Novi družinski zakonik

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

O sprejemu novega družinskega zakonika sem:

ZA
60
62%
PROTI
37
38%
Skupaj glasov : 97

Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1644
Na forumu od: 8. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Tammy_De » 02. Apr. 2012 21:52

vem, da je življenje jeba, pa mi še zdaleč ni vseeno za druge. Nikoli nisem in si upam trditi, da nikoli ne bom vedno samo na svojo rit gledala, ker je moja rit enako vredna kot ostale riti. Tega se zavedam. Rada imam sebe in rada imam ostale ter se ravnam po principu obnašanja ostalim, kakor želim da se obnašajo do mene. Ne počutim se ne večvredno in ne manjvredno. Počutim se enakovredno. In enkrat ko bo folk prenehal iskati razlike/drugačnosti, ampak podobnosti in enakosti med sabo, bo takrat lahko svet deloval kot celoten organizem.

Kar se tiče pojasnjevanja otrokom:
"Če lahko svojemu otroku obrazložite, da je sv. Duh brezmadežno oplodil trinajstletno Marijo, ki se je potem poročila z veliko starejšim Jožefom, rodila Jezusa, ki je človek in hkrati božji sin in je po bičanju in mučenju umrl na križu in potem tretji dan vstal od mrtvih ter na koncu odšel s telesom v nebesa, potem lahko tudi razložite, da se včasih zgodi, da se zaljubita osebi istega spola in imata skupaj otroka."

Šalo na stran, odrasli vidijo razlike v teh družinah, ne otroci. Mene je par let nazaj vprašala 5-letna polsestrica med gledanjem Disneyeve risanke, če se lahko fanti zaljubijo v fante, punce pa v punce. Moj odgovor je bil ja. Njena reakcija je bila "Ful lepo." in nadaljevala gledati risanko. To ni nikakršen šok. Mene bolj skrbi, kako bo šokirana, ko izzve, da se nekaterim to zdi čudno. Jaz sem bla šokirana par let nazaj (in stara sem 24), da še zmeraj obstaja homofobija. Od otroštva naprej se mi je zdelo popolnoma normalno, da so istospolni pari (filmi, nanizanke, internet, pogovarjanje s prijatelji/starši, outirani kolegi); šok sem pa doživela, ko sem izvedela, da še obstajajo ljudje, katerim se to zdi čudno/nenormalno/etc. In iz srca iskreno, se meni te ljudje (ki odrekajo pravice ostalim ljudem, čeprav se njim ne bi nobena prikrajšala) zdijo kot narejeni iz čiste zlobe.

Raje mi razloži kako bi ti homofobijo razložil otroku.
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 02. Apr. 2012 21:59

inaa napisal/-a:veliko presenečenje je z mojega stališča predvsem to, kolk velik MLADIH je nestrpnih...come on....kam gre ta družba :?


Koliko mladih? Kam gre ta družba? Mladi danes so prvi po drugi svetovni vojni, ki bodo živeli slabše od svojih staršev. Situacija je identična situaciji pred drugo svetovno vojno. Takratni mladi so se rodili po bedi prve svetovne vojne in padli naravnost v veliko depresijo pred drugo svetovno. Enako je z današnjo mladino, iz tranzicije so padli naravnost v recesijo.

Kaj misliš, s česa so nastali v tistih časih nacisti, fašisti in komunisti - iz mladih. Ideologi vseh teh gibanj so bili res da starejši, ampak na terenu je šlo za same dvajsetletnike, tretina pa še polnoletna ni bila.

Za praktično 20 generacij mladih je v današnji družbi vsem vseeno in gledajo samo kako bi se mlade čim bolj izkoristilo in se jih potem izpljunilo. Tu se pa cela država ukvarja vsako leto z novo kaprico 20-ih enih in istih homičev. In potem se nekateri čudijo nestrpnosti.

Meni je hudo ko gledam kako propada veliko sposobnejši folk od mene iz moje generacije, ker preprosto ne dobi najmanjše priložnosti. In taka je praktično cela generacija. In zdaj naj me blazno skrbi to, da dva homiča ne bosta mogla ujčkat Vietnamčka.
PLUS ULTRA
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1644
Na forumu od: 8. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Tammy_De » 02. Apr. 2012 22:04

^^evo tipičen primer nekoga, ki ni prebral zakonika, ampak napol slišal od ostalih kako so ga pljuval.

ne bi mogla dva posvojit vietnamčka, lahko te pa skrbi, kaj bo s otrokom, ko mu biološki starš umre, njena partnerka pa ne bo imel nobenih pravic nad njim in ji bo otrok odvzet, čeprav je njegova mama.
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 02. Apr. 2012 22:09

^^ evo tipičen primer nekoga, ki ne razume, da 80% ljudem dol visi za ta zakonik in ostale gayevske kaprice.
PLUS ULTRA
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 02. Apr. 2012 22:11

^^potem pa bodi tiho in svoja .... mišljenja zadrži zase; res nikomur ne pomagaš s takim odnosom.
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1644
Na forumu od: 8. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Tammy_De » 02. Apr. 2012 22:17

sxe, dol ti visi za zakonik, ampak pol moraš z nekim "napol znanjem" o njem (kar si slišal od ostalih) podati svoje mnenje v tej temi. Prav maš, spadaš pod 80% apatičnega folka, ki je glasen, sam ne naredi nič.
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 03. Apr. 2012 7:42

Tammy_De napisal/-a:...lahko te pa skrbi, kaj bo s otrokom, ko mu biološki starš umre, njena partnerka pa ne bo imel nobenih pravic nad njim in ji bo otrok odvzet, čeprav je njegova mama.

Otrok ima še drugega starša. In to ne bi bila njegova mama, ampak mačeha. Mama bi v tej tvoji zgodbi bila pokojna.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 03. Apr. 2012 8:32

Ni nujno, da ima otrok še drugega starša, prav tako ni nujno, da je ta starš pripravljen prevzeti skrbništvo nad otrokom. V primeru živečega (in poznanega) drugega starša se pa tko al tko ne more opravit posvojitve brez privolenja. In ni nujno, da bi drugi starš nasprotoval posvojitvi.

PS V primeru posvojitve bi bila mama, ne mačeha. Sicer ne biološka mama, ampak sej veš, da se ne sme ločevati bioloških in posvojenih otrok :wink:
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 03. Apr. 2012 11:10

Lahko pa gre v Češko na umetno oploditev.

Strinjam se, da je treba uredit položaj teh otrok, ki so ostali samo z enim od staršev in jih zavarovati za primer, če se temu še živečemu staršu kaj zgodi. Sicer je takšnih slučajev najverjetneje izredno malo, ampak očitno obstajajo, glede na to, da so opozorili nase. Jaz sicer osebno ne poznam niti enega geja, pa moram rečt, da poznam veliko ljudi. Poznam sicer dve lejzbiki, ena je taka taprava, s punco sta si kupili hišo in sta že dolgo skupaj. Ampak nima nobene želje po otrokih, tako da mi ni mogla odgovorit, kaj si misli o vsem skupaj. Druga je pa bolj promiskuitetne narave, zato je ne jemljem resno. Tako da sem to debato pustila ob strani in sem na zakonik gledala iz drugih aspektov, ki so se mi zdeli v enih pogledih še kar kul urejeni, v drugih pa slabo. Zato tudi nisem glasovala, ker ne sprejmem nekaj na pol.
Ampak, ko je že tukaj govora o tem, čeprav sem malo pozno tole videla, barbie, ohrani mirne živce, pač povem, da je v predlogu bilo marsikaj napisano tako, da bi se z lahkoto zaobšlo. In tukaj ne mislim samo na ureditev posvojitve s strani istospolnih partnerjev, tudi druge stvari. Prepričana sem, da bi se dalo to uredit drugače, bolj določno in specifično za že obstoječe primere in bodoče takšne. Ne pa tako ohlapno, kot je bilo sedaj.
Naj še povem, da sem tudi sicer proti oplojevanju samskih žensk IN tudi proti oploditvi parov z biomedicinsko pomočjo, kjer je ena od celic od zunanjega darovalca/darovalke (to slednje pa je v Sloveniji dovoljeno). Tako da kar se mene tiče, spolna usmerjenost ne igra bistvene vloge, ampak predvsem naravnanost, kjer otrok postaja pravica, dobrina, material...okej, saj to je bil že včasih, ko so imeli veliko otrok, zato, da so lahko delali okrog hiše. Bi si mislila, da se je kaj spremenilo v vsem tem času. In pač namesto, da bi si ljudje osmislili svoje cilje, živeli svoje življenje - ne, njim je edini cilj imeti otroka. Vrhunec življenja. Takih ljudi se je za bat, ki jim je cilj življenja njihov otrok. Poznam še preveč posesivnih mater, ki živijo za otroke in ti otroci se mi smilijo.
In spet, da ne bo kakšnih nesporazumov - z zgornjim sestavkom nikjer ne trdim, da bi bili istospolni starši posesivno naravnani, preden katera pride do tega zaključka. Pravim samo, da ne razumem te nevzdržne želje po otroku. Vem, da sem še mlada in ne dam roke v ogenj, da ne bom sama kdaj čutila tega. Ampak kolikor se pogovarjam z osebami, ki imajo otroke in se z njimi lahko o takšnih zadevah pogovarjaš, ne opazim nekega ekstra materinskega nagona...bi si upala rečt, da imajo otroke "za vsak slučaj" tik pred iztekom rodne dobe ali pa zato, ker družbena pravila narekujejo otroka, ko sta partnerja neko dobo že skupaj, ali pa zato, ker se je otrok pač "zgodil". Evo, vrtam po možganih, če poznam koga, ki bi si reeees fuuul želel otroka, pa se ne spomnim nikogar. Bi pa verjetno bilo tako, da če bi komu napovedali, da ni več zmožen imeti otrok, bi si jih pa nenadoma začel izjemno želeti. In zahteval, da se mu ta želja uresniči. Pa naj še kdo reče, da nismo čudni? Tudi ko sem vprašala mamo, zakaj se je odločla glih za toliko otrok, kolikor jih pač ima, mi ni znala odgovorit, je rekla, da včasih niso o tem tako razmišljali, kot danes ampak so pač imeli otroke. Heh, kot mačka mlade.

In za konec, da še povem, kljub temu, da sama nisem vplivala na izid rezultata, nisem zadovoljna, da je padel in upam, da se bodo dobre stvari čimprej uredile. Predvsem glede prenosa določenih nalog na sodišče, partnerske skupnosti, predporočna pogodba je bila vredu zastavljena, čeprav je bila možna že sedaj, ampak ajd, je okej. Če bi bil sprejet v taki obliki, bi pa upala, da bi specificirali določene stvari, tud glede tega, kako so mislili tole s CSD...ker jaz svojih potencialnih otrok nimam namena izpostavljat vsem zdravljenjem, ki si jih bo farmacevtski lobij do takrat že namislil.

In še to: kot oseba, ki izhaja iz drugačne družine, lahko povem tudi nekaj na to temo. V mojem primeru se gre za drugačnost, ki je bistveno bolj prisotna med nami, naravna in nespremenljiva, kot če jo primerjam z istospolno družino (pravim družino, ne partnerja). Gre za zadevo, za katero bi človek pričakoval, da je med ljudmi res že široko sprejeta, ampak ne moreš verjet, koliko je primitivcev, koliko slišiš nepotrebnih opazk in vidiš tistih pogledov, ki si jih ne bi želel videt. In če imaš starše, ki te ne naučijo, kako se branit, si lahko konkretno zajebeš lajf. In ne razumem dvoličnosti ljudi, ki se jim zdi grozno žaljivo, če komu rečeš da je peder, sami pa veselo uporabljajo izraze, kot so retard, idiot, kreten...pač, get over it, tud jz sm mogla.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 03. Apr. 2012 12:10

meni se pa zdi problematično, da drugi, ki imajo kar bi imela tudi sama odločajo o tem ali lahko tudi jaz to imam. res. sploh, če bi lahko imela.

ne zdi se mi prav, da heteroseksualni pari odločajo o tem ali lahko ima homoseksualni par otroka, ali ga lahko posvoji. da lahko samske ženske, ki so pač našle darovalca v ons odločajo o moji pravici dobiti otroka z biomedicinsko pomočjo. da lahko pari, ki so dobili otroke po naravni poti odločajo o tem ali se lahko oplodi pare, ki ga ne morejo imet.

res je, da sodišče ne priznava pravice do otroka. se lahko vsaka država sama odloči kaj in kako bo imela. jaz na idejo trgovanja z otroki ne gledam tako radikalno. če imamo 2 ženski, ki si želita otroka, ena lahko zanosi, druga ne more. prva bo pač zanosila in čez devet mesecev rodila otroka. druga bo pa delala ta čas kot nora, zaslužila 15k€ in jih plačala nadomestni mami (ali 25k€ ter posvojila rusko siroto). meni se zdi, da je vložek druge popolnoma enak, da bi prišla do otroka in definitivno je zadaj tudi izjemna želja po otroku. in nevem, zakaj bi bila zaradi tega kaj manj mati svojemu otroku. in ni mi všeč, če na željo po umetni oploditvi dobim odgovor, da naj grem na češko :mad: .

vse to je že daleč izven dzak, ampak me žalosti, ko vidim kako zelo daleč smo še do tega.
Vsak raj ima svojo kačo.
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 03. Apr. 2012 19:44

Včasih so bili črnci in ženske... Danes so homosexualci.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 03. Apr. 2012 20:57

.ker jaz svojih potencialnih otrok nimam namena izpostavljat vsem zdravljenjem, ki si jih bo farmacevtski lobij do takrat že namislil.


SEj ne bi bil problem, če mu nočeš antibiotika dat. Gre bolj za tiste (židovske se mi zdi, pa še kakšne), ki npr zaradi verovanja odklonijo transfuzijo krvi, ko jo otrok potrebuje, presaditve ipd. Ko je ogroženo življenje otroka. In hvala bogu, da me kdo ustavi, če bom kadarkoli zaradi kakršnihkoli prepričanj ogrožala življenje svojega otroka.
Kar se pa cepljenja tiče, vedno več "modernih" in "pametnih" staršev ne bi cepilo svojega otroka. Ko bomo vsi ravnali tako, nam bodo otroci pomirali zaradi epidemij tuberkuloze, ošpic ipd. Precepljenost mora biti. MAjhen procent še ni problem, če pa bi si to zamislili vsi...
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov