Vinjete

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 03. Jul. 2008 13:38

Ne, ne velja v Avstriji.
Uporabniški avatar
Smejkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 4. 2005
Kraj: MaLo Tu, MaLo Tam

Neprebrana objavaNapisal/-a Smejkica » 03. Jul. 2008 13:52

Meni se zdi vse to veliko razburjanje okoli vinjet preveliko. Cena je zmerna, ne rečem 35€ ni malo ni veliko, ampak tako pač je. Treba je vzeti v zakup. Sedaj ne bo treba več čakati na cestninah, se voziti po stranskih poteh itd. Nekateri bodo veliko prihranili, nekateri bodo pa pač morali reskirati to vsoto.
Kljub vsemu to vsoto dobiš hitro povrjeno.

Sploh Hrvatje so tečni glede teh vinjet in toliko komplicirajo :roll: . Ko jim pa mi denar nosimo, ko hodimo na morje, je pa vse vredu. Pa Italijani - če k nam hodijo po bencin naj pa še za vinjeto dajo.

Sem bila pa zgorožena nad nepismenostjo Slovencev in ostalih. Na vinjetah so točni podatki kam je treba zadevo nalepit, še narisano je lepo, da bo ja jasno, pa je toliko ljudi narobe nalepilo. Sej ni tolk težko prebrat tistih par vrstic in si ogledat kam in kako je treba nalepit ..
Moja Sladka Si Razvada, Kot Pred Spanjem Čokolada.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 03. Jul. 2008 14:25

men se vinjete zdijo super rešitev in je pravi čudež,da smo jih sploh dobili
mogoče bi res lahko uvedli še mesečne ali tedenske vinjete,samo za slovence se mi zdi,da je to super rešitev.jest sm se do sedaj večinoma vozila do lj po stari cesti,zdej se mi ne bo več treba.tujci naj nehajo jamrat,ker se če grejo 2x na leto skozi slovenijo,je telih 35 eurov že pokritih.za hravate mi pa itak dol visi.ziher bo zdej en avstrijec al pa nizozmec doma ostal,ker bi moral kupit vinjeto :roll:
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 03. Jul. 2008 15:56

Smejkica napisal/-a:Sem bila pa zgorožena nad nepismenostjo Slovencev in ostalih. Na vinjetah so točni podatki kam je treba zadevo nalepit, še narisano je lepo, da bo ja jasno, pa je toliko ljudi narobe nalepilo. Sej ni tolk težko prebrat tistih par vrstic in si ogledat kam in kako je treba nalepit ..

nikjer pa ne piše kako nalimaš vinjeto če maš zatemnjen rob šipe :wink: midva mava cerka 5 cm zatemnjen rov šipe zgoraj in ob strani in ker nisva vedela kako, mava nekej na pol, drugače bi bla itak nalimana sredi šipe kar pa nekak ne gre, ker moti.in če bi kakšen kop napisal kazen zarad tega bi ga direkt na gobec.
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 03. Jul. 2008 16:09

Vinjete so enostavno super, nič ni slabega pri tem, to je ena izmed stvari, katero je vlada zelo dobro izpeljala na začetku poletja.

Vsi se vozijo poleti čez našo državo, nastjajo dolge kolone, ne zapravijo nič, samo škodo povzročajo, naj vsaj plačajo za vse to.

Hrvatarje pa nimajo kaj za brigat naše vinjete, ker nas ne briga njihova cestnina, ki se iz leta v leto draži!!! Če jim kaj ne paše se lahko peljejo čez Madžarsko.

Najbolj smešno mi je blo, ko je pisalo v Jutranjem listu, kako slabo smo vodili EU itd., hvalila pa nas je cela Evropa(Nemci, Francozi, Angleži, Irci, Balkan itd.).
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 03. Jul. 2008 16:25

Meni se vsekakor splača. Toliko, kolikor stane polletna vinjeta, sem zdaj porabila prej kot v enem mesecu (s tem, da sem se včasih raje izogibala cestninam - sploh v štajerski smeri - zdaj pa se seveda ne bom).

Je bila pa smešna izjava našega prometnega ministra, da noben kraj v Sloveniji nima več kot dobre pol ure do najbližje avtoceste. On že mogoče, ko pride v Posočje s helikopterjem. Sicer se pa večini prebivalcev zgornjega Posočja ne bo splačal nakup vinjete. Pa verjetno je še kak tak konec v Sloveniji.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
*hox*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *hox* » 03. Jul. 2008 16:40

/\/\4t3j napisal/-a:Vsi se vozijo poleti čez našo državo, nastjajo dolge kolone, ne zapravijo nič, samo škodo povzročajo, naj vsaj plačajo za vse to.

Se strinjam. :D Sploh pa tujci k majo tooook za povedat .. Njim dol binglja za nas, zdej bo pa še nam za njih. Res se lahko en austrijc (z višjo plačo seveda) sekira za teh 35 €. :stupid:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 03. Jul. 2008 16:52

Meni se zdi vinjeta fajn zadeva, ker imam raje pavšal kot sprotno plačevanje. Kot prvo bom ceneje skozi prišla, 11 voženj na faks in nazaj, pa pokrijem polletno vinjeto. Poleg tega pa še ni večnega iskanja drobiža in stanja v kolonah.

Nekako se mi ne zdi smiselen argument, da je treba pri cestninah najbolj upoštevat tiste, ki se po AC peljejo 3x letno. Sploh je pa slovensko povprečje nekje okrog 2 avtomobila na družino. Prebivalci Posočja lahko pač družinsko kupijo eno vinjeto, pridejo s polovičnim stroškom skozi in si avtomobile razdelijo glede na to, kdo bo tisti dan zavil na AC.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 03. Jul. 2008 17:38

jullia_ napisal/-a:Nekako se mi ne zdi smiselen argument, da je treba pri cestninah najbolj upoštevat tiste, ki se po AC peljejo 3x letno. Sploh je pa slovensko povprečje nekje okrog 2 avtomobila na družino. Prebivalci Posočja lahko pač družinsko kupijo eno vinjeto, pridejo s polovičnim stroškom skozi in si avtomobile razdelijo glede na to, kdo bo tisti dan zavil na AC.

V Posočju nimaš kje zaviti na avtocesto. V povprečju se vozi folk v službo proti Gorici ali proti Bovcu, kjer avtoceste ni. Ko grejo dvakrat na leto v šoping v BTC pa ni bistvene razlike, če se od Logatca dalje pelješ po stari cesti.
Ne pravim, da bi morali posebej upoštevati te, ki se vozijo po AC trikrat letno. Pravim le, da se v nekaterih delih Slovenije (no, vsaj v enem) nakup vinjete 90% ljudi ne splača. Pač, je ne bodo kupili.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 03. Jul. 2008 17:59

Sej nisem direktno tebi odgovarjala, čeprav sem uporabila isto pokrajino :) Samo preveč argumentov v smislu 80letnih upokojenk iz Haloz, ki gredo samo za 1. novembra kam dlje in jim bo vinjeta šla v minus, sem slišala.
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 03. Jul. 2008 19:47

Tudi meni se zdi, da se ti vinjeta hitro izplača. Sicer pa, 35€ za pol leta je malo. Samo če pogledaš, da greš v trgovino po najbolj osnovne stvari, kot so kruh, mleko, moka, sok, pa da kupiš še nekaj mesa, je takoj čez 35€. Koliko brezvezni stvari vsak dan kupujemo (tisti, ki tako kritizirate vinjete, pomislite, koliko zapravite za cigarete, kavice, raznorazne uhančke, majčke, ki jih tako ali tako ne potrebujete...), pa se sploh ne zavedamo, potem pa se pritožujemo zaradi vinjete, ki velja pol leta, pa se lahko voziš po avtocesti, kolikor hočeš. Pa še kolone so se občutno zmanjšale (vsaj na našem koncu).

Verjamem, da vinjete motijo tiste, ki prej niso plačevali za avtoceste, pa so se po njih vozili (npr. moja sošolka se je vozila vsak dan zastonj iz Grosuplja po avtocesti, medtem ko sem se jaz z Vrhnike, ki je enako oddaljena do Ljubljane, vozila po stari cesti, stala vsak dan na Brezovici v koloni..., ker nisem hotela plačevati cestnine. Sedaj pa sva obe na istem; plačale bova enako in imele tudi enake pogoje).

Res pa je problem za tiste, ki nimajo možnosti, da bi se po avtocestah vozili. Ampak potem pač ne bojo kupili vinjete in stvar je rešena.

Kar pa se tujcev tiče, pa se popolnoma strinjam s *purple*; ravno zaradi avtocest so tujci (npr. Avstrijci, Nemci...) tako hitro čez Slovenijo, da jim niti na bencinsko črpalko ni poterbo zaviti; hrano in pijačo lahko prinesejo sabo, torej v Sloveniji ne pustijo niti centa, s tem, da nam onesnažujejo okolje in povzročajo gnečo na cesti. Končno bomo imeli vsaj nekaj od njih.
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 03. Jul. 2008 19:51

Vinjeta je dobra za tiste, ki se vsak dan vozijo po AC. Pri nas jo nebo itak še 10 let (AC) tak, da zaradi moje družine jo sploh nebi rabli met.

Sama sem še zmeraj za tisto, da tisti, ki se vozijo več, naj plačajo več. Ne pa da eni gremo 1x na mesec kam in moramo plačat isto kot tisti, ki se vozijo vsak dan v LJ.

Je pa svinar.... da je morala mama kupit prvi dan vinjeto, ker je peljala ateta v Brežice na slikanje, ker je v NM predolga čakalna vrsta. Zdej se itak pol leta nebo nikamor peljala in bi rajši dala 1,8o evra za cestnino.

Fant je mel to srečo da je drugi dan peljal ateta k zdravniku in je kupil vinjeto. (pa uporablja AC enkrat na sto let).

Ta država ni bila nikoli pravična in ne bo.

Naj prvo postavijo AC v vsako regijo (če že ne v vsak kraj) pol pa uvedejo vinjete.
Uporabniški avatar
little bee
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a little bee » 03. Jul. 2008 20:41

jst sm z uvedbo vinjet zadovolna. meni osebno pač odgovarjajo, kr bom s tem full pršparala. prej sm recimo dala 29 € na mesec (v primeru da sm se skoz vozila po avtocesti) za cestnino. aja pa po avtocesti sm šla 2x na teden (tja in nazaj).

je pa res da bi blo fajn, če bi uvedli tud dnevne, tedenske al pa desetdnevne. za tiste, k se bl mal vozjo po avtocesti to res ni glih fajn, da morjo dat 35 €, če se po avtocesti peljejo 2x na leto.
Uporabniški avatar
*etty*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 5. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *etty* » 03. Jul. 2008 23:15

Zakaj se nihče ne vpraša, od kod v bistvu sploh ideja, da se sploh posebej plačuje vožnja po avtocesti? Ja, izgradnja stane več, ampak saj tudi nekatere navadne ceste stanejo več, druge manj.

Najprej je treba ponovno pretresti razloge, zakaj sploh plačujemo vožnjo po avtocesti.

Odgovori tipa "saj v Italiji in Franciji so tudi cestnine, v Avstriji, Švici, Madžarski itd pa vinjete" - niso dovolj dobri. Ker potem imam odličen protiargument: v Nemčiji ni ne cestnin ne vinjet, vsakdo se vozi zastonj.

Torej zakaj?
Uporabniški avatar
Hanah
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Hanah » 03. Jul. 2008 23:18

*etty* napisal/-a:Torej zakaj?

Navadne ceste se pokriva iz vsakoletnega plačila pri registraciji (mislim, da je blizu 100€ za avto srednjega razreda). Zakaj to ni dovolj še za pokritje avtocest? Ne vem, najbrž zato, ker smo mnogo let spali, sedaj pa je potrebno na hitro zgraditi precej kilometrov avtocest. Čeprav dvomim, da bo pri nas kdaj brezplačna vožnja po avtocestah tako kot v Nemčiji. Tudi v Švici, kjer so avtoceste financirali direktno iz proračuna (se pravi so imeli dovolj denarja za izgradnjo), so uvedli vinjete.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov