Cerkev in krščanska vera/Ste verni ali ne? [Združeno]
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
zmedica napisal/-a:-> Sveto pismo niso nikakršne neumne zgodbice. Z mal zdrave pameti se jih da prav lepo prenesti v vsakdanje situacije.
Sveto pismo so zgodbe, ki se jih sicer z nekaj domišljije da lepo prenesti na vsakdanje situacije, kar pa še vedno niti približno ne pomeni, da so resnične.
zmedica napisal/-a:Meni se zdi, da je biti veren privilegij. Da si sposoben verjet, kar ni vedno lahko. Sem ponosna vernica
Biti sposoben slepo verjeti brez dokazov se ti zdi lepo? Meni se zdi prej posledica spranosti.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Saj mogoče sem se prehitro oglasila, ker kakšen hud vernik nisem. Spadam pa uradno med rimokatolike, zato sem se zagrebla
A veš, tukaj je pa zdaj križanje "interesov". Po eni strani moram kot bodoči pravnik biti na strani domneve nedolžnosti in počakat do pravnomočne obsodbe ter šele nato človeku reči pedofil (takrat bi ga pa itak zaprli), po drugi strani pa človeka videt ne bi več mogla. Verjetno bi ta druga opcija zmagala, odvisno pa tudi od tega, kakšna bi bila zgodba. Če bi šlo zgolj za govorice iz tretje roke, bi se odločala drugače, kot če bi bil že v kazenskem postopku.
A veš, tukaj je pa zdaj križanje "interesov". Po eni strani moram kot bodoči pravnik biti na strani domneve nedolžnosti in počakat do pravnomočne obsodbe ter šele nato človeku reči pedofil (takrat bi ga pa itak zaprli), po drugi strani pa človeka videt ne bi več mogla. Verjetno bi ta druga opcija zmagala, odvisno pa tudi od tega, kakšna bi bila zgodba. Če bi šlo zgolj za govorice iz tretje roke, bi se odločala drugače, kot če bi bil že v kazenskem postopku.
-
merisima - Kofetarica
- Na forumu od: 18. 7. 2008
g00fy_qa napisal/-a:zmedica napisal/-a:-> Sveto pismo niso nikakršne neumne zgodbice. Z mal zdrave pameti se jih da prav lepo prenesti v vsakdanje situacije.
Sveto pismo so zgodbe, ki se jih sicer z nekaj domišljije da lepo prenesti na vsakdanje situacije, kar pa še vedno niti približno ne pomeni, da so resnične.zmedica napisal/-a:Meni se zdi, da je biti veren privilegij. Da si sposoben verjet, kar ni vedno lahko. Sem ponosna vernica
Biti sposoben slepo verjeti brez dokazov se ti zdi lepo? Meni se zdi prej posledica spranosti.
glih tak kot si komentirala...
ne vem,ak lahk nekdo reče,da je sveto pismo ustvaril bog al nekej takega...jasno dokazano je,da je človekovo delo...
baje je Mojzes pojedel neke halugene rastline,ko se mu naj bi na Sinaju prikazal Bog in mu izročil 10 božjih zapovedi...
te pa cerkev na velko opeva...kot tudi 7 smrtnih grehov,a sama najbolj krši zlata pravila krščanstva...
zmedica pravi,da mi ki pišemo čez Cekev ne vemo dosti o njej,razen to kaj pišejo in prikazujejo mediji...draga zmedica,sprali so ti možgane,zaslepli so te...vrjameš,da gre denar,ki ga darujete Cervi v namene,katere si navedla...župnijska cerkev v naši občini je brez ogrevanaja pa se denar za to zbira že 10 let!če bi šlo za ogrevanje se tisti pedrski župniki ne bi vsaka 2 mesca furali v novih avtih.
jaz mam vse zakramente do birme.tak da me so do zdaj pri popisu prebivalstva pisali pod rimokatoliško vero...ne vem zakaj...če sm lepo ženski rekla,da nism verna...
ne da napadam...hrvaška mi je kul država,sam na živce mi gre njihova katoliška naravnanost in verouk kot pomemben predmet v šoli...folku se trga že od srednjega veka.
če pa cerkev nič ne vsiljuje zakaj misijonarji hočejo spreobrnit druga ljudstva...mrš prisile!
sej ma t ud par sošolk iz OŠ ki še vedno hodijo pridno k maši,kajti naše podeželje je skrajno verno in bog ne daj kaj čez cerkev reč...kajti same vere nit tak ne kritiziram...
in molitve,ki naj bi jih bog uslišal in pomagal(doker sm še vrjela v pravljice!)...vse se mi je na slabo obrnilo.
vera je sam kot uateha...
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
Jaz nisem neka strastna vernica ( ), sem pa še zdaleč pd tega, da bi poizkušala ljudi ki so verni prepričati v nasprotno...
Neumno se mi zdi vero takoj povezovat s pedofilijo... Ko sem bla mala nisem vedla ka je pedofilija... Ampak ko razmišljam za nazaj; šofer šolskega busa je šlatal punce (OŠ!!) za rit, ko so izstopale iz busa... Profesor zza športno vzgojo je "ponesreči" 3krat v enem dnevu prišel v garderobo sredi preoblačenja enihdeklet iz 6.razreda itd itd... Ne rečem da so to neke krute oblike, ampak da ne boste nekateri tako slepo ponavlajali kakšni pedofili so duhovniki... Poglejte okrog sebe, in boste vidl kakša je dejanska situacija kar se pedofilov tiče...
Na verouk sem hodila 8 let, in odnesla ogromno zanimivih informacij... Naš katehet je bil faca, učil nas je igrat kitaro, nas vozu v kino, se pogovarjal z nami vse mogoče stvari...Skratka, imam zelo lepe spomine na verouk.. (bolj kot nekatere punce na izstopanje iz busa in ure telovadbe )
Še vedno grem kdaj pa kdaj v cerkev (če prav ne razmišljam o Bogu kot o nekom ki dejansko obstaja), in tud sveto pismo ma po mojem mnenju v osnovi izpostavljene prave vrednote...
Sej ni zdej treba živet v celibatu pa vrjet da sta adam in eva zaplodila cel svet... Iz religije-katerekoli pač upoštevaš in se naučiš kar je dobro zate...
ni treba vsega jemat dobesedno...
Neumno se mi zdi vero takoj povezovat s pedofilijo... Ko sem bla mala nisem vedla ka je pedofilija... Ampak ko razmišljam za nazaj; šofer šolskega busa je šlatal punce (OŠ!!) za rit, ko so izstopale iz busa... Profesor zza športno vzgojo je "ponesreči" 3krat v enem dnevu prišel v garderobo sredi preoblačenja enihdeklet iz 6.razreda itd itd... Ne rečem da so to neke krute oblike, ampak da ne boste nekateri tako slepo ponavlajali kakšni pedofili so duhovniki... Poglejte okrog sebe, in boste vidl kakša je dejanska situacija kar se pedofilov tiče...
Na verouk sem hodila 8 let, in odnesla ogromno zanimivih informacij... Naš katehet je bil faca, učil nas je igrat kitaro, nas vozu v kino, se pogovarjal z nami vse mogoče stvari...Skratka, imam zelo lepe spomine na verouk.. (bolj kot nekatere punce na izstopanje iz busa in ure telovadbe )
Še vedno grem kdaj pa kdaj v cerkev (če prav ne razmišljam o Bogu kot o nekom ki dejansko obstaja), in tud sveto pismo ma po mojem mnenju v osnovi izpostavljene prave vrednote...
Sej ni zdej treba živet v celibatu pa vrjet da sta adam in eva zaplodila cel svet... Iz religije-katerekoli pač upoštevaš in se naučiš kar je dobro zate...
ni treba vsega jemat dobesedno...
Zadnjič spremenil fun, dne 12. Dec. 2008 15:00, skupaj popravljeno 2 krat.
- fun
- Cosmopolitanka
merisima napisal/-a:da pa še kdo zravn mene.mi se ne da zezat.če že vsi v dialektu bom tud ja.briga me.nit v SŠ nism nikdar čist slovensko govorila pa sm jo vseeno s 4 končala(slovo sm mela čisto 5).nikdar se nism s slovenščino zajebavala nit se ne mislim.misliš,da je tista popačena žabarščina slovenska?mislim,da je lažje mene razumit kot pa njih.
Nisi se s slovenščino zajebavala? wtf? Lahko bi se že malo, glede na to koliko si stara...
Se opravičujem za OT
-
ryu10kyu - Cosmofrik
- Na forumu od: 14. 6. 2005
- Kraj: Sonce
Jochie napisal/-a:veš kaj me zanima...zmedica vsa navdušena piše o veri, cerkvi, vernikih...kako bi reagirala, če bi jo njen župnik kakorkoli razočaral? to je moje vprašanje...
Morda jo pa ni razočaral in jo zapolnjuje tako duhovno kakor kako drugače.
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
- fun
- Cosmopolitanka
ryu10kyu napisal/-a:Jochie napisal/-a:veš kaj me zanima...zmedica vsa navdušena piše o veri, cerkvi, vernikih...kako bi reagirala, če bi jo njen župnik kakorkoli razočaral? to je moje vprašanje...
Morda jo pa ni razočaral in jo zapolnjuje tako duhovno kakor kako drugače.
:unknown:
Zelo izvirno...
-
Smreka - Kofetarica
- Na forumu od: 16. 3. 2005
merisima napisal/-a:vera je sam kot uateha...
Kaj pa je drugače smisel življenja kot vera v nekaj?? Pa ne govorim samo o krščanstvu, ampak o nečem, v kar si sam posameznik odloči verjeti.
Bi ti lahko živela brez upanja, brez vere v nekaj?
Dvomim.
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
Smreka napisal/-a:Kaj pa je drugače smisel življenja kot vera v nekaj?? Pa ne govorim samo o krščanstvu, ampak o nečem, v kar si sam posameznik odloči verjeti.
Bi ti lahko živela brez upanja, brez vere v nekaj?
Dvomim.
In zato je krščanstvo dobro, ker ti ponuja vero v nekaj, in potem pač verjameš v to, ker v nekaj itak moraš verjeti, saj drugače ne moreš preživeti v tem svetu?
Saj ok, načeloma razumem da velika večina ljudi rabi verjet v nekaj, četudi v popolne bedarije, ker brez vsaj nekega upanja v lepše itak boljše da se greš strelit. Ampak ali je prav samo zaradi tega 'upanja', da ljudi perejo z nekimi zgodbicami o nastanku in pomenu sveta, ki kvečjemu onemogočajo polni človekov razvoj in ga že a priori zaprejo v neke kalupe? Jaz celo mislim, da se z religijo dehumanizira ljudi. Ker religija skuša odvzeti primarno lastnost, ki nas dela posebne in človeške: sposobnost razmišljanja in kritičnega tehtanja informacij; ter posledično empiričnega raziskovanja sveta okoli nas, brez neumestnih razlag, ki so že zdavaj zastarele glede na naše trenutno stanje civilizacije.
-
MilkyWay - Cosmopsiho
- Na forumu od: 1. 3. 2007
- Kraj: ...en tu corazón..
Meni se mi vedno bolj zdi, da o vernikih govorite kot o nekih fanatikih, ki so prebrali sveto pismo 4357x v celoti, verjamejo vanj, vsako nedeljo in vsake praznike hodijo k maši, molijo zjutraj in zvečer, ne kršijo 10 zapovedi... Vsak vernik še ne pomeni tega.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov