Cerkev in krščanska vera/Ste verni ali ne? [Združeno]

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ste verni ali ne?

Sem veren/verna
115
39%
Sem ateist/ateistka
149
50%
Se še nisem odločil/a
33
11%
Skupaj glasov : 297

FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a FemmeFatal » 15. Maj. 2006 22:12

Frenkie napisal/-a:Ne vem kako eni lahko rečete da ste POPOLNI ateisti. Ne poznam nikogar ki nebi v NIČ verjel. Lahko živiš tako da ne verjameš v te naše bogove ali pa v krščanstvo....sam ziher pa v nekaj verjamete lepo vas prosm.

Ateizem je tako v slovarju tujk, kot v SSKJ razlozen kot zanikanje boga (+ brezboštvo, brezbožje, bogotajstvo, brezbožništvo). Torej ni niti najmanjsega problema reči, da si popolni ateist (ceprav ne vem, zakaj dodati popoln, ker ze sama beseda v popolnosti zanika obstoj boga). In mislim, da nas vecina ateizem pojmuje tako, kot je razlozeno v omenjenih bukvah.

Sicer sem pa tudi jaz ateist. Nisem krscena in seveda nimam opravljenih niti drugih zakramentov. Sicer mi je pri srcu neka druga religija/filozofija, a hvalabogu od "vernikov" ne zahteva takega uradnega ritoliznostva kot RKC.
Uporabniški avatar
nutella
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 5. 2005
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a nutella » 16. Maj. 2006 11:10

SIEENA napisal/-a:
skinny napisal/-a:
Catharine napisal/-a:Ateistka.. brez krsta... obhajila... in vse kar zraven paše ;)

enako :D

Same. :D

še ena tuki!
Never pick a fight with an ugly person, they've got nothing to loose.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 16. Maj. 2006 12:41

nutella napisal/-a:
SIEENA napisal/-a:
skinny napisal/-a:
Catharine napisal/-a:Ateistka.. brez krsta... obhajila... in vse kar zraven paše ;)

enako :D

Same. :D

še ena tuki!

samo krscen, ampak proti svoji volji! :D
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 16. Maj. 2006 12:45

jz sm tut ateistka. verjamem nekak v 10 bozjih zapovedi, sam v celo pravljico okrog krscanske vere pa ne.
Uporabniški avatar
**bonita**
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 4. 2006
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a **bonita** » 18. Maj. 2006 15:36

Frenkie napisal/-a:Jst osebno sm verna! Vendar ne na takšen način kot to zapoveduje krščanska vera. Sploh ne verjamem v takšnega boga kot je predstavljen v svetem pismu... ne vem kako lahko nekdo reče "verjamem zato ker v knjigi tako piše". Moje osebno mnenje je, da če človek misli s svojo glavo lahko boga poišče sam. Nekdo ga bo našel v naravi, drug v življenju, tretji v lepoti, četrti v glasbi, peti v ljubezni, šesti pa ko bo gledal v zvezde.... itd. Samega boga se ne da opisati z besedami, ker besede so omejene, bog pa ni. Moraš ga enostavno začutiti.

Tud v cerkev ne hodim, ker se mi enostavno ne da poslušat kaj un župnik tam naklada. Mam svoja načela po katerih živim in za to ne potrebujem vsak teden v cerkev hodit. V cerkev grem enkrat na leto, včasih ko je božič alpa velika noč, to pa zarad tradicije, ki jo moja družina drži.

Ne vem kako eni lahko rečete da ste POPOLNI ateisti. Ne poznam nikogar ki nebi v NIČ verjel. Lahko živiš tako da ne verjameš v te naše bogove ali pa v krščanstvo....sam ziher pa v nekaj verjamete lepo vas prosm.

ful lepo napisan...
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 18. Maj. 2006 16:30

**bonita** napisal/-a:
Frenkie napisal/-a:Jst osebno sm verna! Vendar ne na takšen način kot to zapoveduje krščanska vera. Sploh ne verjamem v takšnega boga kot je predstavljen v svetem pismu... ne vem kako lahko nekdo reče "verjamem zato ker v knjigi tako piše". Moje osebno mnenje je, da če človek misli s svojo glavo lahko boga poišče sam. Nekdo ga bo našel v naravi, drug v življenju, tretji v lepoti, četrti v glasbi, peti v ljubezni, šesti pa ko bo gledal v zvezde.... itd. Samega boga se ne da opisati z besedami, ker besede so omejene, bog pa ni. Moraš ga enostavno začutiti.

Tud v cerkev ne hodim, ker se mi enostavno ne da poslušat kaj un župnik tam naklada. Mam svoja načela po katerih živim in za to ne potrebujem vsak teden v cerkev hodit. V cerkev grem enkrat na leto, včasih ko je božič alpa velika noč, to pa zarad tradicije, ki jo moja družina drži.

Ne vem kako eni lahko rečete da ste POPOLNI ateisti. Ne poznam nikogar ki nebi v NIČ verjel. Lahko živiš tako da ne verjameš v te naše bogove ali pa v krščanstvo....sam ziher pa v nekaj verjamete lepo vas prosm.

ful lepo napisan...

se strinjam (s tem da se cerkva izogibam), le da bi v tem primeru namesto boga raje uporabil nekdo oz. nekaj...

je pa sedaj vprasanje, ce se pod teizem oz. ateizem steje tako sirok pojem kot je vera v lepoto, glasbo, itd, ali pa je to omejeno na religijo. je mogoce vera v sportni klub tudi religija? kaj je definicija teizma, ateizma, religije?
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 18. Maj. 2006 19:15

cerkev je ena sama velika laž :!:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Maj. 2006 20:33

Jochie napisal/-a:je pa sedaj vprasanje, ce se pod teizem oz. ateizem steje tako sirok pojem kot je vera v lepoto, glasbo, itd, ali pa je to omejeno na religijo. je mogoce vera v sportni klub tudi religija? kaj je definicija teizma, ateizma, religije?

Pod vero razumem verovanje glede stvari, ki niso znanstveno dokazane. Recimo- krščanstvo ima nebesa in pekel, budisti reinkarnacijo (če se ne motim) in tako dalje.
Vsak človek ima neko svojo vero- tudi to, da po smrti zgniješ v zemlji in nič več je pravzaprav vera.
(Torej vera v športni klub, lepoto, glasbo,... ni vera v tem smislu)
Religija je pa organizirano verovanje in mi kot tako že zato ni blizu. V prvi vrsti je nastala, da so si ljudje lahko razložili skrivnost življenja in smrti ter da so se vzpostavila neka etična načela v družbi (mislim, da skoraj vse religije poznajo nekaj v stilu 10 zapovedi). Kasneje pa seveda tudi zato, da so bili revni in brezpravni lepo tiho in se niso upirali, ampak se ponižno obračali proti bogu.

To so moje čisto privatne definicije... kaki družboslovci, religiologi, kulturologi itd. bi znali povedati uradno definicijo...
Uporabniški avatar
spellca
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a spellca » 18. Maj. 2006 22:21

Sem agnostik, ampak sem bla krščena.
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 20. Maj. 2006 19:49

Js na nek način sem verna. V cerkev ne hodim redno, k se mi enostavno ne da...

Mam občutek, da je vera zato, da je ljudem lažje, da v nekej verujejo in da si lažje predstavljajo določene stvari...
Vera tut povezuje folk... Recimo kake stare tete hodjo k maši, pa se po tem mal pogovarjajo, jamrajo, in tko se družjo in glede na to, da so starejši velikokrat osamljeni je vera/cerkev na nek način koristna...

No, pa k so te pridige pri maši ipd... Sj vsaka ma nek pozitivn nauk...

Ampak kaj ko je že vse nekak "retuširano".... :? :roll: :wink: Vera ni več to, k je mogoče včasih bla....
Rock Chick
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Rock Chick » 21. Maj. 2006 13:31

Hmm, jaz sem bila krščena in pri obhajilu, birmi... Izhajam iz zelo verne, krščanske družine (če odmislim moja starša, ki me pa itak večinoma nista ne vzgajala in nista mogla imeti večjega vpliva, kar se tega tiče name). Vendar pa nisem verna, ne verjamem v boga, ne hodim v cerkev, krščanski prazniki ali običaji mi ne pomenijo nič.
Uporabniški avatar
cat85
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 4. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cat85 » 21. Maj. 2006 15:24

Sem bila krščena, tud pri obhajilu, birmi, sn hodla k verouku (6 let trajajoč poskus pranja možganov) ker je pač to tradicija in nisem niti mela vpliva na to če bi šla al ne.. Se je pa splačalo potrpet kr sem dosti $ dobla .. To pa je tud vse :)
Drugače pa mi cerkveni prazniki ne pomenijo nič, ne hodim v cerkev.. Ne verjamem v obstoj jezusa, marije pa vseh teh krščanskih osebkov. Po mojem mnenju je to ena fajna pravljica.. Pa vedno mi je šlo na jetra tist k smo mogli k maši hodit pa se molitvice pa pamet učit - brezveze..

Imam pa neka svoja prepričanja - tist ka se men zdi smiselno in verjetno :)
**Osel gre na led samo enkrat. Človek pa tolikokrat, da se nauči drsat**
Uporabniški avatar
amyZ
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 3. 2005
Kraj: trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a amyZ » 21. Maj. 2006 16:51

jz sm krščena ampak nisem verna. ne verjamem v boga kot takšnega, sem odprta za nova vprašanja in diskusije glede vere,...
Vedno delaj za življenje in ne dopusti da bi živel za delo!!!

http://amadeaz.blogspot.com/
ellizabeth
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 30. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ellizabeth » 19. Jul. 2006 18:53

nisem vedla kam bi to napisala.

zakaj so v vseh verah, ki imajo samo enega boga moški.
krščanski bog je moški, muslimani imajo alaha, satan je tudi moški.
kje imajo dokaze da so to vse moški? ne mi napisat da v svetih pismih, njih so tudi pisali moški :D . v vseh verah je ženska kot nekja ponižnega, včasih si se lahko skoraj sramovala če si bila ženska. kao da je marija brezmadežno spočela jezusa. zakaj jezusa - on je tudi moški. zakaj so lahko krščanski duhovniki samo moški? zakaj je papež vedno moški? zakaj so sploh moški vedno v zgodovini "več" vredni?
Uporabniški avatar
**SiMoN@**
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a **SiMoN@** » 19. Jul. 2006 19:08

ej tu je pa res dobro vprašanje? ob tem dobim občutek oz. mi da potrditev da smo ženske res manj vredne od moških. ampk brez ženks ne bi blo teh moških...bi blo pa fajn če bi na elizabethino vprašanje kdo podal odgovor..mislm un pravi odgovor..

drugače sm pa verna in mam opravljene vse zakramentne, k maši ful ne hodm redno že od birme...(od 12-leta :D ) hodim pa ob teh velikih praznikih...pa še to ne redno, pa seveda redno redno redno kadar je maša za stare starše...to pa vedno

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov