Parlamentarne volitve 2008

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Sekhmet
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 12. 2. 2008
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a Sekhmet » 28. Avg. 2008 8:40

sanjaanja napisal/-a:No jaz bom volila SNS.

Druače se pa tukaj nihče ne najde, ki bi izjavil koliko ima prihodkov in koliko stroškov. Kaj s plačo, ki jo dobi on potem plačuje.
Lahko se gre za srednješolko, ki dobi 200 eur štipendije, a vse to lahko porabi za oblačila, pijačke in dopust, vse ostalo ti pa financirajo starši.
Ali pa dobiš 600 eur plače, plačuješ 400 eur najemnine za stanovanje, 200 pa ti ostane za položnice, hrano, zavarovanje, bencin,...

No, evo, ti bom js nekoliko potešila radovednost. Mi ni problem.

Midva imava najeto stanovanje, mava 2 avta, motor, vsak svoj mobi, mačko in psa.

Stanarina: 180€
Stroški: 170€
Mobi on: 50€
Mobi js: 25€
Bencin: 200€
Hrana, wc papir, mehčalci...: 200€
Mačka: 25€
Pes: 25€
Motor: 30€
Varčevanje: 50€
Nepredvideno: 100€ (predvsem zdravstvene zadeve)
Kavice, kino, vn: 50€
Cotke...haha, če je manj bencina, al pa mobitela, kavic, poleti ko je manj stroškov, če manj jeva, al pa kak pralni prašek pršparava, če nimam vnetga mehurja in ne rabim plačevat pregledov po 100€..... ;)

Varčevalni ukrepi. Pri registraciji mi kdaj starši pomagajo, drugače pa sva neodvisna. Pršparala bi lahko tako, da bi prodala motor, mela samo en avto (spet vprašanje kolk bi proftirala, ker bi znal bit stroški javnega prevoza za drugega kr mastni, je pa res tud da ne bi blo vzdrževanja), če bi omejila klice (predvsem on, samo jih je velik službene narave), če bi nehala hodit na kavo ali v kino, tist 3krt na mesec ko greva....ampak, kaj bi pol mela od življenja?! Bi našparano vplinla za teden dni grčije? Kredit za stanovanje bi že lahko odplačevala, da ne bi šel denar za stanarino v luft, pa ga ne morva dobit, drug ga za naju ne bo vzel, četudi bi bila midva plačnika. Na morje sva šla v 5 letih dvakrt za vikend, pa letos za en teden k moji stari mami...in to je to. Trenutno nama nič ne fali, ampak, da bi razmišljala o kakšnem otroku pa niti pod razno. Tud če se odpoveva mački, psu, motorju in kino, vn, kave scenam, ni dovolj za enga pamžka.
Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat!
Uporabniški avatar
Sekhmet
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Sekhmet » 28. Avg. 2008 9:13

jullia_ napisal/-a:Za razliko od tistih, ki "mislite z lastno glavo", eni vemo, da se hrana draži po celem svetu (Indijci so najebali še precej bolj od nas). Nafta gre gor, naravne nesreče se vrstijo po celem svetu, ljudi v najrevnejših državah , ki se prehranjujejo skoraj izključno z žitaricami, je vedno več.

In kako lahko kdo pričakuje, da bo trend pa ravno v Sloveniji drugačen? Ker smo tako samozadostni in se lahko preprosto odklopimo iz svetovne ekonomije, ane :) Ker zdrava pamet pravi, da mora vlada to zrihtat. Pa čeprav monetarno politiko uravnava Evropska centralna banka, v slovenskem gospodarstvu pa ogromen delež predstavlja uvozno-izvozna bilanca.
Aja, sori, to je spet moje teoretično nakladanje, ki po vaše nima nobene veze z dejanskimi problemi malih ljudi.

O ima ima, dobr opraviči razmere na način in v jeziku, ki malemu človeku po večini ni razumljiv.

Se prav, da bi blo še najboljš se sprijaznt, da je Slovenija kot Kate Moss, lačna, ampak trendy :D

Dokler te še doma pitajo se lahko primerjaš z Indijo, ko boš sama zase skrbela, se boš pa sprašvala, če ne bi blo nobene poti, da bi bli mal bl v štric z Nemci. Kar se pa nafte tiče pa verjem, da ne bojo američani sam seb v skledo plunl, pa v končni fazi je blo že treba mal zaloge nardit.

Pa tole smo zdj mčken drgam napelal. Če je to to za ta dnar pa ga nej mal drgač obrnejo, a ga je treba plint u zrak za kar se ga zdej koristi, pa nej se ga drgač porazdeli in nameni. Sam sej reeees, vlada nima na to nobenga vpliva. No, zdejšna res ne, vsaj ne v to smer :wink:
zala123
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 11. 2007
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a zala123 » 28. Avg. 2008 9:24

jullia_ napisal/-a:Za razliko od tistih, ki "mislite z lastno glavo", eni vemo, da se hrana draži po celem svetu.

"Možno ne vem. Najbrž pa se dvigajo tudi plače." Ti pa iz lastnih izkušenj lahko povem za Nemčijo: V Nemčiji so plače bistveno višje kot pri nas, hrana pa bistveno cenejša. Zato je nesmiselno za vzor jemati neke revne države. Če bomo hoteli napredek, si bomo za vzor morali vzeti napredne, bogate države.

In kaj bom volila? SDS ali NSi sigurno ne.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 28. Avg. 2008 9:46

Jaz pa zaslužim 800 eur.

Od tega mesečno povprečno porabim:
400 eur najemnine za garsonjero ( ne luksuzno stanovanje)
notri je vštetih že nekaj stroškov (voda, komunala,...)
50 eur še dodatnih stroškov (ogrevanje, TV,...)
15 eur mobitel
26 eur internet
27 eur dod. zdr. zavarovanje
100 eur bencin
63 eur zavarovanje, popravilo in registracija avtomobila

119 eur mi tako ostane za hrano, osebno higieno, oblačila, obutev,
dopust, frizerja, zdravila,...

Torej imam skoraj povprečno plačo v Sloveniji, a mi ne ostane nič. Imam najemniško garsonjero in že nekaj let star avto, ki sem ga kupila s prej našparanim, ko nisem še imela stanovanja, ravno tako pohištvo. Prej, ko sem živela pri starših so bili moji stroški nižji za 400 eur (nejemnina). Hrano in ogrevanje, del položnic sem plačevala že prej. Kljub temu pa sem lahko privarčevala 400 eur mesečno.
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 28. Avg. 2008 9:51

orhideja1 napisal/-a:Jaz pa zaslužim 800 eur.

Od tega mesečno povprečno porabim:
400 eur najemnine za garsonjero ( ne luksuzno stanovanje)
notri je vštetih že nekaj stroškov (voda, komunala,...)
50 eur še dodatnih stroškov (ogrevanje, TV,...)
15 eur mobitel
26 eur internet
27 eur dod. zdr. zavarovanje
100 eur bencin
63 eur zavarovanje, popravilo in registracija avtomobila

119 eur mi tako ostane za hrano, osebno higieno, oblačila, obutev,
dopust, frizerja, zdravila,...

Torej imam skoraj povprečno plačo v Sloveniji, a mi ne ostane nič. Imam najemniško garsonjero in že nekaj let star avto, ki sem ga kupila s prej našparanim, ko nisem še imela stanovanja, ravno tako pohištvo. Prej, ko sem živela pri starših so bili moji stroški nižji za 400 eur (nejemnina). Hrano in ogrevanje, del položnic sem plačevala že prej. Kljub temu pa sem lahko privarčevala 400 eur mesečno.

no JULLIA kaj bos pa rekla na to??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ali pa na to, da penzionisti (po vecini) z 300 eur carajo cez cel mesec????????

NE, FOLK.... KR SANJAJTE.... ja, to bo najboljse... ker ce realnost pogledate se boste zgrozili.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 28. Avg. 2008 10:20

Sekhmet in orhideja1 saj letelo ni na vaju, da predstavita svoje finance, ampak vseeno lepo za izkušnjo več. Orhideja se mi zdi, da je realen primer človeka s povprečno plačo, ki skrbi sama zase, in da to ni noben luksuz, ampak zgolj preživetje.

K pozivu sem povabila tiste, ki se hvalijo kako dobro se živi. A od teh ne bo nihče pojasnil svojih prihodkov in odhodkov, ker najlepše je živeti na račun drugega in govoriti kako je dobro. Res vam je.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 28. Avg. 2008 10:30

Se vedno ni nihce pojasnil, kako se tako ogromno rast plac, ki jo zahtevajo, doseze, oziroma kako jo bo dosegla njihova stranka.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 28. Avg. 2008 10:36

kaj ce bi to JANSA vprasali??? edini ki bi to lahko naredili... saj samo vlada to odreja. oz. VIRANT, ne?? sj smo slisali in videli svinjarijo kako so se carinikom zlagali pa verjetno se komu, ker povisanje za 20 eur je kapljica v morje...

ja no dajmo: se bo kdo ki tako hvali sedajsnjo vlado opogumil in povedal kako dobro on zivi v teh casih?! :roll:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 28. Avg. 2008 10:43

Sekhmet napisal/-a:
Dokler te še doma pitajo se lahko primerjaš z Indijo, ko boš sama zase skrbela, se boš pa sprašvala, če ne bi blo nobene poti, da bi bli mal bl v štric z Nemci.

A s temi Nemci?

http://www.mladina.si/tednik/200803/cla ... ja_kocbek/

http://www.finance.si/201283/V_Nem%E8ij ... aja_upadla

http://sindikalnik.blog.siol.net/2008/0 ... inflacijo/
Uporabniški avatar
linkica
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a linkica » 28. Avg. 2008 11:03

no JANSA se je oglasil... v DEMOKRACIJI je izjavil da je CILJ BLAGINJA ZA VSE... /verjetno bo tudi to zacel izvajati, ce bo izvoljen nekej v zadnjem letu mandata.../

jaz ga ne bom volila, je pa dobra fora za bodoce volivce, da mu nasedejo...
Uporabniški avatar
Sekhmet
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Sekhmet » 28. Avg. 2008 11:16

Konkretno ti lahko povem, še danes, kljub temu, kar si objavila, ima konkreten človek (mojih let) v Nemčiji, učiteljsko plačo trikrat takšno, kot moja mt tukaj svojo, pri vseh mentorstvih in ne vem čem še skupno. Prav tako njegov brat, ki je tudi učitelj, in njegov prijatelj, ki je tudi učitelj...v trgovini pa ni take razlike. Mleko pri njih ni 3€. Najemnine pa so povsem primerljive z Ljubljano.

Kdo naj išče rešitve za večje plače, ljudje sami, za tistih 600€ mesečno, ki jih, če sploh jih, zaslužijo, za svoje opravljeno delo??
To naj bi razmislili, tisti, ki so dejansko plačani za to? Torej, naj to delo tudi opravijo in ne samo , da ga opravljajo. Ampak njim ni treba, ker oni tega problema ne občutijo :roll:

Zakaj pa potem sploh imamo posameznike, ki se ukvarjajo s tem, če pa je to sizifovo delo in je obsojeno na neuspeh že vnaprej pa naj potem še dobijo temu primerne simbolične plače in nagrade za posebne uspehe. A za njih pa kljub negativni bilanci in vsem tem kar si po kazalu zrecitirala, je tako dobro poskrbljeno? Dobro, razlike in vse to, sam če ni ni, ampak očitno nekje je.
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 28. Avg. 2008 11:25

jullia_ napisal/-a:A s temi Nemci?

A ste Indijci?
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a tor » 28. Avg. 2008 12:52

Glede plač...so razlike ja...samo te razlike se zmanjšujejo!!!....razlika so se naredile v drugi pšolovici prejšnega stoletja, bo treba ene par koledarjev zamenjat, da bomop blizu Nemčije.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 28. Avg. 2008 13:00

Sekhmet napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:Za razliko od tistih, ki "mislite z lastno glavo", eni vemo, da se hrana draži po celem svetu (Indijci so najebali še precej bolj od nas). Nafta gre gor, naravne nesreče se vrstijo po celem svetu, ljudi v najrevnejših državah , ki se prehranjujejo skoraj izključno z žitaricami, je vedno več.

In kako lahko kdo pričakuje, da bo trend pa ravno v Sloveniji drugačen? Ker smo tako samozadostni in se lahko preprosto odklopimo iz svetovne ekonomije, ane :) Ker zdrava pamet pravi, da mora vlada to zrihtat. Pa čeprav monetarno politiko uravnava Evropska centralna banka, v slovenskem gospodarstvu pa ogromen delež predstavlja uvozno-izvozna bilanca.
Aja, sori, to je spet moje teoretično nakladanje, ki po vaše nima nobene veze z dejanskimi problemi malih ljudi.

Dokler te še doma pitajo se lahko primerjaš z Indijo, ko boš sama zase skrbela, se boš pa sprašvala, če ne bi blo nobene poti, da bi bli mal bl v štric z Nemci. Kar se pa nafte tiče pa verjem, da ne bojo američani sam seb v skledo plunl, pa v končni fazi je blo že treba mal zaloge nardit.

evo, to je to!dejansko take stvari iz ust mečejo le taki, ki imajo polno rit, ker jih drugi futrajo, ali taki ki imajo polno rit,ker so se sami pač ornk nafutral.
od normalnega človeka, ki je seznanjen s problematiko, ki mu za revščino ni vseeno in ki pri branju slovenskih novic ne bo kometiral kako je to neumen cajtng ker napihuje, se takih besed ne bo slišalo.
Mene ne brigajo ne indeksi, ne statisktike ne nič.briga me to, da država za male ljudi ne naredi nič.po eni strani podpira lenuhe s socialno, ki se jim ne da delat, po drugi pa za druge ostane manj.In spet še nešteto ostalih stvari, ki odžirajo denar za brezveze.ampak itak, najlažje je govort in pametovat, da bi se okol sebe ozrli in pogledali dejansko stanje, vas pa ne zanima.

veleumni tor...plače se približujejo nemškim?oh ja, zgleda da ne živiš v sloveniji,ker če ne nebi tak govoril.ali pa si finančno dobro stabilen, kar se spet nanaša na zgornji post.
že balkanci, ki hodijo delat v tujino, gredo veliko raje v zadnjih letih, delat v nemčijo.tam za enako delo, dobijo polovico več.

[/quote]
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 28. Avg. 2008 13:23

Pa wtf je narobe z vama (Sekhmet in *purple*)? Tukaj lajata name kot da sem en jebeni fevdalec, ki zatira uboge reveže.
Dajta me citirat, kje sem napisala, da revščina ni problem, da so si reveži sami krivi in da je trenutno stanje dobro. Ta debata se je začela 10 strani nazaj, ko sem napisala, da ima vlada le omejen vpliv na gospodarske tokove in da je iluzorno pričakovat od bodoče vlade, pa kdorkoli to že bo, da bo dvignila minimalne plače za 200 evrov in zmanjšala socialne razlike. In potem pričela oporekat tistim, ki so za podražitve in slab standard krivili zgolj in samo Janšo.

In vse kar poslušam v odziv je, da teoretiziram, da serjem iz polne riti in da sem premlada, da bi sploh karkoli vedela. Pa da nimam posluha za resnične ljudi, ker govorim o splošnih pojavih. Najpogostejši odziv je pa tako ali tako "mene to ne briga, vem samo, da hočem več denarja".
Nihče pa še ni podal enega konkretnega predloga, kako bi se dalo reformirat socialno politiko.
Pa vas je Mahagonij že pozval k temu, ampak lažje je stresat splošne puhlice o dragem mleku kot pa razpravljat o kmetijskih subvencijah, ane.

In Sekhmet, ti trdiš, da to ni tvoja stvar, ker so drugi plačani, da se ukvarjajo s tem. Kako pa potem izbereš kandidata na volilnem listku?

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov