Kako povečati varnost v prometu?

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 20. Jan. 2007 13:38

igi)
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 05. Dec. 2010 22:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mary-kate and ashley bigg
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mary-kate and ashley bigg » 20. Jan. 2007 14:18

kr.ena napisal/-a:
mary-kate and ashley bigg napisal/-a: glih zarad takih nizkih omejitev je tok nesreč, ker folk postaja živčen in mu pada koncentracija.

Če je folk živčen in ima probleme s koncentracijo, pač ne more vozit avta. Naj gre k psihiatru.

mislm, da je bol za h psihiatru tist k si je ta pravila zmislu. in sm vidla tut ceste, ki niso sred naselja pa maš omejitev 30.

jst mislm, da tist, k ne zna normalno hitr vozt (70 km/h) pa pri tem pazt in bit previden, ni za v avto. pol rajš laufam kt pa da se u avtu 20 km/h vozm. je bolj zdravo.
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 20. Jan. 2007 14:27

Joj, Nia, pa dej grow up že enkrat.

Ok, seveda ni kul, če ti inštruktor kadi v autu, sicer pa, če bi te motl, bi mu pač povedala. Da pa se zgovarjaš, da ne smeš (u avtošoli :!: ) po telefonu govort (nikol slišala za take neumnosti), a inštruktor pa da loh kadi...?! OMG, prvo kt prvo, se tvoja vožna z negovo ne more primerjat, kt drugo pa, kaj te briga kaj drugi počnejo za volanom (ok, edin, da ogrožajo druge), ti bi mogla mislt na svojo varnost.

In če da kdo druk nogo skoz okn k se fura, boš ti zdej usa žiučna, da kako jo ma on loh zuni, a ti pa ne smeš... Upam, da razumeš, kaj sm ti hotla dopovedat. Sej pravila in predpisi niso tle zato, da se bodo polcaji fino mel, k se bodo loh režal, medtem k ti bodo pildke z enormnimi zneski pisal... Če folk že zdj tko voz, kašn kaos bi biu na cestah, če ne bi blo nobenih pravil sploh :?
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 20. Jan. 2007 15:42

mary-kate and ashley bigg napisal/-a:mislm, da je bol za h psihiatru tist k si je ta pravila zmislu. in sm vidla tut ceste, ki niso sred naselja pa maš omejitev 30.

jst mislm, da tist, k ne zna normalno hitr vozt (70 km/h) pa pri tem pazt in bit previden, ni za v avto. pol rajš laufam kt pa da se u avtu 20 km/h vozm. je bolj zdravo.

ne ne ne, tuki se pa ne strinjam.. omejiteve so z razlogom? je tko? je! če so omejitve, pa ni važn, kok si pol živčn, ker moraš tolk vozt, se jih drž... v redu, pravjo da so pravila zato, da se kršjo... ni res... so zato, da se jih držimo... tist, k se je te omejitve zmislu, je pa fajn se spomnu... ker pr 70 na uro ti ne morš tko hitr ustavt, kokr pa pr 30.. pa tud če nekoga zadaneš pr 30, je velik milejša poškodba, kokr pa pr 70... tko da ja, omejitve morjo bit... če so, so z namenom!
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 20. Jan. 2007 16:53

Velikokrat so tudi čisto brezvezne omejitve, res je. Ponavadi traja še 14 dni, da pospravijo tablo z omejitvijo 40 zaradi dela na cesti, čeprav so že končali delo in je vse normalno.
Priznam tudi, da se sama ne držim vseh omejitev. Če pa pred mano vozi nekdo, ki se jih, pa nimam nobene pravice biti živčna, ker s tem v končni fazi tudi sebi škodim.

Pa še nekaj. Pogosto vozim na neki relaciji, za katero potrebujem točno 1 uro. Včasih je cest prazna in pridem kako minuto prej, včasih se mi zdi, da so se vsi penzionisti zarotili proti meni, cel kup tovornjakov, traktorjev, bagrov, vse živo ... ampak zanimivo, da je na koncu razlika v času maksimalno 4 minute!
Se splača sekirat zaradi 4 minut?
Se splača ubit zaradi 4 minut?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
jullia
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia » 20. Jan. 2007 16:57

mary-kate and ashley bigg napisal/-a:mislm, da je bol za h psihiatru tist k si je ta pravila zmislu. in sm vidla tut ceste, ki niso sred naselja pa maš omejitev 30.

no dej povej kje. tukej v moji okolici jih ni.
Uporabniški avatar
Bluestocking
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 10. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Bluestocking » 21. Jan. 2007 6:19

Kr.ena, jaz se bolj ne bi mogla strinjati s tem, kar ti pišeš.
Vsaj še ena, ki tako misli kot jaz. Bravo! :respekt:
Uporabniški avatar
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a mary-kate and ashley bigg » 21. Jan. 2007 22:16

jagodka85 napisal/-a:

ne ne ne, tuki se pa ne strinjam.. omejiteve so z razlogom? je tko? je! če so omejitve, pa ni važn, kok si pol živčn, ker moraš tolk vozt, se jih drž... v redu, pravjo da so pravila zato, da se kršjo... ni res... so zato, da se jih držimo... tist, k se je te omejitve zmislu, je pa fajn se spomnu... ker pr 70 na uro ti ne morš tko hitr ustavt, kokr pa pr 30.. pa tud če nekoga zadaneš pr 30, je velik milejša poškodba, kokr pa pr 70... tko da ja, omejitve morjo bit... če so, so z namenom!

ne vem, če me razumeš. če bi ble po cestah višje omejitve, bi blo tut več sposobnih voznikov, ker ne bi kr vsak bimbo naredu izpita za avto. ni lahko vozt 70 pa bit ful ful previdn.
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 21. Jan. 2007 22:20

no ja, s tem se strinjam ja. samo ne vem no, jz lahko vozm 70 full previdno, pa bom še vedno nardila večjo škodo, k pa recmo pr 50 na uro. sicer pa nj usak voz, kokr mu paše, sam k mi je res bedno poslušat o prometnih nesrečah z smrtnim izidom zarad kkšnga bedaka, k ne zna vozt.
sicer pa tud pr 30 marsikdo ne zna bit previdn :?
Uporabniški avatar
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a mary-kate and ashley bigg » 21. Jan. 2007 22:23

jagodka85 napisal/-a:no ja, s tem se strinjam ja. samo ne vem no, jz lahko vozm 70 full previdno, pa bom še vedno nardila večjo škodo, k pa recmo pr 50 na uro. sicer pa nj usak voz, kokr mu paše, sam k mi je res bedno poslušat o prometnih nesrečah z smrtnim izidom zarad kkšnga bedaka, k ne zna vozt.
sicer pa tud pr 30 marsikdo ne zna bit previdn :?

to je pa tud res. sicer pa kot pravjo - sto ljudi, sto čudi :D :D
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 1. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a bejbika » 21. Jan. 2007 23:02

Tipičen primer voznika na AC ...
Jaz, pred leti še mlad voznik, z mojim "novim" avtom, fiat Unom, ki je lepo sfriziran :lach:, se peljem po primorski AC ... avto leti k strela, brez problema 170 ... kar je za enga Una ogromno ...
no, in grem prehitevat eno vectro ... nakar voznik pogleda, kaj ga prehiteva in začne pospeševat ... jaz 130, on 130 ... jaz 150, on ravno tako ... avto sem terala , da se ni razpadu, model ga tera dalje ... za mano BMW, hvala bogu, človek kulturen, ni blendu, ker je vidu, da je na desnem pasu budala ... končno mi ga je ratalo prehiteti ...
ravno tako se nek bebec jajca po regionalki ... namesto 70, vozi 50 ... in ga gre moj fant prehitevat, on pa na gas ... in smo vozili v štric, nasproti pa šleper ...
take voznike s cest ...

in to je ta tvegana vožnja kot jo Jochie omenja ...
dober avto, avto, ki ga dobro poznaš, izkušnje blabla - lahko tudi pri veliki brzini kontroliraš ... 200km/h ni nič hudega, če ti ne zapre pot kak šleper, ko gre prehitevat drug šleper - potem si palačinka ...

problem nesreč je samo to, da ljudje precenijo svoje sposobnosti, nepoznavanje cest, vremenski pogoji in nepoznavanje zmogljivosti avta ... brez izkušenj ne moreš voziti zelo močnega avta ... nekatere avte že dobri, izkušeni vozniki težko obvladajo, ne pa en smrkovc z vozniško izpred enega meseca ...

ko govorimo o alkoholu - priznam, sem že vozila opita ... moja vožnja je takrat počasna in previdna ... ker alkohol v nekaterih privabi ven agresivnost, nekateri pa res vozijo počasi, da bi le prišli domov ... in nekateri močno nasekani vozniki so bistveno boljši vozniki kot npr dama danes, ki je šla na križišču obračat avto - in sem ji skoraj razbila očkovega BMW karavana :roll: ...

pa vsakemu, ki kdaj povzroči prometno nesrečo z težkimi poškodbami ali s smrtjo, doživljensko vzet izpit ... in kot je že ena napisala, poslat ga na družbeno koristno delo na travmatološki oddelek KC ...
tako kot vsakega starša, ki kupi sinu motor ;)

aja, pa še glede rondoja Tomačevo ... vse neljubljančane naučit vozit po rondojih ... jst nisem kriva, če v Cerknem ni rondoja, pol pa grejo v levo notr :lach: ... ne, sej nočem nobenega žalt, ampak sem slišala od kolega, ko je prvič prišel v LJ, da se ni znašel na krožnem toku ... in mene zelo jezijo osebki, ki se NE znajo vključevat in pravilno peljat po krožnem toku ... zunanji pas je za vključevanje iz za zapuščanje, srednji pas je za vožnjo od prikjučka, do izstopa, notranji pas je recimo za prehitevanje :D ... vedno imajo prednost vozniki iz notranjih pasov, zato morajo biti tisti na zunanjem skoz pozorni na tistega na notranjem ... in se potem ne trobi, ko tisti z notranjega zapelje pred tebe ... ker če ga zadeneš, si tako ti kriv :lach: ... pa prepovedano je stalna vožnja po zunanjem pasu ... ker s tem ljudem zapreš možnost tekočega vključevanja ;) ...
Uporabniški avatar
Bluestocking
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Bluestocking » 21. Jan. 2007 23:55

bejbika napisal/-a:ker če ga zadeneš, si tako ti kriv :lach: ... pa prepovedano je stalna vožnja po zunanjem pasu ... ker s tem ljudem zapreš možnost tekočega vključevanja ;) ...

Takrat, ko sem jaz delala izpit za avto (2000) pa to še ni bilo prepovedano. Na polah v zvezi z rondojem je bil pravilen odgovor, da se lahko pelje po zunanjem pasu (ni prepovedano!), ni pa priporočljivo, ker se zmanjša pretok prometa.

Dobro, da si povedala. Jaz kadar je znotraj gužva, peljem tudi zunaj. :oops:
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 1. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a bejbika » 22. Jan. 2007 0:01

ma sej ni prepovedano, jst pravim, da je ... ker se s tem dela samo gužva, ker se ne morejo vozniki vključevati v krožni tok ;)
jaz bi pa po kaznovala :lach:
gre na Žalskem notr pr Soči, pa se pelje po zunanjem pasu vse do zadnjega izhoda za BTC ... mislim, kaznovati :P

ti pa vozi, tko k ti paše, sam ne si želet, da mene dobiš za rit :lach: (hec, nisem tok nestrpna kot do Ciganov, ko vozim :rofl:)
Uporabniški avatar
Bluestocking
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Bluestocking » 22. Jan. 2007 0:09

Aha, tako je to. To je tvoj zakon :) .
Hja, jaz bom še vedno raje ob gužvi zunaj vozila. Vsaj ne bo nesreče, boste pa malo počakali. :)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 22. Jan. 2007 0:28

mary-kate and ashley bigg napisal/-a:ne vem, če me razumeš. če bi ble po cestah višje omejitve, bi blo tut več sposobnih voznikov, ker ne bi kr vsak bimbo naredu izpita za avto. ni lahko vozt 70 pa bit ful ful previdn.

Kdo je bimbo je zelo relativno ... in tu pridemo do strpnosti. Vozniški izpit je zadeva, do katere imajo pravico široke množice ljudi. Ne rečem, da vsak, ampak recimo tam od IQ 90 dalje.
Pravila in omejitve so postavljeni tako, da lahko promet funkcionira.

Tudi če si ti tako sposobna, da lahko voziš 70 tam, kjer drugi 30 in 200 tam, kjer ostali 130, se je treba prilagoditi. V dobro vseh.
Časovni prihranek je v današnji gužvi zanemarljiv. Za doseči prijetno vznemirjenost in povišan srčni utrip pa obstajajo boljše stvari, kot pritiskanje na gas :wink:

V križišče s krožnim prometom se vključujemo v smeri, ki je nasprotna smeri urinega kazalca. V krožnem križišču ima prednost vozilo, ki je že vključeno v krožni promet, pred vozili, ki prihajajo v krožno križišče. Če ima križišče več prometnih pasov, sme voznik zapeljati z enega na drug prometni pas, vendar le če pri tem ne ovira drugih vozil. V samem križišču ima pri izključevanju iz krožišča prednost vozilo, ki je desno od nas.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov