Kako lahko gledaš na svet tko striktno, ne bom rekla zaplankano? Pr teb sta očitno možni sam dve opciji - al si zabit čefur, ki se ne nauči jezika in posluša narodno, al pa južnjak, ki more bit odličnjak in se vse naučit, da bi ti sploh lahko blagovolila biti prijateljica z njim.
Ti bom povedala eno zgodbico.
Moji stari starši se nikoli niso naučili pravilne slovenščine, jim pač ne gre. Pa so že 40 let tuki. Njihovi stavki so smešna mešanica slovenščine, srbščine in makedonsko-bulgarskega narečja.
Ko sm bla mejhna, sta me onadva vse dneve pazila. Babi, ki je nardila tri razrede osnovne šole, bla čistilka, me je naučila prve črke. Dedek je bil mizar, verjetno nič posebnega na prvi pogled, še en čefur bi ti rekla, fizički radnik, ki se ni naučil jezika in je bil brez šole. V prostem času je pisal pesmi in se zanimal za astronomijo.
S tremi leti sem znala brat in pisat. S petimi leti sem znala dva jezika in dve pisavi. S šestimi sem pisala pesmi in z osmimi otroško knjigo. Z dvanajstimi sem znala več angleščine kot večina tega foruma danes. (wellcome

) Zdej govorim 6 jezikov in sm kar se mene tiče, dost razgledana oseba. Brez toliko različnih pogledov, jezikov, kultur v mojem življenju, bi bla verjetn malo manj.
In point ni hvaljenje same sebe, ker še zdaleč nisem wunderkind niti genij, ampak dokaz, da tut navadni čefurji z najbolj banalnimi poklici (mizar in čistilka), ki se ne znajo naučiti jezika in se ne naučijo, niso neumni, njihovi otroci ne bodo neumni, čeprav zvečer prižgejo Pink TV in uživajo ob zvokih Lepe Brene, pol grejo pa na eno sarmo.
In ja, tut jst hodm vsak enkrat na leto "dol", plešem kolo, pojem narodne, praznujem naš božič, hodim v našo cerkev. In tut jst poslušam Ceco, Joksimovića, pa tut jazz in blues.

In tut jst sm na lastni koži izkusila direktni nacionalizem (velikokrat), vendar samo takrat ko je človek VEDEL za moj priimek in za Ć v njemu. Pa mi povej, si to zaslužim?
Zakaj ti to govorim? Ker posplošuješ, čeprav z zadnjim postom ciljaš na to, da si odprta za nove možnosti, ker si odličnjakinjo z južnim poreklom vzela za "svojo". Če ne bi bilo nacionalizma, če ti ne bi bila nacionalistična, je sploh ne bi bilo treba vzeti za svojo, bila bi že
vaša. Ne bi ji blo treba skozi ta bedn bedn preizkus, ki ste ga samo nacionalisti nardil, kao "če boš dovolj dobra, boš ena izmed nas".
In že celo življenje prihajajo sorodniki z juga k nam na obisk, pa jih še nikoli nismo imeli polno stanovanje, niti se ni nihče želel priseliti k nam.
Upam da si dojela. Čeprov dvomm mal.