Cerkev in krščanska vera/Ste verni ali ne? [Združeno]

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ste verni ali ne?

Sem veren/verna
115
39%
Sem ateist/ateistka
149
50%
Se še nisem odločil/a
33
11%
Skupaj glasov : 297

Uporabniški avatar
Lej@
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Lej@ » 07. Okt. 2008 22:50

no to je zakon d si čis na svoj način pač verna in da ti veš kaj teb pomen to kar delaš in to je ful fajn...d teb osebno to neki pomeni d delaš to zase za svojo dušo ........

na živce mi grejo pa uni ljudlje k hodjo u cerkev zato d so oni pol kukr ful dobri ljudje itd pa, da so vsak petek in svetek pr maš pol k pogledaš pa u njihov lajf so pa njihova moralna načela čis na psu...ampak res mam u familiji take primerke.....
za dežjem vedno posije sonček
Maudisa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 29. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Maudisa » 08. Okt. 2008 7:54

Nikoli hodla k verouku (za to sem res hvaležna staršem,da me niso silili v to). Nikol niti nisem marala cerkve.
Uporabniški avatar
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Libido. » 08. Okt. 2008 9:32

Jst sm pa ena od tistih za katero so se starši odločli da bo verna :roll: Kako sem sovražla verouk, sploh pa cerkev .. Vedno se m je zdelo da kar nekaj nakladajo, pol ko sm pa še malo zrastla in sem razumela zakaj se pravzaprav gre, sem ugotovila da se mi res zdi vse skupaj neumno ... Tako da do birme sem še hodila, pol pa ne več ..
Moja nona je ful verna in pač misli da morej pol tudi vsi njeni vnuki bit ... :roll: ona hodi k maši vsak dan 2× (ob nedeljah včasih celo 3×) :gruebel: jst pa enostavno, ne, ne verjamem v nič takega, sploh pa ne podpiram cerkve. nisem verna.
en naš profesor je reku, da bi se mogu vsak človek sam odločit o veri, ko bi bil odrasel. ne pa da starši že majhnega otroka silijo v svojo vero (sej tako je povsod po svetu - v vseh verah) .. :?
Let's swim to the moon .....
Uporabniški avatar
Ninja7
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 26. 9. 2008
Kraj: obala

Neprebrana objavaNapisal/-a Ninja7 » 08. Okt. 2008 11:03

sama sem ateist - ne podpiram nikakršnega vsiljevanja vere, kot to pogosto delajo kakšni fanatični starši pri svojih otrocih, pa vendar menim, da vsaka vera uči nekaj dobrega. žal je pri krščanstvu tako, da si je cerkev kot ustanova podredila svoje pohlevne "ovčke" in jim vcepila da morajo služiti svojemu gospodu (ali nekaj takega :) ) tega ne odobravam - vsiljevanje neke mentalitete, za pridobivanje materialnih dobrin (na podlagi lahkovernosti ljudi)
skratka sama se nikoli nisem našla v nobeni veri (vsaj ne v taki popolnosti) da bi se ji lahko predala ali da bi verjela v nekoga, ki naj bi bdel nad mano.
verjamem vase in v svoje najbližje - to je najbolj pomembno.
Uporabniški avatar
sixty
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 11. 2006
Kraj: Bled

Neprebrana objavaNapisal/-a sixty » 08. Okt. 2008 13:43

Sem verna ampak ne hodim v cerkev razen za kakšne večje praznike ko je nekako že skoraj "obvezno" it.
Dejansko ne maram hodit v cerkev, k mašam itd., ker to ni razlog, da ti veruješ v nekaj. Raje sem doma, pa molim kadar meni paše, kot pa da bi šla vsako nedeljo v cerkev, vendar verjela ne bi nič.
Touch me, take me to that other place. Reach me, I know I'm not a hopeless case. It's a beautiful day.
Uporabniški avatar
Mju
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 1. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mju » 08. Okt. 2008 14:45

čistokrvna ateistka :)
Uporabniški avatar
*zverinica*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *zverinica* » 08. Okt. 2008 15:42

Mju napisal/-a:čistokrvna ateistka :)

and proud of it :P
Uporabniški avatar
andrejav88
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a andrejav88 » 08. Okt. 2008 17:36

Sem verna, drugač pa menim da je odločitev vsakega posameznika v kaj bo veroval in če bo veroval.
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 08. Okt. 2008 18:21

Verjamem v eno malo "božanstvo", plod moje domišljije in kot tako lastno samo meni :) .

Drgač pa nisem verna.

Bla u enem drugem razredu z najbolšo prjatlco pr verouku. Kr me je zanimal, kako zgleda in če bi se "splačal" hodt ... Poskus se je končau precej neslauno, kr me je un stric (pater?) nazjou, kr sm si med uro čop popraula, kar me je grozn przadel in mi na miseu ni pršlo, da bi se še kdaj narisala tm.

U cerkeu grem redko, če že, je to u smislu ogleda (izleti, zanimivosti, tuje države), ne praznikou, porok, običajeu in moliteu. In prznam, da se med tistimi freskami, angeli, marijami in orglami počutm precej nelagodno in komi čakam, da pridm vn :| ("tvegam" edin u predbožičnem času, tok da pofirbcam kšne večje jaslce).
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 08. Okt. 2008 19:40

Moja mami in ati sta se ločla, k sm bla stara 2 let in smo se preselil k stari mami in atu. Mama je ful verna in je mami čist sprala mozak, da me mor dat krstit, da ne bom edina nekrščena v vasi, pa ne vem, kva še. Tko da so me pr štirih letih krstil in pol sm s sošolci hodila k verouku, opravla prvo obhajilo, birmo, k maš pa nikol nism marala hodt...K sm odrasla in se začela sama zase odločat, sm pršla do zaklučka, da je Cerkev čisti bull shit in nism bla pr maš že sto let.

Letos sm prebrala Da Vincijevo šifro in mi je dost stvari bolj jasnih (no men se zdijo logične, čeprov nč ni dokazanga). Sama vrjamem v to, da je Jezus res živel, bil prerok in širil svojo vero. Baje je imel tud ženo (Marijo Magdaleno, ki tud sedi poleg njega pri zadnji večerji!) in hčerko Saro z njo, pa še velik je takoh zadev, ki jih kristjani ne vejo. Cerkev je pač to vero zlo spremenila in po svoje oblikovala, tko da je blo za njih dobr in širla pač to svojo vero naprej, ne Jezusove. No sj ne mislm razglablat na dolg in širok, če koga zanimajo te zadeve, nej si prebere Da Vincijevo šifro, ki je obenem tud fajn kriminalka.
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Tammy_De » 08. Okt. 2008 20:19

Aloha napisal/-a:Verjamem v eno malo "božanstvo", plod moje domišljije in kot tako lastno samo meni :) .

Drgač pa nisem verna.

Bla u enem drugem razredu z najbolšo prjatlco pr verouku. Kr me je zanimal, kako zgleda in če bi se "splačal" hodt ... Poskus se je končau precej neslauno, kr me je un stric (pater?) nazjou, kr sm si med uro čop popraula, kar me je grozn przadel in mi na miseu ni pršlo, da bi se še kdaj narisala tm.

U cerkeu grem redko, če že, je to u smislu ogleda (izleti, zanimivosti, tuje države), ne praznikou, porok, običajeu in moliteu. In prznam, da se med tistimi freskami, angeli, marijami in orglami počutm precej nelagodno in komi čakam, da pridm vn :| ("tvegam" edin u predbožičnem času, tok da pofirbcam kšne večje jaslce).

Amen! :D
Točno vse (Razen, da mene un župnik ni nazijal, k sm šla pogledat kako to zgleda, ker so namizni fuzbal tm pr verouku igral) velja tudi zame. Ko sem bla majhna, sem tudi imela svoje božanstvo. Bilo je 12 "varuhov", ki so se imenovali po barvicah. Moja je bila Lena (iz zelena) in je "skrbela" zame, ker je ona v prejšnjem življenju bila jst. No ne vem točno, vem da se je takrat vse lepo poklapal :)

Sem pa tudi čistokrvna ateistka (Beri: nobeden od staršev ni veren)

Kar se pa tiče male pravljice zgoraj mislim, da bi moral imeti vsak svojo, oz. vsak svojo stvar v katero verjame, ker tako čuti. Pa magar, da bo nakonc 6 milijarde različnih "ver". Zaradi mene je to lahko v vile, majhnega možiclja k sedi na oblaku, prijateljstvo, ljubezen, škrate, reinkarnacijo... skratka nekaj, kar bo samo njegovo ter s tem nekaj bolj posebnega. Vse religije mi gredo na živce zato ker ne morem verjeti, da ljudje verjamejo v nekaj, kar jim drugi ljudje povedo. Enostavno ne razumem, kako lahko ljudje dejansko verjamejo v npr. Boga, zato ker jim mama/župnik/dedek to rečejo da to je.

Npr. krščanstvo bi bila lahko samo Jezusova vera, ker je to čutil in verjel temu. Napako je pa naredil, da je drugim začel to pripovedovat.
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 09. Okt. 2008 13:04

Tammy_De napisal/-a:Enostavno ne razumem, kako lahko ljudje dejansko verjamejo v npr. Boga, zato ker jim mama/župnik/dedek to rečejo da to je.

V bistvu je logično... Otroci posrkajo vse, kar jim starši, torej avtoriteta, ki ji popolnoma zaupajo, povedo in se v skladu s tem tudi ravnajo. Če jih že od malega vzgajajo v smislu da bog obstaja in da je krščanstvo edino pravilno, bodo to brezpogojno verjeli.
Preobrat se pa lahko zgodi, ko otrok začne sam kritično razmišljati in dvomiti v besede staršev (recimo puberteta). Takrat je možno, da bo opustil ta del začetne vzgoje in sprejel novo resnico; ampak se to dostikrat ne zgodi predvsem zaradi tega, ker je v primarni socializaciji, ki najmočneje deluje na posameznika, od oseb, ki jim je popolnoma zaupal, začel dobivati drugačno resnico.

Tammy_De napisal/-a:Npr. krščanstvo bi bila lahko samo Jezusova vera, ker je to čutil in verjel temu. Napako je pa naredil, da je drugim začel to pripovedovat.

Jezus, če je pač obstajal, ni verjel v krščansko vero, ker je sploh še ni bilo. Po mojem mnenju je bil najbolj razsvetljen človek svojega časa, ki je svoje znanje delil z drugimi in jim tako pomagal, da so polneje živeli. Celotna religija in vse ostale bedarije (se opravičujem vernim) so se razvile veliko kasneje in iz povsem drugih razlogov.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
Tammy_De
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 8. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Tammy_De » 09. Okt. 2008 13:34

Mišljeno je bilo samo kot primer, zgleda da sm se napačno izrazila. Sej razumeš bistvo tega, kar sm hotla rečt
"Replace the fear of unknown with curiosity"
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it's time to pause and reflect."
"Sexy is sexy" - Adam Lambert
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 09. Okt. 2008 14:42

Tammy_De napisal/-a:Mišljeno je bilo samo kot primer, zgleda da sm se napačno izrazila. Sej razumeš bistvo tega, kar sm hotla rečt

Aha, primer, kul. :) Sem jaz očitno zapletla zadevo...

Samo še glede tega, da nekdo začne drugim pripovedovati o tem, kar sam meni, da je res (v tem primeru vera) in da je to napaka - se ne strinjam. Ni napačno govoriti o svojih prepričanjih, dokler jih ne vsiljuješ drugim. Ampak pri religiji se to vsiljevanje vse prepogosto dogaja, tako iz strani religioznih, kot ateistov.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 18. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 12. Okt. 2008 19:04

Sm zasledla, da je v eno župnik grdo gledal ko si je čop popravljala.Pr nas so deca slišala besede, kerih se pr veruku ne bi smelo slišat!Moja 10 let mlajša seka pač še hodi k verouko do birme(ki pa bo na vso srečo drugo leto) tako kot jaz in srednja sestra-zahvaljujoč familiarnim verskim fanatikom.Ene včetrtem al petem razredu(ne vem točno) jih je mel veruk mislim da nek kapkan.Pa razdeljenga majo, da majo tisti, ki se vozjo v šolo prej, ostali pa popoldne.Mala pa hodi v mestno plesno društvo in se ji je tisto leto poklapal veruk s plesom pa je prosla, če se lahk zamenja v skupino vozačev.Kapklana je zanimalo zakaj pa mu je rekla da zarad plesa.Tist gnil bedak jim je pa reku, da tiste, ki plešejo bodo v prihodnosti al kurbe al striptizete!groza!pa da jim je ven metal ful sočne kletvice.kaj to sodi k veruku?pa ko je en župnik(še v moji generaciji)tepu fantičke pr veruku.kaj to sodi k veruku mater mu?tepst pa klet, ja seveda!!!pa deci filat mozak z glpostih.
da jezus je baje res obstajal, tako pričajo viri, da je.ni pa bil tak čudodelnik, kot ga opevajo.ej je dokazano, da je njegova hoja po galilejskem jezeru ratala baje,ker je blo jezero zamrznjeno.
na k***c mi gre ko me zna žlahta nakurcavat zak ne grem več k maši.kaj mi ni blo dost 8 let prislnega hodenja v cerkvo?enkrat al dvakrat po birmi sm bla na tisti polnočki pa 2 krat so me na žegen poslali(ker kao ni mel noben v bajti cajt tiste košare nest) in na dveh pogrebih ki so bli tud crkveni i to mi je bla puna kapa.ma ni šans da grem v cerkvo, ker je splošno znano da je tam zbirališče najhujših tercijalcev, ki pred cerkvo perejo spodnje gate celega mesta.vsaka tercialka sam gleda kdo je pršu k maši, s kom pa ka je bil oblečen.vav kaj je zanimivo v druge zurit!
v boga ni šans da verjamem, ker če bi obstajal bi blo drgač!bog je kao dobr...ma je...če bi bil mi ne bi umrlo tolk kolegov,tolk moje generacije.trenutno sta dva na vprašanju cajta.ajde če je bog naj jim pomaga,da bosta preživela in da ne bosta invalida.ajde naj!bolj močiš slabše je!
al pa fraze,ki jih dajejo verniki:sam bog ti lahk pomaga...pomagaj si sam i bog ti bo pmagal.
ok, nem rekla, da ni nč nad nami...možno, da neka sila je...sam to ni bog!!!pa strašenje s peklom in nebesih.oboje mamo na zemlji sam odvisno kak si kdo zrihta a ne?
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov