Vinjete

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 03. Jul. 2008 23:23

Jaz sem ZA vinjete, čeprav se po avtocesti ne vozim ravno vsakodnevno. Na organ mi gre namreč nekajkratno ustavljanje na cestninskih postajah - če je smisel avtoceste visoka povprečna hitrost, mitnice to popolnoma uničijo. Tudi pri ABC morač precej upočasniti vožnjo skozi sistem. Recimo da se mi zdi max 120 EUR letno še sprejemljivo, čeprav sedaj ne porabim toliko.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 04. Jul. 2008 8:30

Samo zaenkrat moraš še tudi kar precej upočasniti ... a mislijo porušit te cestninske barake ali kaj? (razen tistih skrajno desno za tovornjake)
Pa tudi če jih porušijo, bo najbrž ostala omejitev 40, ker se morajo potem tovornjaki vključevati nazaj.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
sanjavi hudiček
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjavi hudiček » 04. Jul. 2008 9:46

jaz sem za vinjete, ker se mi 35€ res ne zdi dosti za vinjeto. greš na morje in kak izlet po sloveniji in imaš povrjeno. prej sem se vozila po stari cesti, zdaj po AC. tisti ki se 3x letno peljete po AC pač ne kupite vinjte in se še tistih 3x letno peljite po starih cestah, ne vem v čem je tu problem.

na tujce pa se res ne bomo ozirali..a ni boljše da se mi vozimo po AC, ki so zgrajene z našim denarjem in tako prihranimo na času ko gremo recimo vsak dan v službo, šolo, kamorkoli kot nek tujec, ki gre skozi slo. enkrat na leto...bo si pač vzel malo čas in šel po starih cestah, če mu je dati 35€ preveč za vinjeto. če pa si jo bo kupil in kr velja pol leta, bo mogoče še kdaj zmes prišel v slo. da bo vinjeto bolj izkoristil. Hrvati pa naj bodo samo lepo tiho ker majo sami cestnino dražjo kot naša vinjeta in če jim kaj ne paše, še vedno lahko grejo po drugih poteh.
Uporabniški avatar
sAdie
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a sAdie » 04. Jul. 2008 11:35

večina folka je kupila vinjete, tako da pol že ni neke panike :D
I love SISLEY& RW
Uporabniški avatar
slivica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a slivica » 04. Jul. 2008 13:43

kr.ena napisal/-a:Samo zaenkrat moraš še tudi kar precej upočasniti ... a mislijo porušit te cestninske barake ali kaj? (razen tistih skrajno desno za tovornjake)
Pa tudi če jih porušijo, bo najbrž ostala omejitev 40, ker se morajo potem tovornjaki vključevati nazaj.

Ja, porusili jih bodo.
Danes sem vidla, da tud v vseh trafikah prodajajo vinjete.
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 04. Jul. 2008 14:14

Ne štekam tiste. ki jamrajo, da bodo morali kupiti vinjeto, če bodo enkrat na pol leta nekam šli. Zakaj pa ne grejo po stranskih cestah? A je težko it enkrat na pol leta po stranski cesti?
Kolikor jaz vem, obstaja zakon, da tam, kjer je avtocesta oz. cestninska postaja, mora biti zraven nujno še ena regionalna cesta, zato ker ti ne moreš nekoga prisiliti, da se pelje po avtocesti in plačuje. Se pravi - iz točke A v točko B morata biti vsaj dve opciji -avtocesta in lokalna/regionalna cesta. Jaz mislim, da se iz vsakega kraja v SLO do drugega vsakega kraja v SLO da priti, brez da greš na avtocesto!
In če greš enkrat ali dvakrat na pol leta nekam izven kraja - pojdi po stranski cesti, ne vem zakaj tu panika? Jaz npr. sem se do sedaj iz Gorenjske na morje vedno vozila po stari cesti -niti enkrat nisem plačala cestinine - pa po moje nisem prišla dosti kasneje kot tisti, ki so stali v kolonah na avtocesti. Pa še čisto luštna pot je.
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 1. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a bejbika » 04. Jul. 2008 16:10

[alone] napisal/-a:Dans sm šla kupit tole vinjeto, ker jo bom enostavno rabila ( 300 € za kazn pa nimam ) ampak a res mislte da se bo vinjeta obdržala?

Upam, da bo, ker mi je bilo prav v užitek se danes peljati po avtocesti in mi ni bilo treba šteti denarja oziroma molit, da mi ABC ne bo zatajil. Je bila pa grozna zmeda pri hišicah, ker ljudje enostavno ne dojamejo, da jim ni treba več plačati. In potem se najde neki glupi voznik (ne bomo o tablici :lach:), ki je zgleda zadnje 3 mesece živel pod kamnom in išče na cestninski postaji osebo, da mu plača cestnino. Ja, ta voznik je bil Slovenec.

[alone] napisal/-a:Lahko bi izdal vinjete za krajše obdobje kot je pol leta, bi mi bl prou pršla, no pa ne sam men.

Ne, jaz za to nisem. Tisti, ki se mu zdi 35€ preveč, naj se pač vozi po vseh pripi*dinah po Sloveniji. Jaz se ne bom. Pač ne bom šla na 6 đusvodk, pa bom mela vinjeto noter :D Ali pa na koncert RBD.

[alone] napisal/-a:tud hrvatom, ker si jim res ne splača dajat 35 € za shooping dan v centru LJ al pa če bo šou samo čez slo v aus.

boli me khm za Hrvate, za njihove turiste, za vse jugo Švabe in za Italijane, ki hodijo k nam "samo" tankat. Slovenija je tranzitna država in ves smrad gre čez njo. Če smo že med glavnimi evropskimi onesnaževalci zraka, zakaj ne bi tudi tistim, ki nam "pomagajo" mazat zrak, mastno zaračunali? Čemu imeti enotedensko vinjeto za 7€? Še premalo smo tujce udarili po žepu. In pol se še vsi pritožujejo. Če komu ne paše, lahko še vedno gre čez Madžarsko, čez celotno Lipu našu do Istre. Nema frke. Če je tako hudičevo težko dati 35€. A mene kdo vpraša, če mi je preveč 314kun bilo lani za AC Zagreb-Split? Če preračunamo je to več kot naša boga vinjeta, ki gre vsem v nos. Letos naj bi bila avtocesta že 50€. Toliko bo skoraj znašala letna vinjeta. Sej pravim, komur se zdi predrago, naj se odpove avtu, vozi z vlakom ali pa enostavno po stranskih ulicah.

[alone] napisal/-a:ja pa upam da dobim kšn dodatek s strani vlade na bančni račun kot študent, ki si je ravno kupil avto in imel 5 min veselja. hahaha

o moj bog ... avto je luksuz. In če ima študent avto, potem mu res ne bo problem dat tistih 35€ za vinjeto. Ali pa se bo pač moral voziti z vlakom.
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 04. Jul. 2008 16:47

^se strinjam.
hrvatje so pametni, ker imamo samo polletne vinjete, ki so cenejše kot pa njhova avtocesta zagreb-zadar. :roll: oni bodo k nam prihajali pol leta na smučanje za 35€, mi gremo k njim pa samo enkrat pa plačamo 50€.

če ima nekdo denar za avto in tiste počitnice, ni vrag, da ne bi imel 35€ za vinjeto.

glede naših pa: morda se nekdo iz zelo oddaljenih krajev res samo enkrat pelje v ljubljano in nazaj. se bo pač peljal po lokalni cesti, ali pa šel večkrat. je res, da je neke vrste diskriminiranost do tistih, ki se peljejo po avtocesti enkrat letno in tistimi, ki se vozijo vsakodnevno.
aja, pa da nebo kdo mislil, da se jaz vozim vsak dan. ne, kvečjemu grem nekajkrat na leto v MB in LJ.

sicer pa sem brala, da se vinjete ne bodo obdržale dolgo. plačevanje cestnine bo potekalo (verjetno nekje v daljni prihodnosti) digitalno. ne vem, kako bo potekalo, bo pa tako, da kolikokrat se boš peljal, toliko boš plačal. podobno kot dosedanje cestninjenje, le da cestninskih postaj ne bo. :)
Uporabniški avatar
latinochiqui
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 4. 2007
Kraj: ok. lj

Neprebrana objavaNapisal/-a latinochiqui » 04. Jul. 2008 19:04

Delam na DARS-u na AC bazi Grič pa vam tkole povem: Vinjete so začasna rešitev, ker je satelitsko cestninjenje že v projektu. Ne bojo dolg.. sodelavec je reku, da bi upal trdit, da se bodo obdržale nekje 5 let (njegovo mnenje)...
V glavnem, res je da je mal zgrešen zakon glede vinjet, zato se pri nas prikaže ogromn ljudi, ki majo problem z vinjeto.. sam je pa tud res, da bodo zmanjšale zastoje na AC - vsaj kar se cestnin tiče. Drage pa tud niso, če pogledamo na to, da bo velik ljudi pršlo velik cenej skozi. Za tujce pa res ni fer... sam tko pač trenutno je.

Glede strganih ali napačno nalepljenih vinjet je pa tko:
- Če je vinjeta nalepljena na napačnem mestu (npr. na desni strani), jo pustite gor, ker se bo to letos še toleriralo. Boljš je gor pustit, kot pa dol trgat.
- Če je vinjeta nalepljena na zatemnjenem delu, to ni pravilno.. vendar naši pravijo, da je pomemno, da vinjeta je. V takem primeru: ali jo strgate dol al pa pač pustite, sam mejte pri sebi v avtu tisti beli kuponček (spodnji del vinjete) ali pa račun. Policija vas bo pa verjetn velikrat ustavla zarad tega... kar je pa zoprno. San jst mislm, da je vseen bolš, da se jo da dol....

- Če je vinjeta rahlo poškodovana ali počena, jo pustite gor. Ni je vredno dol trgat.

- Če je vinjeta strgana, jo prinesete na AC bazo Grič, skupaj z računom, tam dobite vlogo za izdajo nadomestne vinjete, jo izpolnite in dobite drugo.

Vinjeto je treba imeti za vožnjo po hitrih cestah in avtocestah oz. tam kjer je to označeno!

To je to, lahko pa še kdo kej vpraša, če ga kej zanima ( da ne kliče na informacije, ker so naši že čist živčni, ker je tok klicev.. :D )
Uporabniški avatar
Sweet Princess
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 12. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Sweet Princess » 04. Jul. 2008 19:42

Sm čist za vinjete! Moj se recimo po avtocesti vozi usak dan in sva zračunala da je letno porabil cca 450 EUE za cestnine! :eek: Tako da...35 € zdej in pol 55 € za celoletno...drobiž :D
Pa recimo pr nas k delamo transferje za naše goste - kolknaših avtov na dan se prepelje na relaciji Brnik - Portorož al pa Brnik Rogaška...in kolk pršparamo zdej k mamo vinjete! Že mesečno se bo precej poznalo, kaj šele na letni ravni! :D
Uporabniški avatar
miska20
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 8. 2006
Kraj: prelepa Dolenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a miska20 » 04. Jul. 2008 20:46

avstrijske dvomesečne vinjete stanejo okol 22 eur, poleg tega se v avstriji plačujejo še tuneli in mostovi...mislim da je 35 eur za pol leta čist ok... da ne govorim o hrvaških cestninah na avtocesti zagreb split... :x
Uporabniški avatar
mirella
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mirella » 04. Jul. 2008 21:53

hehe jah to mi je še najbolj smešno.. hrvati se bunijo neki.. a zg-split bo zdaj 180 kun v eno smer.. psihiči :D
Life is not the amount of breaths you take,
it's the moments that take your breath away.
Uporabniški avatar
cirrus
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 6. 2008
Kraj: Ce - Lj - Tržič

Neprebrana objavaNapisal/-a cirrus » 04. Jul. 2008 22:57

pa ne pozabit, da imajo naši sosedje še precej zasoljene cene trajektov, ki te pripeljejo do preljubih destinacij na otokih...
nadya
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 16. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a nadya » 05. Jul. 2008 1:35

men so vinjete super..
zdej smo šli 3 vikende dol do portoroža, cestnina v eno smer 4,40eur se parvi skupaj manj kot 27eur.. skoraj kot vinjeta (6 mesečna)..

tko da se mi 35eur ne zdi veliko.. ker bi drugače več porabila..

glede hrvaške pa: če si njim na cestnini plačal v eur in če nisi imel točno, ti drobiža niso vrnili.. da ne govorim o relaciji zagreb-split, pa še pol razni trajekti pa mostovi.. v tem primeru je 35eur drobiž.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 05. Jul. 2008 11:49

Smreka napisal/-a:Ne štekam tiste. ki jamrajo, da bodo morali kupiti vinjeto, če bodo enkrat na pol leta nekam šli. Zakaj pa ne grejo po stranskih cestah? A je težko it enkrat na pol leta po stranski cesti?
Kolikor jaz vem, obstaja zakon, da tam, kjer je avtocesta oz. cestninska postaja, mora biti zraven nujno še ena regionalna cesta, zato ker ti ne moreš nekoga prisiliti, da se pelje po avtocesti in plačuje. Se pravi - iz točke A v točko B morata biti vsaj dve opciji -avtocesta in lokalna/regionalna cesta. Jaz mislim, da se iz vsakega kraja v SLO do drugega vsakega kraja v SLO da priti, brez da greš na avtocesto!
In če greš enkrat ali dvakrat na pol leta nekam izven kraja - pojdi po stranski cesti, ne vem zakaj tu panika? Jaz npr. sem se do sedaj iz Gorenjske na morje vedno vozila po stari cesti -niti enkrat nisem plačala cestinine - pa po moje nisem prišla dosti kasneje kot tisti, ki so stali v kolonah na avtocesti. Pa še čisto luštna pot je.

Pa saj imaš čisto prav.
Ali pa druga varianta. Kupiš vinjeto, čeprav jo rabiš 1x letno. Ampak, da ne bo škoda 35 eur, se sedaj vsak dan voziš po AC in delaš gužvo. Če je bila gužva problem. :D

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov