Džamija?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Tamarra* - Cosmofrik
- Na forumu od: 7. 8. 2008
buubbika napisal/-a:
1. Kot pravi jullia_, ni maš
2. Predvajajo??
To se ne predvaja, ampak to se usede (da ti bo bližje; "župnik"..) na določeno mesto in moli, kjer ma mikrofon. Kaj pomeni "dretje"? Poziv vernikov k molitvi.
3. Drenje? Ne, to ni drenje, temu se reče molitev.
4. Ni dost Muslimanov? Ravno dost za džamijo.
5. Veš, če ti spiš ob 5h ko prbit, ni šans da slišiš. Vsaj iz svojih izkušenj govorim..
No, lepo bi blo, da bi bla mal bolj jasna z določenimi izrazi, predn butneš take nesmiselne.. Pa brez zamere.
Pardon, ker smo tukaj itak na forumu, kjer se govori nujno slovnično pravilno, kjer vsak vse ve in kjer noben ne more napisat stvari, ki ni nujno pravilna pa čeprav vsi vejo, kaj je oseba hotela s tem povedat p.s., z odebeljenimi črkami imaš označenih par tvojih slovnično 'pravilnih' besed - ravno taprava za mene učit
Spim trdno kot top - doma so nam okrog bajte z traktorjem vozli, ravno pod mojim oknom, lovci so streljali, ne vem kaj je še vse bilo, pa me ni niti malo zbudilo. Tam pa (v Turčiji, kjer imajo džamije), sem se zbudila v 3h minutah, odkar se je začela ta grozota od maše (aja pardon, nimajo oni maš, upam da vseeno razumeš kaj sem hotela s tem povedat ) Drenje pa za mene to je. Kdaj je katera 'naša' cerkev ob tako zgodnji uri uhh, kako se naj izrazim, da boš razumela.. povezala duhovnika z mikrofonom, mikrofon na zvočnike, zvočnike dala na vrh cerkve ( po možnosti jih je bilo najmanj 5 ), jih naštelala največjo glasnost in motila mir katerega prebivalca? Naj si postavijo džamijo tam, kjer ni par km okrog nobenega, me čisto nič ne moti. Moti pa me, ko začnejo s tem motiti druge.
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
jst se ne zapičujem v tvoje slovnične napake.
In če so zvočniki na minaretu je že dovolj, kajne?sploh če je kšno predeževno vreme, zna odmevat daleč stran.Jst recimo slišm razločno vlak, pa sm sigurno enih 7 kilometrou stran od železnice.In prav tako slišim križanke/rožnik in koncerte na prostem iz centra.pa sm stran cerka isto ene 7 kilometrou, ampak je taka pokrajina da se sliši use do sem.slišim pa tud celo leve in opice in osla iz živalskega vrta, je pa tud zračne razdalje kšne tri kilometre.resda je ozvočenje ob koncentriranju boljše,a mpak useeno, ne dvomim, da se nebi zvok iz minareta slišal še precej daleč stran, sploh ker je to z višine.
vem, da je bla zemlja kupljena in vem da je za referendum malo možnosti.Ampak jst useeno upam, da bo.
pač, nimam nč proti đamiji kot sami in kot muslimanskemu verskemu centru, moti me pa lokacija ki tud približno ni primerna!ne spada v okolje niti mal in seveda bo motilo marsikoga.že zdej so se začeli razni incidenti na muslimansko skupnost, verjamem, da je lahko še huje.
In če so zvočniki na minaretu je že dovolj, kajne?sploh če je kšno predeževno vreme, zna odmevat daleč stran.Jst recimo slišm razločno vlak, pa sm sigurno enih 7 kilometrou stran od železnice.In prav tako slišim križanke/rožnik in koncerte na prostem iz centra.pa sm stran cerka isto ene 7 kilometrou, ampak je taka pokrajina da se sliši use do sem.slišim pa tud celo leve in opice in osla iz živalskega vrta, je pa tud zračne razdalje kšne tri kilometre.resda je ozvočenje ob koncentriranju boljše,a mpak useeno, ne dvomim, da se nebi zvok iz minareta slišal še precej daleč stran, sploh ker je to z višine.
vem, da je bla zemlja kupljena in vem da je za referendum malo možnosti.Ampak jst useeno upam, da bo.
pač, nimam nč proti đamiji kot sami in kot muslimanskemu verskemu centru, moti me pa lokacija ki tud približno ni primerna!ne spada v okolje niti mal in seveda bo motilo marsikoga.že zdej so se začeli razni incidenti na muslimansko skupnost, verjamem, da je lahko še huje.
-
andrejav88 - Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 3. 2008
veeliko bolj glasni in moteči so cerkeveni zvonovi, kot pa molitve muslimanov.
- ice queen
- Sramežljivka
- Na forumu od: 4. 12. 2005
- Kraj: kranj
muslimani morajo vsakih 15minut poslusati cerkvene zvonove, pac bomo tudi mi zdrzali tisto njihovo z minareta. sploh pa... ni bilo se vprasanje ce bodo minaret sploh postavli? no ne vem kozmopolitanke se ne bi smele toliko obremenjevat s tem
- me,myself&I
- Komunikatorka
- Na forumu od: 2. 11. 2006
Ma ne morem vrjet... Kako enostavno je prikrivat svoje nacionalistične težnje z zgražanjem nad 'dretjem' (mimogrede, reče se petje).
Moj brat je živel zraven cerkve in ko je zvonilo, se je cel blok tresel - tisto je bilo res nadležno...
Kar se pa tiče tega, da v nekaterih muslimanskih državah ni cerkva - a se vam zdi, da bi tudi politika mogla delovat na principu 'če oni ne bojo pa mi tudi ne bomo'. Npr, lahko takoj skenslamo konvencijo ZN o otrokovih pravicah, ker jo ZDA niso podpisale - če je oni niso, zakaj bi mi.
Jst nisem za gradnjo nikakršnih verskih centrov, ampak če že morajo bit, pa naj bodo za vse vere.
Moj brat je živel zraven cerkve in ko je zvonilo, se je cel blok tresel - tisto je bilo res nadležno...
Kar se pa tiče tega, da v nekaterih muslimanskih državah ni cerkva - a se vam zdi, da bi tudi politika mogla delovat na principu 'če oni ne bojo pa mi tudi ne bomo'. Npr, lahko takoj skenslamo konvencijo ZN o otrokovih pravicah, ker jo ZDA niso podpisale - če je oni niso, zakaj bi mi.
Jst nisem za gradnjo nikakršnih verskih centrov, ampak če že morajo bit, pa naj bodo za vse vere.
-
Tamarra* - Cosmofrik
- Na forumu od: 7. 8. 2008
buubbika napisal/-a:Sej, če nisi skapirala (očitno ne ), nism odebelila slovnični napak, amapk besede, za katere sm tud pisala post oz. jih mal razložila..
Če je za tebe dretje ok, js sm ti sam skušala razložit kaj to je (da ne boš tok nerazgledna..).
Turčija? Vrjamem, da tam ni samo 1 džamije haha, aja, pa ne pozabit, da si šla v zelo religiozno državo.
Da bi mela cerkev zvočnike itd, hja.. sej fora je v tem, da ma vsaka vera svoje obrede, svoj način molitev. Prvič slišiš? Js pač to toleriram in nism nek nestrpn človk. Kja češ!
Nerazgledana lahko ti za sebe rečeš za si, za mene ne boš, prav tako ne noben drug Za mene je to DRETJE in bo ostalo DRETJE pa čeprav je za tebe to čisto ena tiha molitev Kako ma vezo, če je Turčija ali če je pri nam postavljeno? Vse poteka enako, vsaj sklepam - nisem še namreč bila v državi, kjer bi bilo glede tega kaj drugače, (pa sem prepotovala že ogromno sveta) zato tudi ne vem, zakaj bi bilo v Sloveniji. Ima naša cerkev svoj način molitev in to taki, ki ne moti okolice - točno. Zato ne vem zakaj bi oni nas motili glede na število muslimanov ki jih sploh živi pri nam. Poleg tega pa - zakaj bi ukinili zvonce na cerkvi v državi kjer je itak večina prebivalcev take vere, poleg tega ti zvonci itak samo za uro zvonijo oz. v izjemnih primerih tudi kdaj vmes, to pa se meni ne zdi nič slabega (in ne, sploh nisem kaj preveč verna, da to zagovarjam, v cerkev sploh ne hodim) In ne vem kako lahko nekoga ki nima takšnega mnenja kot ti, takoj označiš za nerazgledanega, zabitega, kr takoj nestrpnega? Nisem rasistka, nisem proti muslimanom, moti pa me, da bomo mi morali 'trpeti' na njihov račun, čeprav jih je pri nas zelo malo.
We can judge the heart of a man by his treatment of animals." Immanual Kant
- ice queen
- Sramežljivka
- Na forumu od: 4. 12. 2005
- Kraj: kranj
no no to sem mislila:) nekaj so govorili da naj bi bil minaret nizji... meni je drugace za to vseeno... naj postavijo ce si jo zelijo. saj imajo pravico meni osebno tista iz zagreba (k je bubika dala slikico) zgleda fuuul lepo.
-
MilkyWay - Cosmopsiho
- Na forumu od: 1. 3. 2007
- Kraj: ...en tu corazón..
Tako kot imajo lahko katoliki svojo katoliško cerkev, tako kot imajo pravoslavci svojo pravoslavno cerkev, tako kot ima lahko drekec pekec svojo školjko, tako imajo lahko tudi muslimani svojo đamijo.
Dejte bit malo manj sovražno nastrojeni do drugačnih. Vsak ima pravico do svojega objekta, kjer bo lahko molil in vsak ima pravico svojo molitev izvajat tako, kot se spodobi. Kakšna odprtost je to, če niste sposobni sprejet drugih, ki drugače razmišljajo in imajo drugačne navade? O kakšni EU govorimo?
Dejte bit malo manj sovražno nastrojeni do drugačnih. Vsak ima pravico do svojega objekta, kjer bo lahko molil in vsak ima pravico svojo molitev izvajat tako, kot se spodobi. Kakšna odprtost je to, če niste sposobni sprejet drugih, ki drugače razmišljajo in imajo drugačne navade? O kakšni EU govorimo?
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Sem za postavitev džamije. Glede "dretja" - verjetno (upam) se bodo morali prilagoditi našemu zakonu o javnem redu in miru, ki določa, kakšen hrup je dovoljen ob katerih urah. Tudi katoliške cerkve ne smejo zvoniti ponoči (samo ura bije ponavadi). Torej klicanje na molitev ob svitu verjetno odpade, razen pozimi, ko se zdani šele malo pred sedmo zjutraj.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
*purple* - Cosmopsiho
MilkyWay napisal/-a:Tako kot imajo lahko katoliki svojo katoliško cerkev, tako kot imajo pravoslavci svojo pravoslavno cerkev, tako kot ima lahko drekec pekec svojo školjko, tako imajo lahko tudi muslimani svojo đamijo.
če mene najprej uprašaš se jst že s samo EU ne strinjam!
drugič pa, nisem zasledila kakšnega pretirano sovražnega komentarja, razen tegale zadnjega s strani uporabnice sončk, ki žali slovence.
kot se je omenjalo že stokrat, nimamo nič proti đamiji kot verski ustanovi muslimanov, nimamo nič proti muslimanom (usaj jst ne), ampak moti pa me postavitev tega objekta v sam center ljubljane in zvoki, ki bodo odmevali iz njega.
svoje mnenje sem skos izražala čist normalno, nežaljivo, nenastrpno, nisem pa tega tud ne zaznala pri drugih (usaj zadnjih postih).seveda pa obstajajo konzervativci in primitivci in teli so ravnotako katoliške vere ali muslimanske!in ena izmed teh se je ravno izpostavila:sonček...sori, ampak tale tvoj post pa še zdaleč ni bil na mestu!
In logično pri usaki stvari so ljudje, ki so za in tisti ki so proti.
Jst sm rekla, naj postavijo, meni je vseeno, ampak na nek prostor, ki ni v središču ljubljane ali kateregakoli večjega slovenskega mesta, pa zarad mene nardijo potem lahko minaret velk tud 200 metrou.
kr.ena..jst tud to upam, čeprav nevem če je možno sploh potem te stvari preprečt?vkolikor se bo to dogajalo, potem zakon o javnemu redu in miru naj ne velja tudi za "male ljudi", pa bom jst brez problema ob šestih zjutri na ves glas pri odprtih oknih nabijala Kitiča.
ampak, dejansko tega ne bom naredila, ker spoštujem ljudi, spoštujem sosede in skupnost v kateri živim in nebi želela nobenemu vsiljevat nekaj, kar mu ne paše.In ravno to je tudi problem pri postavitvi đamije na določeni lokaciji, da se gre za vsiljevanje.Najhuje je pa lahko sigurno enemu ki je konzervativen katolik in bo moral poslušat muslimanske "speve".Mogoče bi bile fužine, bolj primerna lokacija.....
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
To ni nobena strpnost, če muslimane toleriraš, dokler so nekje na samem, kjer ne bodo nikogar motili.
Sploh mi pa ena stvar tu ni jasna. Če se ne motim, je lokacija v neposredni bližini železniške proge. Torej ljudje lahko živijo s hrupom, ki ga povzroča vlak, džamija pa baje povzroča neznosen trušč. Go figure...
Sploh mi pa ena stvar tu ni jasna. Če se ne motim, je lokacija v neposredni bližini železniške proge. Torej ljudje lahko živijo s hrupom, ki ga povzroča vlak, džamija pa baje povzroča neznosen trušč. Go figure...
-
*purple* - Cosmopsiho
si si spet orbnila v glavi svojo zgodbo?
Ne ne motijo me muslimani, motijo me zvočni spevi iz đamije.
In nevem sicer zate, ampak jst med želežniškim hrupom in zvoki iz đamije vidim eno veliko razliko.Poleg tega pa če živiš n-let zraven proge, tega vlaka ne slišiš več.Ostali zvoki so pa seveda slišni.
In še zakaj me moti, je napisano....
Ne ne motijo me muslimani, motijo me zvočni spevi iz đamije.
In nevem sicer zate, ampak jst med želežniškim hrupom in zvoki iz đamije vidim eno veliko razliko.Poleg tega pa če živiš n-let zraven proge, tega vlaka ne slišiš več.Ostali zvoki so pa seveda slišni.
In še zakaj me moti, je napisano....
-
*purple* - Cosmopsiho
v sloveniji najbrž ne.
Če živiš, prav, ampak to še ni noben razlog, da lahko drugim to vsiljuješ.
je pa nekej res, usaj jst tako razmišljam..Če bi šla živet v neko drugo državo bi se enostavno prepustila "stilu" te države in sprejela pač določene običaje/navade/dogodke.če bi šla naprimer živet v Turčijo, sigurno nebi rekla naj đamijo podrejo ker me moti in v primeru da naše rimskokatoliške cerkve nimajo, naj jo sezidajo.Glede tega sem pač taka, da so mi te zadeve nepomembne in sigurno nebi težila tuji državi, po možnosti še brez državljanstva, da mi sezida moj verski objekt.
Nimam nič proti vernim ljudem, razumem jih, razumem pač da verujejo v te stvari.
Isto se tukaj strinjams tistimi, ki jim recimo pod oknom prirejajo razne koncerte na prostem.Ok, novo leto je pač novo leto, ampak ostalo in da oni nimajo nobene besede, ker je pač določena občina dobila dovoljenja in tralala...To se mi ne zdi prav.Zarad mene lahko tud vsem cerkvam zvonove porežete pa naj ne zvonijo.Tud to me nebi motilo, ker pač vsiljevanja nečesa, ne maram.
sploh pa vera, vsiljevanje in poslušanje drugih ver in njihovih običajev, to se mi zdi pač skrajno neprijetno.cerkveni zvonovi že res cingljajo, ampak to je neke vrste glasba, ko pa nekdo moli na ves glas skozi zvočnik v neki tretji veri, pa postane neprijetno, ker moraš to, hočeš nočeš, poslušat.
verjetno marsikoga kdaj moti, če mu sosed v nedeljo dopoldne brenči že ob osmih s tanjabolj glasno kosilnico, kar jih je mogu kupt na trgu, ali pa če sosed v bloku nad vami cel dan prenavlja flet in vam brenči in ropota, kakor tudi glasna muzika iz avtomobilou in iz sosedovega okna, ki vam tudi malo ni ušeč....To so čist enake stvari..vsiljevanje!Pri verah je pa še tolk bolj tanka črta....
Če živiš, prav, ampak to še ni noben razlog, da lahko drugim to vsiljuješ.
je pa nekej res, usaj jst tako razmišljam..Če bi šla živet v neko drugo državo bi se enostavno prepustila "stilu" te države in sprejela pač določene običaje/navade/dogodke.če bi šla naprimer živet v Turčijo, sigurno nebi rekla naj đamijo podrejo ker me moti in v primeru da naše rimskokatoliške cerkve nimajo, naj jo sezidajo.Glede tega sem pač taka, da so mi te zadeve nepomembne in sigurno nebi težila tuji državi, po možnosti še brez državljanstva, da mi sezida moj verski objekt.
Nimam nič proti vernim ljudem, razumem jih, razumem pač da verujejo v te stvari.
Isto se tukaj strinjams tistimi, ki jim recimo pod oknom prirejajo razne koncerte na prostem.Ok, novo leto je pač novo leto, ampak ostalo in da oni nimajo nobene besede, ker je pač določena občina dobila dovoljenja in tralala...To se mi ne zdi prav.Zarad mene lahko tud vsem cerkvam zvonove porežete pa naj ne zvonijo.Tud to me nebi motilo, ker pač vsiljevanja nečesa, ne maram.
sploh pa vera, vsiljevanje in poslušanje drugih ver in njihovih običajev, to se mi zdi pač skrajno neprijetno.cerkveni zvonovi že res cingljajo, ampak to je neke vrste glasba, ko pa nekdo moli na ves glas skozi zvočnik v neki tretji veri, pa postane neprijetno, ker moraš to, hočeš nočeš, poslušat.
verjetno marsikoga kdaj moti, če mu sosed v nedeljo dopoldne brenči že ob osmih s tanjabolj glasno kosilnico, kar jih je mogu kupt na trgu, ali pa če sosed v bloku nad vami cel dan prenavlja flet in vam brenči in ropota, kakor tudi glasna muzika iz avtomobilou in iz sosedovega okna, ki vam tudi malo ni ušeč....To so čist enake stvari..vsiljevanje!Pri verah je pa še tolk bolj tanka črta....
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov