Menstrualni cikel

Zadovolj(e)n/a v postelji.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1972
Na forumu od: 20. 1. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ananhas » 12. Nov. 2017 20:36

Jaz sploh ne bi uporabila besede "zaudarja". Mogoče zaudarjajo ženske s pomanjkljivo higieno v času menstruacije, kri pa ne zaudarja, samo neprijeten vonj je, tak rahlo kovinski/slan/celo sladkast (ne vem kako opisat). Ja, gotovo gre lahko za dodatne težave v kolikor bi bil vonj bolj intenziven/čuden. Se pa spreminja tudi to iz meseca v mesec, npr.tudi barva - kdaj je kri svetlo rdeča, živo rdeča, pri kakšni menstruaciji pa temno rdeča. Lahko so prisotni tudi delci tkiva/sluznice, večji ali manjši koščki. Ali pa nič. Spet odvisno. Je pa vse to v mejah normale.

Naj me katera popravi, če se motim.
Oblomov
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 63
Na forumu od: 10. 9. 2017

Neprebrana objavaNapisal/-a Oblomov » 12. Nov. 2017 23:47

Ja, dajva se strinjat, da se ne strinjaš ne z znanstvenimi teorijami, ki odslikavajo realno stanje in ne s statistiko, ki kaže na to, da 'osebe z menstruacijo' še zdaleč niso v enakovrednem položaju z 'osebami brez jajčnikov in maternice'. Tudi v EU itd. Če se strinjava, da se ne strinjaš s tem in živiš v svojem svetu - kul.

OP: Ne, kri ne zaudarja. Zaudarjajo bakterije, ki nastajajo v postani krvi a.k.a. smrdeti začno vložki ali tamponi, ki niso redno, na cca 2-3 ure zamenjani, ker se začno razvijati bakterije. Še nisi imel punce? Če jo imaš - ne seksaš s punco med menstruacijo, da bi to vedel?

Evo, taka vprašanja so res gadna. Ženske so zaradi menstruacije nerazumne, čustvene, nerazsodne in nesposobne, pa še smrdijo in so umazane. Juhu. :evil:
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1972
Na forumu od: 20. 1. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ananhas » 12. Nov. 2017 23:54

Sploh ne dojameš poante, da govoriva o različnih stvareh in vidikih, vztrajno tudi spregledaš, da ne trdim, da je za vse ženske isto. Seveda, samo zato, da lahko tečnariš dalje. Evo, imaš zadnjo besedo, imaš prav, si najbolj inteligentna, pametna, sfilozofirana, načitana in oh in ah. Whatever. Bye

Aja, pa da ti ne bo krona iz glave padla:
"Profesorica ginekologije na newyorški univerzi Taraneh Shirazian je pojasnila, zakaj ima menstruacija tako specifičen vonj, kot ga ima. Vsaka ženska ve, kakšen vonj je to, sploh drugi ali tretji dan. "Menstrualna tekočina ni samo kri. Je kombinacija krvi, bakterij, vaginalne sluzi in tkiva, ki se je oluščilo iz maternice. To, kako močen je vonj, pa je odvisno od tega, kako dolgo je bila kri v telesu," pojasnjuje profesorica."
Oblomov
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 63
Na forumu od: 10. 9. 2017

Neprebrana objavaNapisal/-a Oblomov » 13. Nov. 2017 9:01

Ni potrebe po agresivni komunikaciji. Ne govoriva o različnih rečeh. Ti govoriš o "ženski naravi", "ženskem ciklusu" in kako da "vsaka ženska, ki se zna opazovat in poslušat svoje telo, bo pri sebi zaznala cikel in spremembe tekom tega" in "hormoni vplivajo na nas, hočemo nočemo" itd. Jaz ti govorim, da to ne drži na takšen način kot to opisuješ ti in da ni ni za "vse" ženske, ki "se znajo opazovat" tako kot opisuješ in ne doživljajo sprememb tekom cikla na kognitivni ali čustveni ravni. Ti skušaš ustvarjat "žensko naravo" (žensko identiteto), jaz ti pravim, da je to umetno ustvarjanje nečesa, česar ni. To ni "filozofija".

Ampak prav: verjameš, da na vse ženske menstrualni ciklus kognitivno, čustveno in drugače vpliva v tem boš vztrajala.

Ne vem kaj bi rada s tem zadnjim odstavkom. Ja, v menstrualni krvi so tudi deli maternične sluznice, vaginalne tekočine, bakterij itd. Načeloma, če ima ženska redno menstruacijo, kri ne zastaja v telesu in ne razvije se nemudoma zaudarjajoč vonj. O intenzivnosti se ni nihče pogovarjal, če smo čisto iskreni. Dečka, ki je napisal temo je zanimalo, če menstruacija smrdi.
Ananhas
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1972
Na forumu od: 20. 1. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ananhas » 13. Nov. 2017 12:35

Agresivni komunikaciji? A zato si se razkurila na ubogega tipa, ki je samo prišel spraševat stvari sem gor, ti pa vse skupaj dojemaš kot norčevanje in napad na ženske. Klasika. Samo, da lahko ustvarjaš konflikt.

In prosim ne sicirat mojih postov, niti se ne navezovat nanje s svojim šovinizmom in feminističnimi pogledi in takimi in drugačnimi problematikami, diskriminacijami, ideologijami in "moško" in "žensko" naravo. Prosim, ne ljubi se mi, res ne draga Abby. Pogovori s tabo vedno vodijo v mentalno drk*rijo.

O menstruaciji pišem iz fizičnega, biološkega vidika. Vsaki (zdravi) ženski se sproščajo hormoni, obdobja ko se sproščajo in možen vpliv na njihovo telo /in/ali počutje. To je preprosto medicinsko dejstvo. Ne zaznavajo pa vse istih sprememb, niti intenzivnosti, logično. Ampak ja, si ženska, imaš redno menstruacijo, ovuliraš vsak mesec, sproščajo se hormoni, ki to uravnavajo. In ja menstrualni ciklus je ženski ciklus. Če to ni ženska identiteta (o fak spet sem gotovo nekaj narobe rekla) potem pa ne vem, mogoče tvoj tip ovulira in bo zanosil z vajinim otrokom? Vsi vemo kaj je ženska, kaj je moški, kaj so značilnosti, kaj je estrogen, kaj je testosteron in vplive le- teh na m/ž telo.

Dovolj, res. Ne mi odpisovat.
Oblomov
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 63
Na forumu od: 10. 9. 2017

Neprebrana objavaNapisal/-a Oblomov » 13. Nov. 2017 13:03

Prav nikogar nisem napadla, nasprotujem pa mistificiranju ženske in temu, da se menstrualni ciklus zlorablja za to, da se ženske v kateremkoli času ciklusa predstavlja kot čustveno neuravnovešene, kar je bila implikacija prvega zapisa. Očitno pri tem nisem edina, ker si me očitno z nekom zamenjala. :)

Tudi z biološkega vidika reči niso več tako strogo zamejene kot prikazuješ. Ob "moškem" in "ženskem" spolu obstaja vsaj še "intersex", kjer pa je ravno stvar v spektru; niso vsi ljudje, ki so intersex na isti način intersex. Samo naša percepcija dela te ljudi "nenormalne". Dejstvo je, da se ljudje med seboj toliko razlikujemo (in bi se lahko še zlasti, če bi nam družba to dopuščala) da take posplošitve kot je "vse ženske" to in ono, preprosto niso vključujoče do vseh.

Pa niti ne rabimo prevpraševat spolne binarnosti: ta izhodišča so tudi zelo ageistinčna, se pravi zatiralska do starejših. Ne izključujejo le vseh, ki se ne prepoznajo v spolni binarnosti, ampak tudi vse ženske, ki še nimajo ali nimajo več menstruacije. Če upoštevaš, da se menopavza lahko začne že kmalu po 40. letu in se običajno začne nekje med 11. in 15. letom, vidiš da zajema taka opredelitev le majhno število žensk. Le tistih seveda, ki so v naši družbi spolno zanimive. Mlade, plodne ženske. Ali ženska ni več ženska, izgubi svojo "ciklično naravo", ko izgubi menstruacijo? Se značajsko spremeni? Postane "moški"? To je lahko potem zatiralno tudi do mlajših žensk, ker se od njih pričakuje čustvena nihanja in so potemtakem neprimerne za marsikatero družbeno vlogo.

Tule je članek o biološkem spolu recimo: https://www.nature.com/news/sex-redefined-1.16943

Ampak ja, nehajva, očitno je, da se ne strinjava in se tudi ne bova strinjali glede te teme.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2446
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 14. Nov. 2017 6:47

Jaz zivim za dan, ko bo menstruacija koncno obravnavana kot to, kar je: se ena od telesnih funkcij. Ne nek fetis, ne nekaj ogabnega, ne tabu, ne nekaj carobnega in misticnega (ceprav tale festival zgleda prav kul :) ), ali prekletstvo ali blagoslov. Ampak pac se en nacin, kako nase telo deluje.

Mogoce mi potem ne bo treba poslusati vprasanj o moji ali na splosno zenski neracionalnosti v casu menstruacije (tako zasebno kot v delovnem okolju), ne bo mi treba uporabljati milijon vzdevkov za menstruacijo, ne bo mi treba lagat, zakaj rabim bolnisko vsake toliko na prvi dan menstruacije in prodajalec v trgovini mi ne bo vlozkov zavil v tri papirnate skrniclje, da ja ljudje od trgovine do avta ne bodo posumili, da zenska v rodni dobi krvavi iz vagine enkrat na mesec :eek:

Samo pustite me krvaveti in se zvijati v krcih v miru.
pomagaj55
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 29. 10. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a pomagaj55 » 29. Okt. 2020 10:39

Živjoo,
upam da je še kdo aktiven tukaj...sicr ni cist ista tema ampak rabim pomoc...Spolni odnos sem imela 10.10 bil je zasciten kondom ni pocil oz ga je tudi dal ven ko mu je prislo. Naslednji dan sem tudi dobila menstruacijo redno...bila je normalna. Menstruacija mi se ne zamuja oz. bi jo morala dubiti sele okoli 10.11. Vceraj sem opravila tudi nosecnosti test (18 dni po odnosu) bil je negativen...Kaksne so moznosti za zanositev ?

Vrni se na Ljubezen in seks

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov