Boris napisal/-a:kumrovska napisal/-a:Ne verujem v boga, vem da obstaja.
LP
Če to veš, si bog. Če ne veš, si človek.
Vedeti, da nekaj, kar je vse, obstaja, zahteva neskončno modrosti, neskončno pameti, neskončen pomnilnik, neskončno inteligenco, oziroma vsaj možnost spojitve/povezave s celoto in črpanje nepopačenih podatkov iz nje, ob predpostavki da se te ne da nategniti=prevarati.
Zakaj? Ker če teh lastnosti nimaš, te lahko kakršnakoli sila, ki bi bila inteligentnejša od tebe in ima možnost vplivati na tvojo presojo, tvoje misli, tvoje občutke, nategne. To, zakaj bi ji bilo do tega, da te nategne in "prisili" v to, da verjameš, da ali bog je ali pa da ga ni, ali pa da je ona sama bog, je pa že višja filozofija in bi bilo treba kak esej za to.
Poanta pa je v tem, da ni prav nobenega dokaza za to, da ima človek sam zavest. To ve vsakdo, ki se ukvarja s kognitivno znanostjo. Kakšni zelo inteligentni rasi morda ne bi bilo preveč težko sestaviti robota človeka, ki ga noben človek ne bi ločil od drugih, razen oni seveda, ker vanj ne bi vtaknili zavesti/duše. Še sam se ne bi ločil od drugih. Čutil bi, čustvoval bi, imel bi funkcijo bolečine, veselja, zaljubil bi se, ko bi se mu v možganih nabralo malo več dopamina in bi imel zraven kakšno primerno deklico zanj. Ta robot bi imel program, da se odziva tako kot človek, imel bi kvantne možgane, ki bi navzven delovali kot človeški. Le ti bi imeli sposobnost upravljati z organizmom tako, kot morda z njem upravlja človeška zavest.
Ti lahko čutiš, da si zavestna. Ampak lahko se zamozavajaš. Lahko si preprosto biorobot v katerega je bil vstavljen program Človek in ki ima program Jaz sem, ki ga stalno opominja, da je on nekaj več kot le telo.
- Ni res. Moje vedenje o bogu je zelo minimanizirano. Ampak vem da je. Nikoli nisem trdila da vem vse, nisem enačila boga (ki je absoluten) s svojim lastnim znanjem. Znanje o bogu ne pogojuje znanje o vsem. Saj ti poznaš svojo mamo, pa jo vendar poznaš v vse detajle? Veš prav vse o njej?
-Vsi imamo svobodno voljo, svobodo odločanja, svobodo izražnja, imamo svobodo izbire. Lahko me kakršna koli sila, ki je inteligentnejša od mene ali pa tudi ne zavede, ampak le če se jaz tako odločim! Če jst to zavrnem, če se s tem ne strinjam, ne verjamem itd. potem mi nič ne more.
- Verjamem da inteligentnejše rase ustvarjajo hudiča in pol, verjamem tudi da marsikdaj kako posežejo tudi v zemeljsko okolje, verjamem da znajo ustvariti marsikatero bitje, tudi človeka. Tak človek bi lahko tudi deloval, če bi ga priklopili na naprave ali pa jih vanj vgradili, ki bi ga držale pokonci. Lahko bi mu tudi sprogramirali čustva ipd. in naredili celo variacijo teh programov. Toda zdaj si pa zamisli planet naseljen s takšnimi roboti in samo eno bitje, ki bi "vsebovalo" dušo, razlika bi bila očitna. Robot se na situacijo odzove kakor mu je bilo dano, človek pa se na situacijo odzove spontano, po svoji volji. Vsi imamo svojo voljo in če nam je volja da se nekomu podredimo, da se nam tako zdi, potem prav, lahko pa to zavrnemo in nam dejansko nihče ne more ničesar vzeti niti dati.
Sicer pa je toliko nejasnosti na zemlji toliko vprašanj na katere ni konkretnih odgovorov. Nekako si vsi želimo osmisliti stvari, tako ali drugače. Jaz si jih tako kot želim

LP