Romi - Ambrus

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 21. Nov. 2006 13:05

Ja, res je, ne poznam nobenega Roma in nikoli nisem živela v njihovi bližini.

Če je res vse, kar berem, kakšna kriminalna dejanja počnejo nekateri Romi, se čudim, zakaj folk ne protestira pred parlamentom ali policijo. Pa ne s floskulami proti vsem Romom na splošno, ampak s konkretnimi primeri. Nekako ne morem verjet, da cela država in vsi represivni organi pokleknejo pred enim tipom s pištolo in si ne upajo ukrepat po zakonu. Če je res, da gasilci ne smejo gasit, uslužbenka ne more vzet izpita, zdravniku grozijo s pištolo ... kaj počne policija?

V celem mesecu nisem slišala konkretnega primera, kaj so Strojanovi storili vaščanom. Razen tistega tipa, ki sploh ni bil Rom in je nekoga pretepel skoraj do smrti.

Ne morem pa pristati na to, da bo v tej državi folk odločal, kdo se sme priseliti zraven njih in koga nočejo. Mislim, jaz sem se tudi preselila pred enim mesecem ... pa nisem vprašala sosedov za soglasje. Res sem blond in svetlopolta, ampak tudi taki kradejo in ubijajo, ne samo Romi.

Tu je država naredila veliko napako. Ker po vsem tem cirkusu v medijih dvomim, da bodo kjerkoli v Sloveniji dobili soglasje sosedov. Pa ne samo za Strojanove.

Državljani Slovenije si imajo pravico svobodno izbirati kraj prebivanja. So pa seveda dolžni spoštovati zakone. Ampak to je drugo vprašanje. Če so Strojanovi res tak problem - a ni zelo kratkovidno protestirat proti temu, da so tvoji sosedje? Nekogaršnji sosedje pač bodo, razen če jih pobijemo. Ampak vsaka krajevna skupnost skrbi za svojo rit ali kaj, nihče pa ne gleda širše.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Poison Girl
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 26. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Poison Girl » 21. Nov. 2006 18:56

a jim ni Janković kao ponudu plac tlele sred Ljubljane? :lol: (hvalabogu so zavrnil :roll: ) mislm, tok je enih revnih slovenskih drižin pa za njih nikakor ni placa, a za ene cigane se pa takoj neki najde :roll: dej, dej :roll:

pa po Tedniku bo baje o ciganih. nej bi bla tut ona posiljena teta.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 21. Nov. 2006 19:03

majchy napisal/-a:Jah, lahko je nekomu iz stanovanja v bloku sred LJ govort o tem problemu in ščitit cigane...vse take bi za 1 mesec preselila v Bršljin (NM) in me zanima kakšno mnenje bi pol mel...

Čist beden komentar. Tud če bi živela v njihovi okolici se moje mnenje o njih ne bi spremenilo. Še zmeraj bi bila mnenja, da je to neciviliziran narod, s katerimi težko najdeš skupen dialog. Prav tako bi bila še vedno mnenja, da je za njihovo divjaškost kriva država, ki jih ne zna krotit. Rome je takšne naredila Republika Slovenija, jaz se ne spomnim, da bi v Jugoslaviji imeli večje probleme z njimi.

To, da rome nimate za enakopravne zaradi tega, ker ne plačujejo davkov, je čisti nesmisel. Peščica revnih romov se ne more primerjati z gručo bogatešev, ki vsako leto na milijone davkov zatajijo, pa jih vseeno tolerirate. Še cerkev ne plačuje davkov, pa ste vsi tiho! Romi kradejo po malem... vlada pa krade na veliko. Vsi imate čist oprane možgane in ne vidite dlje kot od lastnega praga.

To, da je prebivalcem v Ambruso prekipelo, je popolnoma razumljivo. Tud men bi prekipelo, če bi me policija ob vsakem klicu ignorirala. Če bi imeli pravno državo, ne bi prišli tako daleč in domačinom se ne bi sfuzlalo. To kar se je začelo dogajati v Sloveniji je navadni fašizem. Fašizem zato, ker zanika individualno odgovornost pred zakonom in zato ker dopušča večini, da vsiljuje red. Neka večina ne more samoiniciativno z grožnjami nekoga preganjat, ker to lahko postane praksa povsod.

majchy napisal/-a:Aja, pa k je nekdo napisou da je problem v državi in da bi se mogl jezit na neučinkovitost državnih organov... Primer: cigani so se med sabo skregal in je en drugmu zažgal hišo. Seveda so mogl pridt gasilci in ko so pršli, je sam cigan stopu iz grmovja s pištolo u rok, jo nastavu na glavo poveljnika pa mu reku "Zdle bote pa nehal gasit pa šli domov".

LOL in še enkrat LOL. Jst si bom jutri nabavila nek kaliber in začela obračunavat z vsakim, ki mi gre na živce… če bo prišla policija, jim bom pištolo namerila v glavo in bodo lepo spokal. Problem rešen!!!
Halo…kje vi živite??? Ste vi mogoče od včeraj na tem svetu??? Mogoče trpite za kšno boleznijo, ki vam zavira normalno razmišljanje??? Kr na enkrat so romi postali močnejši od policije in vseh državnih ogranov?! Še en primer, da država kot 'pravna država' resnično ne funkcionira!

Razlika med mano in nekaterimi v tej temi (npr. bejbiko in majchy) je v tem, da jst nimam polno osebnih in čustvenih pogledov na to zadevo. Prav tako pa nimam nekih paradoksalnih idej, ki so popolnoma neproduktivne. Jst se trudim bit objektivna. Ostali pa kar terorizirajte v tri krasne (npr. o uvedbi get in raznih straž še iz časa Hitlerja), jst pa govorim o konkretnih zadevah. In konkretne zadeve na koncu sestavijo celoto.
Uporabniški avatar
majchy
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 19. 8. 2004
Kraj: NM / LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a majchy » 21. Nov. 2006 19:50

Frenkie napisal/-a:
majchy napisal/-a:Aja, pa k je nekdo napisou da je problem v državi in da bi se mogl jezit na neučinkovitost državnih organov... Primer: cigani so se med sabo skregal in je en drugmu zažgal hišo. Seveda so mogl pridt gasilci in ko so pršli, je sam cigan stopu iz grmovja s pištolo u rok, jo nastavu na glavo poveljnika pa mu reku "Zdle bote pa nehal gasit pa šli domov".

LOL in še enkrat LOL. Jst si bom jutri nabavila nek kaliber in začela obračunavat z vsakim, ki mi gre na živce… če bo prišla policija, jim bom pištolo namerila v glavo in bodo lepo spokal. Problem rešen!!!
Halo…kje vi živite??? Ste vi mogoče od včeraj na tem svetu??? Mogoče trpite za kšno boleznijo, ki vam zavira normalno razmišljanje??? Kr na enkrat so romi postali močnejši od policije in vseh državnih ogranov?! Še en primer, da država kot 'pravna država' resnično ne funkcionira!

No, če se tebi zdi ta primer smešen, potem pa res ne vem...sem 100% da se temu poveljniku ni zdel. In naj povem, da so vsi te trije primeri resnični in ti lahko pripreljem osebe, ki se jim je to zgodilo.
Nisem pa nikjer napisala takega primera s policisti. Ker njih se kolikor toliko bojijo (vsaj v tej meri, da skrijejo orožje, kajti edino policija jim ga lahko odvzame).
In vrjemi mi, da bi spremenila mnenje o ciganih če bi živela tam...kot sem navedla primer, tudi eni ljubljančani so bli pametni, pa že prodajajo hišo...
Ah, ko pa že omenjaš Jugoslavijo...ne no, če ne poznaš situacije. Jaz vem zakaj prej z njimi ni bilo problema in zakaj je zdaj....in pri tem ni odgovorna samo država, ampak v večji meri demokracija in razvoj človekovih pravic. A veš kako so jih prej krotil...vsake toliko časa je cela novomeška policija uletela v naselje, pobrala vse orožje in premlatila vsakega ki ga je imel. Tako so dobro vedl da je bolš da ga nimajo, ker so jih drugače pretepl. In to je bil edini način da so jih lahko krotili...saj si sama ugotovila da prej ni blo problemov. Kaj je pa sedaj? En polcaj ga mal bol močno prime za roke, pa je že tožba na mizi. Pa da ne boš misnla, da so ti po tvoje "taki revni romi" dejansko tako revni...vsi majo svoje odvetnike...bemti, jaz si ga ne morem privoščit!

In prav imaš, mene vodijo tudi čustva, vendar ne toliko jeza do ciganov, kot jeza do ljudi ki ne poznajo situacije, ne poznajo dejanskega stanja in potem na veliko pametnikujejo naokoli... Zato sem napisala toliko primerov, da bi dejansko ljudje uvideli da ni tako simpl s cigani kot je to prikazano na tv. Sam sori k ti ne morem pa povedat primera ravnanja Strojanov, ker pač nisem iz tistega konca in nisem seznanjena z njimi (zato tudi ne pametnikujem tle o njih...ker ne poznam situacije).
Nekoč ni dolgo še tega
v deželi res ne vemo kje
živela je čebelica
imela lepo je ime...
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 2. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 22. Nov. 2006 14:07

Očitno je nekaterim tukaj potrebno večkrat ponavljat eno in isto, ker zgleda da v prvo ne dojamejo. Majchy, jst ne zagovarjam romskih dejanj, ki niso nič drugega kot plod nerazuma in podcivilizacije, hočem samo to povedat da romi delujejo tako, kot jim je s strani države dovoljeno.

majchy napisal/-a:In vrjemi mi, da bi spremenila mnenje o ciganih če bi živela tam…

Nehite že s takimi ''ne živiš tam, zato ne veš o čem se gre''. Tud ostali v tej temi ne živite z romi, pa vseeno pametujete od a do ž. Je že res, da nisem mela kšnih pretiranih kontaktov z romi, sem se pa zato srečevala z marsikaterimi drugimi, prav tako ekspanizionističnimi, pripadniki druge etične skupine. Ekscesi se občasno dogajajo povsod v vseh sredinah. To, da ne živijo v skladu z veljavnimi normami je posledica prevelike tolerance s strani države. Ne vem več, kako naj vam to pojasnim, enako bi govorila za katerokoli subkulturo, ki bi jo takole pregnali.

Življenska realnost ni preprosta in reševanje z deportacijami ni nič drugega kot najbolj preprost nelegalen poskus reševanja problema, ki ne bo rešil ničesar. Konec koncev ne živimo na divjem zahodu.

Šele takrat, ko bo država začela spoštovat zakone, se lahko začnemo pogovarjat o nespoštovanju zakonov s strani romov. Prva napaka, ki jo je policija storila v Ambrusu je ta, da tiste množice, ki se je spravila na manjšino, ni razgnala. O takšnih zbiranjih govori kazenski zakonik! Če je občane motilo, da država ne ukrepa, bi morali demonstrirati proti vladi in državnih organih, ki ne opravljajo svojega dela. Če na vse tiste dogodke in prijave ni reagirala, bi bila interpelacija proti ministru kar na mestu.

Druga napaka, ki so jo storili je bila odstranitev ''motečega elementa''. Slovenija je podpisnica ne vem kolikih mednarodnih pogodb o spoštovanju človekovih pravic. Zakaj se jih potem ne držijo? Ljudje to ni demokracija! To je dead end!!!

Mislim, da je čist na mestu, če se vprašamo, kdo je naslednji proti kateremu bo država uporabila nelegalna sredstva? Sedaj upajo, da jim bo Evropa pomagala rešiti te probleme, ker drugače je sama v nevarnosti, ker bo tak vzorec, v obliki etničnega čiščenja, imela v lastni državi.

Torej, problem ni v ljudeh, pač pa v politikih, ki bi morali svoje državljane zaščititi, če pa tega niso sposobni, naj prosim odstopijo!
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 22. Nov. 2006 15:15

:cool:
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 30. Jul. 2010 18:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 22. Nov. 2006 15:19

nia, neki je utemeljeno sovraštvo, neki pa neutemeljeno...če ne maraš človeka, ker naroči kavo sa šlagom, je to žal neutemeljeno in neumno...ampak ok, vsak ma svoj pogled na vse...
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 22. Nov. 2006 15:23

----
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 30. Jul. 2010 18:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 22. Nov. 2006 15:27

nia...dej prosm nehi s temi svojimi....človek je človek...in nehi z eno bedno kavo težit... :twisted:

ampak link je pa ...LOL :lach:
Uporabniški avatar
Dead_kid
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Dead_kid » 22. Nov. 2006 15:45

Mene pa recimo tole moti: njim država full stvari kupi. Npr. pralni stroj za 150.000 sit, medtem ko je tu ena gospa, ki ji je ogrevanje crknilo in to pomen, da v tej hiši ne bo mogla preživet zime. Zakaj pa država njej ne pomaga :?: :?: :?:
You migt think i ain't worth a dollar, but i feel like a millionare.
Uporabniški avatar
Dead_kid
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Dead_kid » 22. Nov. 2006 15:45

Drugač pa nič nimam proti romom, sej smo vsi ljudje. Samo ne sme biti res, da kradejo pa je kul. :wink:
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 22. Nov. 2006 15:58

;)
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 30. Jul. 2010 18:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mimi.k
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 13. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mimi.k » 22. Nov. 2006 17:08

v Italiji, predmestju Rima, so Rome popokali in jih poslali nazaj v Romunijo in Bolgarijo, sicer naj bi šlo za ilegalno prišle in tako spadajo med ilegalne priseljence...
Uporabniški avatar
Dead_kid
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Dead_kid » 22. Nov. 2006 19:46

tko bi mi mogl narest :D
jullia
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia » 22. Nov. 2006 19:48

:lol: ja. dejmo izselit vse, ki nam ne pašejo. sej imajo v bolgariji dovolj placa zanje. (a moram res poudarit, da slovenski romi niso ilegalni prebežniki iz južnejših držav? )

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov