12 urni delavnik

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

lelija
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 18. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lelija » 19. Mar. 2009 19:46

:)
Zadnjič spremenil lelija, dne 21. Avg. 2009 1:34, skupaj popravljeno 4 krat.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 19. Mar. 2009 19:55

O bog, ne gre se o tem, kdaj šli vaši starši v pokoj!
Pač povprečje se gleda...ne vsakega posameznika.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 19. Mar. 2009 20:08

mislm da je povprecje kr velk... se vecji bo pa cez 20, 25 let! definitivno

cez 30, 35 let bo pa itak govora sam o tem kako je folk v 'penziji' pa brez dohodkou prblizno tko kokr dons govorimo o brezposelnih!
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 19. Mar. 2009 20:11

^^ Zato pa nekateri že danes nalagajo v razne sklade, itd... Ker vsak lahko sam sklepa, da bodo pokojnine le nižje, in ne višje. Zato mormo pa zdej zase poskrbet, da ne bomo na stara leta obubožali. Dejstvo je, da je upokojenih vedno več, zaposlenih pa isto kot prej, oz. sedaj še manj.

Dajte kakšne konkretne predloge, kaj bi ve naredile? Ne pa sam jambrat, kak je država smotana, itd...
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 19. Mar. 2009 20:27

*mala* cist tko realno povedano?

kako lohka tok vrjames v sklad ali v kej podobnga? da je to zatvojo starost? glede nato da vsak dan lohka preberes kako gre stvar za stvarjo v k***c, država je zadouzena cist too much itd..?

pac nej povem da jez ze kr neki mescou ulagam v življensko zavarovanje oz da bom pac mela drzavno penzijo k bom stara tok in tok. ampak pac hocem povedat da je to moj mesecni strosek k ga placujem z cmokom v grlu in cist usak mesec pomislma da sm trdo delala za ta denar in mocno upam da k bom stara pa utrujena da se mi bo to obrestovalo.

drgac se pa usi k smo mlajsi od letnika 1975 lahko obrisemo pod nosom za navadno pokojnino, takšno kakršno dobivajo naši starši, staristarši!!!!
Uporabniški avatar
Skrat potepuh
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 1. 2009
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a Skrat potepuh » 19. Mar. 2009 20:40

No, pa da za začetek dam kak konkreten podatek s Statističnega urada da ne bomo čist na blef govoril:

»Stopnja tveganja revščine je v letu 2007 znašala 11,5 % in je tako ostala skoraj na enaki ravni kot leto pred tem (11,7 %). Mesečni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo se je zvišal s 466 EUR na 495 EUR. Štiričlanska družina z dvema odraslima in dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti v letu 2007 vsaj 1.040 EUR razpoložljivega dohodka na mesec, da je živela nad pragom revščine.«

Kazalniki dohodka in revščine, Slovenija, 2007
Anketa o življenjskih pogojih, Slovenija, 2007

Dejstvo je, *da se je v zadnjih letih minimalna plača zvišala, prav tako pa sami stroški življenja.

*da število upokojencev še vedno narašča, ker se prebivalstvo stara in zaradi boljših življenjskih pogojev umira pozneje. S tem gre ogromno denarja za penzije. Res je, da so nizke, vendar ne kritično. (Ne vem, zakaj se govori o ožemanju upokojencev s strani družine, js ne poznam takih primerov, poznam pa ogromno primerov, ko si starejši želijo pomagati svojim otrokom in če je to v njihovi zmožnosti, zakaj pa ne? Poleg tega mamo imamo rahlo čudno politiko upokojevanja – ravno zadnjič sm se peljala z gospodom, ki si je želel še delati in je bil tudi zmožen za delo, pa je moral v penzijo.)

*da smo imeli januarja 7,8% registriranih brezposelnih ljudi. »Število delovno aktivnih prebivalcev (največ med 30. in 40. letom) se je v januarju 2009 znižalo za okrog 8.000, za le nekoliko manj pa se je zvišalo število registriranih brezposelnih.« Zmanjšalo se je število prostih delovnih mest, vendar ne za toliko, kot bi bilo pričakovati: »Zabeležili smo, da je bilo v 4. četrtletju 2008 v povprečju 5.342 prostih delovnih mest in 845.069 zasedenih delovnih mest.« Veliko, pravzaprav preveč ljudi je »na sociali«, ker se jim ne da migat in it delat, ko pa lahko tako živijo. Tkole nekak pa to izgleda: »Penzija po možu, mal sociale, otroški dodatki, otroci majo republiško, bajta nam še stoji, js bom pa mal na vrtu delala, kuhala, pa k sosedam jamrat hodila, kako država krade«. Ne posplošujem, samo velik ljudi bi lahko našlo službo, če bi jo res želeli.

*da v nekaterih stvareh prav zares pretiravamo. Zakaj se stanovanjski problemi ne rešijo tako, da država odkupi stare hiše in jih ponudi mladim družinam? Ogromno hiš stoji praznih, stare gospe same v ogromni bajti, ki je ne morejo vzdrževat, mlade družine pa se tlačijo v majhnih stanovanjih. Zakaj za finančne težave plačujejo ljudje, ki nimajo nič s tem? Zakaj še pri »štipendiji za nadarjene« finančno stanje družine igra tako veliko vlogo?

*da je prišla še recesija (ki se seveda najprej pozna pri revnejših), z njo odpuščanje delavcev in slabši finančni položaj. Za dobrih 20 eur se je od decembra znižala povprečna plača: »Povprečna mesečna neto plača na zaposleno osebo za januar 2009 je znašala 917,15 EUR.«

Kriterije za bogastvo in revščino imamo pa pri sebi tako ali tako postavljene glede na svoje izkušnje in doživljenje sveta. Že to, ali živimo v Domžalah ali v Halozah nam da drugačen pogled na svet.
Js za nas (starša sta zaposlena in dobita skupaj 4000 eur na mesec z otroškimi dodatki + 2 študenta, dijakinja, ki ji je treba plačevat dijaški dom+ šoloobvezen otrok) in mislim, da pripadamo srednjemu sloju in tako dojemam tudi večino sošolcev/prijateljev/ljudi okoli sebe. Ker so me od malega učili pridnosti se mi zdi prav, da vsak naredi, kar je v njegovi moči. Js si od 1. let. gim. vse plačujem sama - med poletjem delam, med letom ne rabim, ker imam za svoje stvari dovolj štipendije. Če bi potrebovala več, bi šla delat.

Razporeditev prebivalstva pa ni tako grozna, kot nekateri mislite, ekstremi v obe smeri so prava redkost.
Tole je precej podatkov, ki naj vam dajo mislit in nekaj mojih misli. Rešitve zase mora začasno vsak poiskat sam, na področju države bo pa treba marsikaj spremenit...
Povečanje delovnika nam pa tako ali tako ne grozi več.
:wink:
Zadnjič spremenil Skrat potepuh, dne 19. Mar. 2009 22:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 19. Mar. 2009 20:53

definitivno zanimivi podatki.

pa se strinjam glede štipendije za nadastrjene cist too much gledajo na družinski proračun, k ubistvu nema to veze sploh! valda se pa uni komisiji velik bl zasmiljo taki k doma dlih nimajo! ubistvu je pa to neke vrste nagrada.

drgac pa glede te recesije pa sluzb k jih je cedali mn... pac se zaposlis v dejavnosti ki ji definitivno nebo slo slabo. recimo gostilne to so vedno laufale in vedno bodo, ter raznorazne 'rokodelske' dejavnosti k ubistvu lohka delas po sistemu: 'nardis&kaseras'
Uporabniški avatar
Skrat potepuh
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Skrat potepuh » 19. Mar. 2009 21:05

nikaragua napisal/-a:drgac pa glede te recesije pa sluzb k jih je cedali mn... pac se zaposlis v dejavnosti ki ji definitivno nebo slo slabo. recimo gostilne to so vedno laufale in vedno bodo, ter raznorazne 'rokodelske' dejavnosti k ubistvu lohka delas po sistemu: 'nardis&kaseras'

Ja, samo največ ljudi, ki so izgubili službe je brez/z nizko izobrazbo, ki ne dopušča tako dobrih delovnih mest. V poštev pride večinoma fizično delo, ki pa ga marsikdo (starejši npr.) ni zmožen opravljati. Poleg tega nimajo izkušenj in se ali bojijo ali pa jih delodajalci kot take nočejo zaposliti. V likalih rajš vzamejo fletno študentko, ki je ne bo treba tok plačevat, v gradbeništvu raje vzamejo bosance in šiptarje (ne mislim nič slabega), ker delajo več in za nižjo plačo kot bi Slovenci. Preveč jih obupa.
Če pa še živijo kje na severovzhodu države ali pa ob meji s Hrvaško - tm pa služb dejansko ni.

Za obrt oz. storitvene dejavnosti pa skoraj vedno na začetku rabiš vložit nekaj kapitala, ki pa ga ti ljudje po vseh neizplačanih plačah nimajo. Če ga imajo pa jih je preprosto strah tvegati,da vse izgubijo.
(Feri Lainšček)
Uporabniški avatar
nikaragua
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a nikaragua » 19. Mar. 2009 21:13

glede fizicnega dela se strinjam... sam vedno bodo obstajale man zazelene sluzbe admpak marsikatermu je recmo podcastjo delat v snagi itd

drgac pa zlo velik ljudi (mladih) z univerzitetno izobrazbo nedobi sluzb in se mi recmo zdi ful trapast da studeras k norc tok in tok let pol pa ne dobis sluzbe. ce mas pa sam sredno solo pa vsaj sam pr seb ves da si biu pac lenuh in mas sluzbo temu primerno.
zala123
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 11. 2007
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a zala123 » 19. Mar. 2009 21:39

nikaragua napisal/-a:a pa dejansko poznas kerga upokojenca k nebi meu lastne bajte ali stanovanja?

jez niti enga ker se mi zdi da so mel v tistih cajtih idealne pogoje za pridobiteu le tega

tko da najemnina pa upokojenci :?:

Seveda poznam. V bližnjem sorodstvu res ni takšnih, drugače pa jih kar nekaj poznam.
Me pa bolj zanima kako bomo živeli mi kot upokojenci, ker slabo kaže za lastno stanovanje, kako bomo potem na stara leta plačevali najemnine.
zala123
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 11. 2007
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a zala123 » 19. Mar. 2009 21:43

*mala* napisal/-a:^^ Zato pa nekateri že danes nalagajo v razne sklade, itd... ..

Tudi sama vlagam, a če bom vse samo nekam vlagala potem ne vem kaj mi bo še ostalo za stanovanje, poleg tega kje garancija, da ne bo prej vsega konec kot jaz to dobim ven.
In kaj bodo vlagali tisti, ki so ostali brez službe?
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 19. Mar. 2009 21:51

Skrat potepuh napisal/-a:Dejstvo je, *da se je v zadnjih letih minimalna plača zvišala.

pravzaprav preveč ljudi je »na sociali«, ker se jim ne da migat in it delat, ko pa lahko tako živijo.

minimalna povišala - še bolj pa stroški (elektrika, prehrana,...?

in veliko jih je na sociali ja, ker nimajo kaj migat (predvsem odpuščeni v Muri, Elanu, IUVju, in še in še

:eek: :roll: :eek:

Res ne vem od kje takšno pomankanje na RK in Kritasu, ko je pa vsem tako fino.

Folk a ste slepi al kaj?
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 19. Mar. 2009 22:08

Skrat potepuh napisal/-a:
Js za nas (starša sta zaposlena in dobita skupaj 4000 eur na mesec z otroškimi dodatki + 2 študenta, dijakinja, ki ji je treba plačevat dijaški dom+ šoloobvezen otrok) in mislim, da pripadamo srednjemu sloju

Res me zanima kje starša delata, da toliko zaslužita.
Pri nas jaz zaslužim 600 eur, mama 500 , oče 700, fant 800, babica je v domu za ostarele, ki stane okrog 900 eur, od tega ima 400 eur penzije, razliko 500 eur je potrebno doplačati.
Uporabniški avatar
Skrat potepuh
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a Skrat potepuh » 19. Mar. 2009 22:11

^^ Ah, mal mi je bedno odgovarjat, ampak nej ti bo...
Vem in vidim revne ljudi in se strinjam s tem, da je treba neki narest. O teh, ki so bili odpuščeni pa z nikaraguo debatirava par postov gor in si tisto preber. Pa še moj prvi post še enkrat, da vidiš o kakšnih ljudeh govorim - o tistih, ki si sociale ne zaslužijo, ker bi lahko delali pa nočejo. Pol pa loh prideš pa spet mal z očmi zaviješ če ti še vedno ne bo jasno.

Se pa strinjam glede minimalnih plač, sm bolj na hitr pisala pa mi je ušlo - bom popravla.

nikaragua napisal/-a:glede fizicnega dela se strinjam... sam vedno bodo obstajale man zazelene sluzbe admpak marsikatermu je recmo podcastjo delat v snagi itd

drgac pa zlo velik ljudi (mladih) z univerzitetno izobrazbo nedobi sluzb in se mi recmo zdi ful trapast da studeras k norc tok in tok let pol pa ne dobis sluzbe. ce mas pa sam sredno solo pa vsaj sam pr seb ves da si biu pac lenuh in mas sluzbo temu primerno.

Ja, tistim ki je pod častjo delati v Snagi nej pa Bog pomaga (pa jim da mal možganov pa delavnosti), ne pa davkoplačevalci in država.
Glede izobražencev...Seveda se ti zdi trapast, trapast je tut to, da nekateri skrivajo magisterij in doktorat, da bi dobili službo. Ampak no... Išči službo dalje, vmes te pa ne bo pobral, če boš delal na mestu, ki ni primeren tvoji izobrazbi. Če smo delali ko smo bli študenti, bomo pa še tisto leto, ko iščemo šiht. Vsaj js bi tko naredila.
Tist k je bil prej lenuh bo najbrž zadovoljen z eno "slabo" službo al pa pač ne bo delal. Je pa tko, d nismo vsi za študirat in js zelo spoštujem delavne ljudi, ki si z rokami služijo kruh. Saj frizerke, mizarji, kleparji in keramičarji dobijo zelo lepe plače, pa ne potrebujejo bit genijalci, da naredijo šolo. Obstajajo npr. tečaji za kozmetičarke - na hitro pridobljen poklic, pa kr gre...
(Feri Lainšček)
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 19. Mar. 2009 22:15

No jaz sem frizerka, a ne bi o lepi plači, ker je teh 600 z nadurami, stimulacijo, popoldanskim delom,...
Socialne podpore tudi jaz ne bi dala lenuhom, a to so tisti, ki nikoli ne delajo, ne iščejo službe in ne sprejmejo ponujenega dela. Tisti, ki pa so odpuščeni kot tehnološki višek, stečaj firme,... pa niso popolnoma nič sami krivi in jim je treba pomagat.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov