"V imenu boga"
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- christianna cruz
- Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 4. 2008
jaz sem ob prvem postu se spomnla na en dogodek izpred ene 15 let ki si ga bom zapomnila za celo življenje.
oči je delau u egiptu 6 mescev in smo ga šli poleti obiskat jaz mama in stric , itaq nam je bla to poceni varjanta za dopust.
smo rekli da bi šli u alexandrio na tržnico uno tavelko pogledat,ko tko ni glih tustistična ampak bl lokalci..., pa je oči reku da bl da ne, da tam se vsaki dan take stvari dogajajo da je groza, pa itaq mi vsi ferbci smo šli vsejen. stric hodi okol s kamero, ono ovo...mal gledamo , pa je en moški dobesedno napol shiran ukradu iz štanta jabuko. uni na štantu je začeu tuulit neki po arabsko, so prleteli trije taki mišičnjaki , in ga odvlekli nakoncu tržnice, itaq mi z vso ostalo množico se prerinli do tja, da vidmo ka se grejo...in so mu tm pred vsemi odsekali roko med komolcem in zapestjem!!!!
oči je delau u egiptu 6 mescev in smo ga šli poleti obiskat jaz mama in stric , itaq nam je bla to poceni varjanta za dopust.
smo rekli da bi šli u alexandrio na tržnico uno tavelko pogledat,ko tko ni glih tustistična ampak bl lokalci..., pa je oči reku da bl da ne, da tam se vsaki dan take stvari dogajajo da je groza, pa itaq mi vsi ferbci smo šli vsejen. stric hodi okol s kamero, ono ovo...mal gledamo , pa je en moški dobesedno napol shiran ukradu iz štanta jabuko. uni na štantu je začeu tuulit neki po arabsko, so prleteli trije taki mišičnjaki , in ga odvlekli nakoncu tržnice, itaq mi z vso ostalo množico se prerinli do tja, da vidmo ka se grejo...in so mu tm pred vsemi odsekali roko med komolcem in zapestjem!!!!
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
jst mislim da si jo ljudje samo narobe razlagajo...
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
Primitivni ljudje....sploh vera je primitivna. Katastrofa.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
-
bLack&white - Komunikatorka
- Na forumu od: 10. 7. 2008
- Kraj: Koper***
g00fy_qa napisal/-a:LaHauteCouture napisal/-a:To da se tole dela v imenu boga ne more reči nihče, ker nobena vera ne uči nasilja.
bolano
Ti priporočam branje Svetega pisma.
hvala enako
![biggrin :D](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/grin.gif)
ne vem kje bi v svetem pismu pisal nauk o nasilju
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
Jaz vero razumem tako:
Vera je bila že od nekdaj nekakšno "orodje" za manipulacijo z ljudmi. Na nek način je bilo treba podrediti veliko število ljudi, in to je bilo najlažje na tak način, da so nevedne, naivne množice strašili s peklom, ali pa jih mamili z nagradami o nevem kako dobrem posmrtnem življenju (tko kot v Alamutu).
Red so pa vzdrževali na tak način, da so ljudi (skoraj lahko rečemo) prisilili, da so se držali nekakšnega božjega nauka in upoštevali zakone.
V določenih primerih je bilo torej "ravnanje v imenu Boga" dobro, v določenih primerih slabo. Zdej ne vem točno, ker se že dolgo časa nisem poglabljala v te stvari, ampak sem se spomnila ravno na prepoved uživanja svinine. Baje je takrat razsajala neka bolezen med pujsi, in velikokrat so ljudje jedli pokvarjeno meso- ker pač svinjina ni obstojna itd..In kaj je bil najlažji način, da se ljudi odvrne od uživanja okuženega mesa? rečeš jim, da je bog to prepovedal, ker so pač neizobraženi, in ne razumejo da je meso okuženo. V takšnih primerih se mi zdi skoraj upravičeno, da so malo manipulirali z množicami. V nekaterih primerih (vojne, pobijane za brezveze itd) se mi zdi pa to kar malo bolno...
Mah, sej sem to zdej zakomplicirano razložila, in mogoče mal falila s kakšnim podatkom; ampak tko nekak si jaz razlagam vse skup.
Vera je bila že od nekdaj nekakšno "orodje" za manipulacijo z ljudmi. Na nek način je bilo treba podrediti veliko število ljudi, in to je bilo najlažje na tak način, da so nevedne, naivne množice strašili s peklom, ali pa jih mamili z nagradami o nevem kako dobrem posmrtnem življenju (tko kot v Alamutu).
Red so pa vzdrževali na tak način, da so ljudi (skoraj lahko rečemo) prisilili, da so se držali nekakšnega božjega nauka in upoštevali zakone.
V določenih primerih je bilo torej "ravnanje v imenu Boga" dobro, v določenih primerih slabo. Zdej ne vem točno, ker se že dolgo časa nisem poglabljala v te stvari, ampak sem se spomnila ravno na prepoved uživanja svinine. Baje je takrat razsajala neka bolezen med pujsi, in velikokrat so ljudje jedli pokvarjeno meso- ker pač svinjina ni obstojna itd..In kaj je bil najlažji način, da se ljudi odvrne od uživanja okuženega mesa? rečeš jim, da je bog to prepovedal, ker so pač neizobraženi, in ne razumejo da je meso okuženo. V takšnih primerih se mi zdi skoraj upravičeno, da so malo manipulirali z množicami. V nekaterih primerih (vojne, pobijane za brezveze itd) se mi zdi pa to kar malo bolno...
Mah, sej sem to zdej zakomplicirano razložila, in mogoče mal falila s kakšnim podatkom; ampak tko nekak si jaz razlagam vse skup.
-
ryu10kyu - Cosmofrik
- Na forumu od: 14. 6. 2005
- Kraj: Sonce
g00fy_qa napisal/-a:LaHauteCouture napisal/-a:To da se tole dela v imenu boga ne more reči nihče, ker nobena vera ne uči nasilja.
bolano
Ti priporočam branje Svetega pisma.
Staro zavezo
![wink :wink:](https://cosmopolitan.metropolitan.si/forum/images/smilies/wink.gif)
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
fun napisal/-a:Jaz vero razumem tako:
Točno tak. Nočem zdaj sicer diskriminirati proti vernim ljudem, ampak po mojem mnenju bi lahko ti ljudje malo odprli oči in se zavedli, da smo v 21. stoletju. Vsak, ki je vsaj malo sodeloval pri zgodovini v osnovni šoli, je izvedel, da se je verovanje začelo, ker ljudje niso vedeli, kaj je to bliskanje/grmenje/dež itd. In tudi to, da je prvi človek na svetu bil nekje v afriki in se je razvil, in da ni kar nastal iz ničesar (merim na adama in evo). Zdaj pa cerkev samo išče vernike in jih manipulira samo zato, da jim dajejo denar (na primer za krst, poroke, pogrebe... da ne govorim o tem koliko denarja imajo dejansko. te številke človek po mojem sploh ne pozna; in še kar nimajo davkov). V glavnem, en veeeelik larifari.
Da ne govorim o številu ljudi, ki so bili ubiti v imenu boga oz jezusa kristusa. Katastrofalno, res.
Pa še to - za vse tiste, ki še verjamete, da je jezus obstajal, imate dokaze da ni v filmu zeitgeist. Zelo dober film po mojem mnenju in marsikomu odpre oči.
Morem še pa dodat, da sem hodla na krščansko srednjo šolo in sem od tam spoznala kaj je to svinjarija...
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
@ryu10kyu: Ja ... stara zaveza je štorija zase, grozljive in nasilne pripovedke z vladarjem Bogom, ki ima prav aburdne ideje in osebnost.
Nova zaveza pa je zanimiva z drugih strani (recimo primerjava objavljenih in neobjavljenih evangelijev).
Nova zaveza pa je zanimiva z drugih strani (recimo primerjava objavljenih in neobjavljenih evangelijev).
-
ryu10kyu - Cosmofrik
- Na forumu od: 14. 6. 2005
- Kraj: Sonce
Jaz sem prepričan, da v kolikor je Jezus res obstajal ni imel v mislih, da bo neka inštitucija furala njegove nauke na tak način na kakršnega to počne.
Tudi se spomnim nekega zapisa iz evangelija kjer je jezus prišel v tempelj in vse razbil in rekel ljudem ne verjemite in ne klanjajte se božjim podobam in ne verjemite v kamne in templje.
Zdaj kaj je pa cerkev iz tega naredila je pa druga zgodba.
Skratka na žalost lahko človeški um, pohlep, želja po moči in oblasti še tako lepo in pozitivno sporočilo izpridi in ga iznakazi.
Tudi se spomnim nekega zapisa iz evangelija kjer je jezus prišel v tempelj in vse razbil in rekel ljudem ne verjemite in ne klanjajte se božjim podobam in ne verjemite v kamne in templje.
Zdaj kaj je pa cerkev iz tega naredila je pa druga zgodba.
Skratka na žalost lahko človeški um, pohlep, želja po moči in oblasti še tako lepo in pozitivno sporočilo izpridi in ga iznakazi.
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
- cvetkaaa
- Kofetarica
- Na forumu od: 15. 5. 2008
- Kraj: Postojna
fun napisal/-a:Jaz vero razumem tako:
Si prav vredu razložila. Vera je pač opij za naivno ljudstvo. Oz. ne vera, ampak vpliv cerkve.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov