12 urni delavnik

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 19. Jan. 2009 21:35

ok, pa poglejmo..Kok ljudi dejansko zares dela v fohu za katerega so se šolali?Recimo nardiš en faks,kater te lih neki ni baš zanimal ker pač na drugega željenega nisi prišel, in potem ko nardiš faks upaš da boš delal nekaj iz nekega tretjega foha, kar te veseli.Najdeš službo in praktično nimaš nekega ornk predznanja oziroma faksa za to stvar narejenega.
v tem primeru je tvoj faks dejansko samo papir.
če pa recimo se izobraziš za zdravnika in delaš v zdravstvu resnično, ti potem izobrazba pomaga in tukaj tvoja teorija drži.

al pa recimo naša policija je dost jasen primer.želiš biti policaj, nardiš eno srednjo šolo, greš v tacen, se tam izšolaš kolikor je potrebno in postaneš policaj.Ali narediš varstvoslovni faks, greš v tacen in si policaj.v prvem primeru imaš veliko manj predznanja kot v drugem, pa si vseeno lahko policaj (ne vem če je še ta sistem, ampak vem da je blo tko).

skratka če potegneva eno črto, je potrebno imeti oboje, in znanje in izobrazbo.Kukr ena stvar peša je lahko problem.čeprav pri tem, da nimaš šole in znaš delat določeno stvar za delo ni tak problem, je pa za delodajalca.če pa imaš šolo, znanja pa nič, je pa problem za delo in za delodajalca, čeprav za delodajalca mogoče malo manjši.
zdej za določena dela res rabiš izobrazbo, drugač jih pač ne moreš dleat.recimo zdravniki, veterinarji,tesarji...tle je velik stvari za naučit, velik praktičnega dela in je skorejda nemogoče kej tazga delat če nisi izobražen.razna ekonomija, dela v pisarni, marketingi,prodaje, vodenje kakšnih lokalou,dela s strankami....Tukej pa resda skorej ne rabiš predhodnega šolanega znanja, ampak svojo iznajdljivost in svoje vrline.

in brezskrbi, tud študij si bom izbrala.ubistvu imam že izbranega, samo še na konec šole čakam.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 19. Jan. 2009 21:45

*mala* napisal/-a:
*purple* napisal/-a:in tud brez šole sem dobila tri dost urdu ponudbe za stalno zaposlitev, pa sem jih zavrnila, ker trenutno nism pripravljena še delat za stalno.

BTW: kaj je zate v redu ponudba?

Aja, /\/\4t3j, k še nis vedu- šola je zato, da dobiš en kos papirja. To itak lahko vsak naredi, kje pa je kle problem. Pa diploma, magisterij, doktorat- zakaj bi sploh to delal, če je lepše brez :lol:

zame je uredu ponudba ta, da lahko normalno živim in da pridem skozi mesec brez nekih večjih težav.sem navajena živet dost skromno in če bom mela nekje od 800-1000 eurou plače bom zelo zadovoljna.

kiny....sej jst si tud ne upam bit brez šole.Zato pa še vedno delam dalje in bom šla tud naprej študirat.In lih zarad tega razloga sem zavrnla redno službo, ker med redno službo nebi mogla redno hodt na faks, izredno pa nočem ker je to spet nek velik dodatni strošek.
plus to, da sem izbrala daljšo pot-srednjo šolo izredno, zarad tega ker si lahko naberem velik več pik za naprej za faks, katere bi si recimo na maturitetnem tečaju, lahko uničla.sem tvegala dve leti več, da bom vpisana nekam kjer me bo stoprocentno veselilo in ne spet kar nekam brezveze.status imam,čas še mam, tko da mi še ne teče voda v grlo, zato da bi mogla čimprej šolo spackat (kor pravi orhideja) samo da bi mela na koncu nek pildek.ne, ker imam še cilje za naprej da bom nekaj kar si želim biti.

drugače pa kot sm rekla, probaj sebe mal boljše "prodat" če boš imela to možnost.namreč verjamem, da če imaš znanje in če si se dolga leta trudila da si prišla do nečesa, zaslužiš več, kot pa nekdo ki o tem fohu ne ve nič.

In nism rekla, da je diploma kos papirja.Kos papirja je za tistega čigar sanje niso povezane s to diplomo in čigar znanja ne zna uveljavit oziroma nima ostalih stvari, ki so pomembne za delat.
recimo, če dam primer na sebi, bi bila končana srednja frizerska šola, pri meni samo nek papir, brez pravega pomena.V tem fohu nebi delala, me ne veseli, ne nič, tako da mi tist list paprija tud nič ne pomaga.zato pa delam dalje in hodim bližje svojemu cilju.
Uporabniški avatar
kiny
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 4. 8. 2007
Kraj: over the rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a kiny » 19. Jan. 2009 21:47

Ja ne rabiš faksa, če sam mislš kšn svoj bar odpret, ampak če pa prideš h komu delat pa ti vrjetno ne da redne zaposlitve brez dobre izobrazbe, za tisto delovno mesto. No tko js mislm.
Live your life like you want
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 19. Jan. 2009 21:49

/\/\4t3j napisal/-a:
Zanimivo...zdaj že šolo enačimo z a4 papirjem. :lol:

Draga moja, mogoče še ne veš, ampak tako to gre:
*šola = znanje -----> služba
*ni šole = ni znanja -----> ni službe

S tem se pa ne strinjam popolnoma. Pa ne zato, ker formalna izobrazba ne bi bila pomembna, ampak ker pogosto žal ne zadošča.
Ogromno je šol, ki ti dobesedno dajo samo pildek, če pa želiš v tej smeri kaj konkretnega počet, se boš moral pa precej bolj potrudit kot samo izpite narest in diplomo skupaj spacat.
Če temu ne bi bilo tako, bi univerzitetne diplomante po defaultu čakale službe, ker šolo imajo. Pa oba veva, da je to precej idealistično mišljenje.

EDIT: Plus to, da obstajajo določeni poklici, kjer formalna izobrazba res ne šteje nič. Tipičen primer se mi zdijo računalniške firme. Kar precej mojih kolegov dela na tem področju, pa ne študirajo na Fri-ju, ampak njihovih delodajalcev to sploh ne zanima.
Koliko je takšna poklicna pot dolgoročno pametna, je drugo vprašanje, ampak je pa dejstvo, da je pri takšnem poklicu pomembno ažurno praktično znanje, ne pa neka diploma izpred dveh desetletij.
Zadnjič spremenil jullia_, dne 19. Jan. 2009 21:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kiny
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a kiny » 19. Jan. 2009 21:52

No ja js pravim 2 leti če izgubiš to ni nič. Js sm eno leto na srednji šoli izgubila, pa kaj pol. Edin to da me je ostala familija (razn mojih doma) skos opravljala kakšna sm in kaj sm nrdila (o my god ko da bi ubila kerga, tko je blo).
Recimo če že tko pogledaš, moj tip je šu delat izredno srednjo šolo in je reku da so bli tm sami starejši gospodje. Tko da nikoli ni prepozno :)
In kam greš naprej študirat *purple*, ekonomijo al kej druzga?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 19. Jan. 2009 21:56

jullia_ napisal/-a:Če temu ne bi bilo tako, bi univerzitetne diplomante po defaultu čakale službe, ker šolo imajo. Pa oba veva, da je to precej idealistično mišljenje.

Je pa tud odvisno od tega kater faks končaš. Zato se pa splača že prej mal razmišljat malce dlje v prihodnost...
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 19. Jan. 2009 22:02

Ja ne rabiš faksa, če sam mislš kšn svoj bar odpret, ampak če pa prideš h komu delat pa ti vrjetno ne da redne zaposlitve brez dobre izobrazbe, za tisto delovno mesto. No tko js mislm.

ne rabiš faksa, potrebuješ pa določeno znanje.Potrebuješ znanje natakarja/gostinca, ekonomista,smisel za ljudi, kadrouske sposobnosti, itn...
useeno ni tud to kar tko neki, da bi lahko kar usak delal.
z drugim delom stauka se delno strinjam.In sicer zato, ker eni delodajalci dajo preveč na izobrazbo in premalo na izkušnje in sposobnosti.Potem pa menjajo usake dva mesca kader.
za dobro službo je treba imeti use.Čimboljšo izobrazbo in čimboljše sposbnosti za delo,izkušnje.

z julijo se tud jst strinjam glede tega, kar sm jst ubistvu pozabla napisat.

drgač pa ne izguba let men ni problem.žiulenje živim počasi in se mi nikamor ne mudi.zaenkrat ne načrtujem še samostojnega žiulenja s fantom, že zarad tega ker nimava oba kje bit.Imam eno garsonjero,ampak je premajhna, oziroma potrebna ornk prenove glede pohištva, tko da tok finančno sposobna v tem momentu nisva.
mat je pa itak useeno al da še en krompir zame kuhat več, al ne.
No, jst če gledam sem izgubila več kot dve leti (s frizersko), ampak na to ne gledam tako, ker sem kot sm rekla doživela velik lepih trenutkou, dobila velik žiuljenskih izkušenj in poznanstev tako da tega nebi menjala za nič na svetu!status pa tud še mam kr neki cajta še, tko da se mi nikamor ne mudi in zato tud želim delaqt redni faks ko to končam.
mam pa tud jst starejše sošolce, pa tud mlajše kot jst.pač,men je še zmeri važno da se dela in da se ne obupa, pa tud pri 50ih.
ne naprej ne grem na ekonomijo :D
študiram med varstvoslovjem ali turistično na Bledu.tole dvoje je v najožjem izboru in me najbolj veseli in interesira.

*mala*, učas se tud ne izide čist tko kot bi želel,zarad pik in podobnega..
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 19. Jan. 2009 22:12

*purple* napisal/-a:skratka če potegneva eno črto, je potrebno imeti oboje, in znanje in izobrazbo.
zdej za določena dela res rabiš izobrazbo, drugač jih pač ne moreš dleat.recimo zdravniki, veterinarji,tesarji...tle je velik stvari za naučit, velik praktičnega dela in je skorejda nemogoče kej tazga delat če nisi izobražen.razna ekonomija, dela v pisarni, marketingi,prodaje, vodenje kakšnih lokalou,dela s strankami....Tukej pa resda skorej ne rabiš predhodnega šolanega znanja, ampak svojo iznajdljivost in svoje vrline.

OK povej mi, kako boš imel znanje, če nimaš izobrazbe.

ZNANJE = IZOBRAZBA. Saj izobrazba je znanje. Znanja nimaš, če ne greš v šolo.

Ekonomija, marketing.....Ne rabiš predhodnega šolanja??????
SEVEDA RABIŠ ŠOLANJE. Za delo, ki zahteva znanje iz ekonomije, potrebuješ ekonomsko fakulteto.
Če ti je nekdo ponudil delo, ki bi ga naj opravljal ekonomist, se grem ustrelit oz. tistega, ki ti je to ponudil.
Uporabniški avatar
kiny
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a kiny » 19. Jan. 2009 22:17

*purple* turizem Bled? Pol boš pa ful blizu mojega kraja :D
To je bla moja druga opcija k sm se vpisvala na faks. In če prvega letnika zdj na ekonomiji ne nrdim, bova pa naslednje leto še sošolke mogoče :D
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 19. Jan. 2009 22:18

izkušnje, študentsko delo,zavzetost :wink:
znanje lahko pridobivaš tudi sproti za kakšna taka dela, za zdravnika seveda ne boš mogu kr tko.

Ekonomija je širok pojem in pri marsikateri zaposlitvi v ekonomiji ne rabiš nekega predznanja.Za marketing rabiš pa predvsem žilco, sposobnost prodaje in smisel za prodajo, ornk sposobnost dobre komunikacije in manipulacije in domišljijo!Če tega nimaš ti nobena izobrazba ne pomaga!

kar ustreli se.namreč zdej opravljam delo katerga šefe je diplomiran ekonomist in delava enako delo.Jst brez kakršnekoli podlage iz ekonomske šole!
če gledamo pa delo naprimer v financah, pa seveda potrebuješ predznanje.

kiny, jst tud upam na drugo leto, če ne pa v jesenskem roku če me ne bo zjebal en sam izpit, ki ga letos ni več :?
Zadnjič spremenil *purple*, dne 19. Jan. 2009 22:19, skupaj popravljeno 1 krat.
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 2. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 19. Jan. 2009 22:19

jullia_ napisal/-a:
/\/\4t3j napisal/-a:

S tem se pa ne strinjam popolnoma. Pa ne zato, ker formalna izobrazba ne bi bila pomembna, ampak ker pogosto žal ne zadošča.
Ogromno je šol, ki ti dobesedno dajo samo pildek, če pa želiš v tej smeri kaj konkretnega počet, se boš moral pa precej bolj potrudit kot samo izpite narest in diplomo skupaj spacat.
Če temu ne bi bilo tako, bi univerzitetne diplomante po defaultu čakale službe, ker šolo imajo. Pa oba veva, da je to precej idealistično mišljenj

Ja, vem kaj je tvoj point vsega skupaj. Ampak poglejma ta primer:
Če se ne motim, ti študiraš pravo. A bo nekdo, ki nima dokončanega študija prava, lahko dobil delo pravnika?
Ni ti treba odgovorit na to, ampak to sem jaz želel povedat. Jaz z svojim postom nisem imel v mislih služb, ki ne zahtevajo neke stopnje izobrazbe, ampak tiste, ki to zahtevajo.

Ni ravno veliko dobro plačanih del v naši Sloveniji, za katera ne bi potreboval izobrazbe.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 19. Jan. 2009 22:21

Aja, še neki bom dodala: ne vem kaj npr. delo v lokalu pomaga pri tem, če se zaposliš kot ekonomist, računovodja? Ne vem kaj ti ta delovna izkušnja pomaga. Kaj se naučiš, kar se potem na delu v parih dneh ne moreš?

Ja, se strinjam, da je treba met delovne izkušnje, ne pa iz katerega koli področja. Mojemu bodočemu šefu, ki me bo zaposlil kot matematičarko oz. programerko nič ne pomaga, če znam dobro kavo skuhat al pa če sem sposobna prenašat pijan folk do jutra.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 19. Jan. 2009 22:23

*purple* napisal/-a:kar ustreli se.namreč zdej opravljam delo katerga šefe je diplomiran ekonomist in delava enako delo.Jst brez kakršnekoli podlage iz ekonomske šole!
če gledamo pa delo naprimer v financah, pa seveda potrebuješ predznanje.

Kaj ti pomaga, če kao znaš isto kot on, če ima pa on 10× večjo plačo. In precej po zaslugi izobrazbe.Sploh pa ne vem zakaj bi se šef ukvarjal z delom. On je bolj za druge stvari tam.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 19. Jan. 2009 22:29

*mala* napisal/-a:Aja, še neki bom dodala: ne vem kaj npr. delo v lokalu pomaga pri tem, če se zaposliš kot ekonomist, računovodja? Ne vem kaj ti ta delovna izkušnja pomaga. Kaj se naučiš, kar se potem na delu v parih dneh ne moreš?
.

kaj ti da delo v lokalu?
najprej te nauči delat fizično in vzdržat marsikatero neprijetno situacijo.Drugo ti da, sposobnost dela z ljudmi, komunikacijo in smisel za delo z ljudmi.
Če recimo želiš delat na kajjestvem recepciji kakšnega mobilnega operaterja, ti kot pomoč pri zaposlitvi pomaga predhodno delos s trankami in vajenost ljudi v vsakršni podobi.namreč delo v lokalu prinaša dobre in slabe ljudi in delo na okencu mobilnega operaterja tudi.in ti se morš naučit use to obvladat, poleg tega da morš bit tud take vrste človek ki use to zmore in prenese brez da bi kšnga ustrelu!
usako delo, ni važno kakšno (ok, odbijmo prostitucije in podobno) ti da določeno izkušnjo, ki je lahko zelo pomembna za naprej.
recimo če pogledamo moje delo v klicnem centru je bilo precej lažje, kot za marsikterga ki ni imel prehodnega stika s strankami.Vajena sem bila iz lokala, da je treba zadeve požrt in ljudi zmanipulirat tako, da se pomirijo.In so dostkrat kšne težke stranke tudi meni vezali, ker sem se lažje pomenila z njimi, kot nekdo drug, ki bi najraj razbil telefon ob steno zarad zoprnega folka.

in kot sm rekla, ne gre se za dela za katera je nujno potrebno predznanje.tukej sm rekla, da je potrebna določena šola.Ampak obstaja pa kar nekaj del, nekatere sem tudi naštela, za katere 4 letno šolanje na fakulteti ni vedno nujno in se da naučit stvari tudi sproti oziroma morš met sposobnosti že v sebi.
in kot sm rekla, če maš narjeno napačno šolo ti tud ta dost ne pomaga če nočeš delat v tem fohu.

*mala*, ker sm jst pač študent in to je to.in nevem verjetno ker nimam pildka, oni pa gledajo na pildek.in ne verjamem, da mava spet 10xtno razliko v plači.
drgač pa naša šefica isto dela kot mi, enako delo+še kakšen naš obračun, kadrovanje in tko.Je za use naš študente ki smo pod njo in dela tako kot mi in stvari ki jih mora delat za nas.
Zadnjič spremenil *purple*, dne 19. Jan. 2009 22:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 19. Jan. 2009 22:30

/\/\4t3j napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:
/\/\4t3j napisal/-a:

Če temu ne bi bilo tako, bi univerzitetne diplomante po defaultu čakale službe, ker šolo imajo. Pa oba veva, da je to precej idealistično mišljenj

Ja, vem kaj je tvoj point vsega skupaj. Ampak poglejma ta primer:
Če se ne motim, ti študiraš pravo. A bo nekdo, ki nima dokončanega študija prava, lahko dobil delo pravnika?
Ni ti treba odgovorit na to, ampak to sem jaz želel povedat. Jaz z svojim postom nisem imel v mislih služb, ki ne zahtevajo neke stopnje izobrazbe, ampak tiste, ki to zahtevajo.

Ni ravno veliko dobro plačanih del v naši Sloveniji, za katera ne bi potreboval izobrazbe.

Uh, si bom kar drznila postavit provokativno trditev, da je ravno med ljudmi, ki služijo največ denarja, ogromno takšnih, ki nimajo ustrezne formalne izobrazbe (pravniki izključeni, ker imaš prav, tukaj brez diplome res ne gre).

Seveda pa to ni pravilo. Za večino ljudi je bolj pametno, da uberejo standardno pot, ker imajo mrežo, na katero lahko padejo :)

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov