Smrtna kazen

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ste za uvedbo smrtne kazni za najhujše zločine?

Da
104
59%
Ne
73
41%
Skupaj glasov : 177

Uporabniški avatar
mirella
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 25. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mirella » 12. Nov. 2007 13:34

smrtna kazen NE
dosmrtna jeca DA
ko ga ubijejo je on/ona resen/a.
naj se mucijo "prasci" ceu lajf v zaporu ;)
Life is not the amount of breaths you take,
it's the moments that take your breath away.
Anelise
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 25. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Anelise » 12. Nov. 2007 13:56

mirella napisal/-a:smrtna kazen NE
dosmrtna jeca DA
ko ga ubijejo je on/ona resen/a.
naj se mucijo "prasci" ceu lajf v zaporu ;)

1dan zapora stane drzavo (davkoplacevalce) nekaj cez 40 eurov..
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Nov. 2007 16:22

Anelise napisal/-a:sm ZA smrtno kazen. in vsem tistim, ki ste proti postavljam vprasanje:
kako kazen bi si zeleli za morilca/posiljevalca vasih otrok?

Nič mi ne bi moglo vrniti mojega otroka. Tudi smrtna kazen ne. Še slabše, če bi vedela, da živim v državi, kjer je nasilje legalizirano celo s strani države oziroma sodstva.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Black Amber
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 12. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Black Amber » 12. Nov. 2007 16:37

Sem proti smrtni kazni! Dejstvo je, da smrtna kazen nasilje samo še spodbuja. Družbi pravzaprav kaže, da je nasilje legitimno in pravzaprav legalno, vendar le takrat če lahko država ubije morilca :? Če je temu tako, zakaj pa jst ne morem ubit sošolca/sestre/soseda, ki mi najeda/teži (to je samo primer). S tem, da usmrtimo enega manijaka povzročimo dodatno smrt (po možnosti je "zločinec" še celo nedolžen... se dogaja, tudi najboljšim). Kaj zgubimo s tem, da našega "manijaka" enostavno zaklenemo nekam in vržemo ključ proč (dosmrtna ječa v najbolj varovanem zaporu stane manj od usmrtitve)? NIČ!

Kaj pridobimo? Možnost izpustitve le tega, ko/če se pojavi resničen morilec. Kaj pridobimo s smrtno kaznijo? Mrtev, po nedolžnem na smrt obsojen človek ne more tožiti države zaradi pravne zmote, nečloveškega ravnanja.

Najhujša metoda smrtne kazni pa se mi zdi na Kitajskem, kjer celo služijo denar s tem ravnanjem. Recimo, če tam dobijo dilerja, posiljevalca ali morilca ga usmrtijo na stadionu, na katerega gre 60.000 ljudi (seveda poberejo vstopnino!!!) in potem še družini pošljejo račun za metek in za pogreb (6 dolarjev za metek in 15 za pogreb - za kar mora družina potem ponavadi delati 6 mesecev).
Mislim... halo??? :?
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 12. Nov. 2007 16:37

Anelise napisal/-a:sm ZA smrtno kazen. in vsem tistim, ki ste proti postavljam vprasanje:
kako kazen bi si zeleli za morilca/posiljevalca vasih otrok?

po tej logiki bi bilo najboljše, da uvedemo kar krvno maščevanje. bi bilo še najbolj fer, a ne :roll:
namen kazni ni samo kaznovanje samo, ampak tudi resocializacija, reintegracija itd. če razmišljaš pri tem samo o maščevanju in ubijanju, padeš na njihov nivo :?
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 12. Nov. 2007 18:24

Finta je v tem, da noben clovek ne bi smel odlocat o zivljenju drugega cloveka. To je kar se tice osnovnih moralnih in eticnih zakonov. Mislim, smo v 21. stoletju in ljudi se vedno pobijajo druge ljudi in to tudi v najbolj razvitih drzavah.

Sploh pa si kej tazga ne moremo privoscit v neki demokraticni drzavi...
Uporabniški avatar
little_biest
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 11. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a little_biest » 12. Nov. 2007 18:29

^^ In zakaj si v demokratični državi tega ne bi smeli privoščiti? Mi že malo najeda to vse skupaj z "demokratično državo", kjer more vse bit "fluffy" in "peachy", pa četudi si poklal 500 ljudi si zaslužiš živeti, saj ni demokratično, da te fentajo. My ass!
Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 12. Nov. 2007 18:43

Demokratična država naj bi pomenila nek napredek, vendar z uveljavitvijo smrtne kazni bi to pomenilo korak nazaj k starodavnim metodam.

Če bi se povsod uveljavila smrtna kazen sem skorajda prepričana, da bi se ta začela izvajat prepogosto. Kar na enkrat bi vsi zahtevali fentanje... to se mi pač zdi preveč ameriško in primitivno. Oz. za tja v tretji svet.
Uporabniški avatar
little_biest
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 11. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a little_biest » 12. Nov. 2007 18:49

^^ Kot vidim, imaš raje našo sofisticirano rešitev, kjer dripca tako dolgo valjajo po zaporih, dokler ga "pomotoma" ne izpustijo in spet ugasne koga ali par njih :?
Anelise
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Anelise » 12. Nov. 2007 18:49

Point mojga posta ni bil poudarjanje mascevalnosti (cprau ste se vsi ob to obregnli),ampak poudarit,da je nekaj drugega bit proti smrtni kazni ce ni osebnega elementa (ljubezen do tistega,ki so ga ubili npr).

zato sem tud dala ta primer..isto k nasa profesorica 3leta nazaj na nekem predavanju.vprasala je nas,studente 2.letnika prava kaj menimo o smrtni kazni..skor vsi bli proti..pol pa je prasala..ubijejo vam otroka.kdo je proti smrtni kazni..jh je mel zlo mal roke v luftu..

tud jst menim,da je clovekovo zivljenje sveto..sam sem mnenja,da je moje in vase zivljenje dosti bolj sveto kot zivljenje nekega mnozicnega morilca.. am i wrong?

govorite o pravicnosti in eticnosti, morali..kaj pa morala tistega,k je to storil?
drgac je pa definicija pravicnosti taka - pravicnost je posteno ziveti, drugemu ne skoditi, vsakomur dati kar mu je..

sicer pa,jst itak predpostavlam,da bi bil postopek speljan tko k je treba..z vsemi dokazi,izvedenci itd..in ce se mu dokaze,da je kriv..bye baby.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 2. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 12. Nov. 2007 19:00

Bi z uvedbo smrtne kazni kaj bistvenega pridobili/profitirali/preprečili? Pomoje ne, in tako je za moje pojme nepotrebna. Pa še vračanje na starobiblijske fore se mi nekako upira, ker po mojem skromnem mnenju nekak ne pomenijo napredka - kvečjemu obratno.

little_biest napisal/-a:Kot vidim, imaš raje našo sofisticirano rešitev, kjer dripca tako dolgo valjajo po zaporih, dokler ga "pomotoma" ne izpustijo in spet ugasne koga ali par njih.

Sej ravno tu je jedro problema. Pač vsem je jasno, da eni dripci nimajo kaj iskat v družbi. Pol je pa samo stvar bolj ali manj "akademske" debate, kako jim to preprečit. Nemalokrat se je že zgodilo (predvsem v zda) da so nekoga prehitro obsodili, potem pa se je kasneje izkazalo, da je bil človek nedolžen :roll: Vse resne raziskave so do sedaj pokazale, da uvedba in realizacija smrtne kazni ne zmanjšuje kaznivih dejanj. Še več, raziskave kažejo, da jih celo pospešuje oz. kazniva dejanja kvečjemu spodbuja. Smrtna kazen se tako nujno izrodi v nizkoten akt maščevanja, z izrazito tendenco prikrivanja nemoči družbe (države), da bi reševala probleme na ustreznejši način.

V vseh zgodovinskih obdobjih in v vseh družbah so bili krvoloki, ki so svoje potencialne frustracije in željo po krvi, skrivali za krinko državne regulative. Če že niso (z)mogli sami uresničiti svojih frustracij, je pa to v njih imenu storila država. In tukaj še enkrat omenjam pravne zmote, ki teh osebkov tako ali tako ne ganejo. Pri vsem tem se gre za mehanizem, ki žene te ljudi k skrajnemu sredstvu nasilja, to je likvidaciji drugega osebka, pa čeprav posredno preko državnega aparata.
Anelise
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Anelise » 12. Nov. 2007 19:14

napake so vedno - tud krive so ze velikokrat oprostili.. ne sam obratno.

vprasanje kaj je bojs - jst osebno bi raj bla v minuti fertik na elektricnem stolu kot pa da gnijem v zaporu 30 let..da pol ugotovijo, da sm nedolzna..
stigma ti itak ostane, zivljenje pa na en nacin ti ze tud spolzi mim...
moj mnenje.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Nov. 2007 19:18

Anelise napisal/-a:tud jst menim,da je clovekovo zivljenje sveto..sam sem mnenja,da je moje in vase zivljenje dosti bolj sveto kot zivljenje nekega mnozicnega morilca.. am i wrong?

Po moje si wrong, ja. O svetosti sicer kot ateistka ne vem dosti; jaz govorim o nedotakljivosti človeškega življenja.
In to se ne sme relativizirat. Nobeno življenje ni bolj ali manj nedotakljivo ... v tem je poanta.
Če začnemo enkrat relativizirat, spustimo duha iz steklenice ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Anelise
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a Anelise » 12. Nov. 2007 19:23

nedotakljivost ni isto kot svetost..
no,vsej zame ne :wink:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 12. Nov. 2007 19:31

No, če nekoga ubiješ, kršiš nedotakljivost življenja. In o tem tu govorimo.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov