Hora legalis je uvedena
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
metron - Kofetarica
- Na forumu od: 5. 12. 2004
- Kraj: LjUbLjAnA
pehta napisal/-a:Kerih temah? Pijača pa to?
Mladi, pijača, spolnost, greh. Resno me zanima, ker mi ni jasno od kje mečeš take ven. Al si blazno družabna, se pravi da dneve in noči preživiš med mladimi,žuraš, da tako vse obvaldaš, ali pa si skrita raziskovalka in proučuješ krizo vrednot?
Torej, ali si tok med mladimi ko seksajo, pijejo, da imaš tako jasna mnenja, ali je to glas iz vesolja?
(vem, da ne bom dobil odgovora)
Tko nekak...
-
Gregor - Cosmo administrator
- Na forumu od: 28. 6. 2004
- Kraj: Ljubljana
Prepovedovanje nečesa ni nikol nič rešil, kvečjemu so zadeve zaradi tega postale še bolj privlačne. Poglejmo recimo prohibicijo v 30 letih prejšnjega stoletja ki je botrovala razmahu mafije.
Pa tudi primerjati 60' in 70' z zdajšnjimi časi je absurdno. Problem je drugje in neka Hora legallis tega vsekakor ne bo rešila.
Pa tudi primerjati 60' in 70' z zdajšnjimi časi je absurdno. Problem je drugje in neka Hora legallis tega vsekakor ne bo rešila.
And now something completely different
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
Včasih kar ne morm verjet, ko pridem v kak lokal, da okoli mene kar mrgoli mladoletnikov. Vsi mtrvo pijani, vlačijo se en z drugim, mlade punce so skoraj nage, lizarjenje kar tako vsepovprek....to ni nikomur za zgled. Saj ne rečem, da tudi jaz nekoč nisem delal tega-vendar je bilo vse v mejah normale.A danes je to grozno moderno. Pri večini je res kriva vzgoja staršev, toda postavlja se vprašanje-kako naj otroka prepriča starš, da ne bo počel stvari, ki niso dobre zanj-pa so njemu najslajše.Če je v večini družba za pijani konec tedna v neki diskoteki za akcijo, je potem tudi vsak sleherni član te družbe vključen zraven, pa tudi če njemu stvar ni ušeč, bo počel to kar bo družba.Valjda ne bo izvisel.To so mnenja mladoletniko.In ponavadi se ravno tem "nedolžnim" pripeti kakšna nezgoda. Starši ne morejo preprečiti, da pa danes njihov sin luka ne bo šel v fun factory. Se bo že spomnil kakšne fajn laži, da bodo starši mislili da je nekje drugje, kot pa v resnici.Sama vem, ker sem počela vse mogoče in nemogoče, da nisem zamudila pijanega petka.Pa hitro mi je prišlo v glavo da je to res ena bedarija: popravici povedano se mi ni dalo vsak petek kozlat od vse mešanice alkohola, ki sem ga spila.In tako dela tudi današnja mladina.Potem pa izpiranje želodca, smrtne žrtve pred diskotekami, pretepi in štihanje mladoletnikov, ravs zaradi tega ker je nekdo nekomu rekel da je čefur........Žalostno, da se današnja mladina obnaša kot tisti klošarji na poljanah-še oni imajo lepše obnašanje.
Kdo si pa želi ob 8h zvečer na kongresnem trgu gledati petnajstletnike ob litrih vina in vodke, ko komaj čakajo, da se bodo do devetih lahko zapodili v emonsko klet-kamor mene ob enajsti uri ne spustijo, ker nimam obutih petk......Ne razumem teh sistemov.zato se mi zdi tudi prav da se tak zakon naredi.Saj so povsod sami petnajstletniki, zardi njih tudi akšni drugi starejši nočejo hodit v take klube in lokale.
No tole je bila moja malenkost...............
Kdo si pa želi ob 8h zvečer na kongresnem trgu gledati petnajstletnike ob litrih vina in vodke, ko komaj čakajo, da se bodo do devetih lahko zapodili v emonsko klet-kamor mene ob enajsti uri ne spustijo, ker nimam obutih petk......Ne razumem teh sistemov.zato se mi zdi tudi prav da se tak zakon naredi.Saj so povsod sami petnajstletniki, zardi njih tudi akšni drugi starejši nočejo hodit v take klube in lokale.
No tole je bila moja malenkost...............
-
Zvoncica - Cosmofrik
- Na forumu od: 4. 11. 2005
mah jz pa ne vem... po eni strani se skor strinjam s tem da bi pospravili mladoletnike iz ulic. sam da bi dala mejo 16, ne 18 let. sploh zato k so mene starsi ful pustil, pa sm bla dost zuni. pa vem kaj vse se dogaja
dobra se mi je zdela una izjava ravnateljice... da nej grejo v petek ob 1h na urgenco snemat pa bojo vidl kaj se v resnici dogaja
dobra se mi je zdela una izjava ravnateljice... da nej grejo v petek ob 1h na urgenco snemat pa bojo vidl kaj se v resnici dogaja
-
smotkA - Kofetarica
- Na forumu od: 30. 8. 2004
Jst sm proti uvedbe hore legalis al pa kakršnih koli zakonov, ponujanje alternativ zabave, ker to so vse sam zasilne in začanse rešitve. Problem je v 80% primerov nedvomno doma - starše se ovija okrog prsta, naložiš jim, kam greš, al se pa zlašež, da greš nekam prespat.
Jst sicer doma za večino stvari povem kam grem (stara sm 17 pa pol), tko da mi tud dost pustijo, ampak vsak petek, ko gremo v Kranj, grem na zadnji avtobus ob 22.25 in sem doma 22.50. Brez izgovora, če je pa kdaj kej posebnga, pa pridem pač kasnej.
Recimo v Kranju je situacija taka - 13, 14 letne mule, pijane ko krave se obešajo po kolegicah, kažejo ledvica in se derejo, kot da jim manjka nekej v glavi. Potem pa 15, 16 letniki z željo da bi te mlade damice očarali razgragajo okol. In to se dogaja, vsak petek to vidim.
Uglavnem z uvedbo kakršnega koli zakona, vsaj po mojem, ne bo nič drgač. Spremenit se mora vzgoja, starši morjo pustit službe mal ob strani in si vzet več časa za otroke.
Prosim povej, katera mami pusti svojo 13 let stao hčerko v petek ob 22.00 ven?
Ko sm bla jst tolk stara sem bila vsak petek lepo doma, k meni je pršla kakšna kolegica, ki je pri meni tud prespala, gledale sva filme in opravljale sošolce. Včasih smo šli pa v kino, ampak to so ns zmer starši pršli iskat in ns tja peljal. Da bi se napila pri 13 mi pa še na misel ni pršlo. (okej sej zdej govorim k ena mtka tole ''ko-sm-bla-jst-tolk-stara'' ampak kaj morm )
Jst sicer doma za večino stvari povem kam grem (stara sm 17 pa pol), tko da mi tud dost pustijo, ampak vsak petek, ko gremo v Kranj, grem na zadnji avtobus ob 22.25 in sem doma 22.50. Brez izgovora, če je pa kdaj kej posebnga, pa pridem pač kasnej.
Recimo v Kranju je situacija taka - 13, 14 letne mule, pijane ko krave se obešajo po kolegicah, kažejo ledvica in se derejo, kot da jim manjka nekej v glavi. Potem pa 15, 16 letniki z željo da bi te mlade damice očarali razgragajo okol. In to se dogaja, vsak petek to vidim.
Uglavnem z uvedbo kakršnega koli zakona, vsaj po mojem, ne bo nič drgač. Spremenit se mora vzgoja, starši morjo pustit službe mal ob strani in si vzet več časa za otroke.
Prosim povej, katera mami pusti svojo 13 let stao hčerko v petek ob 22.00 ven?
Ko sm bla jst tolk stara sem bila vsak petek lepo doma, k meni je pršla kakšna kolegica, ki je pri meni tud prespala, gledale sva filme in opravljale sošolce. Včasih smo šli pa v kino, ampak to so ns zmer starši pršli iskat in ns tja peljal. Da bi se napila pri 13 mi pa še na misel ni pršlo. (okej sej zdej govorim k ena mtka tole ''ko-sm-bla-jst-tolk-stara'' ampak kaj morm )
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
-
micamaca - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 11. 8. 2004
- Kraj: Žabji dol
ah mularija je dons čist preveč razvajena in razpuščena... če bi blo po moje bi mel pr ns tak sistem, kt ga majo v Avstriji (včer primer na Trenjih)... ker eni starši so res čist nesposobni za vzgojo... in če že sami ne sfolgajo tega nej jim pač še država pomaga z določenimi omejitvami...
The secret of success is consistency of purpose.
-
Davorin - Cosmo administrator
- Na forumu od: 24. 6. 2004
pehta napisal/-a:A vidte, kako se dela v Nemčiji, čeprav Pehta nima prstov vmes.
V Nemčiji je vse bolje, v Nemčiji je med najstniki veliko več odvisnikov od trdih drog (se še spomnite knjige Mi, otroci s postaje Zoo).
Sam menim, da je problem vzgoje in racionalnega razmišljanja mladine. S tem zakonom se rešijo samo starši, ker jim doma ne zna oz. ne znajo razložiti kako je kaj z alkoholom, drogami, spolnostjo in mislijo, da bo hora legalis kaj rešila.
Kot je že rekel Gregor, vsaka prepoved ima posledice, veliko večje kot je bilo stanje pred prepovedjo. Se ga bo mularija že ob 12h zatolkla in bodo ob 8h zvečer ultra pijani blodili naokoli.
Zadnjič spremenil Davorin, dne 10. Feb. 2006 12:59, skupaj popravljeno 1 krat.
- el bou
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 4. 7. 2005
- Kraj: ljubljana
jz se strinjam... tud pri nas je blo tko, in je se zdej... pridem do minute natancno kot smo se zmenili... mami spi samo na en uc, da ve da sem cela domov prsla in da je vse ok...
velikrat me je ona iskat hodil tud ob 3h, 4h zjutrej... zdej majo vsi prjatli izpita za avto, mami jih pozna in jim zaupa in me lahko oni pripeljejo domov... sam samo tisti ki jim zaupa... in pa seveda fant... vedno me pa vprasa, a pridem po tebe... in se mi zdi lepo in pozorno od nje...
jz ji nikol nism prsla domov cist naklana in vsa boga, nikol nisem bruhala doma, imela tazga macka da se iz pojstle nep mogla dvignt,... nikol ji nisem delala preglavic, ker sem vedla do kje je meja, kaj lahko in kaj ne...
svojih doma nism nikol hotla razocarat in jih tud nisem... zamudila sem samo 1x v zivljenju, ko je prjatlca mela velko krizo in se je prevec zjokala in vse, in je nisem hotla pustit same.... in sem zamudila domov 1 uro... mami me je vsa zivcna cakala, pol sva se zmenile kaj je blo, mi je dala lupcka na glavo, rekla rada te mam, pa veseli me da si tok ok punca pa lahko noc...
zdej manjka takih starsev, ki bi jih tolk skrbel za otroke, ki bi jih ponoc cakal in hodil iskat... otrokom dovolijo vn, da se jih mal znebijo, da so mal frej... to pa ni prou...
velikrat me je ona iskat hodil tud ob 3h, 4h zjutrej... zdej majo vsi prjatli izpita za avto, mami jih pozna in jim zaupa in me lahko oni pripeljejo domov... sam samo tisti ki jim zaupa... in pa seveda fant... vedno me pa vprasa, a pridem po tebe... in se mi zdi lepo in pozorno od nje...
jz ji nikol nism prsla domov cist naklana in vsa boga, nikol nisem bruhala doma, imela tazga macka da se iz pojstle nep mogla dvignt,... nikol ji nisem delala preglavic, ker sem vedla do kje je meja, kaj lahko in kaj ne...
svojih doma nism nikol hotla razocarat in jih tud nisem... zamudila sem samo 1x v zivljenju, ko je prjatlca mela velko krizo in se je prevec zjokala in vse, in je nisem hotla pustit same.... in sem zamudila domov 1 uro... mami me je vsa zivcna cakala, pol sva se zmenile kaj je blo, mi je dala lupcka na glavo, rekla rada te mam, pa veseli me da si tok ok punca pa lahko noc...
zdej manjka takih starsev, ki bi jih tolk skrbel za otroke, ki bi jih ponoc cakal in hodil iskat... otrokom dovolijo vn, da se jih mal znebijo, da so mal frej... to pa ni prou...
did i dissapoint u - or leave a bad taste in ur mouth...
-
cotkica - Debatorica
- Na forumu od: 23. 7. 2004
Js sem v bistvu za ta zakon. Sama bom šele 18 let stara in vidim kaj vse se dogaja po ulicah, partyjih ... Sem mnenja da 15 letnice na pol nage z ledvicam na razprodaji nimajo po polnoči kaj delat zunaj. Zabavajo se lahko od 7ih pa do 24ih. Pet ur za zabavo, ples, žur je čist dovolj.
Res pa je da lahko pride do negativnih učinkov. Nisem strokovnjakinja da bi znala vse to preučiti, vseeno pa sem mnenja da bi se zakon lahko uvedel. Res je da se bodo mladi začeli drogirat in pijančevat v zgodnejših urah, ampak bodo tudi nehali prej, kajti vsak 15-letnik bo poizkušal ob polnoči priti domov čim bolj trezen.
Nekaterih najstnikov se bo mojem mnenju res ne da ukrotiti. Ne zaleže ne beseda ne nič. Poznam več primerov...povejte mi kaj lahko stori sam starš? Nič. Vlogi matere in hčere se zamenja.
Res pa je da lahko pride do negativnih učinkov. Nisem strokovnjakinja da bi znala vse to preučiti, vseeno pa sem mnenja da bi se zakon lahko uvedel. Res je da se bodo mladi začeli drogirat in pijančevat v zgodnejših urah, ampak bodo tudi nehali prej, kajti vsak 15-letnik bo poizkušal ob polnoči priti domov čim bolj trezen.
Nekaterih najstnikov se bo mojem mnenju res ne da ukrotiti. Ne zaleže ne beseda ne nič. Poznam več primerov...povejte mi kaj lahko stori sam starš? Nič. Vlogi matere in hčere se zamenja.
-
porcelain - Kofetarica
- Na forumu od: 27. 2. 2005
- Kraj: maribor
krfjolca napisal/-a:Meni je ta avstrijski sistem prav simpatičen. Samo se ne strinjam z denarnimi kaznimi, ker bi spet nasrkali najrevnejši. Enemu podjetniku, ki mu ga mulc serje, je prav simpl dat par sto jurjev. Malo po žepih pobrska, pa je. Denarna kazen torej šele kot zadnji stadij.
jaz sem bla avgusta na partyju v WON-u, kjer smo bli do 7 zjutraj , pa sem stara 18 in lahko garantiram , da je blo okoli 4 zjutraj še POLNO 15,16 letnikov .. tak da hvala lepa za take buče , da so lahko samo do 24-te ure not
sicer me pa totalno razjezi , da STALNO , ko kažejo kake prispevke , ki majo karkoli opraviti z drogami , ciljajo na techno partyje ... sama že 4 leta hodim po partyjih , pa vem da so tam droge , ampak poznam tudi ogromno metalcev , ki majo z drogo DOSTI več opraviti ko neki techno friki .. torej zakaj vedno kažejo samo partyje pa spravljajo nas , privržence elektronske glasbe v slabo luč ?
.perfect soul, perfect mind, perfect face.. a perfect lie.
-
Geena - Komunikatorka
- Na forumu od: 6. 2. 2006
sem proti! Iz jasnega razloga Stara sem 15 let (pa še to bom čez 2 mesca šele)
And I'd give up forever to touch you
Cause I know that you feel me somehow
You're the closest to heaven that I'll ever be
And I don't want to go home right now
Cause I know that you feel me somehow
You're the closest to heaven that I'll ever be
And I don't want to go home right now
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov