12 urni delavnik

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 31. Dec. 2008 9:07

ker če jo v enem mesecu ne podpišeš, si avtomatsko zaposlen za nedoločen čas,... študiraj pravo pa boš to vedel. To vem! :wink:

In meni osebno v pogodbi ne piše znesek kakšno plačo bom imela, tako da ne mi, da vsak ve kakšno plačo bo imel. preden si podpisala pogodbo, si imela pravico, če ne celo dolžnost zahtevati vnos višino plače! Jaz take pogodbe ne bi podpisal... sicer je pa to itak tvoj problem, ne moj! :wink:
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 31. Dec. 2008 10:06

Jochie napisal/-a:še vedno trdim, da je trgovka postala trgovka zato, ker ni bila uspešna v šoli ali je bila lena ali....v glavnem faktor njene osebnosti. zadnje, na kar bi pomislil je to, da je trgovka postala trgovka le zato, ker ji doma niso bili sposobni faksa plačat... ne ga kakat...

Moja mami je trgovka in se je za ta poklic odločila, ker je vedno to želela delat in to delo z veseljem opravlja, za svoje delo bi si pa sigurno zaslužila višjo plačo. Probleme ji pa dela samo okolje, v katerem dela (pa ne mi zdj rečt, da nej zamenja okolje, ker ni tko enostavno kr it nekam, sploh ne pr tej starosti in pr delni upokojitvi). tko da niso vse trgovke lene al pa zabite, če se odločjo za ta poklic, nekatere dejansko to želijo delat. In take majo tud nasmeh na obrazu, ostale se pa pač grdo držijo.

In ja, dejansko so lahko tud finančni vzroki, zakaj nekdo ni šel delat faksa. Primer je moj ati, ki je zidar, hotel je postat arhitekt, pa mu to zarad razmer doma ni uspel. Svoje delo tud zlo rad opravlja, ampak ker je pri samostojnem podjetniku, ga ta jeb* ke v glavo in g ama za norca in ga pač izkorišča. Dela lih tko po 12 ur na dan, dobi ušivo plačo za svoje delo, drugam pa tud ne more it, ker ma do penzije samo še par let in ga zarad starosti pač ne bi drugje vzel.

Tko da še enkrat povem, niso vsi, ki se odločjo za poklicno šolo, leni oziorma zabiti, pač enostavno to želijo počet v življenju.
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 31. Dec. 2008 19:39

Jagodka85 se strinjam s tabo. Vsak ve zakaj to dela, zakaj je ali ni šel v šolo, zakaj je ali ni sprejel neko delo,.......in zato mi je glupo, da tukaj en 20 letnik soli pamet enemu 50 letniku, ki je v življenju že marsikaj dal skozi.
Jaz sem absolutno za šolanje, ampak vem, da za vsakemu to ni omogočeno. In navsezadnje kam bi prišli, če bi bili vsi direktorji. Lahko pa bo kdaj prišlo tako daleč, da bo lahko en zidar zaslužil več kot neki šef in bo njegov poklic bolj iskan in spoštovan.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 01. Jan. 2009 15:16

matjazd napisal/-a:.......in zato mi je glupo, da tukaj en 20 letnik soli pamet enemu 50 letniku, ki je v življenju že marsikaj dal skozi.
O kom tocno to govoris?
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 01. Jan. 2009 17:44

Jochie napisal/-a:ker če jo v enem mesecu ne podpišeš, si avtomatsko zaposlen za nedoločen čas,... študiraj pravo pa boš to vedel.

Ok...tole vem, da ni Jochie napisal ampak neka druga gospodična.
Samo tale pravni primer je lahko zelo sporen in zna postati zanimiv.
na podlagi česa te potem izplačajo, če nimaš nikjer podpisano, da delaš za njih. In kako boš uveljavljal svoje pravice na sodišču, če nimaš ničesar na papirju. Navsezadnje ti lahko en dan zaprejo vrata pred nosom in te ne spustijo v podjetje...v primeru, da želiš iti noter pokličejo policijo in rečejo, da se ti je zmešalo.
Lahko je nekaj napisano v delovnem pravu...samo v praksi pa je neuresničljivo.
Jaz sem se naučil preden kar koli podpišem ali dam iz rok pregledati v pravni službi. Toliko pravne podlage premorem. Ampak če nikjer ni nobene pogodbe niti nič me nič ne zavezuje k ničemur in nima nobene pravne podlage. :nixweiss:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 01. Jan. 2009 18:34

se strinjam...malo čudno pravilo... :D

sicer sem slišal zanj, nisem pa ga preverjal v zakonih... :)

mislim, da je tukaj fora tudi nekje v prijavi na ZZZS....
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 01. Jan. 2009 22:58

ryu10kyu napisal/-a:Lahko je nekaj napisano v delovnem pravu...samo v praksi pa je neuresničljivo.

Primer poznam iz prakse ne iz prava. A dogodek se je zgodil in je bil pravno nato neizpodbiten.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 01. Jan. 2009 23:22

ryu10kyu napisal/-a:In kako boš uveljavljal svoje pravice na sodišču, če nimaš ničesar na papirju.

plačilna lista?
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 01. Jan. 2009 23:30

Jochie napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:In kako boš uveljavljal svoje pravice na sodišču, če nimaš ničesar na papirju.

plačilna lista?

Kakšne pravice?
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 02. Jan. 2009 1:02

Jochie napisal/-a:

plačilna lista?

Mah...ej toliko ljudi dela v podjetjih, pa ne dobijo službe po tri mesece in še več, pa še kar delajo.
Pa imajo pogodbe in vse, pa nobenemu nič...preprosto ne verjamem, da je možno, da boš na podlagi tega, ker nisi podpisal pogodbe niti nič in pri njih delaš en mesec postal avtomatično zaposlen za nedoločen čas.
Podjetje je v prekršku in ti, če ni pogodba podpisana, ker delaš protizakonito. To se lahko smatra kot delo na črno. In ne dvomim v to, da delovna inšpekcija še kako zagreni življenje "delodadajalcu", ko ugotovi kršitev. Pa seveda potem še kakšna davkarija zdraven pride potem na vrsto, itd.
Samo tale se mi zdi pa precej bosa, da si pa kar po enem mesecu, ko nekje delaš in tudi če nisi podpisal nobene pogodbe o delu, pa kar avtomatično zaposlen za nedoločen čas. Sorry samo tole mi zveni kot pravljica za lahko noč ali pa dobro jutro kateri še 5 letnik ne bi nasedel, pa je lahko milijonkrat napisan ne vem kakšen člen v delovnem pravu, pa ne vem kje še vse. V praksi ni šans, da gre tole skozi. :nixweiss:
Oziroma lahko gre skozi, če je delodajalec res buksel do take skrajne mere, da se ne bo pravno zaščitil in bo vse skupaj priznal samoiniciativno. Samo tak človek sploh podjetja za moje pojme ne bi smel imeti, oziroma ima pravno službo izredno nesposobno, da sploh dovoli da do česa takega pride. Če se pa že recimo gre kakšne igrice v tej smeri in to načrtno, pa sem prepričan, da bo še kako preštudiral kako se izogniti raznim zakonom in kako sebi v prid obrniti zadeve, da ne bo pustil delavcu dihati.
Se kdo vpraša zakaj je Elan toliko in toliko denarja zmetal za pravne storitve? Zakaj ima Sct nadpovprečno ekipo pravnikov okoli sebe in pravno službo? Pa še bi se lahko naštevalo...
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 02. Jan. 2009 1:25

ryu10kyu napisal/-a:Se kdo vpraša zakaj je Elan toliko in toliko denarja zmetal za pravne storitve?

mislim, da bi bilo ceneje, če bi zaposlil kvalitetnega pravnika... :D tukaj nekaj smrdi... :D :D :D
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 02. Jan. 2009 1:31

:eek: :eek: :eek:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=2006

zakon o delovnih razmerjih!

če jaz prav razumem 2. odstavek 10. člena, pogodba o zaposlitvi sploh ni nujna, na podlagi 2. dela 2. odstavka 9. člena pa je taglaven dokument prijava v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno in zavarovanje za primer brezposelnosti! poleg tega je delodajalec dolžan delavcu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela! tega nihče ne počne! :)

malo čudno je tole vse skupaj... :D
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 02. Jan. 2009 1:32

Jochie napisal/-a::eek: :eek: :eek:

če jaz prav razumem 2. odstavek 10. člena, pogodba o zaposlitvi sploh ni nujna, na podlagi 2. dela 2. odstavka 9. člena pa je taglaven dokument prijava v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno in zavarovanje za primer brezposelnosti! poleg tega je delodajalec dolžan delavcu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela! tega nihče ne počne (da delavcu da fotokopijo...)! :)

kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 02. Jan. 2009 18:58

Jochie napisal/-a::eek: :eek: :eek:

če jaz prav razumem 2. odstavek 10. člena, pogodba o zaposlitvi sploh ni nujna, na podlagi 2. dela 2. odstavka 9. člena pa je taglaven dokument prijava v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno in zavarovanje za primer brezposelnosti! poleg tega je delodajalec dolžan delavcu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela! tega nihče ne počne! :)

Jaz sem kopijo prijave v zdravstveno zavarovanje,... prejela in tako tudi vsi moji sodelavci. Je pa res, da imamo med sodelavci enega problematika, ki je vsel pogodbo o zaposlitvi domov, da si jo kao malo prebere, jo nosil nazaj več kot mesec dni in s tem bil avtomatično zaposlen za nedoločen čas in mu naš delodajalec ni nič mogel. Ampak, ker dela še vse mogoče prekrške mislim, da se ga bo lahko nekoč vseeno disciplinsko znebil.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Jan. 2009 22:05

barbika_444"Mam pa poln k***c čistilk k se prtožujejo kok majo slabe plače, vlečejo dve škatli bossa dnevno (prav tako mož in tud otroci kadijo), majo pobarvane lase in kličejo iz mobitela v Bosno po eno uro......Vsak prost vikend se odpravjo na izlet v Bosno (računaj stroške), pa dva avtomobila majo doma HALO?!?[/quote]

čak mal!A so kr use čistilke bosanke?
drugič pa kaj, a policaji, zdravniki in ostali se pa lahko pritožujejo čez 800+plače?a policaj ma težje delo, kot čistilka ki more recimo brisat dreke po javnih sekretih, ki jih blesav kretenski folk poserje in poščije?dej mal se zamisl.in kam ona kliče, kaj ma, to je čist njena stvar!

fun...mislm, da si malce slabo prebrala, ker to ni bla nobena ugotovitev, ampak dejansko stanje.ja, lastnik ni mogu oddat garsonjere zabežigradom, pa mu je očitno vkapljalo v glavo, da bo treba manjšat ceno, nakar je to stroil in garsonjero kolegica plačuje 150 €. je pa res, da ima podpisano tro letno pogodbo.ampak useeno, dobila je.se tud najde.

[quote]Srednješolska izobrazba je danes omogočena vsem... Tudi fakultete so že v večini večjih mest.
Študentsko življenje v oddaljenem kraju je za popi*dit drago... Stroški stanovanja, prevoza, prehrane in da sploh ne naštevam naprej... In če študiraš na zahtevnem faksu, si težko sproti služiš denar za preživetje, brez da bi kakšen evro priložili še starši. Eni imamo to srečo, da nas financirajo starši; drugi je ža nimajo...[/quote]
da je študentsko žiulenje drago in da si tega ne more privoščit kar tako usak je veljalo trideset let nazaj, ko še ni bilo študentskih servisou, bonov in še kšne ostale bonitete.Danes žal, ta izgovor meni en potegne več.Zakaj?Ker se use da.Ker poznam ljudi,ki niso iz ljubljane in so iz oddaljenih krajev, ki hodijo redno na faks, delajo redno izpite in zraven še delajo za preživetje, pa usem normalno ratuje.poznam pa tud ljudi, ki imajo raje nekaj osnovnega denarja od starešv, pa kljuv veliko časa in izrednega študija, peglajo rit cel dan doma in nočjo it delat.več izjem je, ki jim uspe use to in te potrjujejo pravilo, da se da.

[quote="Tysia napisal/-a:
Fajn bi bilo, če bi bilo več razumevanja do (kar ne pomeni podpiranja) oseb, ki si življenja niso postlale tako kot naj bi si ga.

jst že mam razumevanje, ampak za tiste, za katere se resnično ve, da niso imeli nekih zmožnosti.to pa kar dandanes delajo nekateri, ni pa nobeno opravičilo za nič.

matjazd napisal/-a:Za tiste, ki še srednjo šolo nimajo imate najbrž hude razgovore kajne In če dobivaš same dobre službe bi mislil, da je vse prav in da ni potrebe po menjanju
In kaj moni jambranje ti ki imaš široko zanje

zakaj pa po tvoje nebi imeli hudih razgovoru?Imam reference, imam delovne navade, imam čas imam izkušnje in znanje na kar nekaj delovnih pdoročjih, kjer sm že bila.sem komunikativna, samostojna, znam se organizirat, prijazna....In to na delovnem mestu tudi use kažem, ravno tako na razgovoru.Malo kdo me je zavrnil.
Zakaj menjam sem že povedala..
Jambram pa ne...Če pa za jambram pa zlo hitr tud grem, ker pač nisem tip človeka, da bi bla na nekem delovnem mestu in skos jambrala in da bi mi bilo hudo.

Spet nečesa ne veš. Otroci še niso bili polnoletni, dedovali so očitno sorodniki v zameni skrbeli (naj bi) za otroke katerim bi pri dopolnjeni polnoletnosti nekaj pripadalo. A beri piše niso imeli denarja, da bi zahtevali svoje pravice!!
Se pravi nihče ne more nist ukrast, torej sem jaz kriv, da so firmo v kateri sem prej delal ukradli tujci, oz. sem jim jo jaz dal.

seveda ne vem, kako že, sej je sploh ne poznam.
in prosim o dedovanju nekak mi ne moreš nabijat.otrok umrlega je prvi dedič oziroma če ima umrli zakonskega partnerja ali izvenzakonskega partnerja za katerega se dokaže, da je z njim živel na istem naslovu in dejansko res bil izvenzakonski partner več kot tri leta, je dedič tudi ta.
Ne more pa bit noben dedič noben sorodnik nepolnoletne osebe, ker denar pripada dediču, kar pomeni da se ga izstavi na njihou račun in da je ali zamrznjen ali kukr se domenijo, do njihove polnoletnosti.
Je pa use odvisno od tožb.ne bodo pa nakazali denarja kar tako enmu.
kvečjemu tistega, kukr vem financira država če postane otrokov rejec ali skrbnik.ampak dedišnina ostane na dedičevem računu!

kalanhoja napisal/-a:Jochie vsi vemo, da je več poklicev katere se opravlja v nedeljo, ne samo ti, ampak izpostavljena je bila ravno trgovka. In tudi jaz ne hodim ob nedeljah v trgovino, ker če si v petek ne morem nabavit še za čez vikend, potem naj bom lačna, če nisem spobna tega prej kupiti. In kdor pravi, da nima časa čez teden, potem ta ne more imeti časa ne za družino, ne za prijatelje, kulturo, šport,...
O pogodbah pa tole: moja kolegica dela v trgovini, a ji nikoli niso dali podpisat pogodbe o zaposlitvi, ona osebno jo sploh nima čeprav obstaja in je veljavna, ker če jo v enem mesecu ne podpišeš, si avtomatsko zaposlen za nedoločen čas,... študiraj pravo pa boš to vedel.
In meni osebno v pogodbi ne piše znesek kakšno plačo bom imela, tako da ne mi, da vsak ve kakšno plačo bo imel.

ti si lahko lačna/žejna/vatever v nedeljo če želiš, mi pa pač ne bomo.
Pa tako kot smo rekli, dvomim, ampak res dvomim, da nihče od vaju recimo z matjazemd ki se veselo izpostavlja, češ da bojkotira use kar je nedeljsko-prazničnega, na nedeljo ne gre nikamor ali ne potrebuje nikogar, ki dela nekje takrat..use cestnine (učas-pa še dons), halo pice, gostilne, bencinske, trgovine, dežurne lekarne, cestarji (jih res ne potrebujete ko namede 20 cm snega??)...Skratka ne bosta nas prepričala, da sta tako uvidevna ker pač enostavno ne moreta bit.Če jih ne potrebujeta neposredno, jih pa posredno.lahko bojkotirata nedeljsko odprte trgovine, ampak ostalega žal ne.kje pa piše, da je cestar dolžan v nedeljo na gospodu dan splužit cesto?
in sori, eni pač niso šoping friki, da se jim bi dalo po štcunah hodt in po dolgem delavniku nakupovat.druženje s prijaletlji/družina, seveda da je še čas zato, to je za človeka sprostitev, medtem ko šopingiranje za marsikoga tud ni.
šport pa itak...po 12 urnem fizičnem delu si že odtehtal svoj športni "dan".
če ti v pogodbi ne piše kakšno plačo boš imela je to tvoj problem.Lahko si vesela, da so ti dali tako da ti ustreza, lahko bi se pa na "suh" pustila nategnt pa bi ti dali manjšo plačo.In to je tvoj problem, ker tega nisi zahtevala.
kolegica...če njena pogodba ni šla naprej, je klinca zaposlena za nedoločen čas.še vedno lahko dela lepo na črno.Če ni podpisala pogodbe pa hejhou, sploh ni zaposlena.Kje si pa vidla, da je nekdo redno zaposlen brez podpisa pogodbe?Pravo, kajne?Dejansko stanje.Ne!

jagoda, lepo d aje tvoja mami zadovoljna.namreč o tem govorimo.Ona je zadovoljna, je podpisala tako pogodbo, tako delo si je želela in to je to.v čem je potem problem?
ja in 30 let nazaj je blo use mal bol težje kot je danes glede šolanja.danes maš pa use bonitete na enem mestu pa marsikomu še za čike ne rata zaslužt, pa sam jambra.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]