Ustvarjanje družine
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
kr.ena - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 9. 2005
Pontifex Maximus napisal/-a:Meni se to zdi že kar velika starost, ko si že utrujen od študija, dela...Potem pa pride majhen otrok...potem pa si star že tam 45-50, ko je tvoj otrok v najbolj divjih letih...ti pa še bolj utrujen...Ko pa se osamosvoji (glede na to, da gredo leta navzgor), si pa že z eno nogo v grobu...namesto, da bi užival...
A bejž no bejž. Jaz se počutim še čisto mlado in frišno in če se mi zdajle zgodi nosečnost, res ne bom skakala od sreče, ni pa tragedija. Pa kaj - še mlajšo se bom počutila.
Razumem tiste, ki planirajo, ampak sama nisem taka. Mislim, da je kar dosti resnice v tem, ko je ena napisala par strani nazaj:
Pri 20 misliš, da boš imela otroka pri 25.
Pri 25, da bo pri 30.
Pri 30 ugotoviš, da še ni čas in prestaviš na 35
Pri 35 začneš razmišljati ali sploh bi in zakaj
Pri 40 ugotoviš, da niso bile tako butaste kolegice, ki so ga imele pri 20
Ampak tako je življenje. Jaz sem pripravljena sprejeti, karkoli mi bo prineslo. Ali me bo čez kako leto zadelo in bom stara mlada mamica, izčrpana in s podočnjaki do kolen ali bom pa čez 10 let malo obžalovala, da se nisem bolj potrudila zanosit, ko je bil še čas.
Prevzemam pa popolno odgovornost za svoje (ne)odločitve.
Včeraj mi je bila všeč kolumna Renate Salecl v SP.
Imeti vse, pravzaprav pomeni, ..., da imaš nenehno občutek, da vse obstaja kot možnost, ki jo lahko nekoč realiziramo.
Odgovor na zagato, kako imeti vse, je torej v tem, da nimamo nič.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
Noelia napisal/-a: Ne vem zakaj bi obsojali tiste, ki se odločijo, da otrok ne bodo imeli.
Bolje kot tisti, ki jih ne želijo, a jih imajo, ker mislijo, da je to pač nekaj kar mora vsak dat skozi. Morda jih imajo zato, da jih ne bi označili za čudaške in sebične. Zakaj nekateri zahtevajo, da se vsi obnašajo kot se obnaša večina?
Ja, sam res.. česa takega pa še ne - obsojanje ljudi, ki ne želijo imeti otrok ? Dobro, da ta forum berem, da vsaj vidim, kakšno mišljenje obstaja med mladimi v tej deželi ... Saj ne vem, a je to smešno ali žalostno..
V glavnem, če se jaz odločim, da se moja spolna celica ne bo združila z neko moško spolno celico, da ne bo nastala zigota, da se ne bom napihnila kot balon, pedenala človeškega mladiča, hodila na roditeljske sestanke, ga kasneje spravljala h kruhu itd., tu ne vidim prav nobene pravice tretjih oseb, da se vtikajo v to .. Na svetu je že tako ali tako preveč ljudi, če so nezaželjeni, pa še toliko huje..
Bolj se mi zdijo nenavadne želje tistih, ki hočejo več kot 5 otrok itd. - jaz vedno najprej pomislim, da se pač ne bodo mogli preveč dobro posvetiti vsakemu od njih, se že od malega ukvarjati z vsemi hkrati, pozorno razvijati njihovih sposobnosti (miselnih in čustvenih), jih učiti, kasneje pomagati pri začetkih v šoli, nuditi res kvalitetnih stvari, izobrazbe... Ok, razen če so res premožni, ampak denar ni vse (gre bolj za razvijanje osebnosti in možgančkov)..
Če že, se mi zdi bolj fino imeti enega otroka, pa se za tistega maksimalno potruditi (tako kot je rekla moja mati )..
-
*lilica* - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 8. 2007
Jest nekaj časa še ne bi imela otrok in družine in to.
Moj je sicer zaposlen, ampak ne more on živete mene, otroka in še plačevati vseh položnic.
Verjamem, da če bi slučajno zanosila, bi zmogla skupaj in ne bi šla narediti splava. Vseeno pa si ne znam dobro predstavljati, kako bi uskladia vse obveznosti na faksu z otrokom in vsemi gospodinjskimi opravili.
Poleg tega ima moj službo, kjer velikokrat dela ponoči, tudi po 12 ur...in potem dopoldne spi(logično), samo sama vsega gotovo ne bi zmogla, tako da bom rahe še malce počakala
Moj je sicer zaposlen, ampak ne more on živete mene, otroka in še plačevati vseh položnic.
Verjamem, da če bi slučajno zanosila, bi zmogla skupaj in ne bi šla narediti splava. Vseeno pa si ne znam dobro predstavljati, kako bi uskladia vse obveznosti na faksu z otrokom in vsemi gospodinjskimi opravili.
Poleg tega ima moj službo, kjer velikokrat dela ponoči, tudi po 12 ur...in potem dopoldne spi(logično), samo sama vsega gotovo ne bi zmogla, tako da bom rahe še malce počakala
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
Midva sva se kar odločila, da rajši še vsaj ene 5 let počakava, da si vsaj za silo nekje urediva stanovanje, kot pa sva na plečih svojih staršev. Saj veste dve kuharici ne sodita v eno kuhinjo.
Misliva, da je imeti otroka odgovorno poslanstvo.
Misliva, da je imeti otroka odgovorno poslanstvo.
-
Sugar_baby - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 11. 3. 2006
- Kraj: Ljubljana
*lilica* napisal/-a:Jest nekaj časa še ne bi imela otrok in družine in to.
ful dobro napisano in se z vsem strinjam.
Isto je pri meni...če slučajno zanosim, vem da bi zmogla in nekak bi že sfurala. Ampak trenutno mi takole kot sem čist paše.
Drugače pa sem dostikrat varuška in kolegice imajo otroke in pač vem koliko stanejo plenice, oblekice in vem da vse tole je grozno drago. Tko da tudi nekako vem, kako bi furala pol lajf naprej.
In ja jst si recimo želim imeti vsaaj eno leto delovne dobe, da malo vidim kako je ko si na svojem, imaš reden šiht in potem si probaš predstavljat kako je ko imaš še nekoga ki je odvisen od tebe 24 ur na dan.
Drugače pa za tiste, ki si ne želijo otrok, ne mislim da so egoisti. Bolje to kot pa tisti ki jih imajo, pa jih popolnoma zanemarjajo!
Jst recimo si jih trenutno še ne želim. Zakaj...ker imam plane s seboj. V to ni vključena ena mejhna kepica ki bi jo jst nosila s seboj. To leto grem na 3 potovanja, dokončat moram fax, morda se selim na svoje. Pač trenutno si otroka ne želim ker niti ne vem kako bi ga preživljala.
Si pa nekoč želim družino in ko jo bom imela bom dala vse od sebe in se ji 100% posvetila.
The next time you want to see pussy, just look in the mirror baby!!
-
*sanja* - Kofetarica
- Na forumu od: 2. 1. 2008
cukr8 napisal/-a:Bolj se mi zdijo nenavadne želje tistih, ki hočejo več kot 5 otrok itd. - jaz vedno najprej pomislim, da se pač ne bodo mogli preveč dobro posvetiti vsakemu od njih, se že od malega ukvarjati z vsemi hkrati, pozorno razvijati njihovih sposobnosti (miselnih in čustvenih), jih učiti, kasneje pomagati pri začetkih v šoli, nuditi res kvalitetnih stvari, izobrazbe... Ok, razen če so res premožni, ampak denar ni vse (gre bolj za razvijanje osebnosti in možgančkov)..
Moja teta ima 5 otrok, pa jim prav nič ne manjka. Nimajo vseh najnovejših in najboljših igrač, kar se jih da dobiti zadnje čase, ampak imajo vse, kar potrebujejo. Pa ni res, da se starši ne morejo posvetiti vsakemu otroku posebej; ravno tako se, čeprav je res, da pač vsak posamezen otrok ne dobi toliko pozornosti kot kakšen edinček, ampak to za otroka ni nujno slabo. Mogoče celo bolje, saj se otrok nauči, da se svet ne vrti samo okrog njega, se nauči biti potrpežljiv, deliti stvari z drugimi... Učijo pa se tudi drug od drugega in drug drugemu pomagajo.
Jaz bi si želela imeti prvega otroka tam nekje po 25. letu, ko končam študij in bom že zaposlena. Če bi se zgodilo, da bi prej zanosila, bi otroka obdržala. Če ne bi šlo drugače, bi mi pomagali starši.
Si pa želim dva ali tri otroke, ker ne bi rada, da bi bil moj otrok edinček.
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
Pravijo, da več ko jih je bolj se bogatijo med seboj in bolj si nabirajo izkušnje drug od drugega. Saj v vrtcu tudi nima vsak svojo vzgojiteljico, ampak si kljub temu pridobijo veliko izkušenj,... In če se mama igra z enim, se poleg njega lahko še z enim, kar je bolj zanimivo, ker jih je več.
Jaz bi tudi imela 2 ali 3, ker najslabše je, če si edinček. Upam, da bosta vsaj 2, če ne 3.
Jaz bi tudi imela 2 ali 3, ker najslabše je, če si edinček. Upam, da bosta vsaj 2, če ne 3.
-
p!ka - Cosmofrik
- Na forumu od: 25. 4. 2008
- Kraj: Šaurini
Jz poznam družino, ki ma 8 otrok. Je res, da starši nimajo ogromno časa zanje ( doma majo še turistično kmetijo ) ampak jim lih tko nič ne manka. Ušeč mi je pri njih to, da so že od malega navajeni samostojnosti in tega, da pomagajo eden drugemu.
Recimo, da tamala ( 5 let ) teče po asvaltu in pade. Ne zajoče ampak ustane in gre naprej. Tastarejša jo pokliče k sebi, jo pogleda in če je potreba potolaži.
Menim, da marsikje tega med brati in sestrami ni. Usaj ne na tak način kot ga majo oni.
Recimo, da tamala ( 5 let ) teče po asvaltu in pade. Ne zajoče ampak ustane in gre naprej. Tastarejša jo pokliče k sebi, jo pogleda in če je potreba potolaži.
Menim, da marsikje tega med brati in sestrami ni. Usaj ne na tak način kot ga majo oni.
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
-
*kayka* - Kofetarica
- Na forumu od: 26. 1. 2005
- Kraj: Kranj
čeprou si ful želim met otročka pa bit mlada mamica in ne ena tistih k pr 40 rodijo...se zdj še ne bi odločila za otroka. najprej fax, pa da je maš stanovanje kolkr tolk zrihtano, službo kkšn let redno, upam da bo čez ene 5 let? če bo pa prej pa jebi ga, treba je sprjet odgovornost, mal prehitet čas, si uredit stvari, šolo mal na stran dat, pa gre vseen vse lepo...sam volo je treba met
-
MilkyWay - Cosmopsiho
- Na forumu od: 1. 3. 2007
- Kraj: ...en tu corazón..
Čeprav grem študirat pedagogiko in imam zelo rada bambinote, si še ne želim enega zraven mene... Je še prezgodi, glede na moja leta, mojo odgovornost in finančno stanje, pa izobrazbo... Je en kup razlogov, zakaj bi z otrokom rada še počakala.
Nekako si sebe predstavljam z otrokom tam nekje pri 25-ih letih, ko bom še vedno fit tudi po nosečnosti in bojo lahko rekli: "Ku lepa mamica!"
Čez 30 se mi zdi že nekako prepozno... A ni tudi rizično za mame?
Nekako si sebe predstavljam z otrokom tam nekje pri 25-ih letih, ko bom še vedno fit tudi po nosečnosti in bojo lahko rekli: "Ku lepa mamica!"
-
rdeče vrtnice - Kofetarica
- Na forumu od: 18. 5. 2007
Miky Way mislim,da je za žensko rizično če po 30ih rodi PRVEGA otroka...sicer nisem ne vem kaj ziher ampak po moji logiki, ker ženska ni več tako mlada in za takšne stavri bi pomoje morala prej poskrbeti, če pa ni morale je pa to drug problem. Sicer pa ena poznam ki bo zdaj pri 43letih imela prvega otroka, ker prej ni morala zanositi in otrok si zelo želi. Grozno bo če ne bo morala zanositi ali pa če bo z otrokom kaj narobe.
No drugače pa bi imela tam okoli 23, 24 prvega otroka. Po faksu pač.
Glede moških pa ne vem. Verjetno kdaj začutijo po tem da bi bili radi očka, ampak če pa še ni pripravljen oz on misli da ni, pa je res bolje da 'ponesreči' zanosiš. In potem se itq čisto uživi.
Glede moških pa ne vem. Verjetno kdaj začutijo po tem da bi bili radi očka, ampak če pa še ni pripravljen oz on misli da ni, pa je res bolje da 'ponesreči' zanosiš. In potem se itq čisto uživi.
ℓινє...ℓαυgн...ℓσνє...
ℓυкα<3
ℓυкα<3
-
Googi - Komunikatorka
- Na forumu od: 11. 7. 2008
MilkyWay napisal/-a:Čeprav grem študirat pedagogiko in imam zelo rada bambinote, si še ne želim enega zraven mene... Je še prezgodi, glede na moja leta, mojo odgovornost in finančno stanje, pa izobrazbo... Je en kup razlogov, zakaj bi z otrokom rada še počakala.
Zato, ker jajčeca dozorijo, ko pride ženska v puberteto in pol se "spuščajo dol" ena po ena vsako ovulacijo. In starejša kot je ženska, starejša so jajčeca in v njih se kopičijo mutacije, zaradi katerih je večja možnost, da bo otrok bolan. In te mutacije naraščajo eksponentno s časom. Ženska pri 45 letih ima skoraj več možnosti, da bo rodila otroka z Downovim sindromom kot zdravega. Najbolj idealno bi bilo imeti otroka pri 20ih, priporočljivo pa je prvega imeti do 30ega.
Tako čisto nakratko, ker se ravno učim (čeprav tole me še bolj kot ne čaka...tako, da je še bolj laično )
-
cukr8 - Kofetarica
- Na forumu od: 7. 9. 2005
Googi napisal/-a: Zato, ker jajčeca dozorijo, ko pride ženska v puberteto in pol se "spuščajo dol" ena po ena vsako ovulacijo. In starejša kot je ženska, starejša so jajčeca in v njih se kopičijo mutacije, zaradi katerih je večja možnost, da bo otrok bolan. In te mutacije naraščajo eksponentno s časom. Ženska pri 45 letih ima skoraj več možnosti, da bo rodila otroka z Downovim sindromom kot zdravega. Najbolj idealno bi bilo imeti otroka pri 20ih, priporočljivo pa je prvega imeti do 30ega.
Tako čisto nakratko, ker se ravno učim (čeprav tole me še bolj kot ne čaka...tako, da je še bolj laično )
Jp, ženske se že rodijo z omejeno 'zalogo' spolnih celic, ki se potem preko življenja starajo (in s tem tudi 'kvarijo'), pri moških pa sveže spolne celice sproti nastajajo ves čas..
Zato pravimo za ženske, da jim tiktaka 'biološka ura', za moške pa ne.. Čeprav sem zadnjič nekje brala, da so ugotovili, da se tudi pri moških s starostjo veča možnost okvar
Ok, ampak po tridesetem letu pomoje še ni take nevarnosti, bolj po štiridesetem :female:
- orhideja1
- Kofetarica
- Na forumu od: 29. 10. 2007
- Kraj: Ljubljana
rdeče vrtnice napisal/-a:Miky Way mislim,da je za žensko rizično če po 30ih rodi PRVEGA otroka...sicer nisem ne vem kaj ziher ampak po moji logiki, ker ženska ni več tako mlada in za takšne stavri bi pomoje morala prej poskrbeti, če pa ni morale je pa to drug problem. Sicer pa ena poznam ki bo zdaj pri 43letih imela prvega otroka, ker prej ni morala zanositi in otrok si zelo želi. Grozno bo če ne bo morala zanositi ali pa če bo z otrokom kaj narobe.
Imam 3 kolegice, oz. znanke, ki so rodile prvega otroka med 36 in 41 letom, pa je bilo pri vseh vse vredu z njimi in z otrokom. In vse 3 mislim, da so ostale zelo fit, oz. jih je to celo pomladilo.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov