Študij: visoka šola za dizajn

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

kristina939
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 8. 4. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a kristina939 » 08. Apr. 2013 17:25

Hej punce..

Vem, da sem že malo pozna za to temo, ampak bi bila zelo vesela, če bi si katera punca vzela čas, da mi napiše kakšni so bili sprejemni izpiti za VIZUALNE KOMUNIKACIJE.. Kadarkoli.. Tudi, če ste bile na sprejemnih leta nazaj... Res bi zelo pomagalo, da dobim nekaj predstave in da še bolj vzpodbudim svoje možgančke...

Najlepša vam hvala za odgovore ;)
Underneath whatever self-evaluation is occurring in your mind, there is an ocean of love and peace, of non-judgmental beingness. -Gangaji
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4432
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 28. Apr. 2013 22:41

Evo, to sm js enkrat pisala eni pupi, bom se sem prlepla :)

1) naloga: s temperami abstraktno uprizori a) zivahnost morskega dna (samo crna tempera) b) skrivnostnost nocnega velemesta (barve) ... naslednje leto je blo pa a) krasko pokrajino ( barve) b) unicevalno moc potresov (samo crna)
(za vsako slikco mas smz da 15min)
2) naredi plakat za jazz festival + manjsi reklamni letak/vabilo.. na obojmu mora bit logotip festivala ki si si ga sam zmislu.. naslednje leto je blo pa isto, sam da je biu nek festival nabirana oliv
3) naredi plakat (tehnika kolaz) na temo homofobije.. naslednje leto je bla tema jazz (nvem kaj majo s tem jazzom, haha)
4) ustni izpit: tle prneses portfolio (navodila bi mogla met v razpisu).. ne se sekirat ce nimas tocno tistih narocenih slik, kr folk prinasa res use mozno, od skatel, do platnic knjig, fotk, videov... pac vse s cimer se lahk pohvalis.. je pa res da so v komisiji cist taki resni in brezizrazni medtem ko gledajo tvoja dela, ampak pac, taki morjo bit in pol te sprasujejo vse mozno, kaj bi rad pocel v lajfu, kere dizajnerje poznas, letos smo mogli opisovat razne plakate po lj, da vidijo kolk opazujemo in tko.. pa pol ti kazejo raznorazne fotke/slike/logote ki jih mors opisovat.. ugl ti svetujem da si mal pozorna na okolico, preuci ksn plakat po lj, preberi si kej o kakem dizajnerju, poglej mal kko so slovenski casopisi oblikovani pa to... ne tolk zarad druzga, kot zato da gres mal bolj samozavestna notr kr majo res tiste resne face in zna bit awkward nekaterim.. pac probi bit res sproscena pa nasmejana, tud ce te 'grdo' gledajo, haha.
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4432
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 17. Maj. 2013 14:58

Če bo koga zanimalo.. šola se z naslednjim študijskim letom seli v Trzin.

Spoštovane študentke in študenti Visoke šole za dizajn!

Sporočam vam, da smo s strani Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu prejeli akreditacijo preoblikovanja Visoke šole za dizajn v Fakulteto za dizajn.
Skladno s spremembo imena, spreminjamo in prilagajamo tudi strategijo delovanja, saj želimo Fakulteto za dizajn še tesneje povezati z gospodarstvom, v katerega že vrsto let uspešno prenašamo znanje, preko inovacij, patentov ter razvojnih in umetniških projektov in na ta način ohranjamo visoko zaposljivost naših diplomantov.
Slednje je tudi eden izmed pomembnejših razlogov, da se bodoča Fakulteta za dizajn seli v samostojni objekt, v industrijsko cono Trzin, kjer imamo na voljo skoraj 1000 m2 delovnih površin, kar bo gotovo izboljšalo pogoje za študijsko in ustvarjalno delovanje.
Ker vem, da se vam v zvezi s selitvijo poraja mnogo vprašanj, vas vabim, da se udeležite informativnega sestanka v sredo, 22.5. 2013 ob 13.00, v predavalnici št. 1. Skupaj z vabilom pa vam že pošiljamo vozne rede avtobusa in vlaka.
V želji, da se srečanja udeležite v čim večjem številu vas pozdravljam,
Izr. prof. Nada Rožmanec Matičič, v.d. dekanje
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3438
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 17. Maj. 2013 15:53

Fakulteta za dizajn? A se bo priključila kaki od univerz? Ali samo sprememba študijskih programov?
hadhsad
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 1. 3. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a hadhsad » 10. Mar. 2015 19:07

Ne priporočam, da greste na oblikovalsko šolo.

1. Zato, ker je zelo težko dobiti službo. Preveč oblikovalcev iz leta v leto, premalo povpraševanj (služb - strank)

2. Fakulteta je kreativna, ste pripravljeni delati tudi potem po 9+ ur

3. Marsikaj vas fakulteta ne bo naučila in če resno želiš se lahko to vse naučiš doma.

Glavni problem je, da ne dobiš službe. Premislite preden se podate v takšno fakulteto + fakulteta stane okoli 1000€
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4432
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 10. Mar. 2015 22:50

1.) Za dobit siht v kreativnih vodah moras bit dober in delaven. Tako, kot povsod drugje.

2.) Nobena sola te ne nauci vsega, ucis se celo zivljenje in to predvsem z delovnimi izkusnjami. Na fakulteti je pescica (resda samo pescica) odlicnih profesorjev, ki te res dobro usmerjajo na prakticni poti.

3) Ne vem, od kje ti podatek, da je fakulteta 1000€. Iskreno sploh nimam pojma, kaj naj bi ta stavek pomenil, a ce ciljas na solnino, je za redne studente zaenkrat ni. Izredni studij pa stane ogromno, skoraj 4000€/leto, prav toliko je magistrski program za redne studente.
_________________________

Se pa strinjam, da se sama na fakulteto za dizajn ne bi se enkrat vpisala, ker:

- Je v prekletem Trzinu in sama rabim 45-60min do faksa, odvisno od prometa. Fakulteta lezi sredi industrijske cone, ki res ni pasa za oci.
- Skoraj pri vseh predavanjih je obvezna 80% prisotnost, kljub oddaljenosti
- Parkirisc prakticno ni, ceprav so nam bila obljubljena; parkirati moramo na drugem koncu naselja, pa se tam nas lastniki podijo.
- Je odnos vodilnih do studentov katastrofalen (je pa res, da se tudi po drugih referatih komaj kaj zmenis). Vodja referata svojega zlatega Mercedesa parkira sredi ceste, ce je treba, njej ne more nobeden nic.
- 130eur cudno drage vpisnine vsako leto
- Ogromno slabih, nekvalificiranih profesorjev; ce ne zmorejo uciti tistega, kar je na ucnem nacrtu, se spremeni ucni nacrt, namesto profesorja.
- Bistveno premalo realnih projektov za realne narocnike
- Premajhen izziv za tiste res ambiciozne oblikovalce
- Aja, pa bognedaj kakemu tujcu priporocat nas faks - erazmovcek sedi v temnem kotu in gleda v zvezek, ziv krst se ne ukvarja z njim, pa mora bit tam.
________________________________

Skratka: najtezji del je sploh biti sprejet (ker je ogrrrooomno prevec vpisa), kasneje z nekaj talenta in minimalnim naporom prides skozi :wink:
cology
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 1. 3. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a cology » 01. Mar. 2016 17:29

Živjo! :razz:
V študijskem letu 2016/2017 se imam namen izredno vpisati na Fakulteto za dizajn (Univerza na Primorskem), smer Tekstilje in oblačila.
Ker sem svoj študijski bonus "porabila", bo moj vpis izredni.

Ker je še nekaj dni pred zaključkom prvega vpisnega roka, bi rada kljub že pridobljenim informacijam iz vseh možnih virov, še tu poizkusila pridobiti kakšno iskreno mnenje več.

Če se najde kakšen izredni študent te smeri bi bilo še toliko boljše.

1.)Zanima me kakšna je razlika med NTF-jem (smer Oblikovanje tekstilij in oblačil) in Fakulteto za dizajn (smer Tekstilje in oblačila)- v kvaliteti izvedbe predvsem in v odnosu profesor-študent.

2.)Kakšne izkušnje imate (študentje FD) s fakulteto, predvsem odkar je priključena Univerzi na Primorskem, je program in vse skupaj malo boljše ,..?

3.)Kakšna je izvedba na sploh na NTF-ju oz. na FD na omenjenih smereh?

in še in še,....

Kakršenkoli odgovor mi bo prišel zelo prav, zbiram še zadnja mnenja kljub temu, da sem nekako že odločena.:)
Je pa to študij, ki mi je pisan na kožo in ja, sem pripravljena delati dneve in noči - ker me to veseli.


:razz: :razz: :razz:
TakeMeToParis
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 21. 2. 2018

Neprebrana objavaNapisal/-a TakeMeToParis » 05. Nov. 2018 14:22

Ker že lep čas ni nihče nič napisal o tem faksu, t.j. Fakulteti za dizjan, bom posodobila stanje oziroma napisala par besed.
Prvo kot prvo vam iz lastnih izkušenj odsvetujem vpis. Razlogi:
- po treh letih nimam občutka, da sem pridobila toliko znanja, da bom na trgu dela lahko konkurirala. Veliko je odvisno od posameznika in predvsem s čim se ukvarjaš izven šole. Še najboljše obeti imaš, če koga poznaš ali si s kom v sorodu. Resnih kompetenc pa tukaj ne boste dobili.
- nekaj profesorjev je zapustilo ta faks, med ostalimi pa je težko najti nekoga, ki ne bi bil zaposlen po sorodstvenih ali drugih vezeh. Profesorji so večinoma prijazni in pripravljeni pomagati, kar je redka svetla točka na faksu.
- en plus je še, da je v razredu malo študentov, 15-30. Zato je dobro če se razumete med seboj. Profesorji vas bodo poznali po imenih, korekture potekajo ena na ena ali v manjši skupini. Če boste potrebovali dodatno pomoč ali nasvet so na faksu tutorji samo za erasmus študente, za lastne študente jih žal ni.
- predavanja in vaje so 80% obvezna. V praksi to pomeni da lahko manjkaš največ 2x, pri nekaterih predmetih pa zaradi števila ur brez opravičila sploh ne. Ali je vredno? NE. Velikokrat se na predavanjih samo bere iz powerpointa ali pa se 4 ure predava o vsem drugem (dejansko snov bi lahko strnil v eno uro). Meja med predavanji in vajami pa je včasih zabrisana - tudi če so na urniku predavanja, so v praksi kombinirana z vajami in to na urniku ne piše.
- predavanja/vaje potekajo vsaki dan od ponedeljka do petka po 4 ure. Čeprav se sliši malo, se velikokrat vlečejo, z enim do dvema odmoroma. Med odmorom lahko grete samo do avtomata na faksu, pekarne Pečjak ali bara po kavo. Kaj drugega v industrijski coni Trzin ni, tudi na študentski bon ne boste mogli jest. Sicer pa boste verjetno komaj čakali, da cono zapustite. Vsako sredo tudi nadvse smrdi po ribah (obrat tik za šolo).
- eden izmed slabših aspektov je lokacija faksa. Če se boste iz LJ vozili v Trzin z busom, boste za to odšteli 15€ več na mesec kot za Urbano, iz glavne postaje LJ traja vožnja od 20 do 45 min odvisno od gneče na cesti, ki je ob ključnih urah katastrofalna. Šteti morate tudi to, da verjetno ne boste živeli direktno pred postajo. Sama sem se vsaki dan vozila cca 1 uro v eno smer. Če imate avto vam bo veliko časa privarčevanega. Razen parkirnega mesta - pred faksom za študente NI PARKIRNIH MEST. Lahko parkirate na parkirate na parkiriščih drugih podjetij in tvegate razbito stransko ogledalo (po resničnih dogodkih).
- ključna oseba na šoli – gospa M. iz referata je verjetno najbolj osovražena oseba med študenti. Priporočam da se ji izognete po velikem loku. Aroganca brez primere, o kateri se lahko sami prepričate.
- Faks je blazno neorganiziran. Urnik je vsak teden drugačen, poleg tega pa če se kaj spremeni, boste verjetno informirani zadnji trenutek. Mogoče tudi za nazaj. Urnik se dobi teden do dva prej za tekoči semester. Tako si na primer ne morate organizirati prvomajskih počitnic, saj boste urnik za letni semester dobili po koncu izpitov zimskega semestra.
- ker je kovačeva kobila bosa, so na faksu stranišča narejena po komaj minimalnih standardih, osvetlitev je slaba, prezračevanje še slabše. Okna ponekod ni varno odpreti na stežaj. Računalniki v učilnici so kot iz leta 2006. Zato je zaželeno da svoj prenosnik nosite s seboj. Z leti se bo seznam računalniških programov povečeval in prenosnik bo komaj prenesel vse inšatalacije. Ker so to študentske verzije ali pa crack-i po večini (faks nima zakupljenih licenc) in niso prijazni do vašega računalnika vam na srce polagam, da vso delo sproti shranjujete na zunanji medij.
- faks se na veliko promovira, izpostavlja uspešne projekte. Realnost? Študenti so realizacijo projektov financirali sami, kar faks primakne je drobtinica. Seveda pa na koncu hočejo vse zasluge. Imeli smo tudi primer internega projekta, za katerega je bila razpisana nagrada, ki je študenti niso prejeli. Stroški vpisa so astronomsko visoki: 130€, 145€ v tretjem letniku. Če bi pogledali kako opravičujejo ta strošek, bi se verjetno smejali (30€ za izdelavo nove ali duplikata študentske izkaznice, ki jo boste prejeli najhitreje novembra. In da, vsako leto novo. Stroški SMS obveščanja, ki jih tako dobite že preko maila). Niso pa to edini stroški, tu so še vse A3 in A4 projekte mape, kaširanje na kapa plošče, material za makete, material za izdelke (odvisno na katerem programu ste) ipd. V glavnem finančno je treba biti pripravljen.
Za konec vam svetujem: če vas dizajn veseli, zaobidite ta faks, da si veselja ne pokvarite ;D
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4432
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 05. Nov. 2018 15:04

Lepo povzeto :D
Mija novak
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 1. 6. 2019

Neprebrana objavaNapisal/-a Mija novak » 03. Jun. 2019 12:48

Zdravo punce, hvala za vse kar ste navedle vendar mene še vedno vleče na Fakulteto za dizajn v Trzin. Bila sem na dveh predstavitvah fakultete v našem kraju in so me prepričali. Drugo leto se bom vpisala na smer notranji interier.
Mi lahko prosim katera priporoči kakšen tečaj priprave na sprejemni izpit, ki bi se začel v septembru oziroma oktobru 2019. Kolegica iz našega kraja je hodila v Ljubljano na art tečaje na Miklošičevi cesti videla pa sem da tudi FD organizira tečaje. Kaj mi priporočate? Hvala

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov