prepoved kajenja tudi v Sloveniji?

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ali ste za prepoved kajenja?

da
239
69%
ne
107
31%
Skupaj glasov : 346

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 31. Jan. 2007 15:46

Žal ne znam italijansko.

Strinjam se, da je kajenje eden od dejavnikov, ki povzročajo rano na želodcu (ko smo ravno pri tem, vem, da povzroča tudi marsikaj drugega). Ni pa stoprocentne korelacije: "če kadiš, boš gotovo dobil rano na želodcu" ali "če imaš rano, je gotovo od kajenja" ali "če ne bi kadil, stoprocentno ne bi imel rane". Pravno gledano pa veljajo samo neovrgljiva dejstva. Če ne, to ni pravo, ampak statistika in verjetnostni račun.

Pri nas se zavarovalnice trudijo, da bi uvedle višje premije za ljudi, ki se ukvarjajo s "tveganimi športi", oziroma, da bi si ti ljudje sami plačali del zdravljenja in imeli manjše bolniško nadomestilo. To je podobno. Samo veliko lažje dokazljivo. Če vedno pa bo veljalo, da če si zlomiš nogo pri plezanju v Himalaji, padeš v to skupino, če si jo zlomiš na poti v službo, pa ne. Pa čeprav si en teden prej plezal v Himalaji. Razumeš?
Pri kajenju je pa težko dokazati, da je bolezen v neposredni vzročni zvezi.

(btw - jaz osebno točno vem, da mi kajenje ne koristi, tudi novi zakon mi bo čisto pasal, ker bom manj kadila ... načelno se mi pa zdi zakon sporen. In tule samo vadim svoje retorične spretnosti :wink: )

Glede Singapurja: Narodni parki so nekaj drugega kot ulica.(nevarnost požara, ...)
V Franciji bodo prepovedali kajenje v knjižnicah in zdravstvenih ustanovah. Toliko o tem, da ima večina držav strožje zakone kot mi.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
bimba
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a bimba » 31. Jan. 2007 15:51

KMALU POPOLNA PREPOVED KAJENJA?
Letno pol milijona žrtev cigaret

Slovenija, 8. februar 2005 12:13
Nikozija - RTV SLO/STA/EPA

Evropski komisar za zdravje Markos Kiprian se zavzema za popolno prepoved kajenja na vseh javnih prostorih v Evropski uniji.

Gre za vprašanje zaščite nekadilcev, ki predstavljajo veliko večino prebivalcev EU-ja, trdi ciprski komisar. Ob tem poudarja, da tako zakonodajo lahko le predlaga, ne more pa je vsiliti članicam Unije, saj je to v njihovi pristojnosti.

Kot je znano, sta popolno prepoved kajenja v javnih prostorih do zdaj uvedli le Irska in Italija, podobno zakonodajo pa naj bi pripravljala tudi britanska vlada.

Po podatkih Evropske komisije zaradi kajenja v EU-ju vsako leto umre pol milijona ljudi.
bimba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a bimba » 31. Jan. 2007 15:53

je glupo da se ne kadi v italiji niti zunaj, ampak fašeš globo , lahko te nekdo prijavi če kadiš pred barom ker gre baje dim not...

meni tudi full odogovarja da se neha kadit :wink:
bimba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a bimba » 31. Jan. 2007 15:54

v hongkongu nesmeš niti kaditi na ulici, ja v singapurja tudi v parkih, vendar zunaj niti ne smeš (od mojga je poslvni partner singapurčan in ni dovoljeno na cesti, takoj multa - globa) sam doma ali v avtu.

ala lp
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 31. Jan. 2007 15:56

prepoved kajenja na vseh javnih prostorih v Evropski uniji.

Ponavadi slišim sintagmo "v vseh zaprtih javnih prostorih"
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
bimba
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a bimba » 31. Jan. 2007 16:01

ja popolna?
eee to je za slo, niti na avtobusni, pred fakulteto, pred javno zgradbo... to je vse fresh air..

ah boste že videli :wink:

vglavnem za it, link imaš, prevedi :wink: aja pa še za zda :wink:

lp!
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 31. Jan. 2007 16:05

bimba napisal/-a:v italiji se po 22 uri ne sme kaditi niti več na odprtem

bimba napisal/-a:je glupo da se ne kadi v italiji niti zunaj, ampak fašeš globo , lahko te nekdo prijavi če kadiš pred barom ker gre baje dim not...

A do 22 ure pa ne gre dim noter :roll:

(za tvoj zadnji post pa tudi rabim prevod :D )
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
jullia
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia » 31. Jan. 2007 17:06

bimba napisal/-a:v italji se zunaj po 22 uri še posebaj pred lokali ne kadi!!ni višja tarifa ampka posebaj polica za tiste ki kadijo, uživajo droge in alkohol, saj so tudi zdravila in samo zdravljenje ogromno dragi!

ohoho. v sloveniji so glavni vzrok smrtni bolezni srca in ožilja. a bomo naredili posebej polico za vse ljubitelje rdečega mesa, predebele, tiste z visokim holesterolom in stresnimi službami? mi bomo potemtakem že samo zaradi fotrove premije bankrotirali :)
vsi ljubitelji zdravega življenja, ki živijo samo od kalčkov in vsakodnevno tekajo na rožnik, naj imajo pa kar zastonj zdravstvo. itak garantirano nikoli ne bodo rabili dohtarja, kajne :roll:

sicer je pa v magu danes ena super kolumna na to temo na predzadnji strani.
citiram:
Ampak kadilci pri vsaki škatlici cigaret že zdaj plačajo skoraj dva evra (75%) davka. In če je kadilcev pri nas četrtina in vsak pokadi le eno škatlico na dan, je to petsto tisoč škatlic ali milijon evrov na dan oziroma 365 milijonov evrov na leto, kar je petina naših javnih izdatkov za zdravstvo ali skoraj toliko, kolikor Slovenci plačamo za svoje zdravstvo zasebno; torej so kadilci svoje morebitno zdravljenje že preplačali.
(Bogo Sajovic)

[quote Tiavanna]
Aja, pa še to. Jaz mislim, da je velik povod za sprejetje tega zakona tudi oz. predvsem "pritisk" EU, ker so ostale države večinoma ta zakon že sprejele.
[/quote]

27 držav je. sprejele so ga irska, velika britanija, malta, švedska, italija in francija. u do the math.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 31. Jan. 2007 18:04

:flehan: :flehan:
~ClaUdyKa~
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 1. 2007
Kraj: Idrija

Neprebrana objavaNapisal/-a ~ClaUdyKa~ » 31. Jan. 2007 18:23

Hehe, bimba čist razturala situacijo :D
jullia
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia » 31. Jan. 2007 18:29

ful raztura ja. najprej prilepi vir, v katerem lepo piše, da v singapurju ni dovoljeno kadit "v vseh zgradbah s prezračevalnimi sistemi, vozilih javnega prevoza in bolnišnicah. Od oktobra pa bo prepoved kajenja veljala tudi na avtobusnih postajah in na stadionih. "

v naslednje postu pa predstavi nov podatek, da ima njen tip poslovnega partnerja, ki ne sme kadit nikjer razen doma in v avtu. tipično za ta forum, da folk še lastnih objav ne prebere.
Uporabniški avatar
jemina
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 14. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jemina » 31. Jan. 2007 19:32

Jz nevem, zakaj nekateri ponavljajo, da lahko kadim doma ... Ne ne morem kadit doma! Ne morem, ker potem smrdijo vsi prostori ... in ne more mi smrdet stanovanje, ker je to ogabno.

tiasha verjemi, da se bo zmanjšalo število gostov v lokalu, ker baje 80% obiskovalcev predstavljajo kadilci. toliko o tem
Dame mas quiero mas
De esa bendita forma en que me miras
Solo tu, solo yo
Caricias que me roben la razon
~ClaUdyKa~
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 1. 2007
Kraj: Idrija

Neprebrana objavaNapisal/-a ~ClaUdyKa~ » 31. Jan. 2007 19:58

jemina napisal/-a:Jz nevem, zakaj nekateri ponavljajo, da lahko kadim doma ... Ne ne morem kadit doma! Ne morem, ker potem smrdijo vsi prostori ... in ne more mi smrdet stanovanje, ker je to ogabno.

tiasha verjemi, da se bo zmanjšalo število gostov v lokalu, ker baje 80% obiskovalcev predstavljajo kadilci. toliko o tem

Sej lih to je point zakona: da ne bi smrdeli prostori in posledično ljudje v njemu in njihovo oz. naše zdravje, sploh pa ker na javnih prostorih nas VI ogrožate, doma, v zasebnih prostorih pa nas ne... dejte se tam izživljat :D
Uporabniški avatar
jemina
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 14. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jemina » 31. Jan. 2007 20:07

~ClaUdyKa~ napisal/-a:
jemina napisal/-a:Jz nevem, zakaj nekateri ponavljajo, da lahko kadim doma ... Ne ne morem kadit doma! Ne morem, ker potem smrdijo vsi prostori ... in ne more mi smrdet stanovanje, ker je to ogabno.

Sej lih to je point zakona: da ne bi smrdeli prostori in posledično ljudje v njemu in njihovo oz. naše zdravje, sploh pa ker na javnih prostorih nas VI ogrožate, doma, v zasebnih prostorih pa nas ne... dejte se tam izživljat :D

Ja ampak ti v kafiču ne spiš ne?
Dame mas quiero mas
De esa bendita forma en que me miras
Solo tu, solo yo
Caricias que me roben la razon
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 31. Jan. 2007 20:29

Vietato fumare in Condomini e strade
by Samson Saturday, Feb. 05, 2005 at 1:32 PM mail:

Cnale 5 annuncia che Sirchia vuole estendere il divieto di fumare in tutti gli spazi pubblici.

In strada o fuori dal bar, qualcuno vi denuncierà.
Nei condomini bisognerebbe avere un funzionario volontario
che vigila e fa le multe oltre ad avvisi di divieto dappertutto.

Qui ci scappa il morto!!!

Zna kdo tole prevesti? :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov