12 urni delavnik

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 26. Dec. 2008 16:08

Jaqueline napisal/-a:Samo misel na to se mi zdi grozna. Moja mama že zdaj dela na vse praznike ( v tušu) 8 ur. Danes, ko je božič dela do 7h, tudi na novo leto bo delala. Zelo se mi zdi krivično, da drugi ljudje, ki imajo morda lažje delo sedaj sedijo doma in preživljajo čas s svojimi družinami, med tem ko more ona delat. Vsako leto je tako, da pride na koncu domov tako zmatrana, da niti nima volje se še ukvarjat z družino (pa je drugače zelo družinski človek). Ni mi jasno to zakaj za vraga ljudje hodijo na božič v trgovine, če bi lahko prejšnji dan prav tako opravil nakupe. Da ne omenim gužve pri blagajnah... :?

Se strinjam. Kdor si ne more nabavit za tri dni skupaj in teka čez praznike in nedelje v trgovino naj bo lačen. In kolike so plače v Tušu?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 26. Dec. 2008 16:13

Pa sej 24. ni praznik. Ni božič kot ene pišete. Pomoje če nebi ble trgovine ob nedeljah odprte, itak da nebi nihče takrat kupoval. Če je pa že odprto, zakaj pa ne. Bom zato ne šla v trgovino, ker je nedelja? in ker je praznik?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 26. Dec. 2008 16:31

ana27 napisal/-a:
Se strinjam. Kdor si ne more nabavit za tri dni skupaj in teka čez praznike in nedelje v trgovino naj bo lačen. In kolike so plače v Tušu?

Ah, ne pretiravat. Gostinski lokali obratujejo, kino, bowling,... Ljudje v medijih ravno tako delajo, bencinske črpalke, da o zdravstvenem osebju sploh ne govorimo... Niso trgovke edini reveži, ki nedelje nimajo proste.
Uporabniški avatar
Jaqueline
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jaqueline » 26. Dec. 2008 16:45

ana27 napisal/-a:

Nekje od 400 - 500€ bruto.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 26. Dec. 2008 21:17

jullia_ napisal/-a:
ana27 napisal/-a:

Ah, ne pretiravat. Gostinski lokali obratujejo, kino, bowling,... Ljudje v medijih ravno tako delajo, bencinske črpalke, da o zdravstvenem osebju sploh ne govorimo... Niso trgovke edini reveži, ki nedelje nimajo proste.

se strinjam ja.
jst tko pravim, če ti ne sede delat ob przanikih pač ne delaš tam.Ja učas se ne da, vem, ampak useeno.veliko ljudi je recimo ki si med tednom ne morjo privoščit šopinga in le tega opravijo med vikendom.Pa med prazniki ti tud kdaj kej zmanjka, sej smo ja ljudje.Nevem no, glede na use ostale se men prodajalke ne zdijo čist nč bolj kritične.kaj pa proizvodnje, pa nočne, pa tko?se mi zdi da je bolj težko unmu ko more ponoč delat fizično delo, kot pa prodajalkam skoz dan.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 26. Dec. 2008 22:54

Jaqueline napisal/-a:
ana27 napisal/-a:

A ni nekaj čez 400€ minimalna neto plača?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 26. Dec. 2008 23:14

jullia_ napisal/-a:
ana27 napisal/-a:

Ja res je ... takih služb je FUL, kaj mormo. Pa recimo - za božič itak dvomim da je kaka trgovina sploh odprta, če pa je že, pa zihr sam do 12h ... medtem ko tam kjer js delam (sicer sam tu pa tam) je blo včeri odprto do 10h zvečer in so mogli ljudje delat do takrat na božič. Isto seveda 24.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 26. Dec. 2008 23:16

K ravn vidm, da se govori o tem, da folku lahko kej zmanka med vikendi in prazniki pa gre to v trgovino iskat ... kk so pa ljudje včasih preživel, ko so ble trgovine striktno zaprte ob nedeljah in praznikih, mogoče še clo sobote? So si vrjetno prej eno štruco kruha več nabavl in so mel problem rešen ane? Ampak ne, folku se ne da, ker so postali razvajeni.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 26. Dec. 2008 23:22

Včasih so živeli tudi brez elektrike, avtomobilov in interneta :P

Saj jaz načeloma ne hodim v trgovine ob nedeljah, razen če je res kriza in naprimer tik pred kosilom ugotovimo, da ni kruha, torej mogoče 2x letno. Se mi zdi pa neumno, da se pri vsej množici ljudi, ki dela v nemogočih pogojih, ob čudaških urah in tudi na praznike, poskuša ravno trgovke proglasit za mučenike.
Trgovka mora delat ob nedeljah, ji pa ni potrebno do treh zjutraj nosit naokrog flaš pira in nato še bruhanja brisat, tako kot ga je moja prijateljica včeraj. Vsak poklic ima svoje pluse in minuse.
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 26. Dec. 2008 23:29

Pa ja sej vem, sam se gre za princip. Zakaj it v trgovino takrat, ko naj bi bla le-ta zaprta, če si mel pa prejšnji dan čas? Isto je za tankat pa za vse ostale nenujne piz**rije.

Ampak okej, pač je tko, kot je. Lh se kregamo al pa se sprjaznemo, ker pač s kreganjem ne bomo nč dosegl (s tem ne mislm na forumu ampak na splošno).
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 27. Dec. 2008 10:48

kr.ena napisal/-a:
Jaqueline napisal/-a:
ana27 napisal/-a:

A ni nekaj čez 400€ minimalna neto plača?

Eni pač ne ločijo med bruto in neto :wink:
Drugače je pa meni malo smešno slišati 400 neto plače.
To je bivših 100.000sit...toliko je imel folk plače pred 10 leti se meni zdi.
Grozno mi je samo to, da se vedno bori za tisti minimum, ki naj bi ga človek dobil. Že tu je nekako zgrešena logika pogleda na celotno situacijo.
Minimum, da človek dostojno preživi življenje je za moj pogled cca. 1000€...saj delaš madonca. S 1000€ človek lahko dokaj dostojno čez mesec pride pokrije stroške, ki se tekom meseca naredijo in mu še malo ostane za kakšno malenkost.

Skratka saj pravim...kapitalizem se meni osebno gabi. In tudi tega starega možiclja v rdeči obleki ne odobravam.
Božička je ustvarila coca-cola pred parimi desetletji in je k nam prišel in sploh nimamo več dedka mraza. Ljudje oz. otroci sploh ne vedo kaj je bistvo božiča. In samo čakajo na darila, ki jih bo božiček prinesel. Kako prekleto ceneno vse skupaj! :heul: Vse zavoljo tega, da se čim več brezveznih stvari nakupi in vzpodbuja potrošniško miselnost.

Skratka kolikor gledam družbo in skušam biti ne kritičen do nje mi to žal ne more uspeti...
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 27. Dec. 2008 11:32

Hja če se gre za princip, pol bi tud lahk rekli, da bodmo fer pa ne hodmo za božič zvečer na pijačo, ker ni pravično da morjo ljudje v gostilnah na praznik delat do 10h zvečer. Se strinjam z jullio_ - ne vem zakaj se ravno trgovke tak izpostavlja, ko je pa še ful drugih takih poklicev, kjer delajo za praznik - nekteri tud cel dan.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
Jaqueline
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 9. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jaqueline » 27. Dec. 2008 13:33

Iz vidika potrošnika je seveda lepše, če so odprte gostilne, trgovine itd. samo iz strani zaposlenih je stvar dosti drugačna. Premalo mislimo na druge in preveč nase in na naše nepotrebne potrebe :P . Tudi sama sem v poklicu (med.sestra) kjer delajo dežurstva, nočne...ampak to je malo drugače kot pa delo v trgovini ali gostilni. To je potrebno, ker bolnik potrebuje kakovostno nego in mnogokrat je njegovo življenje odvisno od kvalitetne nege in hitrega ukrepanja. Mislim, da letanje po trgovinah in gostilnah na 24. 12 ni tako zelo nujno. Sploh pa bi naj imeli zaprto glede na to kakšno plačo jim dajo konec meseca.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 27. Dec. 2008 18:33

jagodka85 napisal/-a:Pa ja sej vem, sam se gre za princip. Zakaj it v trgovino takrat, ko naj bi bla le-ta zaprta, če si mel pa prejšnji dan čas? Isto je za tankat pa za vse ostale nenujne piz**rije.

Ampak okej, pač je tko, kot je. Lh se kregamo al pa se sprjaznemo, ker pač s kreganjem ne bomo nč dosegl (s tem ne mislm na forumu ampak na splošno).

zakaj se zgodi, da ti zmanjka bencina in ostaneš na cesti pa morš pešačt par kilometrou do taprve pumpe?ker se ti pač zgodi, ker nisi mislu na to tko kot bi mogu in ker si pozabu.Mislm nevem, dostkrat maš u glau tud kej druzga kot to al bo še kruh za nedeljsko kosilo al ne in ko ugotoviš, da ga ni, greš pač kupt.
In tko kot je julija rekla, učas ni blo marsičesa in so bli tega navajeni (+to da so konstatno pekli kruh doma recimo), dons so pač drugi cajti.zakaj bi se ravnal po 19 stoletju, če smo pa v 21?in lih to je poanta, da maš čimveč zadev pri roki.
pač štcune so štcune, nekak morjo bit odprte.smo mel referendum, clo zakon, pa se ni izšlo a ne.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 27. Dec. 2008 18:48

Jaqueline napisal/-a:Mislim, da letanje po trgovinah in gostilnah na 24. 12 ni tako zelo nujno. Sploh pa bi naj imeli zaprto glede na to kakšno plačo jim dajo konec meseca.

Pa kaj ti sploh bluziš? 24. 12. je navaden delovni dan, popolnoma nobenega argumenta za zaprtje trgovin na ta dan ni.

Takrat je vse odprto, tovarne laufajo (razen zdaj, ko je gospodarstvo v krizi in so kolektivni dopusti, pa dvomim, da je delavcem to všeč),...
Frej so tisti, ki si to lahko zrihtajo zaradi fleksibilnega dela ali pa vzamejo dopust. Ni pa to noben praznik, družinski dan in ne vem kaj še vse.

Po kriteriju plače bi pa recimo šivilje v Muri bile lahko 20 dni na mesec doma. Samo plača bi bila potem še nekoliko nižja.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov