Prva pomoč na mestu nesreče
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
sej to je to..če ne znaš, rajš pusti pri miru.
je pa tud to res, pa naj se sliši še kako egoistično, ampak laiki naj res kakšne hude primere prepustijo reševalcem, ker pač če že ne zjebeš še bolj poškodovanca, lahko tud sam kejfašeš,s kakšno krvjo al pa kej...
ni panike zaščitit s kakšno dekco, zaščitit kraj nesreče, držat marelo nad njim, ga spodbujat, ampak premikat in nekej drezat v poškodovanca če nisi usposobljen in če ne poznaš celotnega potekavsega, je lahko veliko tveganje in velika bedarija.
zdej če je treba človeka oživljat, pol seveda če znaš, probaš oživljat, ker pač do prihoda reševalcev lahko podleže..sicer pa v tanovi prvi pomoči za avto, je prov neka prevleka za usta za oživljanje, tko da ne prideš v direkten stik z poškodovancem in njegovimi usti.čez to zadevo bi jst skušala oživit človeka, če bi pač mela vsaj malo znanja o tem..trenutno pojma nimam kako to poteka, ker pač nism še bila na prvi pomoči.
sicer je pa dejstvo, da veliko ljudi pravi kako bi pomagalo, pa potem večina naprej pelje.
recimo jst sm učeri z mojga okna zagledala da gori (sicer ni čist primerjava, ampak važen je namen) in sm takoj mami poklicala in sva se vsedle v avto in pogledat če res gori in sm takoj ko sm vidla da ubistvu ornk gori klicala gasilce, medtem ko je polovica naše ulce stala na pločniku in opazovala...šle sva pa zato ker je tam bolj na redko poseljeno, ura je bila že čez polnoč in je folk spal.in sm reagirala tko, da sm pač pomoč poklicala takoj....moja mami je šla pa še k hiši zraven požara pozvonit če je slučano kdo spi, da nebi blo kej narobe in je stara mama res spala...požaru se pa nismo približeval, ker pač je bil stoposto podtaknjen in ne veš kaj in kje je lohk še kej naštiman da zagori.
hočem pa to povedat, da je boljš čimprej ukrepat na ta način da pokličeš pač pristojne za določeno nesrečo, rešilca če je pač z osebami kej narobe in opozoriš ljudi, ampak se kraju dogodka ne približuješ in ne greš npr. kot v mojem primeru, gasit zadeve, kot tudi ne premikat in nevem oskrbovat poškodovanca če nimaš o tem pojma in če ne veš kako je nevarno lahko to za kogarkoli.
je pa tud to res, pa naj se sliši še kako egoistično, ampak laiki naj res kakšne hude primere prepustijo reševalcem, ker pač če že ne zjebeš še bolj poškodovanca, lahko tud sam kejfašeš,s kakšno krvjo al pa kej...
ni panike zaščitit s kakšno dekco, zaščitit kraj nesreče, držat marelo nad njim, ga spodbujat, ampak premikat in nekej drezat v poškodovanca če nisi usposobljen in če ne poznaš celotnega potekavsega, je lahko veliko tveganje in velika bedarija.
zdej če je treba človeka oživljat, pol seveda če znaš, probaš oživljat, ker pač do prihoda reševalcev lahko podleže..sicer pa v tanovi prvi pomoči za avto, je prov neka prevleka za usta za oživljanje, tko da ne prideš v direkten stik z poškodovancem in njegovimi usti.čez to zadevo bi jst skušala oživit človeka, če bi pač mela vsaj malo znanja o tem..trenutno pojma nimam kako to poteka, ker pač nism še bila na prvi pomoči.
sicer je pa dejstvo, da veliko ljudi pravi kako bi pomagalo, pa potem večina naprej pelje.
recimo jst sm učeri z mojga okna zagledala da gori (sicer ni čist primerjava, ampak važen je namen) in sm takoj mami poklicala in sva se vsedle v avto in pogledat če res gori in sm takoj ko sm vidla da ubistvu ornk gori klicala gasilce, medtem ko je polovica naše ulce stala na pločniku in opazovala...šle sva pa zato ker je tam bolj na redko poseljeno, ura je bila že čez polnoč in je folk spal.in sm reagirala tko, da sm pač pomoč poklicala takoj....moja mami je šla pa še k hiši zraven požara pozvonit če je slučano kdo spi, da nebi blo kej narobe in je stara mama res spala...požaru se pa nismo približeval, ker pač je bil stoposto podtaknjen in ne veš kaj in kje je lohk še kej naštiman da zagori.
hočem pa to povedat, da je boljš čimprej ukrepat na ta način da pokličeš pač pristojne za določeno nesrečo, rešilca če je pač z osebami kej narobe in opozoriš ljudi, ampak se kraju dogodka ne približuješ in ne greš npr. kot v mojem primeru, gasit zadeve, kot tudi ne premikat in nevem oskrbovat poškodovanca če nimaš o tem pojma in če ne veš kako je nevarno lahko to za kogarkoli.
-
br0ken heart - Komunikatorka
- Na forumu od: 16. 1. 2005
Tut jaz nisem prepricana kaj bi storila v primeru prometne nesrece.. Sploh ce bi blo tam ogromno krvi in tega.. Ce bi pa prva prisla zraven, bi pa definitivno poklicala resilce in to.. To pa je res najmanjsi problem..
Kaj druga pa tezko recem...
Ko pa ste ravno omenle razne mnozice okoli nesrec in podobnih stvari.. Ce jaz vidim da so zraven ze policaji in resilec bom najbrz tut sama vrgla oko na dogajanje.. Mi pa grejo blazno na zivce razni osebki, ki pol taaaaaak pametujejo zraven, da se mi zelodec obraca
Kaj druga pa tezko recem...
Ko pa ste ravno omenle razne mnozice okoli nesrec in podobnih stvari.. Ce jaz vidim da so zraven ze policaji in resilec bom najbrz tut sama vrgla oko na dogajanje.. Mi pa grejo blazno na zivce razni osebki, ki pol taaaaaak pametujejo zraven, da se mi zelodec obraca
Hello, 911. I''m on fire!
-
rdeče vrtnice - Kofetarica
- Na forumu od: 18. 5. 2007
ja seveda bi pomagala. najprej poklicala pomoč če jo ne bi že kdo drug...pa tudi če bi jaz imela prometno nesrečo bi bila tistemu ki mi je prav pomagal zelo dolžna oz ne bi ga tožila in podobno
najbolj grozno mi je ko vidim po cestah ko hiti rešivec kam folk se pa ne umakne na stran da bi lahko šel naprej. malomarnost. takim bi pa pomojem tudi mogli dajati kazni ane. najbolj na živce mi gre pa isto kot je omenila broken heart, ko se nekateri pri nesreči slinijo zraven in pametujejo. ja halo
najbolj grozno mi je ko vidim po cestah ko hiti rešivec kam folk se pa ne umakne na stran da bi lahko šel naprej. malomarnost. takim bi pa pomojem tudi mogli dajati kazni ane. najbolj na živce mi gre pa isto kot je omenila broken heart, ko se nekateri pri nesreči slinijo zraven in pametujejo. ja halo
ℓινє...ℓαυgн...ℓσνє...
ℓυкα<3
ℓυкα<3
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
rdeče vrtnice napisal/-a:ja seveda bi pomagala. najprej poklicala pomoč če jo ne bi že kdo drug...pa tudi če bi jaz imela prometno nesrečo bi bila tistemu ki mi je prav pomagal zelo dolžna oz ne bi ga tožila in podobno
:
kaj pa če bi ti iz malo manj poškodovane hrbtenice, s premikanjem povzročil npr. zlom hrbtenice in bila paraplegik, še huje tetraplegik vse živlejnje?
sicer je pa res, da je pač pomagal, ker je želel pomagati in je bilo z njegove strani vse z dobrim namenom...ampak tega takrat ljudje potem ne razumemo...sploh pa dans vsak izkoristi najmanjšo napako človeka, da ga stoži.smo pač v časih kjer je folk za dnar pripravljen narest velik in še več
tole ko se folk rešlcem ne umika je pa res groza, še posebej na kakšnih krajih nesreče, kraih požarov itd. kjer so sama zijala in ne da bi se kdo umaknu.moja mami je enkrat an tržaški na sredinsko bankino zapeljala in skorej odbijač odtrgala, ker je šel rešilc, pa je rekla da je pleh zamenjliv človeško živlejnje pa ne, tko da je sploh ne briga al ga pozna al ne, vedno se umika pa na najbolj nemogoč kraj če je treba, za razliko od ostalih folkov ki so kr lepo čakali na semaforju (zelena luč).
-
Traxie - Komunikatorka
- Na forumu od: 25. 2. 2005
- Kraj: Ljubljana
Zelo lepo napisano. In tud 1. pravilo 1. pomoči je, da najprej poskrbiš za (svojo) varnost pri reševanju (izklopiš elektriko, ne rešuješ utopljencev, če nisi dober plavalec...), ker nisi naredu čist nč, če maš namesto 1 poškodovanca 2, razen škode.
Kar se pa tiče oživljanja, ga je pa vedno vredno izvajat, tud če nisi popolnoma prepričan, da ga znaš pravilno izvest. Ker je oseba klinično mrtva zajebat praktično ne morš nič. Najbolj važno je samo, da možgani dobivajo kisik, dokler ne pridejo reševalci.
Se pa zavedam, da je velik laži o tem teorizirat kot pa resnično izvest.
-
LARIKA - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 6. 2. 2005
Pred slabimi 14 dnevi sem v grozljivi prometni nesreči izgubila prijatelja. O tem ste verjetno kje brali ali slišali. Prijatelj je v tej nesreči zgorel v avtomobilu. Danes sem v včerajšnjem časopisu brala o HEROJU! drugega zanj resnično ne morem reči,..vse ostalo je premalo! Na kraj nesreče je prvi priletel eden izmed Trboveljčanov, ki ima v Ljubljani picerijo. Takoj je ustavil, primerno osvetlil kraj dogodka, zavaroval okolico in stekel do obeh avtomobilov. Vsi udeleženci so bili nezavestni, zato je najprej hotel pomagati njemu- prijatelju,.. vendar je imel vkleščene noge. Bil je nezavesten, sprostil mu je dihalne poti, v tem času pa se je voznik drugega vozila zbudil in seveda začel vpiti na pomoč. Pustil je njega in odšel k temu vozniku, kjer mu je povedal da so v vozilu 3 osebe. Vse 3 je spravil ven, v tem času je začel goreti avto prijatelja! Na pomoč od mnogih ljudi mu je priskočil en samcat človek, pa še ta je bil gasilec. Prijatelju ni mogel več pomagati, zaradi svoje varnosti. Obe vozili sta hudo goreli, potem pa je odjeknila eksplozija. Ta je bila tako silovita, da je umrl. Ni mu bilo pomoči. Brez tega človeka, bi bila statistika višja še za 3 osebe. Njegov pogum je neizmeren. In hvaležna sem mu, ker je kljub nemogočim razmeram rešil 3 ljudi, čeprav njega ni mogel. Zame je on HEROJ! Spoštujem take ljudi. In prepričana sem da so mu tudi preživeli neizmerno hvaležni! Po drugi strani pa bi vse ostale FIRBCE tepla ko zmaje! En kravatar ni hotel pomagat, ker se bo revež umazall ena ženska, ki je dala deko pa je vpila, da ji bojo deko uničili!? Je človeško življenje res tako malo vredno? Je ena deka vredna več, kot življenje sočloveka?!?! Kako lahko mirne vesti gledaš nekoga, ki umira pred tvojimi očmi in mu nočeš pomagati?!? Ne razumem in to me resnično žalosti. Kam smo prišli? Zelo malo je ljudi, ki požrtvovalno pomagajo v takih primerih.
Jaz osebno se VEDNO ustavim, če naletim na kakšno nesrečo. In ničkolikokrat sem zaradi tega že klicala 112 in 113. In vedno počakala na kraju nesreče, toliko, da se prepričam da je z udeležencem/ci vse ok. Enostavno nisem taka oseba, da bi se toliko bala zase, da ne bi želela pomagati drugim. Ker je meni intervencija drugič nekoč rešila življenje. Mogoče ga bom nekoč na takšen način jaz komu drugemu. Madona no pa to je življenje! Nekomu umre ljubljena oseba,... nekoga ne bo več,.. ne razumem,.. in spet
Jaz osebno se VEDNO ustavim, če naletim na kakšno nesrečo. In ničkolikokrat sem zaradi tega že klicala 112 in 113. In vedno počakala na kraju nesreče, toliko, da se prepričam da je z udeležencem/ci vse ok. Enostavno nisem taka oseba, da bi se toliko bala zase, da ne bi želela pomagati drugim. Ker je meni intervencija drugič nekoč rešila življenje. Mogoče ga bom nekoč na takšen način jaz komu drugemu. Madona no pa to je življenje! Nekomu umre ljubljena oseba,... nekoga ne bo več,.. ne razumem,.. in spet
Ženske moramo biti lepe, da nas moški ljubijo, in neumne, da lahko ljubimo njih.
Coco Chanel
Coco Chanel
-
*ka!a* - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 5. 2007
Nedolgo nazaj sem tud sama opravila tečaj prve pomoči in lahko rečem, da sem se marskej naučila. In zj pravm, da bi pomagala, sej je to tkoalitak moja dolžnost. Me pa zanima, kako bi blo dejansko na kraju same nesreče? Ali bi res pomagala ali ne? Ker če ne znaš, lahko storiš samo še večjo škodo... Ne vem, kaj bi v tistem trenutku.. Seveda bi poskušala pomagati po najboljših močeh, pa četud bi poklicala samo 112 ali 113... Pa krvi tkole v živo tud še nism vidla tko da ne vem, kako bi na to reagirala . Ampak vseeno bi bilo lepo ( no in ne samo to ), da bi si ljudje pomagali v takšnih situacijah. Pri prvi pomoči smo si ogledal en filmčk, zaigran seveda, v Lj. na Kongresnem trgu, ko je moški padel v nezavest / dožvel epileptični napad. in kaj so storili ljudje, mimoidoči? Od daleč so gledali, kdo leži, nekaj časa se pa približal ni nihče, nakar se je neka ženska opugumila in pomagala, na koncu se je izkazalo, da je bila ta ženska tujka. Torej toliko o pomoči...
-
Tammy_De - Cosmofrik
- Na forumu od: 8. 3. 2007
z masažo srca se je že večkrat zgodilo, da so kakšno rebro polomil. Tako da take stvari je res treba reševalcem prepustit
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
-
*ka!a* - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 5. 2007
Tammy_De napisal/-a:z masažo srca se je že večkrat zgodilo, da so kakšno rebro polomil. Tako da take stvari je res treba reševalcem prepustit
Menda se to večkrat zgodi in se rebra zaceljo, pa še pomagaš ponesrečencu. Vsaj tako je nam rekel na predavanjih. Drgač pa ja, če ne znaš, rajš prepust reševalcem, se strinjam.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
tudi reševalci kdaj rebra polomijo, sploh če oživljajo starejšega človeka. ampak dvomim, da jih je kdo že kdaj tožil zaradi poškodbe :
moram pa priznat, da sem tečaj naredila pred tremi leti, pa danes niti slučajno ne bi znala pravilno dat umetnega dihanja.
moram pa priznat, da sem tečaj naredila pred tremi leti, pa danes niti slučajno ne bi znala pravilno dat umetnega dihanja.
-
Traxie - Komunikatorka
- Na forumu od: 25. 2. 2005
Polomljena rebra so pri umetnem dihanju skor prej pravilo kot izjema. Sploh pri starejsih ljudeh, k majo ze bol krhke kosti...Pac slisis pok, mal spremenis lokacijo svojih rok in nadaljujes. Nam so se clo rekli, da ce zaslismo pok reber, vemo da je ozivljanje dost mocno in ucinkovito. Kaj je huje, zlomjeno rebro al vegetiranje zaradi poskodb mozganov, ker se je z umetnih dihanjem odlasalo predlgo?
Pravilo je, da se ozivlja vsakega, ki ne diha, tud ce ne ves tocno kaksno je zaporedje vpihov/stisov in ostale teorije, ker slabs kot to da je mrtev pac ne more bit. In pri umetnem dihanju se res ne da kej velik zajebat...
Bolj kljucne so situacije, ko ma nekdo zlomljeno hrbtenico, pa se ga premakne, al pa ce se da piti/jesti nekomu, ki ma sum notranjih poskodb (ker lahko ob operaciji zaradi anastezije pride do bruhanja in se clovek zadusi).
Pravilo je, da se ozivlja vsakega, ki ne diha, tud ce ne ves tocno kaksno je zaporedje vpihov/stisov in ostale teorije, ker slabs kot to da je mrtev pac ne more bit. In pri umetnem dihanju se res ne da kej velik zajebat...
Bolj kljucne so situacije, ko ma nekdo zlomljeno hrbtenico, pa se ga premakne, al pa ce se da piti/jesti nekomu, ki ma sum notranjih poskodb (ker lahko ob operaciji zaradi anastezije pride do bruhanja in se clovek zadusi).
-
MAJAmazing - Sramežljivka
- Na forumu od: 7. 5. 2007
Midva s fantom sma se zadnjič peljala za nekim avtom, ki ja začel prehitevat pa ga je začelo zanašat, ko je poskušal se vrniti nazaj na svoj pas, ker je videl da prihaja kombi, ampak je imel žal preveliko hitrost in je trknil v tist kombi. Kombi je vrglo čez ograjo na streho, ta avto pa je tut bil čast zmečkan. Itak jst v prvem trenutku sem se skor jokat začela, potem sem bla pa itak čist adijo, noge so se mi kr tresle, tko da sem fanta pošivljala, da je šel pogledat unega fanta. Medtem so itak že drugi prišli pomagali...najprej pa je pomagal unemu gospodu v kombiju nek Hrvat, pa še potem neki starejši moški. Potem mislim, da je bilo vse ok, da noben ni bil huje poškodovan, ampak če pa bi prišla pa sama do kake nesreče, ko bi bilo reees hudo, pa nisem prepričana, da bi bila zmožna sploh kaj. Poklicala bi že 112, ampak drugače pa, ker itak ko že pomislim na kri al pa kako poškodbo sem zmožna kr omedlet ...upam res, da se mi ne zgodi kaj takega...
- kanglca
- Sramežljivka
- Na forumu od: 30. 4. 2006
Pri hujših nesrečah, če si prvi u blizini, je najbools da se cist ustavs, trikrat globok udihnes(če tega nisi navajn bols 10krat) in razčlenš situacijo, pokličeš pomoč in greš u akcijo.Tistih 10s ko razmislas kako pa kaj ni zivljensko nevarno.Zih je bolš. kukr pa da nekj na hit nardis brez glave in tistga se bl pofaulas kukr je.
Jst mam v avtu vedno rokavice, ker se neznanga ponesrecenga folka ne dotaknem brez in tud umetnga dihanja ne bi dala iz usta na usta zato mam ambu masko Uspešna reanimacija oz. oživljanje se pa tezko konča brez zlomljnega rebra, sam vsen mors pa pazt da rebro ne prodre u pljuca!
Jst mam v avtu vedno rokavice, ker se neznanga ponesrecenga folka ne dotaknem brez in tud umetnga dihanja ne bi dala iz usta na usta zato mam ambu masko Uspešna reanimacija oz. oživljanje se pa tezko konča brez zlomljnega rebra, sam vsen mors pa pazt da rebro ne prodre u pljuca!
-
*sanja* - Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2008
js mislm, da če bi vidla nesrečo, se zihr ne bi pelala mim (razn če bi bli že zraven reševalci al pa policaji), bi se ustvavla pa poklicala 112. to bi zihr nardila. če bi pa šla oživlat koga, pa ne vem. upam, da mi nikol ne bo treba.
sm pa zadnč hotla parkirat v parkirni hiši in sm vidla, kako se je ena zaletela in sm hitr ustavla avto in stekla tja (sprožil so se airbagi) in hotla odpret vrata, da bi punca lahko vn pršla. vrata se niso hotla dopret (so bla vdrta), zato sm šla na drugo stran, odprla vrata in vprašala voznico, če je vse v redu. na srečo je blo, zato sm pol, k je rekla, da nimam več kj pomagat pa ko je poklicala policijo, šla. dala sm svojo številko pa naslov, da me lahko pokličejo kot pričo al pa kj če bo treba.
sm pa zadnč hotla parkirat v parkirni hiši in sm vidla, kako se je ena zaletela in sm hitr ustavla avto in stekla tja (sprožil so se airbagi) in hotla odpret vrata, da bi punca lahko vn pršla. vrata se niso hotla dopret (so bla vdrta), zato sm šla na drugo stran, odprla vrata in vprašala voznico, če je vse v redu. na srečo je blo, zato sm pol, k je rekla, da nimam več kj pomagat pa ko je poklicala policijo, šla. dala sm svojo številko pa naslov, da me lahko pokličejo kot pričo al pa kj če bo treba.
-
*zeljka* - Kofetarica
- Na forumu od: 14. 8. 2005
Tiavanna napisal/-a:ne vem kako bi se odzvala, če bi nekomu npr. odtrgalo nogo, ker zelo zelo težko prenašam kri in bi verjetno (seveda ne namenoma) zablokirala. Se mi zdi pa zelo problematično to, da prav ljudje, ki nudijo prvo pomoč ponavadi naredijo največ škode. Ker na tistem dvodnevnem tečajo nikakor ne pridobiš dovolj znanja in se je že zgodilo, da so ljudje postali invalidi prav zato, ker so jih recimo vlekli iz avta s poškodovano hrbtenico. Se pa strinjam, da je grozljivo, kako brezbrižni so ljudje.
jz se s tem strinjam.
sam če bi komu tko k je ful poškodovan mogla pomagat, bi me najbolj skrbel to da nebi še kej poslabšala
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov