Dvomi glede obstoja Boga

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 12. Feb. 2009 22:11

Boris napisal/-a:
Hyades napisal/-a:# Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?
To, da vsem odpusca.. In potem zakaj sploh obstaja pekel??

Zelo dobro vprašanje, na katero pa ima RKC prav preprost odgovor - ti lahko celo življenje delaš pizdarije... če pa na koncu življenja kupiš odpustni listek (beri: se iskreno pokesaš pred bogom), ti je odpuščeno in boš šel v nebesa, ali pa v vice morda (to zavisi od tega, kje si rojen, ker Američani npr. o vicah ne vedo nič :lol: (vsaj tisti, ki so mene poučevali o S.P. ne )). To komu smrdi malo?

Tvoje izjave so totalno napačne.
Cerkev uči, da so nebeška vrata odprta vsem. Zunaj bodo ostali tisti, ki sami ne bodo hoteli vstopiti - ki bodo sami zavrgli Boga. Bog je namreč velikodušen in vsem daje možnost, da se pokesa, tudi tistim, ki so cel lajf delali pizdarije. Seveda pa vsak v svojem srcu ve, koliko se v resnici kesa. In poleg njega to ve edinole še Bog.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 12. Feb. 2009 23:44

Hm, morda pa so vsa ta odpuščanja, posti, vera v Boga, ipd. skonstruirane v dobro človeka, ki bi jih na osnovni način (kot bi - samo kot primer- zadevo razlagala današnja relativno objektivna duhovnost, ki upošteva čimveč vidikov?) težje razumel, ker je morda obremenjen z drugimi stvarmi in si ne vzame časa ... ter, ker se v to vpleta igra moči, ki je mamljiva?

Konstrukt krščanskega Boga se da prav dobro vpeti v teorijo karme, itd. Zadeve so si tako (kakor sem z njimi seznanjena jaz) podobne, kot če primerjaš različne vrste kruha: načeloma imajo podobne sestavine in služijo enakemu namenu: nasititi človeka (npr.).

Obstajajo določene navidez nesmiselne zadeve, ki se jih prakticira, če hodiš po poti neke določene vere. Ampak če zadevo preučiš od bližje, se smisel kaj hitro najde - in ta (v kolikor sem razmišljala jaz) v samem bistvu ni manipulacija v smislu pridobivanja moči "glavnih", temveč razvoj (duhovni?) človeka. Če bi govorila v današnjem relativno popularnem jeziku: preseganje ega, povezava z intuicijo, ipd.

Banalen primer, ki je uporaben in sem se ga trenutno spomnila: načeloma vse vere, kar jih poznam jaz, imajo kot del priprave človeka post. Zakaj post? Da se človek prečisti, da pride lažje v stik z Bogom, da pripravi svetišče zanj. Takrat ga Bog baje lažje obišče, ker mu človek dovoli vstop.
Kaj počnejo vzhodne prakse? Tudi tam imajo post - kolikor razumem, kot sredstvo prečiščenja telesa, duše in duha, da potem lahko pridejo v stik s samim sabo oziroma da spoznajo določenega duhovnega voditelja.
Zadeva sama bi lahko bila do neke mere nesmiselna, pa vendar obstaja neke vrste vzporednica, ki se vleče preko vseh meni poznanih duhovnih praks. Obstajajo le različne interpretacije o tem, zakaj se post izvaja in čemu. V končni fazi pa ima post določene fiziološke in psihološke učinke, ne glede na to, pod katero vero se izvaja.
Podobno je morda tudi z odpuščanjem boga, s ponižnostjo in skromnostjo. Različne interpretacije - a zelo podobni učinki. Ki pa jih povprečen človek morda težko razume v njihovi osnovni obliki, zato pa so preobražene na tak način, da jih je lažje vpeljati v življenja ljudi.

Ps. Prav zna se zgoditi, da si bosta vera in znanost nekoč podali roke in se skupaj nasmejali "nesmiselnemu" nasprotovanju druga drugi preko njune zgodovine. Tako kot bodo to morda kmalu začele prakticirati različne vere, ko (če) bodo ugotovile, da so si v samem bistvu zelo podobne, če ne celo enake (le da zadeve drugače interpretirajo).
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 13. Feb. 2009 1:01

Tako je, Tysia, različne religije so bile že tolikokrat predmet preučevanj ravno zato, ker je nenavadno, koliko skupnih točk imajo nekatere navidez popolnoma različne vere.
Iz tega očitno izhaja, da imajo ljudje na vseh koncih sveta približno enake potrebe po duhovnem razvoju. Namreč v naravi človeka je, da za tisto, kar mu ni razumljivo, poišče nadnaravno razlago, ki se opira na znana dejstva. Od tu tudi razlike (v odtenkih) med največjimi religijami. Če ponazorim: vsemu svetu je skupno eno sonce. Vse religije se, direktno ali diskretno, orientirajo po soncu. Razlike med njimi so pa zgolj posledica različnih kulturnih vplivov.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 7. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 13. Feb. 2009 6:06

positive vibration napisal/-a:
Boris napisal/-a:

Zelo dobro vprašanje, na katero pa ima RKC prav preprost odgovor - ti lahko celo življenje delaš pizdarije... če pa na koncu življenja kupiš odpustni listek (beri: se iskreno pokesaš pred bogom), ti je odpuščeno in boš šel v nebesa, ali pa v vice morda (to zavisi od tega, kje si rojen, ker Američani npr. o vicah ne vedo nič :lol: (vsaj tisti, ki so mene poučevali o S.P. ne )). To komu smrdi malo?

Tvoje izjave so totalno napačne.
Cerkev uči, da so nebeška vrata odprta vsem. Zunaj bodo ostali tisti, ki sami ne bodo hoteli vstopiti - ki bodo sami zavrgli Boga. Bog je namreč velikodušen in vsem daje možnost, da se pokesa, tudi tistim, ki so cel lajf delali pizdarije. Seveda pa vsak v svojem srcu ve, koliko se v resnici kesa. In poleg njega to ve edinole še Bog.

V bistvu si zanikala svoje trditve, kar pa je povsem v nasprotju tega, kako RKC poučuje in interpretira priliko o izgubljenem sinu.

Veš da me je prav začelo zanimati, kaj naj bi si razlagal napačno (hehe, da ne pozabiva bistvenega dela pri tem - ti si veleum, ki si seveda razlaga stvar prav), ker ne vidim razlike v kontekstu tega, kar si napisala ti in tem, kar sem napisal jaz.
Bom pa za hec napravil analogijo, ker menim, da imaš težave z razumevanjem.

Boris
ti lahko celo življenje delaš pizdarije... če pa na koncu življenja kupiš odpustni listek (beri: se iskreno pokesaš pred bogom), ti je odpuščeno

Zakaj je v povedi beseda "če"? Poskusi ugotoviti. Vprašanje za milijon €. Boš polovičko? Ah, itak ti ne bo uspelo, z vsemi bonusi (glas ljudstva,...)... no, zato je tam, ker z njo povem, da ima človek sam možnost odločitve - bo vstopil kam ali pa zavrgl boga.

positive vibration
Zunaj bodo ostali tisti, ki sami ne bodo hoteli vstopiti - ki bodo sami zavrgli Boga.
Bog je namreč velikodušen in vsem daje možnost, da se pokesa, tudi tistim, ki so cel lajf delali pizdarije.

Pa še drugi analogni povedi...

Boris
(beri: se iskreno pokesaš pred bogom)

positive vibration
vsak v svojem srcu ve, koliko se v resnici kesa. In poleg njega to ve edinole še Bog.

Če si se ali se nisi iskreno pokesal, to v večini primerov veš le ti sam, pa seveda domnevni bog, to je samoumevno. In zanimivo je, da si ti to razložiš "Boris totalno narobe razume", potem pa napišeš enako reč: "Vsak v svojem srcu ve, koliko se v resnice kesa...."

Tako da, sory positive vibration, napisala sva isto. No, enako. Tebi pa se je zazdelo malo drugače. Kako to!? Ker je princip pisanja malo drugačen pri nama. Jaz se vidno norčujem, ti pa ne. Te boli v dušici, ko se norčujem?
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 13. Feb. 2009 9:59

Tako bom rekla: v svojem besedilu nisi imel namena odgovoriti na vprašanje, ki je bilo postavljeno oziroma se nisi niti hotel približati odgovoru, temveč samo malo zavajati. Zato sem tvoje sporočilo razumela kot en velik sarkazem, češ da je odpuščeno tistim, ki kupijo odpustni listek tako, da dajo denar Cerkvi.

Me nič ne boli, ker ne verujem, se bom pa vedno postavila na stran vere in jo branila, ker predstavlja najboljši uvod v to, da folk sploh začne masovno razmišljat o sebi, o drugih in končno o vrednotah. Najlažje seveda zagovarjam krščansko vero, ker so me starši v njej vzgajali in jo najbolje tudi poznam. K sreči pa mi ločevanje nauka krščanstva in krščanskih institucij ne dela težav.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 13. Feb. 2009 13:32

^Razumela si me napačno. Sarkazem je lahko zelo zelo dobra stvar, še posebej ko jo izusti ali napiše človek z dobrimi nameni.

Odpustni listek je pa poenostavitev tega, kar se res v institucionalni dobičkonosni RKC dogaja.

Imaš pa prav, da na vprašanje konkretno nisem odgovarjal. Sem posredno, preko sarkazma. RKC ima toliko skupnega z bogom, kot moj reproduktivni organ. Čeravno se mi zdi, da ima moj organ veliko več z njim. :)

Odgovoril sem Hydes.

Hydesovo vprašanje o dvomu obstoja boga na račun tega, čemu bi bog dopuščal pekel, če vsem odpušča, izgubi svoj smisel, če se zavedaš, koliko skupnega ima z bogom tisti, ki je pekel povezal z večnim prekletstvom. Večnega rekletstva ni. Za RKC pa je, v to oni verjamejo. Morda jih peščica rimokatoličanov celo ne, kdo bi vedel.

Hydes bi povsem drugače razmišljala o bogu, njegovem odpuščanju in peklu, če se ne bi opirala zgolj na krščanstvo.
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 13. Feb. 2009 21:22

positive vibration napisal/-a:Tako je, Tysia, različne religije so bile že tolikokrat predmet preučevanj ravno zato, ker je nenavadno, koliko skupnih točk imajo nekatere navidez popolnoma različne vere.
Iz tega očitno izhaja, da imajo ljudje na vseh koncih sveta približno enake potrebe po duhovnem razvoju. Namreč v naravi človeka je, da za tisto, kar mu ni razumljivo, poišče nadnaravno razlago, ki se opira na znana dejstva. Od tu tudi razlike (v odtenkih) med največjimi religijami. Če ponazorim: vsemu svetu je skupno eno sonce. Vse religije se, direktno ali diskretno, orientirajo po soncu. Razlike med njimi so pa zgolj posledica različnih kulturnih vplivov.

Ja človek se obrača k bogu, ker ni dovolj pameten in še ne pozna odgovora na neko določeno vprašanje. Človek se izobražuje, napreduje in čez čas najde odgovor na vprašanje.

''Vsemu svetu je skupno eno sonce'': Ja, Zemlji že, osončij pa je ogromno in verjetno je še kar nekaj planetov, ki lahko razvijejo življenje.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 13. Feb. 2009 22:56

/\/\4t3j napisal/-a:Ja človek se obrača k bogu, ker ni dovolj pameten in še ne pozna odgovora na neko določeno vprašanje. Človek se izobražuje, napreduje in čez čas najde odgovor na vprašanje.

Človekova težava je morda ta, da misli, da je preveč pameten. Težko si namreč predstavljam, da bi dojel naravo, če pa še sebe ne more.
Je pa zelo pohvalna lastnost ta, da stremi k samospoznanju in k spoznanju narave drugih stvari. Da mu je (upam, da tudi vedno bolj bo) izobraževanje vrednota.

Kar se tiče obstoja Boga (sicer sem verjetno že zapisala), pa sem lahko najbolj prepričana prav v to: da nimam pojma, ali obstaja ali ne. Nekaj lahko čutim, do nečesa drugega lahko pridem z razumom, kaj pa je res...pa ne morem vedeti. :)
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 14. Feb. 2009 9:04

Tysia napisal/-a:
/\/\4t3j napisal/-a:Ja človek se obrača k bogu, ker ni dovolj pameten in še ne pozna odgovora na neko določeno vprašanje. Človek se izobražuje, napreduje in čez čas najde odgovor na vprašanje.

Človekova težava je morda ta, da misli, da je preveč pameten. Težko si namreč predstavljam, da bi dojel naravo, če pa še sebe ne more.
Je pa zelo pohvalna lastnost ta, da stremi k samospoznanju in k spoznanju narave drugih stvari. Da mu je (upam, da tudi vedno bolj bo) izobraževanje vrednota.

Kar se tiče obstoja Boga (sicer sem verjetno že zapisala), pa sem lahko najbolj prepričana prav v to: da nimam pojma, ali obstaja ali ne. Nekaj lahko čutim, do nečesa drugega lahko pridem z razumom, kaj pa je res...pa ne morem vedeti. :)

Ja, se strinjam, vendar ne vemo koliko se človek pravzaprav lahko nauči, kje je meja itd.

Meni je smešno, kako ti zavzeti verniki cel čas nekaj trdijo in so prepričani v to, čeprav dokazat ne morejo nič.

Primer: nekdo tukaj je trdil, da bog odpre vrata do nebes vsem, ki se kesajo. Torej sploh ni važno, če pobijaš, posiljuješ, varaš ljudi itd., ker na koncu ti bo vse odpuščeno. Pa vendar ti ljudje, ki to govorijo so živi in še niso umrli in vse kar vejo so izvedli od ljudi, ki so še živi. Ne moreš vedet, kaj bo po smrti, če si živ.
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 14. Feb. 2009 9:05

+1
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 14. Feb. 2009 22:58

/\/\4t3j napisal/-a:Človekova težava je morda ta, da misli, da je preveč pameten. Težko si namreč predstavljam, da bi dojel naravo, če pa še sebe ne more.

Ok.

/\/\4t3j napisal/-a:Meni je smešno, kako ti zavzeti verniki cel čas nekaj trdijo in so prepričani v to, čeprav dokazat ne morejo nič.

Skoraj ok. Neoporečno dokazati ne morejo. Dokazov imajo pa vsepolno.

/\/\4t3j napisal/-a:Primer: nekdo tukaj je trdil, da bog odpre vrata do nebes vsem, ki se kesajo. Torej sploh ni važno, če pobijaš, posiljuješ, varaš ljudi itd., ker na koncu ti bo vse odpuščeno.
Pa vendar ti ljudje, ki to govorijo so živi in še niso umrli in vse kar vejo so izvedli od ljudi, ki so še živi. Ne moreš vedet, kaj bo po smrti, če si živ.

Nisi vzel v obzir tistih, ki trdijo, da so se srečali z umrlimi - dušami fizično mrtvih. Te bi jim lahko zaupale kaj.

Kako pa boš dokazal, da se niso res srečali z umrlimi?
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 14. Feb. 2009 23:51

/\/\4t3j napisal/-a:''Vsemu svetu je skupno eno sonce'': Ja, Zemlji že, osončij pa je ogromno in verjetno je še kar nekaj planetov, ki lahko razvijejo življenje.

Seveda, in življenja v vesolju ne moremo niti zanikati niti potrditi. Ampak to je takooo obširna tema...Morda so nekje bitja, ki imajo povsem drugačno obliko zavesti, kot jo imamo na Zemlji, kajti dvomim, da bi se nekje lahko pojavili popolnoma enaki pogoji. Pa pustimo njih stat, če so, da se jim ne bo kolcalo.

/\/\4t3j napisal/-a:Primer: nekdo tukaj je trdil, da bog odpre vrata do nebes vsem, ki se kesajo. Torej sploh ni važno, če pobijaš, posiljuješ, varaš ljudi itd., ker na koncu ti bo vse odpuščeno. Pa vendar ti ljudje, ki to govorijo so živi in še niso umrli in vse kar vejo so izvedli od ljudi, ki so še živi. Ne moreš vedet, kaj bo po smrti, če si živ.

To ni moja osebna trditev, temveč zgolj moje posredovanje cerkvenega nauka.
Pa da ti še na to odgovorim (seveda zgolj moja projekcija teološke razlage): sedem smrtnih grehov, katerih se ni mogoče pokesati.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
modrisafir
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 15. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a modrisafir » 15. Feb. 2009 0:22

Tysia napisal/-a:Če poskušam razmišljati nekoliko drugače, bi bila sposobnost odpuščanja smiselna lastnost. "Če se iskreno pokesaš pred Bogom, ti bo odpuščeno." No, in če privzamem, da se je ISKRENO pokesati težko, potem je tudi odpuščanje treba "zaslužiti" - v človeku se zgodi velika sprememba, ki lahko izniči "pretekle grehe". Vendar pa, če si zadevo prav predstavljam, je za to potrebno "čisto srce", uvid v situacijo in še kaj. To pa verjetno ni lahko doseči, glede na to, da imamo ljudje na splošno velike težave že z iskrenostjo.

Zakaj je odpuščanje smiselna lastnost iz tega vidika? Ker je "motivator", da se človek spremeni globoko v svoji duši. To pa gotovo se, če je sposoben iskrenega (ne narejenega!) kesanja.

Ps. Zadeve ni potrebno jemati dobesedno.

Zelo dobro razmišljanje. Se strinjam.
modrisafir
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a modrisafir » 15. Feb. 2009 0:29

a_pikica_a napisal/-a:
Hyades napisal/-a:# Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?
To da nic ne 'dela'. Da se nic ne dogaja.. Ker ce je tu.. zakaj ne ukrepa? No po mojem nekako ni smiselen cel ta obstoj,... No mogoce edino tista verzija, da nas vse ljubi in opazuje... In to je to. Nic ekscesnega, samo to.

# Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?

# Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?
Ni vprasanja, so obcutki in zaupanje.. vera. Nekaj bi se moralo zgoditi, pa ne uno npr da sem prezivela v hudi prometni.. ne. Kaj bolj konkretnega in ne dvoumnega.

Moji starsi so kristljani, mene so vzgajali v ateisticnem duhu. Mislim niso me silili k masi, niso me krstili.. to pa zato, ker so njih silili v to in se jim je zdelo prav, da se clovek sam odloci, ko je sposoben razmisljat o temu..

Sem imela obdobja, ko sem nihala med tem ali obstaja ali ne.. ampak to je bilo nekako v obdobjih ko sem verjela, da znam carat :D (prevec risank)..

Nesmiselna mi je predvsem ta povezava z zlobnim. Kao hudic.. Fora je, da v zacetku te vere sploh ni bilo hudica, ampak je bil bog dobro in slabo skupaj. Ker konec koncev smo ljudje taki, dobro in slabo je v nas in od nas odvisno.. Ni to neki zunanji faktor..

Mogoče ti bo pomagalo tole: nekateri filozofi, predvsem Sv. Avguštin in patristika so razlagali Zlo kot odsotnost Dobrega.
Meni se ta razlaga niti ne zdi tako slaba.

Brez dobrega tudi zla ne bi bilo. Če ne bi bilo zla ne bi vedeli kaj je dobro. Tako kot ne dneva brez noči. Ja Avguštin je rekel, da je zlo umanjkanje dobrega.
modrisafir
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a modrisafir » 15. Feb. 2009 0:50

buubbika napisal/-a:^^ Cccccc! :rofl::rofl:

Jaz vrjamem v Boga, kaj več se mi pa ne da debatirat, ker tu pa res ni koncaaaaa.
Si predstavljate, da bi bla oddaja, kamor bi povabli geografa in župnika, naslov pa "Kako je nastala Zemlja oz. kdo jo je ustvaril?" Oooooo, po mojem bi se stepla.. :D

Cerkev je sprejela teorijo evolucije in ni tako nazadnjaška kot jo skušajo mediji prikazati.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov