Demonstracije 19.5.2010

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 23. Maj. 2010 0:07

^^
Strinjam se s tem, da je težko dobiti prostor v študentskem domu., če nisi dovolj oddaljen, itd. A verjemni, da študentje, ki na dan zabijejo po 4 ure ali več za vožnjo sploh nimajo časa delat.
Zakaj delitev na 12 mesecev, če je vmes 3 mesece počitnic?

No pa še nekaj o mojem študiju, ker nihče ne pove nič konkretnega:
V šolo sem se vozila z avtobusom. Dobivala sem štipendijo s katero sem pokrivala stroške vožnje. Vse ostale stroške (literatura, študentski boni,...) sem lahko pokrila z delom med počitnicami. Štarša mi nista dajala nič.

Aha pa še glede bonov. 22 na mesec je popolnoma dovolj, ker mislim, da ni potrebe, da bi nekdo 2x na dan hodil jesti v restavracijo. Tudi v službi nam pripada samo ena malica, ali pa še ta ne. Je treba znat tudi kaj skuhat in pride ceneje.
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 23. Maj. 2010 6:37

haley napisal/-a:
Tamala_mrha napisal/-a:Zakaj pa najemnino za 200 eur? Tisti, ki si tega ne more privoščiti, bo šel v študenta, kjer so najemnine dosti manjše.

Ja ampak tudi marsikdo ne dobi študentskega doma oz. ga čaka po več mesecev in potem se mora recimo voziti skoraj vsak dan v Lj (ali Mb, Kp), kar je pa spet ogromni strošek...

Če gre za tolikšno razdaljo, jo sigurno dobi v kratkem času ali celo med prvimi. Če pa gre za manjše razdalje, pa itak ne gre toliko časa in stroškov.
Uporabniški avatar
LEEL00
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a LEEL00 » 23. Maj. 2010 9:47

8ur *91dni*4 evre=2912 in potem delimo z 12 meseci in dobimo 243 evrov na mesec..

Delis z 10 ker toliko casa rabis bit v ljubljani.

štipendije se zelo težko dobi, ker vedno najdejo zgolj par evrov prekoračitve, saj se gleda tudi zemljo, od katere ne moreš jesti.

če pa tvoj kolega dobi štipendijo kljub nerevnim staršem se pa sprašujm, če jo dobi po pravični poti.

Well. Mislim da ni ker nimajo nekih zvez v druzini.

1.vsak, ki je kdaj šel v štud. dom ve, da traja da prideš noteer tud po celo leto neglede na tvoj dohodek saj gledajo zgolj razdaljo..
kje naj živi tačas?..pri privatniku, kjer so najemnine dandanes 200 evrov!
2.bonov je samo 22 mesečno...torej ti ješ samo enkrat na dan 22 dni v mesecu?
3.štipendije niso tko visoke kot ti prikazuješ in jih ne dobi vsak.

Tako so mi vsec strukturirana in ostevilcena vprasanja.
1. Da se dobit tudi bolj poceni. 100+sponzorstvo drzave do 150.
2. Jah no si pa pasto nardis. Sej ti ostane se kaj kesa ce skuris 150 za zivt in bone.
3. Stipendije dobi vsak ki jih rabi. In so kar ter tem ljudem dosti pomenijo.

ponovno si preberi moje argumente, ker si očitno slepa...
lepo sem razložil v prejšnih postih, zakaj bo knjižica slaba zadeva za študenta

Ne najdem niti enega tvojega prejsnjega stavka ki vsebuje besedo knjiznica tak da se bos rabil citirat, ker sem ocitno slepa.

to se spravljaš nad njih ti.

Sicer pa gospodična..

povej nam "bogatim" študentom..

koliko majo kaj tvoji starši plače?

koliko si sama kaj delala v življenju in koliko ti je bilo dano k riti?

živiš ali si živela daleč od faxa in moraš plačevati najemnino?

lahko je pametovati, ko ti je vse dano k riti kajne punčke cosmopolitanske?

Moj status tukaj je totalno nepomemben. Na zivce mi gre da politiki in ostali folk poskusa spravit ljudi na svojo stran z igro fousarije. Ce ima en clovek manj kot drugi se ne pomeni da je ta bogi, reven in zatiran.
There was a point to this story, but it has temporarily escaped the chronicler's mind.
Uporabniški avatar
LEEL00
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a LEEL00 » 23. Maj. 2010 9:47

zabavno je kako se najbolj brihtne delate ravno ljubljančanke, ki imate brezplačno stanovanje in dobesedno živite mamici pred ritjo...

Jaz nisem ljubljancanka. :D

seveda je lahko biti pameten, ko nimaš stroškov.

Waw. :D Strosek je tudi nabava likizike. Torej nas obtozujes da smo kriminalci ker smo pac se vedno zivi brez da bi karkoli kupili? Ali nas obtozujes da smo vesoljci ali nadljudje pac ker smo zivi ker nismo nikoli nic kupili? :lol: Upam da nisi bodoci politik ker te zabije gruca razvajenih riti kozmopolitank pri tako nesmiselnih izjavah.

prav tako nehajte nakladat o sociali in štud. domu če sami nikoli niste tega sprobali?

Potem pa najboljse da smo vsi tiho in se posvetimo globoki meditaciji ter sovrastvu do vlade.
There was a point to this story, but it has temporarily escaped the chronicler's mind.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 23. Maj. 2010 9:47

dodoman daj nehaj bluzit. :roll: ČE je študent tako reven, da mu starši ne morejo dati NIČ (in bi mu radi, ampak nimajo), bo dobil štipendijo, ziher. Ja? Tudi če mu starši lahko dajo kaj, ampak zelo malo, bo dobil štipendijo. To je 150 eur (je tolko štipendija?) + 50 eur mu recimo dajo starši mesečno. (Sicer pa mislim, da so izredno redki primeri, kjer starši niti malo ne financirajo študija svojih otrok. Tisti primeri bi morali biti upravičeni še do otroškega dodatka, ali?) Torej 200 eur iz štarta.

S tem denarjem študent pokrije študentski dom, ki ga ziher dobi. Če ga ne dobi takoj na začetku, se bo pač znašel in se kakšna dva mesca stiskal pri kakšnem frendu v privat flatu. Problem? Za študenta ne gledajo samo oddaljenosti, ampak tudi PRIHODKE staršev in učni uspeh v SŠ in posebne potrebe, v kolikor obstajajo. Ko dobi študenta, da zanj cca 100 eur - najverjetneje še precej manj.

Ostane mu cca 100 eur za cel mesec, brez da bi sploh kaj delal. Če še dela zraven, zasluži še kakšnih 200 eur. 300 eur mesečno za hrano, študij in druge stvari ni noben luksuz, da se pa. Ja?
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Pucca20
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 25. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Pucca20 » 23. Maj. 2010 10:49

g00fy_qa
se strinjam s teboj.
Nekatere domove dobiš že za 60-70 eu. Tudi stroški prevoza so zeelooo znižani. Mislim želim povedati da jaz ne dobim kaj več denarja od staršev, kolikor pač dobijo tisti ki imajo štipendije :nixweiss: pa živim normalno.
Dokler vsi enako razmišljamo, sploh nihče ne razmišlja.
Lilah
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 14. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Lilah » 23. Maj. 2010 11:00

Tako kot je rekla goofyqa. :wink: Poleg tega poznam take, ki se iz Prekmurja (ali še od dlje - Lendave) vozijo s študentskim busom, s katerim s subvencijo vred znaša 1 eur (!) vožnja v eno smer. Poznam take primere, pa niso socialni problemi, torej je za študente še kako dobro poskrbljeno. :wink: Za tiste socialno šibke pa je potem takem še bolje poskrbljeno, sploh kot je rekla goofyqa koliko znese vse skupaj in se da normalno preživeti.
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 23. Maj. 2010 14:06

Problem pa nastane, ko nekateri rabijo še denar za alkohol, travo,...
Za skromno študentsko življenje se da zvrati denar. Če si iz socialno ogrožene družine sigurno dobiš štipendijo. Obstajajo tudi neke subvencije za prevoz, ugodni boni za hrano. In če še malo delaš, res ni vrag, da ne znese.
Bunijo so pa predvsem tisti, ki bodo zgubili poceni delavno silo. Ja ne gre večno tako.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 23. Maj. 2010 14:50

Tamala_mrha napisal/-a:
haley napisal/-a:
Tamala_mrha napisal/-a:Zakaj pa najemnino za 200 eur? Tisti, ki si tega ne more privoščiti, bo šel v študenta, kjer so najemnine dosti manjše.

Ja ampak tudi marsikdo ne dobi študentskega doma oz. ga čaka po več mesecev in potem se mora recimo voziti skoraj vsak dan v Lj (ali Mb, Kp), kar je pa spet ogromni strošek...

Če gre za tolikšno razdaljo, jo sigurno dobi v kratkem času ali celo med prvimi. Če pa gre za manjše razdalje, pa itak ne gre toliko časa in stroškov.

Poznam primere, ko so bili oddaljeni tudi po 100 km ali več od kraja študija, pa niso takoj študenta dobil. Mogoče je bil pa pri njih še kak drug razlog, da ga niso dobil...
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 23. Maj. 2010 16:19

haley napisal/-a:
Poznam primere, ko so bili oddaljeni tudi po 100 km ali več od kraja študija, pa niso takoj študenta dobil. Mogoče je bil pa pri njih še kak drug razlog, da ga niso dobil...

Upoštevajo tudi finančno stanje družine in uspeh študenta.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 23. Maj. 2010 16:47

^^Se mi je zdelo, da bo nekaj takega ja :wink:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 23. Maj. 2010 17:33

purple_rain napisal/-a:Ob prebranem sem se spomnila tegale, malo za šalo malo za res (odlomek iz meni ljube knjige "Notes from a big country", spisal Bill Bryson):

But all this pales beside the cost of the university itself. My son's tuition is $19,000 a year – that's nearly GBP 12,000 in real money – which I am told is actually quite reasonable these days. Some schools charge as much as $28,000 for tuition. Then there is a fee of $3,000 a year for his room, $2,400 for food, $700 or so for books, $650 for health centre fees and insurance and $710 for “activities”. Don't ask me what that is. I just sign the cheques.

Jp, ko bo slovenski študent zapravil SAMO za šolnino in sobo več kot 18.000€, naj se pa pritožuje glede stroškov s faksov in kako je drag študij :wink:

dodoman- ti pa res nimaš pojma. Res ne. Večina informacija je nepravilnih :wink:
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
dodoman
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dodoman » 23. Maj. 2010 22:05

*mala* napisal/-a:
purple_rain napisal/-a:Ob prebranem sem se spomnila tegale, malo za šalo malo za res (odlomek iz meni ljube knjige "Notes from a big country", spisal Bill Bryson):

But all this pales beside the cost of the university itself. My son's tuition is $19,000 a year – that's nearly GBP 12,000 in real money – which I am told is actually quite reasonable these days. Some schools charge as much as $28,000 for tuition. Then there is a fee of $3,000 a year for his room, $2,400 for food, $700 or so for books, $650 for health centre fees and insurance and $710 for “activities”. Don't ask me what that is. I just sign the cheques.

Jp, ko bo slovenski študent zapravil SAMO za šolnino in sobo več kot 18.000€, naj se pa pritožuje glede stroškov s faksov in kako je drag študij :wink:

dodoman- ti pa res nimaš pojma. Res ne. Večina informacija je nepravilnih :wink:

kaj točno nimam pojma?
No da slišim kake ne-iz-riti potegjene argumente, ker do sedaj nisem slišal niti enega samega?

Pri dostopu do štud. doma je finančno stanje posameznika v ozadju, kar sem občutil tudi na lastni koži..

Prav tako PONAVLJAM, da se pri štipendijah upoteva tudi zemljišče, od katerega pa ne dobiš za jesti.

Subencija države, ki jo omenja ena, ki očitno tudi nima nič pojma o tem, pa pride u poštev zgolj, če se odpoveš štud. domu, saj velja pravilo: eno ali drugo, vendar ne oboje.

Prav tako se subvencije težko izvedejo, saj je večino privatnikov na ČRNO, ker pač ljubljančani ste požrešni do amena in nočete dati niti za tist mali davek državi.

Do sedaj z vaše strani nisem dobi pametnega argunmenta, ki nebi bil iz riti povlečn.

Celo ko povem, da se najemnino plačuje 12 mesecev mi trobite z 10 meseci..halo?
Se vidi, da je dokazano da smo moški boljši v matematiki kot ve.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 23. Maj. 2010 22:37

V pravilniku za študentske domove je vse točno napisano koliko se točkuje določen kriterij :wink: In vsi, ki jih poznam, ki imajo republiško štipendijo (torej naj bi bili iz revnejših družin) so dobili študentski dom v maksimalno 2 mesecih (sem zanalašč dala malce večje časovno obdobje, ker so v bistvu vsi že prej dobili).

Seveda lahko dobiš od zemljišča za jesti, če na njem prideluješ hrano :D

To se strinjam s tabo, da se najemnina plačuje 12 mesecev (vsaj če nameravaš naslednje leto tudi tam stanovati in se ne izseliš po 10ih mesecih :D)

Višina republiške štipendije. Torej ima študent osnovo 57,50€, če biva izven kraja študija še 84,12 EUR. Torej zagotovo 141,62€. Da ne omenjam še možnih dodatkov za uspeh, za nizek družinski dohodek, dodatek na vrsto in področje izobraževanja. Ni tako slabo, če na mesec pridela še ene 240€. Ali praviš da je 380€ na mesec premalo za študenta iz revne družine?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
LEEL00
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a LEEL00 » 23. Maj. 2010 22:43

Pri dostopu do štud. doma je finančno stanje posameznika v ozadju, kar sem občutil tudi na lastni koži...

To sploh ni res, ker sem obcutila jaz da je zelo pomembno financno stanje.

Prav tako PONAVLJAM, da se pri štipendijah upoteva tudi zemljišče, od katerega pa ne dobiš za jesti.

To pa nevem ce je bilo kje za izpolnit. Morda koliko his ma druzina al neki tazga.

Subencija države, ki jo omenja ena, ki očitno tudi nima nič pojma o tem, pa pride u poštev zgolj, če se odpoveš štud. domu, saj velja pravilo: eno ali drugo, vendar ne oboje.

Ja sej ce zivis v domu mas tudi subvencionirano bivanje.

Prav tako se subvencije težko izvedejo, saj je večino privatnikov na ČRNO, ker pač ljubljančani ste požrešni do amena in nočete dati niti za tist mali davek državi.

To je res, samo niso vsa

Do sedaj z vaše strani nisem dobi pametnega argunmenta, ki nebi bil iz riti povlečn.

:cry:

Celo ko povem, da se najemnino plačuje 12 mesecev mi trobite z 10 meseci..halo?

Jah. 10 mescev je faks. Lahko nehac prej placevat.

Se vidi, da je dokazano da smo moški boljši v matematiki kot ve.

Pokazi ta dokaz. Sem pa prepricana da te z jaz ali *mala* in sigurno se kaka (pac nevem za ostale) (kljub moznem temu dokazu) nabijemo v matematiki kot kuzka. :P

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov