12 urni delavnik

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 30. Dec. 2008 10:02

Mahagonij napisal/-a:
Tysia napisal/-a:1. Vsi se ne rodimo enaki. Če ne drugače, se razlikujemo po sposobnostih (primer oseb s posebnimi potrebami), pomanjkanje določenih pa je lahko velika ovira.
Od kje potem popularno prepricanje, da so vsi upraviceni do nadpovprecnih plac?

Ne bi vedela. :) Morda iz nadaljevanja rekla "vsi enaki, vsi enakopravni", z nekoliko manj razmišljanja v ozadju. Sama sem mnenja, da je fajn, da obstajajo razlike v plačah, nenazadnje je to tudi delček, ki žene razvoj naprej. Še bolj fajn pa bi bilo, če se plače ne bi tako drastično razlikovale, kot se ponekod.

Mahagonij napisal/-a:V tem cebelnjaku je ideja, da obstaja mocna korelacija med solskim uspehom ter inteligenco in nivojem obnasanja, cista herezija.

No, ne bi rekla, da je temu čisto tako. Seveda obstaja močna korelacija med šolskim uspehom in inteligenco. Pa tudi med obnašanjem in inteligenco ter posledično šolskim uspehom.
Da bi res zavzeli večino primerov, je dobro vzeti inteligenco kot širši pojem, ki vsebuje tako IQ, kot čustveno, socialno, itd inteligenco. Zakaj? Poznam kar nekaj primerov, ki so zelo inteligentni (po testih IQ), pa so imeli v šoli slabo povprečje + pozneje po mnenju današnje družbe "zabluzili življenje". Imeli so težave s svojim čustvenim svetom in posledično velike težave v šoli, predvsem odnos avtoriteta - oni.

Drugače pa ni kriva vera to, kar si napisal in verjetno tudi tukaj ne velja kot taka. Lahko da posplošujem, ampak zdi se mi, da se želi izpostaviti, da ni vedno tako. Niso vsi, ki so trgovci npr. lenuhi ali manj inteligentni. Seveda pa v vnetem zagovarjanju določenega stališča lahko izpade drugače.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 30. Dec. 2008 10:47

Mahagonij napisal/-a:Od kje potem popularno prepricanje, da so vsi upraviceni do nadpovprecnih plac?

Ne vem od kje tebi ta podatek :roll:
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 30. Dec. 2008 10:52

*purple* napisal/-a:nevem draga kako vedo, verjetno ker se na razgovoru dobro odrežem :) zakaj menjat službe?če mi ni kej prou, bom menjala, razlogou je veliko.
zakaj za bruhat?ker ne podpiram lenuhou in jambračev?

Za tiste, ki še srednjo šolo nimajo imate najbrž hude razgovore kajne :roll: In če dobivaš same dobre službe bi mislil, da je vse prav in da ni potrebe po menjanju :eek:
In kaj moni jambranje ti ki imaš široko zanje :idea:
matjazd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 30. Dec. 2008 10:55

*purple* napisal/-a:glede tvoje kolegice...nekak dvomim, da ni dobila nič, ker je otrok prvi dedič in ga noben ne more spodkopat,prav tako ti nihče ne more ničesar ukrast, razen če daš sam, to je pa tvoje krivda ja.
Spet nečesa ne veš. Otroci še niso bili polnoletni, dedovali so očitno sorodniki v zameni skrbeli (naj bi) za otroke katerim bi pri dopolnjeni polnoletnosti nekaj pripadalo. A beri piše niso imeli denarja, da bi zahtevali svoje pravice!!
Se pravi nihče ne more nist ukrast, torej sem jaz kriv, da so firmo v kateri sem prej delal ukradli tujci, oz. sem jim jo jaz dal.
matjazd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 30. Dec. 2008 10:57

fun napisal/-a:Amm mislim da sem ne kje prebrala, da je ena zelo pametno ugotovila, da stanovanje v lj stane 150 evrov... Od kje vam to?? Pozanimajte se preden nabijate...

Tud mene zanima komu ona plačuje to najemnino-stari mami mogoče.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 30. Dec. 2008 11:06

Kar se stanovanja tiče se ga ne da dobiti za ta denar...se da dobiti pa sobo..tako da te s stroški vred pride cca. 170€ pozimi pa 200€...ja obstajajo te opcije...samo so redke in se je treba malo pomatrati. :wink:
Najbolj hecno je pa to, da sem par telefonov obrnil in kolegu spedenal sobo s takimi pogoji...soba ni luknja in je novo pohištvo noter in tudi zelo blizu centra mesta.
Ponosen sem nase :mukkies:

Drugače, pa so ljudje, ki so v zelo težkih pogojih uspeli kaj narediti zase...nekateri vidijo okoli sebe priložnosti nekateri pa ovire..od nas samih je pa odvisno kakšen svet želimo videti in živeti. Lahko si izberemo vlogo žrtve in jokamo...kukulele meni...
Lahko pa izberemo vlogo zmagovalca in se podamo v svet z jasnim fokusom in cilji, ki jih uresničimo...
Vse je v glavi vedno in povsod. :D
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
matjazd
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 30. Dec. 2008 11:18

ryu10kyu napisal/-a:Kar se stanovanja tiče se ga ne da dobiti za ta denar...se da dobiti pa sobo..tako da te s stroški vred pride cca. 170€ pozimi pa 200€...ja obstajajo te opcije...samo so redke in se je treba malo pomatrati. :wink:D
To pa ja. Ampak še tu je ponavadi več uporabnikov (vsak svojo sobo, skupna kopalnica in kuhinja če je). To se običajno oddaja študentom. Za družino ne pride v poštev.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 30. Dec. 2008 11:36

Poznam nekaj ljudi, ki so si sobice najeli, pa imajo redno službo in so v zrelih letih.
Recimo neka moja prijateljica je redno zaposlena se je pri mladih letih odeslila od staršev ker se ni razumela z njimi. Delala preko študentskega servisa in v šolo hodila...tako končala srednjo šolo in sedaj hodi na faks kjer si plačuje študij. Torej da se.
Resda si ni nakopala še otroka...toda vseeno ni živela v lepih okoliščinah v preteklosti.
Tudi primer nekega dekleta ki se je isto odeslila od doma...kajti začelo jo je utesnjevati pri starših, čeprav se dobro razume z njimi....toda hotela je iti na svoje, da bo imela mir. Ni si mogla privoščiti stanovanja, da ga kupi. In si je najela sobo pa ima ravno tako redno službo in ne slabo plačano.

V primeru da sta dve osebi si lahko najdeta neko garsonjero v Ljubljani za 350€...stroški cca. 100€...torej na osebo cca. 225€ na mesec pa sta dva noter(družina)
In se počasi potem prileze do neke izobrazbe in posledično neke službe, ki naj bi ti omogočila dostojno življenje.
Seveda pa je smešno delovanje iti v neko stanovanje kjer plačuješ 700€ in si kupiš avto za katerega plačuješ 150€ obrok na mesec...logično potem ni denarja za šolanje.
Torej treba si zapisati prioritete v življenju, pa se pač odpovedati nečemu da dobiš nekaj drugega.
Boš pač brez avta in se v službo peljal-a z avtobusom recimo...manj tekočih obveznosti in stroškov pač.
Si ne boš vsak mesec kupil-a novih oblekic ampak samo takrat ko jih rabiš. Rečeš cigaretom in kavicam ne in daš denar raje za šolo ali v svojo prihodnost.
Možnosti je neskončno...samo pač treba iti po stopnicah in pravimi koraki ali potezami naprej.
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 30. Dec. 2008 12:51

Seveda se vse da; če se le hoče... Tudi jaz poznam ljudi, ki od svojih staršev ne dobivajo popolnoma nič denarja, delajo, študirajo in vse....

Ampak malo je takih; veliko več je tistih, ki vidijo ovire namesto ciljev.

Ja; pa za 150 evrov se dobi kvečjemu 1 sobo (npr za enege študenta) ki potem deli kuhno in kopalnico z 3,4,5,6 (ne vem pač) drugimi... Samostojno stanovanje za 2 osebi pa stane precej več... (ok, VRJAMEM da se dobi tud cenejše, sam v povprečju pride no osebo preko 150 evrov, kakorkoli obračaš in kalkuliraš...)
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 30. Dec. 2008 13:52

Res je dobiš sobo in ne stanovanja, kar si deliš z drugimi. Samo če si na svojem si na svojem in si zaščiten,... poznam pa primer, ko si je ena najela sobo, hodila v službo,... ko pa je zanosila so ji prekinili najemnino, ker oni otrok ne bodo prenašali.
Uporabniški avatar
metuljčica*
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metuljčica* » 30. Dec. 2008 16:23

*purple* napisal/-a:vseeno prej veš v kaj si se podal ko si pdopisal pogodbo.če si podpisal pogodbo za prodajalko hipšermarketa, potem veš da bo treba delat tud kakšn vikend/praznik, če si podpisal za peka, veš da boš delal večinoma ponoči, če si podpisal za medicinko veš da maš troizmensko delo, kot tudi za proizvodnje, javne prevoze,zdravstvo,klicne centre,razne 24ur/dan dostopne tehnike, veterinarje, cestarje, smetarje,varnostnike, policiste....
takih služb je ogromno, zato se mi zdi res mal neumno, da se spet naprej meče uboge prodajalke.

S tem se pa strinjam in mi ni jasno, zakaj tak halo ravno zaradi prodajalk, ko pa je takih služb, kjer se dela ob vikendih in praznikih še na desetine - pa tudi niso nujne za preživetje.

matjazd, če ti ne hodiš v trgovino ob nedeljah, je tvoj problem, predvidevam pa, da kljub temu gledaš npr. TV dnevnik (pa ne, da so novinarji na preži za novicami tudi ob nedeljah? ) - ali ne, ker si uvideven tudi do njih?

Drugače se pa meni nedeljsko in praznično delo sploh ne zdi problematično, zdel se mi pa ne bi niti 12-urni delavnik, v kolikor skupno tedensko število oddelanih ur ne bi preseglo meje 40 ur (predlaganih 65 (?) se mi zdi absurd).
Je pa res žal tako, da so ponekod delavci bolj ali manj primorani delati nadure, ki lahko krepko presežejo zakonsko dovoljenih 20 na mesec.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 30. Dec. 2008 20:25

Jochie napisal/-a:še vedno trdim, da je trgovka postala trgovka zato, ker ni bila uspešna v šoli ali je bila lena ali....v glavnem faktor njene osebnosti. zadnje, na kar bi pomislil je to, da je trgovka postala trgovka le zato, ker ji doma niso bili sposobni faksa plačat... ne ga kakat...

Ja. In trgovk sploh ne rabimo, ne? Ti nikoli ne greš v trgovino?

Nimamo vsi enakih sposobnosti. Nekateri imajo večje, drugi manjše. Vsak pa lahko da svoj doprinos k družbi. In tudi trgovka si zasluži spodobno plačo in pogoje dela - ne glede na to, če je postala trgovka, ker je bila prelena ali pa premalo inteligentna za kaj "boljšega".

Sicer pa nisem proti nedeljskemu delu - o tem smo že debatirali v predreferendumski vročici :wink: Pod pogojem, da se spoštuje zakonodaja - koliko se sme delati največ na dan, na teden, na mesec, neprekinjeno ... In da so nedeljske ure dodatno plačane.

Pa še o 12urnem delavniku - kakih 100 let nazaj je bil dosežen napredek in osemurni delavnik. In mislim, da mora to veljati tudi danes. Če je potreba večja, naj se zaposli več ljudi. Nihče pa ni toliko edinstven in nenadomestljiv, da bi moral prav on nujno delati cele dneve. Pameten direktor razdeli delo na podrejene - če misli, da mora sam delati noč in dan za svoje podjetje, bo pač šele na pokopališču spoznal, da se ga da nadomestiti.
Vsak bi moral z osmimi urami dela zaslužiti dovolj za spodobno življenje. Pika.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
densy
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a densy » 30. Dec. 2008 20:34

kr.ena napisal/-a:Pa še o 12urnem delavniku - kakih 100 let nazaj je bil dosežen napredek in osemurni delavnik. In mislim, da mora to veljati tudi danes. Če je potreba večja, naj se zaposli več ljudi. Nihče pa ni toliko edinstven in nenadomestljiv, da bi moral prav on nujno delati cele dneve. Pameten direktor razdeli delo na podrejene - če misli, da mora sam delati noč in dan za svoje podjetje, bo pač šele na pokopališču spoznal, da se ga da nadomestiti.
Vsak bi moral z osmimi urami dela zaslužiti dovolj za spodobno življenje. Pika.

bravo, se strinjam z vsako besedo :)
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 30. Dec. 2008 20:48

kr.ena napisal/-a:
Jochie napisal/-a:še vedno trdim, da je trgovka postala trgovka zato, ker ni bila uspešna v šoli ali je bila lena ali....v glavnem faktor njene osebnosti. zadnje, na kar bi pomislil je to, da je trgovka postala trgovka le zato, ker ji doma niso bili sposobni faksa plačat... ne ga kakat...

Ja. In trgovk sploh ne rabimo, ne? Ti nikoli ne greš v trgovino?

Nimamo vsi enakih sposobnosti. Nekateri imajo večje, drugi manjše. Vsak pa lahko da svoj doprinos k družbi. In tudi trgovka si zasluži spodobno plačo in pogoje dela - ne glede na to, če je postala trgovka, ker je bila prelena ali pa premalo inteligentna za kaj "boljšega".

Seveda rabimo trgovke! (Čeprav je malo usposobljenih za svoje delo! Sem pred nekaj meseci kupoval TV in sem v Merkurju prišel do prodajalke ter ji zastavil vprašanje: Kupujem TV, pojma nimam, kaj naj vzamem. Pripravljen sem dati 1000€, kaj bi vi vzeli, če bi bili na mojem mestu in zakaj?! :D Ženska MU ni rekla! :D )

Seveda trgovka zasluži spodobno plačo in pogoje dela (čeprav me zelo zanima, kaj je spodobna plača in pogoji dela). Problem je v tem, da trgovke in tudi delavci v drugih poklicih sami sebi krojijo svojo usodo. Namreč kot že neštetokrat rečeno, vse piše v pogodbi o delu, katero delavci podpišejo. In dokler bodo trgovke podpisovale pogodbe, v katerih piše, da bodo delale za 500€ ter v nedeljo, bodo pač toliko dobile in delale v nedeljo... Če bi vse trgovke stopile skupaj in rekle, da za ta denar ne bodo delale, bi takoj nastal presežek povpraševanja po delovni sili, zato bi se pogoji, plača itd zvišali...

pa še ena stvar...me zanima, koliko trgovk sploh prebere pogodbo preden jo podpiše... imam kar nekaj izkušenj, ko sem delavcem z nižjo izobrazbo dal za podpisat pogodbo...in sem bil toliko fer, da sem jih pred podpisom ustavil ter jih prosil, naj preberejo kar podpisujejo...

Seveda pa se je tudi meni že zgodilo, da je nekdo pričakoval od mene, da kaj podpišem in ko sem jih prosil, če mi dajo nekaj minut, da se seznanim z vsebino, katero bom podpisal, so me gledali kot tele v nova vrata! :D
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 30. Dec. 2008 23:31

Jochie vsi vemo, da je več poklicev katere se opravlja v nedeljo, ne samo ti, ampak izpostavljena je bila ravno trgovka. In tudi jaz ne hodim ob nedeljah v trgovino, ker če si v petek ne morem nabavit še za čez vikend, potem naj bom lačna, če nisem spobna tega prej kupiti. In kdor pravi, da nima časa čez teden, potem ta ne more imeti časa ne za družino, ne za prijatelje, kulturo, šport,...
O pogodbah pa tole: moja kolegica dela v trgovini, a ji nikoli niso dali podpisat pogodbe o zaposlitvi, ona osebno jo sploh nima čeprav obstaja in je veljavna, ker če jo v enem mesecu ne podpišeš, si avtomatsko zaposlen za nedoločen čas,... študiraj pravo pa boš to vedel.
In meni osebno v pogodbi ne piše znesek kakšno plačo bom imela, tako da ne mi, da vsak ve kakšno plačo bo imel.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]