lahko oblečeš elegantno bluzo, od pasu navzdol pa ostane nekaj udobnega, ki te ne veže v pasu in opominja, da "je čas" :D ) je vsaj meni tak pristop najbolj deloval, ker sem spet začela uživat. Ko sem imela malo več kondicije nazaj, sem se lotila dodatnih vaj, čeprav mi je bil intenzivnejši kardio kar naporen na začetku (napram pilatesu). Dve minuti intenzivnega in potem obležala kot klada za kakšne pol minute, v spremstvu ne najbolj elegantnih zvokov lovljenja sape in potem dalje. Takrat sem mimogrede ugotovila, da je mački vseeno, če umrem, ker me je s priprtimi očmi samo hladnokrvno opazovala iz drugega kota sobe :lach:

- Da se pripravljam na to, da moram jutri poklicat teto. Spet mi bo popila vso kri. :tot:

- Imam zlaato taščo. :hail: Trk, trk.

- Sem trenutno hvaležna, da sem tudi na porodniški ostala malo aktivna, da nisem izgubila te "službene kondicije", preden sem zajadrala nazaj, je kar nepričakovano napeto stanje pri odprtih zadevah. Misli mi pa tudi begajo k otrokoma...

- Da sem navdušena nad eteričnim oljem rožmarina kar se tiče izpadanja las in krepitve rasti. Pfff, pa sem poskusila več stvari (ko sem še dojila, sem uporabljala druge stvari). Če ima katera (ali kateri) tu to težavo (ali pa le za krepitev), KUPITE, PROBAJTE (razen, če ste alergični). Enostavno se da 3-5 kapljic v šampon in zmasirate lasišče oz. za boljši učinek v neko nosilno olje ali sok aloe vere (plus 3-5 kapljic rožmarinovega o.) in vmasirate v lasišče ene 2 uri pred pranjem las, 1-2x tedensko.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 07. Dec. 2021 19:27

- da sem se do zdaj večkrat počutila slabo, neke vrste strah, ne znam čisto opisat. Mislim, da ravno druženje z bivšim, me je spravilo v neko drugo sfero, kjer sem vse skrbi, dvome pozabila in se začela počutit dobro, najbrž zato, ker je tako nasproten mi karakterno in v doživljanju stvari, tak brezskrben in hkrati s smislom za humor, zabaven. Zdaj edini stik, ki ga imava je mail, mislim, da mi ne bo več odpisoval na tazadnje stvari.
- se tako hitro dogajajo stvari to leto, na privat področju in v službi, da počasneje dojemam, kot se odvija vse.. Tako, februar je bil včeraj!

- odkar sem na zadnje cel popoldan porabila za brskanje za psihoterapevti, nisem nič več gledala te teme. Takrat sta mi bila naj en srednje starosti - starejši bivši duhovnik in ena ženska, ki je delovala že skoraj malo preveč taka moderna, neklasična, ima tudi hipnoterapijo. Sem pa razmišljala še o tatretji ženski, ki se še malo bolj ukvarja s problemi v razmerjih, partnerstvu, ker tle imam največ problemov v bistvu... Bom nadaljevala s tem, ko bo čas..
- K se nekaj ukvarja s pridobivanjem vize za eno državo, ker bo šel v dve azijski državi za dva tedna konec decembra. Ena je malo riskantna, kolikor vem.
- se nismo še prav odločili, ali bova sodelovala s swingom na snemanju ta vikend za neko video voščilnico, ali spustiva, ker jaz časa itak nimam lih na pretek.. bolj zaradi druženja bi šla, če že
- moje fizične aktivnosti so yt kanal Boho beautiful čez vikend(pa še zastonj) pa swing. Meni je sicer ta začetniška stopnja plesnega tečaja bolj kot, da bi šla na sprehod, ne kakšna posebna telovadba, mogoče sem se malo/ skoraj spotila na enih vajah do sedaj. Sicer pa itak ima večji vpliv vnos hrane, kot športanje, ker se veliko več vnese kalorij na ta način, kolikor se jih lahko pokuri z bilokaterim športom. Kar se tiče sprostitve, imajo pa lahko isti učinek sprehod, joga ali meditacija kot šport, ali seks :D .
- je ful mraz v tej Lj
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
žveplenka
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 313
Na forumu od: 7. 5. 2021

Neprebrana objavaNapisal/-a žveplenka » 08. Dec. 2021 12:31

-sem danes nekam melanholična, neki me teži pa še sama nevem kaj
-mal sumim pms
-ampak ubistvu vedno ko sem kej slaba to krivim
-se mi zdi da tudi ko ni nobenih problemov, ljudje prav iščemo da jih imamo
-sama bi morala biti trenutno povsem zadovoljna s svojim življenjem, dejansko vse štima, služba je super, partner odličen, izpolnjujem svoje dolgoletne sanje, ampak k da rabim neko dramo da se dobro počutim
-se mi pa zdi da je morda to da gre vse prepočasi, mislim počasneje kot si sama predstavljam da bi morale določene stvari it
-me pa jezi da ne najdem razloga da bi bila ponosna nase da sem dejansko cilje ki sem jih imela za dvajseta dosegla veliko pred 30 letom
-si pa mislim da je najbrž za ta moj pesimizem krivo vreme - res sovražim mraz in sivino + pms
- na nek način pa zadnje dni zelo prokrastiníram kar ne pomaga pri boljšem počutju
- nič treba se bo brcnit v rit in nehat jamrat!
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 10. Dec. 2021 13:24

-imam danes dopust in sem dala čez to seanso s to žensko. Js gledam na to bolj tako, da raje probam in magar vržem denar proč, če mi ne pomaga, kot da niti ne probam. Ni čudno, da sem bila živčna za to stvar, ker če nisi nikoli bil na čem takem, je kar malo čuden obcutek. To ni bila prav običajna terapija ampak bolj neka ženska, ki se ukvarja z meditacijo in hitro čuti neke energije pri ljudeh???
- večino časa v bistvu ležiš in delaš meditacijo in pogovarjanja je čisto malo na začetku. Čutim neko skepticnost do te ženske in te prakse, ji ne zaupam, ne vem ali že iz principa ali jaz posebi pri njej nisem začutila nekega občutka zaupanja. Sem pa sicer taka, da večini ljudi zaupam, tujcem, kje na potovanjih, ljudem na prevozih, nisem nezaupljiva, imam mnenje, da je večina ljudi dobrih.
- zato tudi v vse kar mi je rekla, nisem prepričana ali je to njen resničen vtis, ali mora vsakemu pač nekaj reči, tako da malo naklada, da izpelje to uro. Ugl. v meni vidi neko praznino, da imam še prevelik, pretiran občutek odgovornosti, potrebo po nadzoru in da imam dve stvari iz preteklosti ali na splosno, ki so mi povzročile zalost, ter prenizko samozavest. Drugače meditacije sem pa ful navajena poslušat v angleščini in je kar malo cudn o tko neke izraze v Slo poslušat, zveni bolj cringe, kot v ang.
-sem nabavila včeraj se en parfum in imam zdaj malo slabo vest, pa se DV avzorcka sem dobila zraven, parfum in vzorci vse Kilian. Kju parfum ni všeč, najprej da je preveč posloven, potem da je premočan, preveč moški. Mislim, D aon ima tako ne razvit vonj, da mu diši samo kar je sladko in nič drugega. Od mojih Kilian vzorckov mu je tudi najbolj všeč Love, dont be shy, ki se šteje za zelo sladkega. Moj nabavljen parfum je pa Liaisons dangerous, sadni chyper, iz breskve, vrtnice slive, kokosa (vrhnje note) pa se enih drugih cvetlic, geranium? Al nekaj podobnega..
-jao na tisti pregled na katerega sem mislila it še vedno nisem šla, imam pa zdaj bolj mnenje da je najbrž vse normalno, samo se vedno bi lahko za vsak slučaj šla. Ampak me sekira, ker bi mogla med službo hodit..
-mmm lahko bi pa tudi tebi ta ženska kaj pomagala, če se že z nekimi bolj. alternativnimi stvarmi ukvarjaš. :)
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 11. Dec. 2021 13:19

- o fak, jaz sem po moje zdaj kar v traumi od govorjenja osebnih stvari neznancu/ terapevtu skoraj, ne od samih dogodkov, ki so se meni zgodili. Sploh nisem iskala teh nekih posebnih altrnativ, sem rekla kolegici, da bi mogoče šla na kako terapijo, pol sem šele zvedla, da ta ženska ni terapevtka, ampak ima delno neke posebne sposobnosti. So mi ful čudne te stvari in jih nisem navajena, moji starši so vedno bili zelo strogo za konvencionalne stvari, politiko, kaj se dogaja v svetu, noben ni maral kakšnih neznanstveno dokazanih aktivnosti dejmo rečt, medtem, ko kakšne mame od mojih prijateljic pa so bile malo bolj za razne alternative, že od vedno.. in jaz posledično, ker nikoli nisem bila v takem okolju vzgojena, sem ful nenavajena na razne alternativne zadeve, čiščenja energij in podobno, sem kar malo šokirana še danes, pa že v naprej nisem niti točno vedla, kako tam zgleda..

- ugl. mi je rekla nekaj v smislu, kot da se preveč razdajam drugim in premalo mislim nase, ali da sem ful odgovorna do okolice in do sebe manj ali nekaj v tem smislu..
- drgač pri tisti ženski je ena ura res premalo, da bi vse ji povedal kaj se dogaja o sebi, pa še večji del je meditacija, ma še malo bolj alternativna od tega, kar jaz po navadi poslušam..

- sem včeraj šla obiskat frendico do enga lokala in je bil tam še njen, ki je prišel iz tujine, Kurdistana. Sem pomoje ene dve uri debatirala samo z njim o službi in stanju pri nas, pa v podobni smeri delava, je on delal, tako da je bilo zanimivo.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]