Dvomi glede obstoja Boga

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Infinity
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 81
Na forumu od: 13. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Infinity » 19. Apr. 2008 16:10

Najprej naj omenim, da tema ni namenjena temu, da vsak napiše ali verjame v Boga ali ne... ker ta taka tema že obstaja. Zanimajo me bolj "globlje" stvari in sicer:

  • Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?
  • Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?
  • Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?
Ferdox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 28. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferdox » 19. Apr. 2008 16:14

Dober argument za neobstoj boga je dal William Occam, ki je rekel, da zadeve, ki so irelevantne za razjasnitev nekega problema, lahko opustimo. Torej hipoteza o obstoju boga ni potrebna.

Mene osebno bog ne moti, dokler se ne vpleta v vsakodnevno življenje in v spreobračanje drugih ljudi. Tukaj pa so si (verjetno) vse religije podobne - spreobračanje nevernikov. Zato se mi bog malo studi.

Argument o potrebnosti spreobračanja nevernikov je jalov. Če jaz verujem v boga in hočem nekoga drugega prepričati o pravilnosti mojega verovanja, lahko oni drug pridiga meni (predpostavimo, da tudi oni drug veruje v boga) s popolnoma istimi besedami, kot jaz. In tukaj pridemo do kontroverznosti. Nihče ne more dokazati, kdo ima prav in kdo ne.
Uporabniški avatar
Lolirot
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 47
Na forumu od: 26. 6. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lolirot » 19. Apr. 2008 16:18

Tud mene bog in njegov obstoj ali pomanjkanje tega sploh ne gane prevec. Gane me sitnarjenje koga, ki se predstavlja kot njegov predstavnik in potem gnoji okoli tudi tistim, ki se jim ga ne da poslusati. Ce bluzi tistim, ki so ga pripravljeni poslusat me to sploh ne moti.

Pa ce skusa na kakrsenkoli nacin to izkoriscat za spremembe, ki zadevajo mene in se jaz z njimi ne strinjam... To me seveda moti.

Skratka bog, njegovi morebitni sleditelji... to je vse OK. Dokler ne tezijo.

Malo pa me moti, ce mam filing, da kdorkoli vpliva na otroke preden majo ti moznost sami kriticno o cem presojat oz imeti zavestno izbiro,... in me pri tem kdaj seveda zmoti tudi kaka religija... ker hitro dobim obcutek, da se pogosto kdo samo okorisca.

Je pa se nekaj. Mocno dvomim, da bog ce obstaja, da bi cenil ritolizništvo, darovanja... in vse ostalo s cimer marsikateri "privrzenec" misli, da izraza vdanost bogu. Ce bila jaz bog, bi mi sli ravno taki na zivce, ki bi nekriticno verjeli vame in mi na vse nacine lezli v rit z izkazovanjem naklonjenosti v pricakovanju neke moje milosti.
Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 166
Na forumu od: 18. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 19. Apr. 2008 16:21

Infinity napisal/-a:Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?

Prepostavka prvega, izvirnega in vrhovnega. Plus tepe se s teorijo evolucije in nasploh se mi ureditev Vesolja z Bogom na čelu zdi nesmiselna in absurdna. Zakaj? Jah, ozri se malo okoli sebe, pa ti utegne postati jasno, da Bog v takšni ureditvi prostora/časa (kjer smo ljudje zelo verjetno edina dosti napredna oblika življenja, da si lahko dejansko zmislimo Boga) preprosto nima smisla.

Infinity napisal/-a:Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?

Samo direkten (otipljiv) dokaz in nič drugega! Do takrat pa bom še naprej raje zaupala v institucijo znanosti (in s tem v človeka oziroma naše možgane).
Zadnjič spremenil Lopatka, dne 20. Apr. 2008 9:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
swim girl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 28
Na forumu od: 21. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a swim girl » 19. Apr. 2008 16:25

Mene pri dokazovanju obstoja boga moti predvsem pomanjkanje materialnih dokazov.

Sam jebiga... tako je.
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 79
Na forumu od: 6. 12. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 19. Apr. 2008 16:31

Infinity napisal/-a:
  • Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?

Najbolj me moti to, da so to tržno nišo pogruntali že pred menoj in da sedaj jaz ne morem kaj dosti narediti okoli tega. V glavnem prepozno sem se rodila :D

Infinity napisal/-a:
  • Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?

Imaš jih cel kup. Ne vem zakaj bi si morala omejiti življenje zaradi nekoga "nad menoj". (Sej vem, da potem to izgleda velik bolj realno če prepoveš kakšno zadevico, ampak vseeno)?

Infinity napisal/-a:
  • Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?

Zaenkrat je tako... dokler vsaka država vero uporablja zato, da lažje usmerja svoje državljane v spoštovanje določenih omejitev (brez katerih države ne bi bilo) od mene ne dobi nobena vera niti pogleda ne, kaj šele besede. Sam "Bog" se naj pa že enkrat pokaže tukaj no - da bom videla ali se motim.

V glavnem imamo pa probleme s tem, ko se podzavestno vsi zavedamo, da tega trenutka sedajle ne bo nikoli več in vemo, da se nam z vsako sekundo približuje konec. Tržna niša... face it.
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 890
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 19. Apr. 2008 20:46

Moti me to, ker ne morem verjeti v nekaj česar ne vidim.
Poleg tega vem, da če bi bog bil, in če bi bil pravičen,... bi imela lepše življenje kot ga imam.
Uporabniški avatar
little_biest
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 42
Na forumu od: 10. 11. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a little_biest » 19. Apr. 2008 21:37

Folk... obstaja "višja realnost", ki jo lahko potrdi tudi sodobna znanost (fizika če smo bolj natančni).

Dejstvo, da Boga ne vidimo ni dokaz, da Bog ne obstaja!

Iz perspektive filozofije je nekoliko 'dokazov' za obstoj Boga, katerih premise niso vse popolnoma logicne in konsistentne. Vendar so zbudili vprasanja na katera ni konkretnih odgovorov. Veliko filozofov je zrušilo določene premise teh dokazov, vendar alternative nimajo.

Pa tud ce pustimo te filozofske dokaze... Veliki dokaz za obstoj Boga je izkusnja oz. dozivetje Boga v osebnem zivljenju posameznika. Ali bi bilo mozno doziveti Boga, ce on resnicno ne bi obstajal? Ali to lahko nekdo razlozi iz perspektive psihologije?
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 19. Apr. 2008 21:45

little_biest napisal/-a:Pa tud ce pustimo te filozofske dokaze... Veliki dokaz za obstoj Boga je izkusnja oz. dozivetje Boga v osebnem zivljenju posameznika. Ali bi bilo mozno doziveti Boga, ce on resnicno ne bi obstajal? Ali to lahko nekdo razlozi iz perspektive psihologije?

To doživetje bi lahko bila le projekcija fantazme. Čutimo potrebo po velikem drugem, objektom, ki osmisluje naša dejanja, kateremu se podrejamo, do te mere, da mu skušamo z vsem svojim udejstvovanjem ustreči. Natančneje to izkušnjo pogojuje naš verski mempleks (indoktrinacija), ki obliko te fantazme priredi svojim potrebam, torej jo prikaže kot božje posredovanje z vsemi pritiklinami, kot so svetniški siji, angelska krila in podobno.

Glede same teme: v bistvu se vsak dan z novimi odkritji dokazuje, da Boga ni. Ali pa se vsaj zmanjšuje njegova vloga. Veliko stvari, ki so bile v božji domeni, smo si ljudje kar dobro podredili. To, da je Bog ena velika zmota ni tako težko videti, seveda če iščeš v tej smeri. Če bi recimo vsi slepo verjeli v obstoj Boga, napredka ne bi bilo. Na srečo veliko ljudi ni tako lahkovernih in se pač trudijo po svojih najboljših močeh čim bolje razumeti in razložiti delovanje tega sveta, ter sebi in vsem nam s tem znanjem graditi boljšo prihodnost.

Naj mi nekdo pove eno konkretno koristno aplikacijo v zvezi z Bogom, razen to da si z njim polnimo praznine v razumevanju tega sveta. Če nekateri to potrebujete, prav. Ampak da bi bil pa končen odgovor na še neodgovorjena vprašanja Bog? Too easy, se vam ne zdi?
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1227
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 19. Apr. 2008 22:28

O tem je bilo sicer že dosti govora, ampak ni važno... lahko začnemo spet :D Na splošno mislim, da debata o veri postane precej neproduktivna, če teče v smeri dokazovanja in iskanja podkrepljenih argumentov, kajti na tem področju še dolgo ne bomo sposobni dokazati določenih stvari. Lahko le verjamemo. Jst osebno nisem ateistka, ker se zavedam, da ne morem vedeti, da bog ne obstaja. Zgolj ne verjamem, da obstaja, hkrati pa tudi ne verjamem, da ne obstaja. Dopuščam možnost da je na obeh področjih nekaj resnice.

Vera itak ni pogojena z dejstvi, ampak s psihološkimi mehanizmi. Prepričaš se lahko tudi to, da je korenje modro. Ni problema, samo dovolj moraš trenirati. Za stvari, ki jih ne moreš dokazati ali ovreči, je pa to praktično trivialno. Samo postaviš se na eno stran, in si (ali pa nisi) veren.
Uporabniški avatar
Bloodelf
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 69
Na forumu od: 19. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Bloodelf » 19. Apr. 2008 22:31

Glede dokazovanja... če bi res dokazali obstoj boga, zakaj bi potem še verovali vanj???
Uporabniški avatar
Chavah
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 57
Na forumu od: 12. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Chavah » 19. Apr. 2008 22:38

Jst bi rekla, da je človek v osnovi grajen na tak način, verjame v obstoj višjih sil, h kateremi se zateče po duhovno pomoč. Brez tega bi bil človek izgubljen.

Kar se tiče dokazov o (ne)obstoju boga, pa je en kup "teoretičnih" dokazov, od matematike dalje. Npr. Stephen Hawkins je matematično "dokazal", da ni prostora za boga... ampak on ga tud dostikrat zabluzi, tko da človek ne ve kaj bi si mislil.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1227
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 19. Apr. 2008 22:42

Bloodelf napisal/-a:Glede dokazovanja... če bi res dokazali obstoj boga, zakaj bi potem še verovali vanj???

Če bi Boga dokazali z deduktivnim argumentom, ki daje logično gotovost, vera res ne bi bila potrebna.

Vendar vera je bistven element, ne le krščanstva, temveč človekovega funkcioniranja nasploh. Praktično nič ni dokazano z gotovostjo onstran dvoma, zato je vera dosti bolj potreben element v našem spoznavanju, kot si mislimo.

Pa še nekaj: jaz ne verjamem, da zaradi znanosti potrebujemo vedno manj vere. Morda le glede nekaterih stvari, ki jih včasih niso znali pojasniti kako delujejo, sedaj pa jih znamo. Vendar nekatera odkritja celotno sestavo sveta vedno bolj zapletajo in ne poenostavljajo. Kompleksnost živih bitij na molekularnem in biokemičnem nivoju denimo predstavlja vedno večji problem za evolucijo, koliko več zapletenih kompleksnih sistemov najdemo. Potrebno je izredno dosti vere, da človek zaupa v spontan, naključen in slep nastanek take zapletene zadeve, kot je življenje - to nam je vedno bolj jasno, verjetnost za tak nastanek se z novimi spoznanji vedno bolj zmanjšuje.
Uporabniški avatar
Bumerang
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 191
Na forumu od: 6. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Bumerang » 19. Apr. 2008 23:01

Vsakdo v nekaj verjame. To je zato, ker je človek po svoji naravi teist. Nekateri verjamejo v Boga, drugi v Darwina, tretji v znanost... Odvisno od tega, koliko je kdo duhovno odprt. Nekateri se bolj poglabljajo v življenje, drugi manj. Večina folka samo živi in se ne vpraša: kdo sem, kam vse to pelje, je smisel samo, da delaš in na koncu umreš.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 21. Apr. 2008 9:46

Bumerang napisal/-a:Vsakdo v nekaj verjame. To je zato, ker je človek po svoji naravi teist. Nekateri verjamejo v Boga, drugi v Darwina, tretji v znanost... Odvisno od tega, koliko je kdo duhovno odprt. Nekateri se bolj poglabljajo v življenje, drugi manj. Večina folka samo živi in se ne vpraša: kdo sem, kam vse to pelje, je smisel samo, da delaš in na koncu umreš.

Ta argument pri meni ne zdrži.
V znanost ni treba verjeti, ker je osnovna lastnost znanosti, da podaja dokaze za svoje trditve. O "verjetju" se pogovarjamo tam, kjer ni dokazov niti za eno niti za drugo trditev in se pač odločimo, v kaj bomo verjeli.
To, da še nihče ni dokazal, da boga ni, ni argument, da bog je. In seveda tudi obratno. Ampak dolžnost dokazovanja je na strani tistega, ki postavi trditev, da nekaj je. (da ne ponavljam spet fore s čajnikom :wink: )

Prej ali slej pridemo do vprašanja, kaj je bilo na začetku. In tega tudi religija ne reši. Kdo je ustvaril boga? Mogoče je pa nastal z evolucijo? :D

V glavnem - vedno bo več vprašanj kot pa odgovorov. Več dokazov je, da boga ni kot pa tistih, da bog je. Zagotovo vedeti pa ne more nihče. Jaz verjamem, da ga ni. Vedeti pa tega seveda ne morem.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov