Podpiranje slovenskih proizvodov
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*purple* - Cosmopsiho
- Prispevkov: 7612
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ok, pa podkrepimo s kšnim člankom:
sol v prehrani
pa še en članek o soli
tole je pa števc kolk soli ma kej: KLIK, pa potem preračunajte, kolk z vsemi živili date soli v sebe...Tor, ne, boš računal?
sol v prehrani
pa še en članek o soli
tole je pa števc kolk soli ma kej: KLIK, pa potem preračunajte, kolk z vsemi živili date soli v sebe...Tor, ne, boš računal?
- floribunda
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 4942
- Na forumu od: 22. 2. 2007
samo tko...v opozorilo, glede zdrave kmečke hrane.
tudi v pprimeru, da veš točno iz kje hrana prihaja, to še ne pomeni, da ni zrastla v kontaminirani zemlji (česar sploh ne veš, razen če zemlje ne daš testirat in za to plačaš kr precej denarja). ostanki nekaterih težkih kovin ostanejo v prsti oooogromno časa in zelenjava (predvsem hitrorastoča) najbolj veselo vsrkava te snovi iz zemlje.
vsako leto je v sloveniji ogromno primerov, ko v domači zelenjavi zasledijo prekomerne količine težkih kovin. enako velja za zelenjavo iz ljubljanske (in tudi katere druge) tržnice.
kar pa v trgovini kupiš je pa itak vse na principu hidroponike gojeno...torej sama voda in 'hranilne' snovi. poleg tega je večina genov spremenjenih (spreminjanje genov za doseganje določenih lastnosti je zelo zelo stara zadeva, spomnte se unga duhovnika, o katerem smo se ucili pri biologiji, ki je na zajčkih delal modifikacije že v nevemkaterem stoletju)...
tko da, kar se modernega načina prehranjevanja tiče...bi blo skoraj bolje da bi jedli embalažo.
se mi pa vseeno zdi bolj zdravo jest neke domače klobase, kot pa lahko piščančje nizkokalorično in nevem kakšno modern life zdravo meso, ki to sploh ni. una piščeta živijo v nemogočih pogojih, nafilana so z antibiotiki, steroidi in podobnimi svinjarijami, da čim hitreje zrastejo, da jih lahko pol potunkajo v vodo in množično usmrtijo z električnim šokom. ravno pri živalih, ki hitro rastejo (piščanci) je vpliv snovi, ki se vsedejo v meso največji. prav tako ni zdrava tuna, ki je nenormalno polna živega srebra, isto velja za endemitno, avtohtono domačo soško potrv (baje je maksimalna količina 2kg letno na odraslega moškega, ker je tako zelo kontaminirana z živim srebrom). po pričevanjih slovenskega strokovnjaka za tovrstne zadeve je od mesa še najbolj zdrava plava riba, govedina in svinjina, pa še to je daleč od neoporečnega. zelenjava je pa vsa v p***, še za tisto, ki jo na domačem vrtu gojite ne morte bit ziher, da se ni pred 50leti tam zlila ena kanta bencina al so pa pri gradnji bajte tam raztresli cement.
je pa vsaj boljšega okusa
tudi v pprimeru, da veš točno iz kje hrana prihaja, to še ne pomeni, da ni zrastla v kontaminirani zemlji (česar sploh ne veš, razen če zemlje ne daš testirat in za to plačaš kr precej denarja). ostanki nekaterih težkih kovin ostanejo v prsti oooogromno časa in zelenjava (predvsem hitrorastoča) najbolj veselo vsrkava te snovi iz zemlje.
vsako leto je v sloveniji ogromno primerov, ko v domači zelenjavi zasledijo prekomerne količine težkih kovin. enako velja za zelenjavo iz ljubljanske (in tudi katere druge) tržnice.
kar pa v trgovini kupiš je pa itak vse na principu hidroponike gojeno...torej sama voda in 'hranilne' snovi. poleg tega je večina genov spremenjenih (spreminjanje genov za doseganje določenih lastnosti je zelo zelo stara zadeva, spomnte se unga duhovnika, o katerem smo se ucili pri biologiji, ki je na zajčkih delal modifikacije že v nevemkaterem stoletju)...
tko da, kar se modernega načina prehranjevanja tiče...bi blo skoraj bolje da bi jedli embalažo.
se mi pa vseeno zdi bolj zdravo jest neke domače klobase, kot pa lahko piščančje nizkokalorično in nevem kakšno modern life zdravo meso, ki to sploh ni. una piščeta živijo v nemogočih pogojih, nafilana so z antibiotiki, steroidi in podobnimi svinjarijami, da čim hitreje zrastejo, da jih lahko pol potunkajo v vodo in množično usmrtijo z električnim šokom. ravno pri živalih, ki hitro rastejo (piščanci) je vpliv snovi, ki se vsedejo v meso največji. prav tako ni zdrava tuna, ki je nenormalno polna živega srebra, isto velja za endemitno, avtohtono domačo soško potrv (baje je maksimalna količina 2kg letno na odraslega moškega, ker je tako zelo kontaminirana z živim srebrom). po pričevanjih slovenskega strokovnjaka za tovrstne zadeve je od mesa še najbolj zdrava plava riba, govedina in svinjina, pa še to je daleč od neoporečnega. zelenjava je pa vsa v p***, še za tisto, ki jo na domačem vrtu gojite ne morte bit ziher, da se ni pred 50leti tam zlila ena kanta bencina al so pa pri gradnji bajte tam raztresli cement.
je pa vsaj boljšega okusa
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Prispevkov: 2627
- Na forumu od: 13. 9. 2005
anoyel napisal/-a:kr.ena napisal/-a:Stvar okusa. Jaz imam itak ponavadi "manjšinski" okus in stvari, ki so meni všeč, velikokrat ukinejo. Luna bo prej propadla kot Duel, ki je btw tudi slovenski.
Ne bi rekla! Duel je izdelek podjetja Šampionka, katere lastnik je iz Zrenjanina, Srbija. Torej je srbski izdelek. Preveri pa boš videla
Videla sem pač, da je izdelek Šampionke. To je bila včasih tovarna v Renčah. Če je še vedno tam in kakšna je lastniška struktura pa res nisem na tekočem.
Ampak očitno je noter vsaj en del slovenskega dela in znanja ...
Kaj sploh nek izdelek kvalificira kot "slovenski"? Če Slovenec kupi Ferrero - bodo Kinderjajčka slovenska? Če firma z lastnikom in sedežem v Sloveniji proizvaja v Romuniji - je izdelek slovenski? Če tovarna v Sloveniji s slovenskim lastnikom proizvaja prehrambeni izdelek, za katerega surovine uvaža - je to slovensko?
Kakor kdo na to gleda.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1411
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
Skrat potepuh napisal/-a:jullia_ napisal/-a:Malo se mi zdi že čudno, da Beti propada, če pa vse njihove gate nosimo
Očitno jih ne znucamo dost hitr
To pomeni, da so kvalitetne.
Samo jaz sem mnenja, da ima Beti prav lepo in moderno spodnje perilo. Vedno kaj novega. Pa lepe pižame imajo.
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1411
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
*purple* napisal/-a:sanjaanja napisal/-a:sončk napisal/-a:vDomača kmečka hrana, najbolj zdrava? Ne vem, kdaj so ble raznorazne klobase, jajca in mastno mleko, siri, zdravi.
A umetne klobase z multi veliko dodatkov so pa zdrave
pristno pravo slovensko kosilo; žganci, repa/zelje, kranjska klobasa,kuhan krompir z ocvirki, so sploh med najslabšimi in najmanj zdravimi kosili.V tem primeru je boje, če greš na dva hamburgerja s pomfrijem v mcdonalds sem zanč brala da tako kosilo usebuje, destkraten vnos soli v telo, kot ga telo lahko sprejme normalno in poleg mašob, še to tolk bolj upliva na nabiranje kilogramou in pacanje telesa.
od takrat anprej ne jem ne zelja, ne ocvirkou ne klobase!
kako zgledajo pa klobase z mutli veliko dodatkou?
Ok, če so pakirane itak, ampak une nepakirane pri mesarju?
Kaj pa domače klobase, dejansko res misliš da so prave pristne?ok, če ih doma delate itak veš kaj je notr, načeloma sm pa slišala, da kdo še marsikaj drugega da v klobaso, kar ni lih najbolj primerno...sploh v krvavice.
Ti se kar prehranjuj z hamburgerji, jaz se bom rajši z zeljem, čeprav nisem njegova ljubiteljica, ampak bova videle katera bo imela težave z zdravjem, celulitom,... Glede ocvirkov se pa strinjam, a za nje ni nihče napisal, da so zdrava hrana.
Glede klobas mislim naših domačih, ki jih delamo sami iz domačega mesa. Nisem rekla, da so klobase zelo, zelo zdrave, ampak boljše od trgovinskih z multi-beri veliko dodatkov (za daljši rok trajanja, lepšo barvo,...)
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1411
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
*purple* napisal/-a:in *mala* mogoče vi mate domače klobase, ki ste jih vi pridelali, veliko folka jih pa nima.In sploh nima veze vaša domača pridelava, sestavina je še zmeri ista!
Mogoče tebe klobasa ne bo zvila, ker jih verjetno ješ že celo žiulenje ker jih imate doma....Ampak jst sm pa po polovici klobase, kot da bi pojedla tri dunajce;napihnjena, zaprta, dve uri sem čist paf!
Nisi dojela bistva. Gre se za razliko med domačo in kupljeno klobaso. Sestavine vsekakor niso iste. V domači pridelavi ponavadi ni nobenih sumljivih dodatkov. Glede soli-trgovinske so bolj slane.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Prispevkov: 7612
- Na forumu od: 23. 1. 2006
sanjasanja napisal/-a:Ti se kar prehranjuj z hamburgerji, jaz se bom rajši z zeljem, čeprav nisem njegova ljubiteljica, ampak bova videle katera bo imela težave z zdravjem, celulitom,... Glede ocvirkov se pa strinjam, a za nje ni nihče napisal, da so zdrava hrana.
Glede klobas mislim naših domačih, ki jih delamo sami iz domačega mesa. Nisem rekla, da so klobase zelo, zelo zdrave, ampak boljše od trgovinskih z multi-beri veliko dodatkov (za daljši rok trajanja, lepšo barvo,...)
verjetno se tistim ki jejo klobase&stuff poredko, ne bo kej dost poznalo, da so jih jedli.Tistemu, pa ki recimo živi na kmetiji in se velikokrat prehranjuje v stilu pravega slovenskega kmečkega kosila in tistemu ki je že tko nagnjen h povečanem pritisku oziroma srčnim težavam, se bo pa ta doza natrija, prekleto poznala.
Hotla sem sam to povedat, da ker eni govorijo da je to zdravo, da pač ni to zdravo tako kot smo mislili, da je.
Če dama na eno stran hamburgerg in ponfri na drugo pa kranjsko klobaso in zelje, bova mislm da imele celulita in težav v enaki meri.namreč kot sm povedala, hrana s preveč natrija zavira proces odvajanja vode in "taljenja" maščob, tko da če si pojedla zelje in klobaso nisi nardila nič boljšega kot če bi šla na en ponfri in hamburger.Pač, žal je tako.
Nisi dojela bistva. Gre se za razliko med domačo in kupljeno klobaso. Sestavine vsekakor niso iste. V domači pridelavi ponavadi ni nobenih sumljivih dodatkov. Glede soli-trgovinske so bolj slane.
to sploh ni rečeno, da so trgovinske klobase bolj slane od domačih.Čist različno od tega kako jih nardiš.Eni posolijo manj, drugi več.useeno pa sestavine in dimljenje doda svoj precejšnji del nezdravosti.
in ja se strinjam, kakšne klobase iz trgovine so res različne do domačih, ampak kšne pa tud ne.Maš mesarje, h katerim vozijo prodajat koline, kmetje.
tko kot recimo en naš kolega prideluje pravi ovčji bouški sir in ga prodaja v štcunah, pa je isti kot tist ki ga mi dobimo iz prve roke, direkt iz njegove sirarne.Maš pa tud trgovisnko pridelane z dejansko res drugačnim okusom in seveda, lepšim izgledom.
- /\/\4t3j
- Debatorica
- Prispevkov: 397
- Na forumu od: 2. 12. 2007
*purple* s tem kar trdiš pa se ne morem strinjat.
100g - kranjske klobase = 300 kCal
100g - kislega zelja = 30 kCal
100g - big mac = 300 kCal
100g - pomfrija = 300 kCal
Big mac = 215g(cel bi mac)
kranjska klobasa = 200g(cela kr. klobasa)
Torej v bistvu je fora v tem, da boš zaužila v mcdonaldsu okrog 1500 kCal, če naročiš meni coca cola + big mac + pomfri.
Ženska s povprečno težo pa mora zaužit nekje 2600 kCal na dan. Torej sita zagotovo ne boš, zaužila boš ogromno kalorij in lačna boš v 1h. Tako boš dnevno zagotovo zaužila preveč kalorij.
Ne pozabi pa še to, da moraš te kalorije porabit, če želiš obdržat težo. Če ti ni problem 2h neprekinjeno laufat, potem ok. Vendar meni se ne splača 2 uri laufat, da porabim tisti burger, zato raje 3x premislim preden zaužijem hamburger.
Seveda tudi kr. klobasa ni zdrava, vendar jaz osebno raje kr. klobaso kot pa burger.
100g - kranjske klobase = 300 kCal
100g - kislega zelja = 30 kCal
100g - big mac = 300 kCal
100g - pomfrija = 300 kCal
Big mac = 215g(cel bi mac)
kranjska klobasa = 200g(cela kr. klobasa)
Torej v bistvu je fora v tem, da boš zaužila v mcdonaldsu okrog 1500 kCal, če naročiš meni coca cola + big mac + pomfri.
Ženska s povprečno težo pa mora zaužit nekje 2600 kCal na dan. Torej sita zagotovo ne boš, zaužila boš ogromno kalorij in lačna boš v 1h. Tako boš dnevno zagotovo zaužila preveč kalorij.
Ne pozabi pa še to, da moraš te kalorije porabit, če želiš obdržat težo. Če ti ni problem 2h neprekinjeno laufat, potem ok. Vendar meni se ne splača 2 uri laufat, da porabim tisti burger, zato raje 3x premislim preden zaužijem hamburger.
Seveda tudi kr. klobasa ni zdrava, vendar jaz osebno raje kr. klobaso kot pa burger.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Prispevkov: 7612
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ok, zelje ma res manj kalorij, ampak vsebuje dost natrija in kaj se zgodi s tem če zaužijemo preveč natrija, sm že napisala.
natrij je čist tko kot tisti E-ji, potuhnjen in marsikdo se ne zaveda da ga je v določenih kao zdravih hranah, ful preveč.
Logično je, da se boš poredil,če boš jedel eno ali drugo v prekomernih količinah, ampak enako je jasno, kar sm tud hotla povedat, da določena zdrava hrana, ni tok zdrava kukr zgleda in kukr smo mi misll.Jst sm tud prej mislna, da je zelje superkul, da ne redi, da te fajn prepuca in to pripomore k boljši prebavi, ampak če pogledaš ostale stvari, pa ni čist res.
drgač pa sem sita od enga menija v Mac-u in tud nism lačna po eni uri.
Če bova pa kurila kalorije bova pa oba, ti zarad domačega kosila, jst pa zarad macdonalds menija.
in če bova jedla to hrano, ki ima prevelke usebine natrija, bova lih tko obadva težje švicala in tećje kurila kalorije.
natrij je čist tko kot tisti E-ji, potuhnjen in marsikdo se ne zaveda da ga je v določenih kao zdravih hranah, ful preveč.
Logično je, da se boš poredil,če boš jedel eno ali drugo v prekomernih količinah, ampak enako je jasno, kar sm tud hotla povedat, da določena zdrava hrana, ni tok zdrava kukr zgleda in kukr smo mi misll.Jst sm tud prej mislna, da je zelje superkul, da ne redi, da te fajn prepuca in to pripomore k boljši prebavi, ampak če pogledaš ostale stvari, pa ni čist res.
drgač pa sem sita od enga menija v Mac-u in tud nism lačna po eni uri.
Če bova pa kurila kalorije bova pa oba, ti zarad domačega kosila, jst pa zarad macdonalds menija.
in če bova jedla to hrano, ki ima prevelke usebine natrija, bova lih tko obadva težje švicala in tećje kurila kalorije.
-
inaa - Cosmofrik
- Prispevkov: 1576
- Na forumu od: 9. 11. 2005
- Kraj: tu pa tam
Duel....ojoj....tega ne bi prjela u roke pa ce bi biu se bolsi, ker me je pa TKOOOOO ZLOOOOO reklama odbila da kr povedat ne morm...
vse kar lahko duma pridelamo jemo z lastnga vrta, drugace pa kake klobase, piscance, meso dobimo od znancev ki to mal na crno smirajo (ce ne druzga je vsaj zdravo)...za vinck isto vela...hm..ostalo pa pac kupimo tisto ki nas najbolj preprica..
vse kar lahko duma pridelamo jemo z lastnga vrta, drugace pa kake klobase, piscance, meso dobimo od znancev ki to mal na crno smirajo (ce ne druzga je vsaj zdravo)...za vinck isto vela...hm..ostalo pa pac kupimo tisto ki nas najbolj preprica..
Zivljenje je piskotek!
- lorelaj
- Kofetarica
- Prispevkov: 848
- Na forumu od: 27. 6. 2005
sončk napisal/-a:kr.ena napisal/-a:Pa še to: perem in pomivam z Luno. Ker je slovenska blagovna znamka in ker je edina na tem področju, ki nima debilnih oglasov.
Jst bi pa glih za Luno rekla, da ma presneto debilne oglase, namenjene kvazi modernim družinam, ki jim je pomembno, da pakunga mehčalca lepo zgleda, ko stoji na pralnem stroju.
Mogoče so res debilni, ampak svoje delo pa očitno dobro opravljajo, saj ne poznam Slovenca, ki ne ve, da obstaja znamka Luna. Še več, vsi vejo katere izdelke ima Luna, poznajo slogan in še celo pesmico iz Oglasa znajo zapeti.
-
metuljčica* - Cosmofrik
- Prispevkov: 1570
- Na forumu od: 23. 1. 2007
Mene je pri Luni tudi reklama odbila, pa ne zaradi debilnosti (ki je po moje ni - vsi slogani so dvoumni!), ampak zato, ker so jo v začetku RES nonstop predvajali. Prav nisem je mogla več videti!
No zdaj jo pa vseeno kupujem - ker je slovenska, sploh ni slaba, pa tudi cenovno je konkurenčna.
No zdaj jo pa vseeno kupujem - ker je slovenska, sploh ni slaba, pa tudi cenovno je konkurenčna.
-
metuljčica* - Cosmofrik
- Prispevkov: 1570
- Na forumu od: 23. 1. 2007
*mala* napisal/-a:Se mi pa zdi žalostno, da slovenske sestavine izvažamo drugam (npr. v Italijo), naše firme pa uporabljajo tuje sestavine (zakaj bi se madžarske kumarice vložene v Slo razlikovale od tistih vloženih na Madžarskem).
Zakaj bi bilo to žalostno? Takole po kmečki logiki bi rekla, da naši na tujem trgu prodajajo pač zato, ker dobijo višjo odkupno ceno kot bi jo doma, prav tako uvažajo iz drugih držav blago, ki je cenejše od slovenskega ali pa če pri nas pridelava nečesa ne zadostuje potrebnih količinam (npr.sadje za Fructal).
Zakonitosti trga pač.
- sončk
- Cosmofrik
- Prispevkov: 2379
- Na forumu od: 27. 12. 2005
lorelaj napisal/-a:
Mogoče so res debilni, ampak svoje delo pa očitno dobro opravljajo, saj ne poznam Slovenca, ki ne ve, da obstaja znamka Luna. Še več, vsi vejo katere izdelke ima Luna, poznajo slogan in še celo pesmico iz Oglasa znajo zapeti.
Sej jo še jst znam zapet, ampak kaj jim to pomaga, če ne bom od njih kupla nč?
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov