Džamija?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
classy - Kofetarica
- Na forumu od: 12. 3. 2005
deniro napisal/-a:a_pikica_a napisal/-a:deniro toliko govoriš o islamu, potem veš, da islam priznava tako krščanskega kot judovskega boga
Hahaha... izjava tedna. Ženska, kje ti živiš? Oni ne priznavajo nobenega drugega boga, kot samo Alaha... to bi ti lahko bilo že jasno. Mogoče se sem pa tja najde kakšen mufti, ki za javno televizijo pove, kako so oni kao odprti do krščanske kulture in njihovega boga, vendar njihova splošna laična populacija nima toliko razširjenih obzorij, da bi priznavala tudi bogove iz drugih verstev ali kultur.
Kje živiš ti?
"Recite: "Verujemo v enega Boga, v to, kar nam je razodeto, in v tisto, kar je bilo razodeto Abrahamu, Izmaelu in Izaku, Jakobu in vnukom, v tisto, kar sta prejela Mojzes in Jezus, in v vse, kar so glasniki vere prejeli od Gospoda. Med njimi ne delamo nikakršnih razlik in pokorni smo le Gospodu." (Koran, 2. Krava, 136.)
In še velik velik primerov je v Koranu, kjer jasno povejo, da spoštujejo tako kristjane in jude, da pa oni ne verjamejo v njihovega boga, ampak naj muslimanov to ne moti, da morajo vseeno lepo se obnašat do njih. ("Vi jih ljubite, oni pa vas ne, čeprav verjamete v Koran in njihove knjige, medtem ko oni ne verjamejo v vašo knjigo.")
Ja, imaš prav, đamije ne moreš enačiti z nakupovalnim srdiščem, ker ima veliko večjo kulturno, umetnostno in arhitekturno vrednost.
Zakaj bi morali pa obredi potekati v slovenščini? Če muslimansko prebivalstvo pri nas ni slevenskega porekla, ne vidim prav nobenega razloga, da bi obred potekal v slovenščini. Halo? Itak to ni javno, ampak je namenjeno njim.
Pa za špansko zgodovino, konkvisto in rekonkvisto si že slišal? Očitno ne, mogoče bi moral.
Kdo koga posiljuje? Mene nihče. Če se pa ti počiutiš ogroženega, imaš očitno resne probleme. Ti je kdo prišel trkat na vrata, da se spreobrneš, kot to počnejo jehovke? Meni ni. Se sprehajajo oblečeni v uniforme s Koranom v rokah, kot to počno mormoni? Nisem opazila.
Mene bi bilo na tvojem mestu pošteno sram.
-
andrejav88 - Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 3. 2008
Če majo lahko pravoslavci svojo cerkev sred Ljubljane, je prav da tud muslimani majo svojo džamijo, sploh glede na dejstvo, da veliko večji delež muslimanov v slo kot pravoslavcev.
-
a_pikica_a - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 4. 2006
No, prvo se zahvaljujem za vse lepe nazive s strani denira tenkjuuu
Citiram: M. Higgins: Kratka zgodovina filozofije:
Seveda je Alah za njih edini Bog, priznavajo pa tudi pomen drugih.
Toliko o razgledanosti. zurnal24 ni vse
Kakorkoli že, kar se tiče stavb se strinjam, da se niti približno ne morejo džamije primerjati z BTC stolpom, to sem omenila kot samo stavbo oz. njen izgled. Hotela sem poudariti, da Ljubljana s svojo arhitekturo še zdaleč ni popolna in usklajena. Ena đamija pa tega sigurno ne bo pokvarila. Ljubljana postaja počasi mesto različnih kultur, ki bi kot glavno mesto pomojem morala sprejeti vse.
Citiram: M. Higgins: Kratka zgodovina filozofije:
Pred islamom so verstva arabskega sveta častila številne duhove, imenovane džini. Alah je bil eden izmed mnogih bogov, ki so jih častili v Meki. Toda Mohamed je začel pridigati o čaščenju Alaha kot edinega Boga ter ga poistovetil z istim Bogom, ki so ga častili kristjani in Judje. Priznaval je verski pomen judovskih prerokov in Jezusa, kot ga priznavaja tudi njegovi privrženci. Vendar pa muslimani verujejo, da je bil Mohamed sam poslednji in največji prerok ... Vseeno je bil islam odprt za vse, ki so častili istega Boga - tako za kristjane in Jude kot za Arabce.
Seveda je Alah za njih edini Bog, priznavajo pa tudi pomen drugih.
Toliko o razgledanosti. zurnal24 ni vse
Kakorkoli že, kar se tiče stavb se strinjam, da se niti približno ne morejo džamije primerjati z BTC stolpom, to sem omenila kot samo stavbo oz. njen izgled. Hotela sem poudariti, da Ljubljana s svojo arhitekturo še zdaleč ni popolna in usklajena. Ena đamija pa tega sigurno ne bo pokvarila. Ljubljana postaja počasi mesto različnih kultur, ki bi kot glavno mesto pomojem morala sprejeti vse.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Jaz sicer ne delim vašega mnenja o tem, da je "fer", da je mošeja v centru prestolnice, ker je tam tudi pravoslavna cerkev. To se mi sploh ne zdi bistveno, ker gre pri tem samo za tekmvanje med verskimi skupnostmi glede moči in vpliva, kar se mi zdi pa otročje.
Si pa mislim, da iz urbanističnega vidika minaret precej bolj paše zraven nogometnega štadiona, kot pa nekam med kmetije v Haloze
Si pa mislim, da iz urbanističnega vidika minaret precej bolj paše zraven nogometnega štadiona, kot pa nekam med kmetije v Haloze
-
andrejav88 - Komunikatorka
- Na forumu od: 29. 3. 2008
Ne gre za nobeno tekmovanja, ampak zato, da pripadniki druge največje religije v naši državi ne smejo met svojega verskega objekta.
Kar se pa iz urbaništičnega vidika tiče: Ljubljana je tako že urbaništično zgrešena da bolj, bi že težko bla.
Kar se pa iz urbaništičnega vidika tiče: Ljubljana je tako že urbaništično zgrešena da bolj, bi že težko bla.
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
Ja nisem čist opredeljena glede te đamije...
Kar se tiče vernikov, se mi zdi da jim pripada verska ustanova... Po drugi strani pa vsi vemo, da je malo takih ki bi res radi imeli đamijo zaradi vere... V njej bodo po mojem bolj prisotno politično delovanje in cilj "razširiti in v slovenijo pripeljati čim več "naŠih"..."
Do tistih nekaj ljudi ki resnično verujejo res ni pošteno, da jih ne obranavamo enakopravno... Ampak večina ima vero le za "krinko", da lahko lažje vplivajo na ljudi...
Kar se tiče vernikov, se mi zdi da jim pripada verska ustanova... Po drugi strani pa vsi vemo, da je malo takih ki bi res radi imeli đamijo zaradi vere... V njej bodo po mojem bolj prisotno politično delovanje in cilj "razširiti in v slovenijo pripeljati čim več "naŠih"..."
Do tistih nekaj ljudi ki resnično verujejo res ni pošteno, da jih ne obranavamo enakopravno... Ampak večina ima vero le za "krinko", da lahko lažje vplivajo na ljudi...
-
deniro - Komunikatorka
- Na forumu od: 4. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
..Evelyn.. napisal/-a:Pravoslavna cerkev v Sloveniji je, prvo vedi nekaj potem pa blebleči. Pri Tivoliju, čez železnico se lepo ogromno blešči, tudi njihov ogromen zvonik in njihova oblika križa, pravoslavcem pa se pustiš "posiljevati" z njihovo vero?
P***a še kot pomembno v turizmu jo omenjajo..
KLIK. Ti pa boš tle ves pameten zinil, kaj bi bilo, če bi jo zgradili.. neveš niti kaj maš v lastni državi, ki jo tako poveličuješ in poskušaš "zaščititi"..
Ma nemoj?! Hvala, ker si me razsvetlila! Vsak dan se vozim po Tivolski in nikoli nisem vedel, da je cerkev na desni strani Pravoslavna cerkev Kaj bi jaz brez tebe!
Sicer pa ok... vidim, da je napaka na moji strani... jaz sem se zatipkal pri pisanju... izpustil sem namreč besedo "oni"... stavek je bil namreč mišljen na tak način: To je tako kot, da bi oni zgradili patriarhat pravoslavne cerkve ali pa nek azijski tempelj. Torej, da bi oni (muslimani) imeli v svoji islamski državi enega izmed teh verskih objektov. Skratka, my mistake!
andrejav88 napisal/-a:Če majo lahko pravoslavci svojo cerkev sred Ljubljane, je prav da tud muslimani majo svojo džamijo, sploh glede na dejstvo, da veliko večji delež muslimanov v slo kot pravoslavcev.
To, da imamo v Slovenji pravoslavno cerkev, ni nikakršen tehten razlog, da bi tudi oni imeli svojo džamijo. Pravoslavna vera je ena izmed vej krščanstva... gre za skoraj enake zadeve, le datumi so malce zamaknjeni... v splošnem pa ni neke bistvene razlike. Iz tega sledi, da to ni nikakršno sedmo čudo, da imajo pravoslavci svojo cerkev v vsaki krščanski državi... ravno tako, kot ni čudno, da imajo džamijo v vsaki islamski državi.
In tisti, ki omenjate, da imajo tudi drugod po Evropi džamije oz. se sklicujete na tolerantnost Evrope, pa bi vam povedal še to. Največ mošej in džamij je v Veliki Britaniji in Franciji. In zakaj? Zato, ker so bili imperialisti in so imeli kolonije. Mi smo pa en k***c in nismo nikomur ničesar dolžni.
Pa ne mi zdej spet usekat z nekakšno demokracijo... za nekatere stvari je pač treba potegniti črto! Kdo pa pravi, da je demokracija najboljši sistem? Jaz pravim, da ima vsak sistem svoje meje.
In glede same arhitekture... Orientalski tip gradnje pač ne sodi v naš prostor in pika. Vsaka zgradba, katero se postavlja, mora spadati v nek širši urbanistični načrt mesta. (Nikoli ne boste dobili dovoljenja postaviti stolpnico ob Prešernovem trgu). Mora imeti primeren gabarit (osnovne dimenzije - ne postavljamo tovarniško halo med enodružinske hiše ali svetilnik med vila-bloke), primerne lastnosti (emisije in imisije snovi, omejitve hrupa, prometa, dostopov, osvetljevanje...).
Točka, okoli katere pa se najbolj prerekajo, pa je ravno ta, na katero bi se vi radi sklicevali, pa vam ne ratuje - o skladnosti z okoliško estetiko. Po domače povedano: Ne moreš postavljati stekleno, kockasto ultramoderno - minimalistično stavbo med vrstne hiše. Ne gre. Ker je treba ohraniti nek videz okolice, drugače je groza.
Nihče vam pa ne preprečuje, da jo postaviš nekje v predmestju, v kakšni hosti ali pa v soseski, ki je že sicer nepovezana (je zelo eklektična). Ker tam okoli - ni ničesar, kar bi se "tolklo" z džamijo.
Yazmeen napisal/-a:In zakaj že bi oni mogl met svoje 'obrede' v slovenščini??? Če vsi muslimani molijo v arabščini?! A pr nas bi mogl pa (teb na čast) molt v slovenščini?! Itak bojo v džamiji sami muslimani zbrani, tko da ne bojo nobenga (teb podobnga) motl s svojimi molitvami v arabščini.!
Ravno v tem je problem, ker oni ne bodo molili NE v arabskem, NE v slovenskem jeziku, ampak v bosanskem! Njihov mufti je iz Bosne in vsa ''predavanja'' bo izvajal v bosanskem jeziku. In da ne bo kdo sedaj mislil, da imam kaj proti Bosancem. Gre se le za povsem zgrešen princip, da se bo v Sloveniji, v objektu arabskega izvora, predavalo v bosanščini. Kje je tu logika??
Dejansko pomilujem vse te naše vrle ljubljanske svetnike, ki dovoljujejo takšne stvari. (Tukaj manjka smeško, ki zaničevalno pljuva na ljubljansko županjo.)
Zadnjič spremenil deniro, dne 10. Dec. 2008 18:09, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
Kva je s tabo, molitve povsod potekajo v arabskem jeziku! Tud, ko doma moljo (oz. klanjajo) , moljo v arabskem jeziku! Tega sploh nimajo preveden v 'bosanski' jezik! Če se pa oni med sabo pogovarjajo v 'bosanščini', pa so what?! Če se bi ti preselu na Kitajsko in tam naletu na slovenca, se vrjetn ne bi po kitajsk med samo pogovarjala, ane?!
-
deniro - Komunikatorka
- Na forumu od: 4. 1. 2007
- Kraj: Ljubljana
Yazmeen napisal/-a:Ja, seveda, pol k bo pa džamija, se po pa pol Bosne gor preselil, slovence bojo pa izselil nekam. To bo ja
Ma kujem te v zvezde, ker si tako pametna!!!
Očitno še nikoli nisi slišala, da vera pogojuje način življenja! In to, da gradnja džamije ne bo na nikogar vplivala je zelo plitkva. A ni Islam oznanjevalna religija? Torej bo prej ali slej me hotela spreobrnit. In to na lep ali grd način.
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
Ja, ja, itak. To bojo kr hodil od bajte do bajte in na silo vlekl folk v džamijo, da se spreobrne. Ti boš pa prvi na spisku. Fak
Kva nej pa jst pol rečem, k me cerkve obkrožajo na vsakem koraku, k mi hodjo 'sveti trije kralji' (oz. koledniki, al kva so) trkat na vrata in fehtajo za denar, k sm bla kot otrok (neprostovljno) krščena...krščanska vera ja pa tok fajn, ane, oni pa lahko počnejo, kar jim paše, pa se noben ne usaja, to je pa vse normalno!
Sploh si pa tud ti tok pametn, celo čudo narave, mi smo pa vsi zabiti, prov maš.
Kva nej pa jst pol rečem, k me cerkve obkrožajo na vsakem koraku, k mi hodjo 'sveti trije kralji' (oz. koledniki, al kva so) trkat na vrata in fehtajo za denar, k sm bla kot otrok (neprostovljno) krščena...krščanska vera ja pa tok fajn, ane, oni pa lahko počnejo, kar jim paše, pa se noben ne usaja, to je pa vse normalno!
Sploh si pa tud ti tok pametn, celo čudo narave, mi smo pa vsi zabiti, prov maš.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
Yazmeen napisal/-a:Ja, seveda, pol k bo pa džamija, se po pa pol Bosne gor preselil, slovence bojo pa izselil nekam. To bo ja
roko na srce, že tako jih je usak dan več.Pa s tem ne mislm nč slabega, pač so prišli iz slabšega na boljše k nam.ampak kaj recimo bo to točno pomenilo za širšo prihodnost?da se bo v 50 letih število pravih slovencev krepko zmanjšalo, najbolj pogost priimek pa ne bo več novak ampak novakovič?
slovenija, že tako ali tako daje preveć možnosti za useskupaj in ker imajo preveč možnosti potem tukaj spet nek tretji dobi možnost in se obnaša do njih zaničevalno-beri: gradbinci.
in eni majo pa tud polne riti usega!Tistga ki piše po ljubljanskih fasadah "bosna je majka moja! in "slovenija je k***c bosna je zakon" bi staprvim vlakom napotila nazaj in mu prepovedala vstop v državo!Kaj hudiča delaš tukej če ti je tok hudo?
classy napisal/-a:Zakaj bi morali pa obredi potekati v slovenščini? Če muslimansko prebivalstvo pri nas ni slevenskega porekla, ne vidim prav nobenega razloga, da bi obred potekal v slovenščini. Halo? Itak to ni javno, ampak je namenjeno njim.
sicer se mi zdi bedno, da bi molitve potekale v slovenskem jeziku, ampak vseeno, s tem da to ni javno se ne morem strinjat, ker bo javno!
vsak ki bo v okolici bo moral to poslušati!in to je javno!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov