Obvezno zdravstveno zavarovanje

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ali se strinjaš z "ukinitvijo" dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

Da
0
Brez glasov
Ne
2
100%
Skupaj glasov : 2

mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 09. Jul. 2023 16:07

Mislim, da je ena slabših potez te vlade, nedokončana prerazporeditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno.

Če prav razumem, bo sedaj vsak državljan moral to plačevati :?: Nisem se poglabljal, a do sedaj si imel pravico, da pač nisi plačeval. Če si imel jajca, in bil relativno zdrav, pač nisi, jaz jih nisem imel dovolj :twisted:

Končen izplen je še en RTV prispevek. Državi itak plačujemo že preveč davkov, sedaj nam bo pa račun izdajal še ZZZS (poleg RTVSLO) namesto privatnih zavarovalnic.

Določene zavarovalnice ne bodo zgolj ob dobiček, ampak bo ogrožen tudi njihov obstoj, zagotovo pa bodo odpuščanja. Sicer me je prijatelj, ki je precej levo usmerjeni, podučil, da je v Sloveniji trenutno rekordno visoka zaposlenost, in da tem ljudem ne bo težava najti nove službe.

Če kdo misli, da se zavarovanje ne bo dražilo, naj pogleda, da je vsak mesec višjo. Tisto je bila hitra marketinška poteza, ki ne rešuje ničesar.

Tudi sprenevedati se ne moremo, da je populacija čedalje bolj bolna (tudi pri sebi vidim; bom rekel seveda, da od cepljenja proti koroni, kdo drug bi pa rekel, da zaradi (prebolene) korone), tako da ureditev zdravstva bo izziv. In s takimi napol potezami kjer se iz enega lonca prestavlja v drugega, ne bomo naredili nič.

Načeloma pozdravljam ukinitev tega zavarovanja, vendar pojdimo do konca, kakor je hotela Levica. Naj delodajalec v celoti krije to zavarovanje, brez da se na koncu pozna delavcu na neto plači. To bi bila potem ukinitev, to kar bomo dobili s 1.1.2024 pa je eno navadno (populistično; oz. še to ne vem, če je populistično) sprenevedanje.


Hahaha, kot običajno, sem anketo falil (rabil bi Edit gumbek). Na vprašanje odgovarjajte: Ali se strinjaš z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanje, na trenutno zastavljen način?

Pol bi moral dati še tretji odgovor, torej da bi bilo nekako takole:

-Da
-Ne
-Ne strinjam se z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nasploh
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 29. Jan. 2024 22:21

Tale tema zdaj prerašča v zdravniško stavko.

Sem gledal 24ur. Grozljivo mi je, da bi zdravnik začetnik rad imel 3700 EUR neto plače. To je zdravnik brez specializacije, ki niti še delat ne more samostojno.

Po drugi strani pa stavka uradnikov za okenci, kjer gospa pove, da so ji za delo na upravni enoti celo življenje, odmerili 500 EUR pokojnine. Jaz s tem ne bi preživel :(

Fucking kapitalizem

Mislim, strinjam se, da vlada zavrača pogajanja oz. ne jemlje FIDES resno. Še preresno jih jemlje. Jaz se sploh pogajal ne bi.

Zdaj, vidi se da zdravniki nimajo jajc oz. denarnic za to, da bi začeli umikati soglasja za nadurno delo (so pol-pol bomo videli jutri oz. v naslednjih dneh). Vlada tudi "grozi", da v primeru, da bi začelo primanjkovati dežurnih zdravnikov, bi začeli umikati soglasja zdravnikov za dela v privatnih zavodih.

Jaz pač nisem človek "pogajanj". Jaz bi ta soglasja itak (postopoma?) ukinil, najprej da ne bi izdajal več novih, potem bi zakon spremenil, skratka naredil bi vse, da se zdravnik odloči ali dela v privatnem zavodu ali javnem. Jaz bi to strogo ločil. Žal sem potem tudi jaz kapitalist po eni strani, ker bi to pa res pomenilo, da bi v privat zavode hodili samo še srednji+ sloj oz. tisti, ki bi lahko plačali, pa tudi če stežka... ampak pač, javno zdravstvo naj financira država, privatno zdravstvo, pa posameznik, ki rabi. Nobenih privat zavodov, ki delajo še na koncesije ali pa Bog ne daj, da od specialista v privatnem zavodu kdo dobi zeleni recept ali pa napotnico v javni zavod. Ni tukaj heca.

Pač jaz mislim, da se vlada še preveč pogaja. Dokler ima folk 500 EUR penzije nimajo sodniki začetniki, tožilci začetniki in doktorji začetniki nobene pravice karkoli zahtevati... vsak, ki je dober, lahko gre delat v tujino oz. ima vso pravico, da ustanovi svoj privatni zavod. Če je dober, ga bodo/-mo pacienti že plačevali. Če so res plače v javnem zdravstvu tako slabe. :? :)

Ob vseh ugodnostih, ki jih zdravniki imajo (dobro plačana dežurstva, ompgočeno delo v privatnih zavodih...) so njihove plače daleč previsoke.

Pa kvaliteto dela bi začel merit. Za to kar so meni naredili s tistim zapletom, ki sem ga imel... in koliko denarja so porabili, na koncu pa sem si plačeval posege v privat kliniki, kakopak... za to bi moral nekdo odgovarjati. Ne tako, da jih jaz vlačim po sodiščih (kar bi jih, ampak je pravni sistem tak, da jim nič ne morem preprosto), ampak tako da notranji nadzor funkcionira sam od sebe in sami dobivajo minus točke in nižjo plačo za take in podobne napake oz. neučinkovito delo, ki ga opravljajo.
Uvedel bi tudi variabilni del plače, ki bi bil precejšen, vezan na zdravnikove rezultate (št. obravnavanih pacientov in kvaliteto dela).
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7535
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 30. Jan. 2024 9:52

Si ti siguren, da zahtevajo, da bi imel začetnik 3700 neto plače? Ali je mogoče zahtevano bruto toliko? Se mi zdi, da bi že naredili kakšne odmevne članke s cifro v naslovu, če bi res zahtevali toliko. Sama pa ne spremljam teh zahtev. Drugače 3700e neto je več kot 2x toliko, kolikor dobijo začetniki zdaj.

Sem pred mojim zdajšnjim hodila z nekom, ki je imel narejenega enega od ne najtežjih faksov, delal 8 ur brez podaljšav, se hvalil, da lahko veliko časa v službi brska po netu, pa je imel plačo isto kot zdravnik z osnovo, brez dežurstev npr...
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 30. Jan. 2024 16:37

Imas prav, bruto place so to
(Glejte sliko, starejsi hocejo konkretno vec)

https://www.24ur.com/novice/slovenija/n ... atkov.html

Sam ok, zdravnik brez specializacije... naj jo naredi, ne :wink:

So pa to neuradni podatki... itak bojo na koncu pogajanj mal popustili, vsaj mal

Zdej, pol zdravnikov je umaknilo soglasja za nadurno delo. Da vidimo a bo drzava drzala obljubo in tej polovici odvzame soglasja za delo drugje.

Kot ze receno, jaz potem teh soglasij vec ne bi vrnil. Ce hocemo ucinkovito javno zdravstvo, ne moremo sluziti Bogu in mamonu hkrati... oz. sedeti na dveh stolih :wink:
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7535
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 31. Jan. 2024 8:43

Specializacijo delajo vsi, toliko naj bi bilo potem placani v letih, ko delajo specializacijo. Ja nic naj potem se navadnim zdravnikom povisajo. Je pa dosti ja, ljudje ki zacnejo delat takoj po faksu ninajo toliko, vecina oz jaz nisem nobenega poznala, ki bi mel toliko takoj po faksu. Sicer ne vem koliko to sploh pride neto...
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 31. Jan. 2024 15:51

Tam cca. 1400, 1500 neto, jaz sem toliko imel v drugi službi po nekaj letih dela, ker sem štartal v javnem sektorju (sem mislil, da mi bo tam lažje, ker nisem bil povsem zdrav, ma odnosi v javnem sektorju so še precej bolj bolni kot v privat oz. moraš imeti dobre social skills in mirne živce za javni sektor; pozneje sem se precej "popravil", da nisem neki ful konflikten v službah... čeprav včasih se sam sebe bojim, da me bo kaj "trigger"-iralo in bom padel v svoje staro stanje konfliktnosti, ne le do doktorjev) :twisted: Ampak to je zdaj že ful let nazaj... Dobro, saj specializantom bi lahko kaj dvignili, ker je medicina težki študij, samo vseeno... pač po študijo specializanti niso samostojni, torej dobivajo plačo, vseeno pa se mora nekdo z njimi ves čas ukvarjati

Glavno vesel sem, da mi je danes uspelo pri mojem osebnem zdravniku odpreti bolniško... dobil bo opravičilo in ko se vidiva bo sigurno dobil neko "sprejemljivo" darilo in opravičilo. Mislim, bil je povsem korekten.

V LJ pa kljub temu, da sem občan, me nočejo vzeti niti v ambulanto neopredeljenih, dokler imam osebnega zdravnika drugje, ki se ga ne morem odpovedati. Trenutno niti ne najdem nobene samoplačniške ordinacije v LJ, kamor bi lahko na hitro šel... torej, stavka uspeva... to je tudi namen :wink: :twisted:

Ker če si plačam taksi* do zdravnika v kraju, kjer ga imam, me pot tja, nazaj + čakanje taksija na licu mesta stane verjetno več kot pregled pri samoplačniškem osebnem zdravniku. Prijateljev, ki bi me pa z vročino furali k doktorju... nimam jih :( oz. res bi mi bilo ful lažje v LJ to uredit.

*Glede na trenutne težave (poškodba in vročina) se mi trenutno ne zdi dobra ideja vozit, čeprav bi se komot pripeljal in prepešačil cca, 10 minut do garaže, kjer imam avto... ampak bi verjetno na okrevanje negativno vplivalo

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov